Тясната връзка между пробиотици и имунна система

Публикувано в категория Болести при деца | 1 коментар

Стомашно-чревният тракт представлява специална микро-среда, в която се разграждат хранителните вещества.

Повърхностният слой на целия стомашно-чревен тракт е изграден от мукозни епителни клектки. Те произвеждат мукозен секрет, който е първата бариера срещу микробната инвазия. Следващата бариера е биохимична – това е ниското (кисело) PH и третата е биологичната бариера, която изграждат полезните микроби.

Полезните микроби конкурират патогенните, затова тяхното наличие е от решаващо значение в борбата с инфекциите. Наличие на достатъчно полезни микроби означава и добра имунна система.

Добрите микроби се унищожават при антибиотично лечение. Тогава е необходимо внасяне на пробиотици отвън, които да възвърнат нормалната микрофлора и да повишат биологичната бариера.

В тънкото черво се намират лактобацили, а в дебелите черва се съдържат предимно бифидо-бактерии.

В началото детето се ражда със стерилен стомашно-чревен тракт, който постепенно се изпълва с различни микроби. Роденото по естествен път дете получава по-бързо микроби отвън в сравнение с това, което е родено със секцио.

Естественото хранене (майчиното мляко) е най-добрият начин за внасяне на микроорганизми отвън. Чрез него се внасят ешерихия коли, лактобацили, бифидо-бактерии.

Децата, които приемат определени адаптирани млека или квасено мляко също получават тези бактерии, но в тях липсват характерните за майчиното мляко имуноглобулини.

Освен това в майчиното мляко се съдържат и пребиотици – вещества, стимулиращи растежа на пробиотиците.

Пребиотиците допринасят за нормалното функциониране на червата, за редовни и меки изхождания на кърмачето. Те засилват резистентността, намаляват PH-ато и подтискат растежа на патогенните бактерии.

При захранване на кърмачето (прием на друга храна освен мляко) се внасят и други микроби като бактероидес и клустридий. След една година микробите при децата стават като при възрастните хора.

Забележка: След прием на антибиотик е необходим двуседмичен прием на ацидофилус и бифидус до възстановяване на чревната микрофлора. В противен случай организмът може да прояви склонност към алергии и инфекции.

        

1 коментар

  1. Дъщеря ни е голяма на 26г.може ли да осъществим връзка с вас за преглед и исмедвания за да можем нещо да и помогнем. ходили сме къде ли не но ефект никакъв от провежданите лечения. Всичко се случи след имунизацията на морбили и тя спря да говори с което настъпиха и промени в поведението и. ако е възможно да ни дадете координати за връзка с Вас.Независимо , че е голяма тя си е кото детенце.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *