За вредата от изкуствените витамини и минерали

Публикувано в категория Хранене и здраве | 5 коментара

Последните изследвания сочат, че 84% от хранителните вещества, които приемаме с храната, не се усвояват от организма поради съдържащите се в тях химикали, било то целенасочено добавени или внесени в храната поради замърсяването на околната среда. Това означава, че всеки съвременен човек постоянно натрупва в клетките си токсини и тежки метали, които поема заедно с храната и въздуха. Тези вещества не позволяват на клетката да образува енергия (АТФ) и водят до клетъчен глад.

Световната здравна организация съобщава, че включването на хранителни добавки става необходимост. На пазара изобилства от хранителни добавки, съдържащи изкуствено синтезирани витамини и минерали, които очевидно имат за цел да запълнят липсите на организма. Но това не е толкова просто.

Когато организмът има нужда от калций например, той изпраща сигнал за недостиг и на нас автоматично ни се прияждат храни, богати на калций. Ако приеме повече калций или други вещества, от които няма нужда в този момент, организмът ги изхвърля с обмяната на веществата. Така по естествен начин нашите тела си набавят липсващите вещества и възстановяват баланса си.

Ако обаче внесем в организма повече калций във вид на таблетка или в инжекционна форма, организмът го абсорбира 100% дори и да не му е нужен в такова количество. Така той се натрупва в организма и това може да доведе до хиперкалциемия със следните клинични прояви: гърчове, хипертония, песъчинки, съдържащи калций в бъбреците, задържане на ръста при малки деца.

Високото ниво на калции води до намаляване нивото на магнезия, който е важен за невро-мускулната възбудимост, за тонуса на червата. Той участва върху регулация на невромедиаторите, които влияят върху нервната система. Ниското ниво на магнезий може да доведе до сърдечна недостатъчност, брадикардия, намален мускулен тонус, запек и др.

Калият е основен вътреклетъчен микроелемент, който заедно с натрия отговаря за т.нар калиево-натриева помпа, чрез която преминават нервните импулси в нашия организъм. Натрият е основно разположен извън клетката и балансира осмотичното налягане между клетките. Тоест ако натрият се внася в големи количества от клетката изтича вода и настъпва дехидратация. Заедно с водата е възможно да излязат и други ненужни вещества.

С витамините ситуация е същата.

Например при рахит, в организма често се внася калций и витамин D в изкуствена форма. Когато подадем повече витамин D отколкото е нужно, организмът започва да изтегля калция от костите и да го складира в бъбреците и мускула на сърцето. Така се появява рискът от камъни в бъбреците.

Витамин C се дава редовно при всяка една инфекция. Преди се смяташе, че този витамин е напълно безвреден и, ако се даде на организма в по-голямо количество, той го изхвърля чрез бъбреците. Днес изследванията сочат, че прекаленият прием на витамн C затруднява функцията на бъбреците и води до образуване на песъчинки. Освен това той се натрупва в ставите и повишава риска от подагра, ревматизъм и артрит.

Витамин А е необходим за растежа и за очите. Той участва в образуването на мозъчната течност. Повишеният прием на витамин А може да засили образуването й, което да доведе до главоболие и хидроцефалия.

Витамините от група В са необходими за нервната система. Когато се приемат в големи количества, може да се появи нервно напрежение и безсъние.

В заключение може да се каже, че изкуствените витамини и минерали изобщо не са безобидни.

Тук възниква въпросът как да си набавим липсващите витамини и минерали, след като нито храната, нито изкуствените добавки, могат да ни ги предоставят?

Ще загатна само, че в този момент на помощ ни идват така наречените „супер храни“, доставени от възможно най-чисти източници – микроводораслите AFA, спирулина, хлорела, както и коластра, годжи бери, боровинки, какаови семена, алое, чиа, кедрови ядки и много други.

        

5 коментара

 1. Добро утро, Д-р Манева!
  Моя въпрос е : детенце ми е на 4 години, с увеличена трета сливица, зимата много тежко боледува вирусите, с повръщане и обезводняване, за два месеца взе два антибиотика. Като от първия антибиотик падна голямо кръгло петно коса, която вече израстна. Всяка зима се налага да приема поне на два антибиотика. Иследванията , които направихме са с много добри резултати, висок хемоглобин, АСТ -200, ДОБРИ гърлени секрети, при консултация с двама добри УНГ-специалисти, казват, че детето ми е във втора фаза на сливиците.
  Естествено, разбирате, че детето ми , често боледува, и без тежки усложнения.
  И последно да спомена , че детето ми има 5 кариеса, мием зъбите след всяко хранене, рядко ходи на градина, а дори и там тя жабури зъбите с вода след всяко ядене.
  Какво е най-подходящо за укрепване организма на моето дете и намаляване разтежа на трета сливица, която много и пречи?
  БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 2. Здравейте,
  бихте ли отговорили съвет за следното:
  Детето ми на три, от година се лекува при класически хомеопат,успешно. Проблемът му е в изключително възпалената трета сливица. Въпреки, че вес по-рядко боледува, в който случай пие изключително хомеопатия, въпросът с тежкото дишане вечер е все още актуален.Коластра, зелена енергия, чия, клеева тинткура са неща които периодично(сменя ги приема). Моля за съвет. Наистина диша много лошо.Само да добавя, че живеем на морето, тоест много е влажно. Благодаря предварително

 3. Изключително доволен съм, когато интелигентни хора, посветили живота си на науката, споделят наученото с нас, които откъслечно, от време на време, чуваме за някои неща, че са вредни, а други полезни. Доволен съм, защото все по-трудно успявам да се справя с покупките, когато влизам в магазин за храна. Рафтовете са изпълнени с всевъможни чуждестранни хранителни боклуци, пълни с ГМО-та, Е-та и какви ли не още вредни химикали, които на всичкото отгоре, съвсем умишленно /както беше разкрито/ са ги произвели със още по-занижено качество за покрайнините на Европа, където сме и ние.
  Благодаря Ви д-р Манева!
  Желая Ви здраве, щастие и успехи!

 4. Здравейте, моля за мнение. Имаме бебе момченца на 6м. При рутинен преглед при специалист Нефрулог се оказва, че има отлагане на калции в едното бъбрече. Бебето е на кърма плюс захранващите пюрета за тази възраст. Дава му се и витамин Д предписан от педиатъра. В момента са в детска педиатрична болница за допълнителни изследвания. Моля за Вашето мнение – каква е възможната причина за това отлагане на калции в бъбрека и какви мерки може да се приложат за изчистване и лечение. Благодаря предварително.

 5. Здравейте!Имам нисък Хемоглобин и липса на работа витамини от група в поради миомни възли и обилен цикъл!Не искам да пия витамини изкуствени!Емайл simi_s@abv.bg

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *