Хомеопатия при детски страхове

Публикувано в категория Хомеопатия за деца и майки, Шуслерови соли | 15 коментара

В тази статия ще направя кратък обзор на основните страхове в различните периоди от живота на детето. Също така ще отговоря на въпроса кои са най-известните хомеопатични лекарства за справяне с тези страхове.

Период на новороденото

Основен страх, който може да се породи непосредствено след раждането на детето е страхът от изоставявне. Най-честата причина е продължителното отделяне на бебето от майката, когато тя или то имат нужда от интензивни грижи. Например, когато детето е недоносено, се налага да престой дълго в кувиоз или в специален сектор в отделението по неонатология. Много често лекарите и родителите пренебрегват този период на изолация и отделяне на детето от майката, който за съжаление е в основата на дълбокия страх от изоставяне в по-нататъшните стадии на живота.

Едно от водещите хомеопатични лекарства в случай на изолация на детето от майката е Pulsatilla. Не е за пренебрегване и дали майката посещава детето в отделението по неонатология, както и какво е нейното психологично състояние. Ако тя се страхува за детето си, често плаче, изпитва чувство на вина и се подобрява от утешаване и прегръщане, то тя също може да приема Pulsatilla, за да се успокои, което ще повлия добре на бебето. Любящата подкрепа и загриженост от страна на семейството й биха били от огромна полза в този период.

Период на ясла/ детска градина

Изпращането на детето в детско заведение, може също да провокира страха от изоставяне, което да доведе до трудна или невъзможна адаптация, да повиши риска от болести, (чрез които детето несъзнателно ще се опитва да си остане вкъщи при мама) и да предизвика силна неувереност и боязън (дори и паника) от новите неща.

В този случаи препоръвам няколко големи хомеопатични лекарства:

Pulsatilla се дава при

 • обичливи и благи деца
 • сълзливи и сантиментални
 • усещане за изоставеност
 • нерешителност
 • страх от самота и изоставяне, изолация
 • подобряват се от утешение
 • често изпадат в самосъжаление, усещане, че са жертва
 • склонност към често боледуване или симулиране на болести, за да привлекат вниманието на околните
 • склонност към отити, ангини

Calcarea carbonica

 • страх от всичко ново
 • страх от тъмно
 • страх, че ще забележат тяхното объркване или слабост
 • силна неувереност и неинициативност
 • страх от насекоми, кучета и малки животни
 • интерес към смъртта – говорят за мъртвите си близки
 • пълнички деца, с голям апетит за сладко, тестени храни, не обичат мляко

Phosphor

 • красиви, чувствителни, артистични деца
 • обичливи, впечатлителни и интелигентни
 • слабо, фино тяло
 • приказливи и съчувстващи
 • лесно се поддават на сугестия и имат богато въображение, което понякога размива границите между реалното и нереалното – виждат призраци, чудовища, несъществуващи животни и пр., от които силно се страхуват
 • страх от тъмното

Лекарство, което определено не е на последно място и е много близо до Phosphor и често се бърка с него е

Argentum nitricum

 • много нервни, импулсивни и припряни деца
 • имат богато въображение
 • страх от тълпа
 • страх да пресекат улицата, когато са сами
 • сценична треска
 • страх да не закъснеят
 • страх от високо
 • страх да не се провалят
 • склонност към диария преди изпит
 • загуба на глас
 • треперят лесно и имат световъртеж
 • отлични певци и артисти, които пред излизане на сцена изведнъж загубват гласа си или  повръщат и треперят от страх

Училищен период

Страхът от училище може да доведе до сериозни проблеми, които да застрашат физическото и емоционално здраве на децата. Родителите поради забързаното си ежедневие често пренебрегват нуждите на децата си, те не забелязват техните страхове и притеснения и не знаят как да ги трансформират още докато са малки. Те не разговарят с децата си и не ги изслушват, или, ако го правят то е за да им се скарат хубаво, или да им дадат безброй неизпълними мъдри съвети. Другата крайност също е на лице – прекалено обгрижваните и толерирани деца, които са като малки тирани вкъщи, несъобразяващи се с никой и нищо освен себе си. Родителите е необходимо да са автроритетни и любящи, за да се съдаде златната среда в семейството.

Обикновено една здрава връзка между детето и родителите може да предотврати много от проблемите в училище. Когато то се чувства напълно обичано и прието от родителите си-автроритети, всички онези „страшни“ неща, които ще му се случат в училище, няма да окажат негативно влияние върху психиката му. То няма да се страхува от училището, защото там другите му се подиграват, унижават, потискат или дразнят, то няма да бяга от училище или да симулира болести, то няма да прояви агресия или да се затвори в себе си, защото ще знае, че въпреки понякога бруталната училищна среда, то е обичано и прието такова каквото е. То ще има свое уютно пространство вкъщи, в което да се зарежда и в което да възвръща самоуважението си.

Именно самоуважението, самоувереността, това, че е обичано такова каквото е, макар и понякога да греши, са нещата, за които всяко дете копнее. В българските училища обикновено тези чувства се потискат и е разбираемо, защо детето не иска да ходи на училище. То бяга за да се самосъхрани. Продължителното общуване със среда – семейна и училищна, която унищожава детското самочувствие и усещането му за „правилност“ – води до редица психосоматични заболявания като анорексия, неврози, тикове, напикаване, главоболие, безсъние, диария, фобии, както и до хиперактивност, агресия, депресия и др.

Като педиатър хомеопат при мен попадат много деца с психосоматични заболявания, гневни, затворени, уплашени в следствие на негативната училищна и семейна среда.

Ще разкажа няколко случая, които показват, че хомеопатията заема важно място при проблеми с децата в училище.

1 Случаи

Дете в 1-ви клас в училище, единствено дете, много обичано и обгрижвано. Родителите забелязват, че е много нервно в училище, плаче и не иска да ходи на училище. В къщи е много авторитарно, държи се като господар и всички трябжа да го слушат. В училище е затворен, много притеснен, започва да заеква, появява се хроничен запек заради който родителите търсят помощта ми. Разбира се, провежда се и психологична консултация. Дадох една добра комбинация на шуслерови соли и лекарството Lycopodium, което подобри всичките му симптоми.

 

2 Случай

Вторият случай е на 10г дете с много страхове от различен характер, много бързо, припряно с голям страх да не закъсне за училище и да не му се скарат учителите. То повръщаше преди тръгване за училище, имаше няколкократни изхождания и чак тогава тръгваше на училище.Често му пресипваше гласа, заради което пиеше често противоалергични лекарства без особен ефект. Така се стигна до лекарството Argentum nitricum, което реши неговите проблеми. Повръщането и диарията преди училище престанаха, а гласът му спря да пресипва. Страховете му намаляха значително.

3 Случаи

Детето беше много затворено и притеснително, непрекъснато подкашляше и прочистваше гласа си когато говореще с мен. Майка му твърдеше, че е много чувствително на критика, не смееше да му прави забележки, защото много плачеше след тях. В училище по същия начин се чувстваше обидено и неразбрано. Хранеще се често, косумираще много семки и гледаше непрекъснато сантиментални филми. Предписах лекарството Staphisagria с отличен ефект. Детето се отпусна в училище, намери приятели и спря да се обижда при критика.

Това са три случая, които показват, че хомеопатията може успешно при лечение на много проблеми с училище.

 

        

15 коментара

 1. Здравейте д-р Манева,

  Имам момченце на 1г и 11медеца, което е силно привързано към мен, не посещава детска ясла все още и го е страх от непознати, трудно се заиграва с непознати деца, дори да съм до него. Не мисля че нещо или някои го е изплашил, а че трудно се адаптира и е доста привързан и чувствителен, иначе се развива чудесно, разбира всичко, много е буден и умен,

  Дали хомеопатията е подходяща в случая или е период през който преминават децата?
  Плиемате ли в София за лична консултация?

  • Здравейте, дъщеря ми е на 3 години и има страх от ходене по голяма нужда след преживяна фисура,която и причини много болки. Сега физическият проблем го отстранихме с операция, но психическият страх остана. Трябва да съм до нея, да я държа за ръка, иначе се стиска. Не желае да ходи по голяма нужда до тоалетна извън вкъщи. Това много натоварва качеството ни на живот като семейство. Сега е на поддържаща доза разхлабващ сироп, за да се случват по-лесно нещата, но няма как да го давам много дълго време. Как мога да процедирам?

 2. Имам момиченце на 9 години и от както ходи на училище все се оплаква от главоболие в областта на слепоочиието и страх от това че може да сгреши в задачите. Кое хомеопатично е за нея?

  • Здравейте. Д-р Манева Имам син на 6г и половина. Много общително и добро дете , но и много чувствително. винаги е ходел с голямо желание на градина. Но в последната група едната госпожа е започнала много да крещи на децата и в един ден и на него се е развикала че не е направил едно упражнение правилно и от тигава плачеше и не искаше да ходи за да не му се скарат ако нещо не успее да направи правилно и пожела да го преместим в предучилищна. Там се чувства добре познава децата госпожата е страхотно ( но все още казва от време на време плаче и не иска да ходи) превързан е и много към мен , но проблеми с градина и други занятия които е посещавал сме нямали винаги ходи с желание, но почна много да сънува и да се стряска на сън и получи тикове на очите , често рязко мига , без да го дразнят очите(минахме очен казаха че перфектно вижда) . Започна да хърка като спи и да скърца със зъби и сега сякаш се получи нов тик започна постоянно да подсмърча с нос без да има сополи . ( изглежда като тик едно след друго понякога и с отворена устичка) има ли подходяща хомеопатия която би ни помогнала. Благодаря ❤️

 3. Здравейте д-р Манева,
  дъщеря ми е на 5 години и имаме следният проблем. От 2 годишна ходи на ясла, а от 2г.7м. на детска градина. Нямахме проблем нито с яслата, нито с тръгването на градина. Но от март месец насам нещо стана – от вторник започва да ме пита колко дни остава до почивката, в събота вечер ми задава въпрос нали има още един почивен ден. Всеки ден като тръгва сутринта е готова да се разплаче. Случавло се е през делничен ден да я заварвам до 23.30ч. да не заспива и като я питам защо не спиш – заради градината ли и тя да пълни очите със сълзи. Едва снощи след дълъг разговор ми казва „Мамо страх ме е“ – на въпрос от какво – отговора беше – Ще ме питат нещо, а аз няма да мога да отговоря, че ще отидат в друга група / стая/ а там е тъмно и страшно. После се успокои, че ми го каза явно и заспа.
  Прочетох горепосочените хомеопатични продукти и мисля, че могат да ни помогнат да преодолеем състоянието . Въпросът ми е кои обаче и как да ги давам.
  Благодаря предварително

 4. Здравейте имам ученик 1-ви клас,който не иска да ходи на училище и не е ходи изпитва огромен страх и вдига цялото училище.Може ли да ме посъветвате като педиатър и хомеопат как да постъпя?

 5. Здравейте. Дъщеря ми на несвършени 5 г има неконтролируем страх от лекари, каквито и да е медицински приспособления и по-специално към зъболекари. Проблемът е, че изпитва ужас от болка и я е страх, че ще я боли, затова не си отваря устата. Но има сериозен проблем със зъбите и трябва да й се оправят максимално бързо. Говорим много, разбира и обещава. До следващото посещение…
  Вариантът за оправяне на зъбите под пълна упойка пък ужасява мен и не желая да се стигс до там.
  С какво мога да й помогна да преодолее страха си?

 6. Синът ми е на 9 години. Преди 2 години преживя неприятности със съседско дете и у него остана едно постоянно безпокойство. Напоследък все по-често се страхува от смъртта, има чувството, че нещо лошо ще се случи със самия него или с нас с баща му. Какво е подходящо за него, за да се справи със страховете си?

 7. Здравейте, синът ми е на 6г. – 120см, 20 кг – проговори късно, на около 3 г. и на почти 5 г започна да заеква, от бебе има и тикове. Боледува често, има и алергии. Той е много добро и мило дете, гальовно, но доста притеснително, ако се колебае дали ще се справи с нещо, дори не се захваща. Има нужда от поощрение и любов постоянно. Не обича правилата и груповите дейности. Не показва емоциите си, не споделя. Повечето му приятелчета обаче са точно неговата противоположност. Благодаря за отделеното време!

  • Здравейте моят син е 10 години от около месец изпитва силна тревожност и безпокойство. Постоянно си мисли, че нещо лошо ще му се случина него или на някой нлозък. Отличен ученик е, има приятели много. Осъзнава ситуацоята и ппстоянно се пита защо му се случва това и се напряга още повече. Обръща вниюание на дребните и детайли, откъде ще мине, как ще погледне ако подсъзнателно е решил че трябва да погледне например „наляво първо“ и не го е сторил си внушава че може нещо лошо да се случи. Има ли подходящ хомеопаточен препарат за него апоред вас? Какво ще ни посъветвате. Благодаря

 8. Здравейте! Синът ми е на 6 г. Заеква от 2 години. Заекването започна на 4 г. След като го изплаши куче. И до сега се страхува от кучета и вълци. КАКВО би било подходящо м този случай? В каква доза?

 9. Здравейте!
  Дъщеря ми е на 5 и 8 месеца, със алергии от ядки и глутен.
  При нас проблема се задълбочава, последната година състоянията на нервност доминират.
  Много плачлива, и Търсеща вниманието ми за всякакви неща, прекъсва ща с нейстово желание да каже това което се е сетила Точно в този момент и на моменти заекваща. Макар и не съществено от сорта на (мамо виж тази птичка) ситуациите с рева за всичко и това да обърнем вниманието си на 100% към нея вече е прекалено!
  Не знам какво да й давам, но най-вероятно ще потърся мнение при психолог, искам да й помогна, състоянията й са разрушителни!

 10. Коментар:Здравейте,имам дъщеря на 6,5години която нейска да ходи на предочилищна в училище.Страх е от всичко там .Да ни предложите хомеопатия за нея?Благодаря!

 11. Добър вечер, моля да ме извините, че Ви пиша в късните часове на деня. Моля Ви за съвет. Имам внучка на 10 години, която изпитва панически страх при следните случаи: да излиза сама до магазина, да се разхожда сама по улицата, да остава сама в къщи. Мнението на родителите е, че трябва да преодолее страха като я поставят в такива ситуации, но резултата е още по лош. Моля за съвет възможно ли е лечение ?

 12. Коментар:Здравейте д-р Манева,

  Имам момченце на 1г и 10 медеца, което е силно привързано към мен, предстои ни след месец да тръгне на ясла. Много е срамежлив и плашлив и се притеснявам как ще му се отрази тръгването на ясла. Бихте ли ми препоръчали,мога ли да му дам нещо предварително?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *