Случай на хомеопатично лечение на ендогенна екзема

Публикувано в категория Хомеопатия за деца и майки | 10 коментара

През последните години се увеличиха много алергичните заболявания, в това число и алергиите на кожата.

Традиционното лечение на кожните алергии включва:

 • кортикопрепарати
 • кератолитици
 • продукти с урея, овлажняващи сухата кожа
 • противогъбичкови препарати
 • антибиотици (понякога)
 • винаги се добавя и противоалергична терапия през устата.

Ефектът идва бързо, кожата се изчиства и след около две седмици се появява същият обрив или екзема. Следва нов курс на лечение. В такъв порочен кръг се въртят много пациенти.

При мен дойде момче с ендогенна екзема от 7 години, която беше по цялото тяло. Беше посетило много дерматолози и ми донесе всички рецепти, които са му предписали. Всяка една от тях съдържаше противоалергичен препарат и различни препарати за местно лечение на екземата.

Проведох хомеопатичния преглед, който показа конституционалното хомеопатично лекарство Natrium muriaticum. Това е изключително затворено и много интелигентно момче със силно чувство за отговорност. Беше много зиморничаво и проблемът се влошаваше от студено. Хранеше се нередовно, предпочиташе солени храни. Лягаше късно и беше много уморен. Работеше и учеше едновременно. Искаше да се справи сам и подтискаше емоциите си.

Десет дни след приема на лекарството екземата беше намаляла с 70%, а на контролния преглед от нея почти нямаше следа.

        

10 коментара

 1. Д-р Манева, майка съм на 6-годишно момиченце с диабет. От няколко дни детето е с екземоподобна повърхност на едно пръстче на ръката, довечера сме на лекар. Бих искала обаче по този, а и по други въпроси, да направя среща с добър хомеопат. За съжаление, и двете дами, които досега са ми помагали, вече не са между нас. Преглеждате ли в София?

 2. От години имам Екзема (атопичен дерматит), като на моменти се обостря и получавам зачервяване и лющене на кожата в областите на сгънките на ръцете и цялото лице.
  Моля Ви кажете ми мога ли да ползвам гореспоменатото лекарство – Natrium muriaticum?????

 3. от 14.10.2010г. Иван Дражев:
  Д-р Манева,баща съм на 12г. дъщеря. От години дъщеря ми страда от ендогенна екзема по двете длани, която ту затихва ту се обостря и сърби. Детето страда. Насъбрли сме доста рецепти от различни доктори от Варна , които то този момент не са помогнали. Моля Ви, ако можете помогнете ни!!!

 4. Здравейте,аз съм на 34 години и от бебе имам ендогенна екзема,обиколил съм сигурно поне 40 доктора и не се подобрява състоянието ми,преди имах по цялото тяло а сега от около 10 г остана само по ръцете но не се оправя,пробвах и с инжекции(Флостерон,Дипрофос) вече 3 години,но има ефект само за около месец два максимум,моля ако може да ми дадете някакъв съвет или ако трябва да дойда до Силистра.Благодаря предварително

 5. Здравейте,д-р Манева,
  дъщеря ми е на 1год и 9мес и е с атопичен дерматит от 5-месечна. Най-проблемните места са ръцете от китките надолу и крачетата от глезените надолу. Има силен сърбеж на тези места и кожата е много суха и груба. Ако все още преглеждате в София,бихте ли ни записали за преглед? Благодаря предварително.

 6. Здравейте д-р Манева впечатлена съм от вас и от насоките който давате.Много бих искала да се свържа с вас както и да попитам дали провеждате срещи в Бургас или поне близките градове.

 7. Синът ми е на 9 години и от 2 години страда от суха екзема – по устните и на палеца на дясната му ръка (отскоро по лактите и гърба му се появиха). Оздравява единствено когато ползуваме лекарства съдържащи кортизон, и както сте описали само няколко дена след оставянето на лекарството се появява отново. Много дерматолози посетихме, правихме му тест за най-разпространените алерганти – не се оказа някаква алергия срещу тествуваните. Чувствително дете е. Живея в Истанбул и искам да го прегледате. Къде и как мога да се свържа с вас?
  Благодаря ви предварително! С поздрави, Гюлнихал

 8. Здравейте, имам дъщеря, която е почти на 5 месеца. Когато беше на около 2 месеца за първи път по бузките и се появиха дребни червени пъпчици,пстепенно се превърнаха в екзема, ходихме на кожен лекар и ни каза , че това е себореен дерматит. Бузките бяха със сухи корички , а на места сълзяха, затова кожната ни изписа cicabio на “ Биодерма“. В продължени на 2 седмици не даде положителен резултат и затова ни изписа ficidin,след 3-4 намазвания бузките бяха напълно заздравели, тя ни каза да я мажем още ден-два и след това като поддържаюо средство крем cicabio, но още на следващия ден , въпреки , че продължавахме с кортикостероида, пак започнаха да се появяват дребни червени пъпчици,които не изчезваха дори и от кортикостероида. Отогава я мажа със Судокрем, но той доста изсушава кожата ,затова редувам и cicabio. Към момента подобренията са периодични, но не сме имали напълно излекуване, защото не я мажа с кортикостероида. Старая се да носисамо дрехи,които са 100% памук. Извинявайте за големите подробности, но се надявам да добиете представа и да и кажете дали има вероятнос с хомеопатия да се излекува. :оля да ни дадете някакви координати за да се свържем с Вас и да разберем къде работите в момента.Предварително благодаря!Поздрави!

 9. Здравейте д-р Манева! Имам дъщеря на 2години и половина с диагноза алергия към белтъка на кравето мляко и атопичен дерматит. Има обриви покрай устата които на моменти са доста червени и набъбнали, а на моменти се успокояват. Ползвали сме много препрати и ефект има само от кортикостероиди. Този хомеопатичен продукт ще подейства ли и в каква доза се използва? Мога да ви изпратя снимка стига да имам имейла ви. Или да ми кажете във Варна преглеждате ли?

 10. Коментар:

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *