Случай на хомеопатично лечение на ендогенна екзема

Публикувано в категория Хомеопатия за деца и майки | 9 коментара

През последните години се увеличиха много алергичните заболявания, в това число и алергиите на кожата.

Традиционното лечение на кожните алергии включва:

 • кортикопрепарати
 • кератолитици
 • продукти с урея, овлажняващи сухата кожа
 • противогъбичкови препарати
 • антибиотици (понякога)
 • винаги се добавя и противоалергична терапия през устата.

Ефектът идва бързо, кожата се изчиства и след около две седмици се появява същият обрив или екзема. Следва нов курс на лечение. В такъв порочен кръг се въртят много пациенти.

При мен дойде момче с ендогенна екзема от 7 години, която беше по цялото тяло. Беше посетило много дерматолози и ми донесе всички рецепти, които са му предписали. Всяка една от тях съдържаше противоалергичен препарат и различни препарати за местно лечение на екземата.

Проведох хомеопатичния преглед, който показа конституционалното хомеопатично лекарство Natrium muriaticum. Това е изключително затворено и много интелигентно момче със силно чувство за отговорност. Беше много зиморничаво и проблемът се влошаваше от студено. Хранеше се нередовно, предпочиташе солени храни. Лягаше късно и беше много уморен. Работеше и учеше едновременно. Искаше да се справи сам и подтискаше емоциите си.

Десет дни след приема на лекарството екземата беше намаляла с 70%, а на контролния преглед от нея почти нямаше следа.

        

9 коментара

 1. Д-р Манева, майка съм на 6-годишно момиченце с диабет. От няколко дни детето е с екземоподобна повърхност на едно пръстче на ръката, довечера сме на лекар. Бих искала обаче по този, а и по други въпроси, да направя среща с добър хомеопат. За съжаление, и двете дами, които досега са ми помагали, вече не са между нас. Преглеждате ли в София?

 2. От години имам Екзема (атопичен дерматит), като на моменти се обостря и получавам зачервяване и лющене на кожата в областите на сгънките на ръцете и цялото лице.
  Моля Ви кажете ми мога ли да ползвам гореспоменатото лекарство – Natrium muriaticum?????

 3. от 14.10.2010г. Иван Дражев:
  Д-р Манева,баща съм на 12г. дъщеря. От години дъщеря ми страда от ендогенна екзема по двете длани, която ту затихва ту се обостря и сърби. Детето страда. Насъбрли сме доста рецепти от различни доктори от Варна , които то този момент не са помогнали. Моля Ви, ако можете помогнете ни!!!

 4. Здравейте,аз съм на 34 години и от бебе имам ендогенна екзема,обиколил съм сигурно поне 40 доктора и не се подобрява състоянието ми,преди имах по цялото тяло а сега от около 10 г остана само по ръцете но не се оправя,пробвах и с инжекции(Флостерон,Дипрофос) вече 3 години,но има ефект само за около месец два максимум,моля ако може да ми дадете някакъв съвет или ако трябва да дойда до Силистра.Благодаря предварително

 5. Здравейте,д-р Манева,
  дъщеря ми е на 1год и 9мес и е с атопичен дерматит от 5-месечна. Най-проблемните места са ръцете от китките надолу и крачетата от глезените надолу. Има силен сърбеж на тези места и кожата е много суха и груба. Ако все още преглеждате в София,бихте ли ни записали за преглед? Благодаря предварително.

 6. Здравейте д-р Манева впечатлена съм от вас и от насоките който давате.Много бих искала да се свържа с вас както и да попитам дали провеждате срещи в Бургас или поне близките градове.

 7. Синът ми е на 9 години и от 2 години страда от суха екзема – по устните и на палеца на дясната му ръка (отскоро по лактите и гърба му се появиха). Оздравява единствено когато ползуваме лекарства съдържащи кортизон, и както сте описали само няколко дена след оставянето на лекарството се появява отново. Много дерматолози посетихме, правихме му тест за най-разпространените алерганти – не се оказа някаква алергия срещу тествуваните. Чувствително дете е. Живея в Истанбул и искам да го прегледате. Къде и как мога да се свържа с вас?
  Благодаря ви предварително! С поздрави, Гюлнихал

 8. Здравейте, имам дъщеря, която е почти на 5 месеца. Когато беше на около 2 месеца за първи път по бузките и се появиха дребни червени пъпчици,пстепенно се превърнаха в екзема, ходихме на кожен лекар и ни каза , че това е себореен дерматит. Бузките бяха със сухи корички , а на места сълзяха, затова кожната ни изписа cicabio на “ Биодерма“. В продължени на 2 седмици не даде положителен резултат и затова ни изписа ficidin,след 3-4 намазвания бузките бяха напълно заздравели, тя ни каза да я мажем още ден-два и след това като поддържаюо средство крем cicabio, но още на следващия ден , въпреки , че продължавахме с кортикостероида, пак започнаха да се появяват дребни червени пъпчици,които не изчезваха дори и от кортикостероида. Отогава я мажа със Судокрем, но той доста изсушава кожата ,затова редувам и cicabio. Към момента подобренията са периодични, но не сме имали напълно излекуване, защото не я мажа с кортикостероида. Старая се да носисамо дрехи,които са 100% памук. Извинявайте за големите подробности, но се надявам да добиете представа и да и кажете дали има вероятнос с хомеопатия да се излекува. :оля да ни дадете някакви координати за да се свържем с Вас и да разберем къде работите в момента.Предварително благодаря!Поздрави!

 9. Здравейте д-р Манева! Имам дъщеря на 2години и половина с диагноза алергия към белтъка на кравето мляко и атопичен дерматит. Има обриви покрай устата които на моменти са доста червени и набъбнали, а на моменти се успокояват. Ползвали сме много препрати и ефект има само от кортикостероиди. Този хомеопатичен продукт ще подейства ли и в каква доза се използва? Мога да ви изпратя снимка стига да имам имейла ви. Или да ми кажете във Варна преглеждате ли?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *