Алергиите като психосоматично заболяване и тяхното хомеопатично лечение

Публикувано в категория Хомеопатия за деца и майки | 4 коментара

Алергията е реакция на свръхчувствителност у някои индивиди към факторите на околната среда, наречени алергени.

Mного изследвания доказват важността на „ефективната основа“ – главната роля, която играят личността и емоциите в развитието на алергичните заболявания.

От началото на ХХ-ти век алергиите се разглеждат като психосоматично заболяване.

Привържениците на психосоматичната медицина приемат алергията не като случайно явление, а като събитие, което се вписва в психоорганична цялост и ясно определен пространствено-времеви континуум.

Организмът реагира цялостно на емоциите. Когато е застрашено от физически, химически или психически агент, тялото реагира, мобилизирайки всички защитни сили.

Сантименталните разочарования, самотата, професионалните грижи или неуспехи, които представляват психологически травми могат да причинят прояви на алергична реакция.

Съществува конституционална предиспозиция към този тип реакции. Например, костатирано е, че повечето хора, страдащи от астма или алергия, са били лишени от майчина обич в детството си.

През 1948г. в списанието на Американската асоциация по психосоматична медицина е публикувано проучване на д-р Милър и Дороти Барук – “Психосоматично изследване при деца с алергични прояви”.

Те правят извода, че в групата деца с алергия – 62 от общо 63 деца са страдали от майчино отхвърляне т.е. 98,4%, а в групата деца без алергия 9 от 37 т.е. 24,3%. Разликата е показателна.

През 1941 год. Ф. Александър и неговата школа в Чикаго доказват емоционалната неустойчивост на алергичните хора, чието детство изглеждало изпълнено с тежки емоционални проблеми.

В наши дни учените се стремят да докажат хипотезата, че алергените са смислово натоварени. Тези елементи, които са безкрайно променливи и индивидуално специфични, изглежда могат да отключат алергична реакция само защото, бивайки свързвани с напрегнати емоционални ситуации в живота на субекта, запазват за него символично значение, което много често той не осъзнава.

И наистина, ако повечето кризи започват поради поглъщане, вдишване или телесен контакт със специфични вещества, то някои кризи имат по-загадъчни причинители, например гледката на автомобили от определен тип.

Х. Барук (1962) дори е описал „административната алергия“, а вече е въведен и термина “алергия към съпруга”.

Ето защо успоредно с изследванията на физико-химичните и физиологопатологичните условия за тези разстройства от няколко години в големите изследователски центрове се водят и други проучвания, насочени към евентуалните им психологически причини.

Съвременната медицина лекува алергиите с антиалергични медикаментозни средства, които подтискат имунния отговор на организма към алергезиращите го фактори от околната среда.

Постига се временен ефект или проявите на алергия изобщо не се повлияват.

Лечебна наука, която успешно и безвредно се справя с алергиите е хомеопатията.

Хомеопатията разглежда болестите като динамични разстройства на духовния, жизнения принцип в усещанията и функциите на живия организъм и разполага с динамизирани лекарства, които в съответствие със закона на подобието са способни действително да възстановят здравето и жизнената хармония.

Хомеопатичното лечение е немислимо, ако не вземем предвид индивидуалните особености на пациента.

Според “ Органон на лечебното изкуство” да д-р Самуел Ханеман „…съвкупността от всички симптоми и обстоятелства във всеки индивидуален случай на болест трябва да бъде единственото показание, единствения ориентир при избора на лекарството.“

Затова ние никога няма да бъдем способни да лекуваме в съответствие с природата, т.е. хомеопатично, ако не наблюдаваме при всички случаи на болест, дори при остри болести, редом с другите симптоми и симптомите, отнасящи се към измененията в състоянието на духа и ума, и ако не избираме за облекчение положението на пациента лекарство измежду тези медикаменти, чиято болестна сила в допълнение към подобието на другите симптоми на болестта е способно да предизвика и подобно състояние на духа и ума.

Хомеопатичното лечение изисква лечение на острата фаза и продължително конституционално лечение.

Случаи от практиката:

 • Мъж 28г. с алергичен синузит
 • Непрекъснато запушен нос
 • Болка в главата – “моментна като удар”,”през челото, зад окото и оттам към цялата глава”
 • “Като работя нищо не ме боли”
 • Подобрява се от допир, дори изчезва
 • Влошава се от цигарен дим
 • Не обича плодове
 • През 1992г. се е разделил с момиче

Предписание: Ignatia 1M

 • Мъж с бронхиална астма от 2 годишен.
 • Алергия към полени, животни, прах
 • Пристъпи нощем “като си легне”, “ не мога да си поема въздух”
 • Баща – алкохолик. Скандали между родителите.
 • “Блъсках ги и ги карах да спрат да се карат, защото брат ми припадаше”
 • Стиска си зъбите през деня и през нощта

Предписание: Causticum 1M

Автор на публикацията: Д-р Искра Капинчева

        

4 коментара

 1. Здравейте Д-р Манева!

  Относно: Лечението на Димитър Благоев.

  Майчето на Димитър Благоев Ви благодари за навременната намеса и проявеният висш професионализъм при лечението му!
  След първият преглед при Вас от януари 2010 г. започнахме приемане на предписания Суперантиоксидант на Аквасорс и хомеопатично лечение, Димитър престана да боледува често от алергична кашлица, възпаления на дихателните пътища, съответно да пие ежемесечно антибиотици. Благодарение на Вашата хомеопатия забравихме за неговите здравни проблеми, а именно : астматични пристъпи, алергична кашлица и затлъстяване.
  Към днешна дата 16.08.2010 г. мога да се похваля че Димитър вече не страда от алергии, намали излишната телесна маса и е щастлив тийнейджър, който обича спорта.
  Радвам се, че Ви пзнавам!
  Нека Бог да Ви благослови и да Ви дари с умихнати внучета!

  Меги Благоева
  Megi.blagoeva@abv.bg

 2. Здравейте д-р Манева.Пиша Ви защото вече не знам към кого да се обърна.Бих искала да получа някакви телефон,имейл,адрес за връзка с вас.Благодаря Ви предварително!

 3. Здравейте! Имам нужда от Вашето мнение! Преди 8 месеца отказах цигарите и месец след това започнах да получавам астматични пристъпи веднъж седмично. Май месец се наложи да сменя работата си и местоживеенето и пристъпите станаха по 2-3 пъти на ден. Не мога изобщо да дишам. По принцип в рода имаме този проблем – баща ми и двамата ми братя са астматици от деца, като и сина ми. Но при мен се получи на 41 години. Възможно ли е да е на психологична основа или е изчистване на белите дробове от пушенето?

 4. Здравейте д-р Манева,

  Наскоро за да зарадвам дъщеря си, която от дълго време иска да има домашен любимец, се съгласих да вземем за отглеждане малко коте. Пропуснах да отбележа, че преди това съм имала леки по-форми на алергия в пролетния сезон /кихане, хрема, дразнене в носа и носоглътката/. Откакто имаме коте /около 10 дни след като го взехме/ реакцията е много по-силна, вкл. нощна кашлица по едно и също време около 1.30 ч.; непрекъснато запушен нос и секрет, сърбеж в носоглътката, много силен сърбеж в очите, сълзене.
  Предполагам, че и вие ще кажете „махнете котето“, но то е толкова мило и кротко, дори действа успокояващо. Като че ли проблема не е в него, а в мен. Мъжът ми също е алергичен, но към полени /установена алергия, проявена след 24 год. възраст; при мен също се появи към полените около 25год.възраст/.
  От 10 дни пия лекарства, но не помагат – 5 дни Ewofex 180mg, след което започнах Aerius 500 mg – и също няма промяна.
  Моля, ако според Вас, има смисъл от друго лечение да ми дадете насоки, или да ме посъветвате какво да предприема.

  Поздрави,
  Нели Златанова

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *