Хомеопатия за деца

Публикувано в категория Хомеопатия за деца и майки | 16 коментара

Много от лекарите пренебрегват хомеопатията като лечебно изкуство и смятат, че тя няма място при лечение на сериозни заболявания, каквито са психозите, ракът, сърдечно-съдовите заболявания. В последните 10 г. се забелязва тенденцията все повече лекари да приемат и прилагат тази медицина – особено педиатрите.

В България хомеопатията има две разновидности – класическа хомеопатия и хомеопатията на фирма Boiron (Боарон). Класическият хомеопат определя конституционалното лекарство, независимо от острото състояние на човека. Той закупува това лекарство от специална аптека, която работи само с лекари хомеопати. Лекарството често е в много висока потенция (разреждане).

Хомеопатията на Боарон се предлага почти във всяка аптека. Потенциите на лекарствата са ниски и последиците при неправилна употреба не са толкова страшни. Боароновата хомеопатия се стреми да лекува острото състояние на човека (например пневмония) без да взема под внимание цялостния му характер.

Класическата хомеопатия не се интересува толкова от острото състояние на човека, колкото от характерните за него поведение, психика, предишни заболявания.

Класическият хомеопатичен преглед може да трае до 3 часа, за да се снеме цялостната картина на човека. За определяне на лекарството за острото състояние е нужно много по-малко време, но лечението не засяга дълбоките нива на личността. То лекува симптома, но не и причината за пораждането на този симптом

Аз лично комбинирам двата метода. Хомеопатичното лечение при деца се различава от това при възрастните, понеже децата са много чисти и лесно се откриват конституционалните им лекарства. Много често конституционалните лекарства са и острите им лекарства.

При хомеопатично лечение на остри състояние при деца са определящи симптомите на заболяването. Гледа се:

•    Състоянието на жизнената енергия на детето. Дали по време на заболяването детето с намалена, повишена или без промяна в активността.

•    Ако е активността е намалена, тогава търсим дали има сънливост или притъпеност, дали децата са зиморничави или горещи, дали са жадни или не, от какви течности имат нужда – студени или топли.

•    Ако активността е повишена, то тя се разделя на физическо безпокойство и умствено безпокойство.

Физическо безпокойство: децата тичат, нервни са и плачливи. Умствено безпокойство: тревожност, страх, а при малките деца – отново плачливост. След като определим вида на безпокойството отново се наблюдава, дали децата са зиморничави или горещи, дали са жадни или не, от какви течности имат нужда – студени или топли.

•    Когато няма промяна в жизнената енергия на детето, тоест храни се добре, пие си нормално течности, каквито пие когато е здраво, танцува, разказва, няма нужда от лечение. Липсата на промяна е по-честа при децата. Това означава, че организмът им може сам да се справи с острото състояние.

Всяко остро заболяване предизвиква реакция на организма. Ако организмът не може да се възстанови в очакваното време, е необходима намесата на лекарите. Холистичната медицина каквато е хомеопатията казва, че не е възможно да има две лекарства, които да могат да излекуват едно заболяване. Трябва да се избере симилимума, тоест лекарството, избрано спрямо цялата симптоматика на болестта (температура, активност, жажда, хранене и т.н.)

Всеки хомеопат трябва да познава закона на Херинг, тоест как се променят симптомите в процеса на излекуване. Например, ако изчезне кашлицата на едно дете се очаква кихане или хрема. Ако се наблюдава подобна регресия на симптомите, не трябва да се дават повече лекарства. Ако изчезнат кихането и хремата и се появят обриви по-кожата, те също не трябва да се лекуват. Появата не повръщане и разстройство, което не влошава жизнената енергия на детето, също не се лекува.

При лечението на остри заболявания, не се очакват така наречените лечебни кризи, известни на всички хомеопати. Те са характерни за хроничните болести. Ако е дадено правилното хомеопатично лекарство при едно остро състояние, трябва да настъпи бързо подобрение.

        

16 коментара

 1. Здравейте д-р Манева! Въпроса ми е Calcium phosphoricum и Calcarea phosphorica едно и също лекарство ли е? Потърсих Calcarea phosphorica в Германи,но ми казаха че няма такова и ми предложиха Калциум фосфорикум.Благодаря много, че отговорихте на предния ми въпрос! Искрено се надявам че ще имате възможмост да отговорите и на този!
  С уважение Д.Георгиева

  • Здравейте, доктор Манева,
   Ще се радвам ,ако ми отговорите на въпроса, а той е:
   Какви хомеопатични медикаменти мога да давам на дъщеря си , която е активен спортист, но не се храни достатъчно?детето е на 7 години. Доста често сме ползвали продукти на Боарон и Шуслерови соли и смея да кажа ,че се повлиява добре от хомеопатията.
   Благодаря Ви предварително.

 2. Благодарим детето сега е добре но искаме хомеопатични ваксини nosodes[НЕЗНАЯ ТОЧНО бебето има само от АГ ваксина с-у хепат ит в-на 3 месеца е – 6те ВИ ПЛАТИМ ЗА ВАКСИНИТЕ И СЪВЕТА

 3. Здравейте!Пиша Ви по повод на лечение което проведох на сина си и съм много притеснена.Имаше зачервено гърло и температура и започнах да му давам енгистол.След някалка дена се почувства добре ,но се появи силно главоболие в областта на тила ,като главоболието се явява внезапно и е доста силно.Опасявам се да не е предизвикан т.н. ефект на“ потискане“ и нещата да са се влошили още повече.Доколкото знам това влошаване, води до обръщане посока на лечението , а в случая болестното състояние обхваща по-важни органи. .Предварително Ви благодаря много.

 4. Здравейте Анелия,
  Не смятам, че Енгистолът може да донесе до потискане, защото в него има ниски потенции хомеопатични препарати. Ефект на потискане може да се получи, когато се дадат високи потенции от лекарства, които не са добре подбрани.

 5. Здравейте д-р Манева.Искам да попитам с какво може да се пречисти организма и да се подсили имунитета на детето след прекарана вирусна пневмония.Биха му Пеницилин и сега пие Аугментин за довършващо лечение, но се страхувам от пренатрупването на толкова антибиотици.Благодаря Ви.

 6. Здравейте, д-р Манева!
  Синът ми, който е на 1г. и 10мес. има проблем със зъбките. Заведох го на зъболекар и му поставиха диагноза „липса на флуор“. Като прогнозата е разрушаване на зъбите до венец. Изписаха му да пие „Зимафлуор“ поне до навършване на 16г. Като не се знаело дали ще има ефект.
  След като прочетох, че предозирането с флуор е много по-опасно от липсата му не посмях да му давам капките.
  От извесно време му давам кълнове от сусам – четох че помагали, но за сега нямат ефект.
  За два месеца откакто ни поставиха диагнозата зъбките му продължават да се оголват и за съжаление според мен доста бързо.
  Искам да Ви попитам дали в неговия случай хомеопатията може да помогне или това е необратим процес?
  С уважение: Антоанета Цонева

 7. Моля, препоръчайте ми добър хомеопат в Бургас.Благодаря.

 8. детето ми е на 3г и е много нервно мога ли да давам нещо хомеопатично

  • Здравейте! Дъщеря ми е на 3 год и напоследък е доста ервна и Плачкова!
   Храни се добре, игрива е но ако не стане на нейното ,започва за нервничи, плаче з удря и хвърля. Това се получи след започване на детска градина! Имали комбинация ,която мога да и давам!
   Благодаря Ви

 9. Здравейте, детето ми е в 1 год. И.10 месеца много инатлево и ревливо , от 1 месец има братче и не иска да посещава ясла а да е с мен. През ноща плаче и спи неспокойна но това е от много време. когато е с баба и иска мен и обратно. Плоема не е само заради това че ревнува а от преди това.Нещо хомеопатично може ли да и се дава .

 10. Здравейте, дъщеря ми е на 5г. Преди около година бяхме разделени с баща и а тя беше много кротко и послушно дете,сега отново сме заедно,но от около няколко месеца тя започна да нервничи,хвърля не слуша, използва думи като мразя те и т.н. Какво мога да и дам да се успокои?

 11. Здраавейте, детето ми е на 5 години.От доста време насам постоянно плаче,виждам силна тревожност в поведението му, постоянно се налага и дълго плаче. Забелязвам че изпитва и големи страхове от различни неща.Мога ли да му давам някаква хомеопатия,защото често го боли и главичката след като изпадне в истерия и плаче.Видях по-горе, че една дама е писала и за проблем на детето с липса на флуор и развалени зъби.при детето ми също е така има ли хомеопатия, която да овладее нещата.Благодаря

 12. Здравейте д-р Манева! Синът ми е ма 2г и 2м. много е неспокоен,подтоянно се движи, изпитва страх като се тропне,за всяко нещо плаче и в присъствието на повече от един човек е много страшно положението-само иска нещо,само плаче,почти винаги стига до повръщане, от около месец не иска да ходи никъде на гости и не се отделя от мен/тъй каъо лежах в болница 7 дни/и го гледаше баба му,през това време не беше плскал за мен ,даже не искаше да говорим по телефона. Нощно време спи много не спокойно събужда се плаче,бълнува , върти се постоянно в леглото. Какво бих могла да му давам,Благодаря!

  • Здравейте Д-р Манева,
   синът ми е на 2г. и 5м.и напоследък е доста изнервен.Плаче ,нощен се буди,иска да пускаме лампи,плаче.Ходи на ясла,но не говори и незнам там как се държи и т.н.Персоналът в яслата казва,че там не плаче.
   Много благодаря!

 13. Здравейте Д-р Манева, може ли хомеопатията да помогне на дете на 10 мес. с атером на главичката? Благодаря Ви предварително.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *