Остри вирусни инфекции и хомеопатия

Публикувано в категория Болезнени истини и алопатия, Болести при деца, Хомеопатия за деца и майки | 1 коментар

През последните десет години в моята лекарска практика наблюдавам, че децата боледуват много по-често. Все повече родители се въртят в един затворен кръг от хрема, кашлица и прием на антибитик, който напоследък се случва на всеки две седмици. Защо някои деца боледуват толкова често? Какви може да са причините?

През годините много се говори за неправилното и нездравословно хранене при повечето деца като основна причина за лошия имунитет. Замърсяването на околната среда, пестицидите в зърнените култури, хормоните и антибиотиците в месото, генно модифицираните храни, всички сме чували за това и сякаш в отклик на тази общоприета хипотеза децата станаха още по-злояди от преди. Категорично отказват сготвена или био сертифицирана храна, гледат с недоверие плодовете и зеленчуците, могат да се нахранят например единствено с хляб, течен шоколад и чипс.

Но по мое мнение злоядостта е следствие на нарушения чревен баланс, а не причина за него. Веднъж унищожени полезните бактерии, отговарящи за здравия имунитет, не се възстановяват бързо, а на тяхно място бързо нахлуват болестотворни представители – паразити, гъбички, вируси, които поддържат с цел оцеляването си острия глад към захари и въглехидрати у децата.

Първата и основна причина за нарушения чревен баланс и лошия имунитет за мен е приемът на антибиотик – един единствен антибиотик е напълно достатъчен да навреди на имунната система на детето. Както и в случай, когато майката е приемала антибиотик по време на бременността и раждането – по кръвен път и чрез кърмата антибиотикът може да попадне в тялото на бебето.

Факт е, че педиатрите и личните лекари не спират да изписват антибиотици за всяка кашлица и хрема и днес можем често да срещнем деца, които са изпили над 50 антибиотика до петата си година. Тогава защо се изненадваме, че вирусните и бактериалните инфекции у децата станаха по-резистентни и създават повече проблеми от преди?  

Натискът върху родителите, които не могат да бъдат постоянно в болнични заради децата си, е голям, но с антибиотик, предписан без сериозна причина (например такава може да е доказан отит, пневмония, ангина и др.), гаранцията за още повече дни с болно дете у дома, се увеличава.

Попадайки в този капан на модерната медицина, много повече родители започват да се обръщат към хомеопатията в търсене на изход.

Истината е, че децата много по-често се разболяват от Остри вирусни инфекци (ОВИ). Вирусите предизвикват ларинго- и бронхоспазми, които с повече търпения се повлияват чудесно с хомеопатия, която не вреди на имунната система на децата.

Представям ви водещите хомеопатични лекарства при ОВИ:

Bryonia alba

Болестта идва основно с една много суха дразнеща кашлица, която се влощава при говорене, бягане, скачане, хранене – може да прерастне в ларинго- и бронхоспазъм.

Детето е много жадно за течности, има болка в гърдите при кашлица и обича да си лежи само в леглото.

Устните са му сухи и може да има и главоболие, което се влошава от движение на главата.

Когато детеот типа Bryonia e здравo, то е много активно, весело, обича да брои и събира пари и да говори за тях.

При болест е много раздразнително и плачливо и иска всичко да става, както то каже.

Вечер детето се влошава, тогава се засилва кашлицата, покачва температура, плаче и иска да си стои само в стаята .

Eupatorium perfoliatum

Детето има болки в ставите и мускулите, болката може да бъде силна и то обикновено отказва да стане от леглото.

Ако детето не може да говори, плаче от болка.

Често се появява болка в очите, която го кара да ги пипа и те могат да се зачервят.

Може да се появи треска с висока температураи главоболие в тила.

Детето желае сладолед и студени напитки.

Препоръчвам  родителите да се вслушват в желанията на децата, особено когато те не искат чай, а искат студена вода – това насочва хомеопата към правилното хомеопатично лекарство.

Ferrum phosphoricum

В този случай децата не се раболяват изведнъж, а постепенно. Могат да имат температура 37.5 – 38.5, зачервени бузи, или бледо лице. Възможно е да имат болки в гърлото, повече отдясно, кървава хрема, или храчки с кръв.

Детето обича да си лежи, често температурата е основно нощем между 4-6 часа. При влошаване детето иска лимон и кисели краставички. Изпитва отвръщение към прясно мляко. Става много приказливо и превъзбудено.

Gelsemium

Грип, който води до пълно изтощение – детето спи почти непрекъснато, има мускулни болки.

Трудно отговаря поради умората, клепачите му тежат. Оплаква се от болка в челото и тила на главата.

Едно добро лекарство за тревожност преди изпит и преди излизане на сцена.

Характерно за такива деца е, че могат да се разболеят след уплах, без всъщност да са болни от грип.

Rhus toxicodendron

Грипът идва с много силни болки в цялото тяло, които го карат да се движи и се подобряват от самото движение.

Детето се разтяга и иска масаж. Болките се засилват особено по време на сън и сутрин. Детето се завива и всяко отвиване му носи усещане за студ.

Иска топлина, топъл душ, топли течности, и студено прясно мляко.

Belladonna

Болестта идва внезапно и много бързо. Детето повишава температура основно след 20 часа. Характерно е зачервено лице с пулсиращо главоболие. Гърлото е зачервено, особено вдясно. Кожата е суха, очите са блестящи и зачервени.

Кашлицата е суха, спастична – по време на температура.

Детето може да е весело и активно дори и с висока температура. Очите са с разширени зеници. Възможно е да има нужда от тишина, да бъде на тъмно и тихо място. Изпитва желание за лимони и кисели храни. Понякога децата са жадни, но някои не изпитват жажда. Предлагайте всякакви течности, каквото пожелае. В такъв момент препоръчвам всякакви течности, дори и течен шоколад.

Aconitum napellus

Това е централно лекарствo, когато детето излезе навън в студено време и е леко облечено, изпотено и настине от студен вятър.

Добре действа в първите 24 часа след настиването.

Детето внезапно покачва температура, прави ларингит със суха дразнеща кашлица. Бузите са горещи зачервени. Гърлото е зачервено и трудно преглъща. Има силна жажда за студена вода. Особено характерен е горчивият вкус в устата.

        

1 коментар

  1. Коментар:Здравейте,д-р Манева! Синът ми е на 4 години от 5 месеца ,започна да се изхожда с кашави изпражнения наподобяващи диария. Изхожда се по 1-2 пъти на ден. Няма никакви оплаквания ,храни се много добре и е много жизнен.Пускали сме изследвания фецес и урина и излязоха перфектни. Според педиатъра няма място за притеснение ,но аз все пак го мисля дали не е проблем. Мисля че е важно да подчертая ,ще детето обожава прясно и кисело мляко и до скоро доста прекаляваше с тях ,но от известно време ги намалих драстично дали е възможно от там да идва проблема?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *