Напикаването в детска възраст

Публикувано в категория Болезнени истини и алопатия, Хомеопатия за деца и майки | 129 коментара

Под напикаване в детска възраст се разбира напикаване по време на сън (нощем или денем) на деца обикновено от 2 до 7 годишна възраст.

Така нареченото дневно подмокряне: изпускане в будно състояние, най-често когато детето, захласнато в играта, забравя да уринира, НЕ  е напикаване (познато като enuresis nocturna et diurna).

Напикаването бива първично и вторично. Първичното е това, при което детето се напишва откакто се е родило. Най-често причината за него е психогенна. Когато напикаването се появява, след като детето е спряло да се напишва, то се нарича вторично. То има най-често инфекциозен произход: инфекция на пикочните пътища или други инфекции (например грип).
Когато детето има инфекция на пикочните пътища и пикочо-каменна болест, тогава то ще има кървава урина, температура и напикаване. В случая най-вероятно се касае за калкулозен пиелонефрит, който трябва да се лекува. След като той се излекува, се лекува и напикаването.

Наличието на кръв в урината на децата в ранна кърмаческа възраст, често говори за аномалии на пикочните пътища. Желателно е ранно поставяне на диагнозата и по възможност хирургическа намеса. Това може да реши един бъдещ проблем като напикаването.

Диагнозата spina bifida (незарастване на прешлените най-често в лумбалната област) се поставя често при деца с напикаване. Истината е, че тя не е водеща причина за напикаване. Има много деца без напикаване с подобна диагноза и обратното.

Години наред ние лекувахме напикаването с ограничаване на течностите особено привечер. Правеше впечатление, че децата са особено жадни вечер, докато през деня не са и на практика не беше възможно да се ограничават течностите. Децата трябваше да спят на твърди легла, за да е по-повърхностен сънят им и по-лесно да се събуждат. Това също не доведе до ефект.

Медицината предлага следните лекарства срещу напикаване: thireoidazin, psychofurin, mictonorm, driptane и adiuretin капки или таблетки. Една част от тях са известни антидепресанти, които се дават на възрастни при психози и шизофрения. Това не са лекарства за деца. Те имат много сериозни странични ефекти, които съм посочила по-долу. Не си струва да увреждате децата си заради едно нощно напикаване!

Основни алопатични лекарства при напикаване:

Тhireoidazin: известен антидепресант, използва се при шизофрения, психози и безсъние. Дава се на деца над 2 г. с безсъние и повишена раздразнителност. Странични реакции:
запек, кожни обриви, нарушения в сърдечния ритъм. Смущения в уринирането, спадане на левкоцитите (потискане на имунната система), жълтеница.

Psychofurin: антидепресант. Водещо лекарство при всякакви депресии. Уврежда черен дроб, бъбреци, кръвотворене, запек, води до задържане на урина.

Mictonorm: потиска контрахирането на мускула, който позволява пълненето на пикочния мехур и тонизира мускула, който го свива. Така предотвратява неволното изпразване на мехура. Странични реакция: изсъхване на лигавицата на очите, смущения в зрението, запек.

Driptane: увеличава обема на пикoчния мехур. Ефектът е като при mictonorm-а. Странични рекции: води до ileus (преплитане на червата), язвен колит, кръвоизливи, не се дава на деца до пет години.

Аdiuretin: антидиуретичен хормон, основно лекарство при безвкусен диабет. Използва се с диагностична цел при изследване на бъбреци. Използва се във вид на капки, които се поставят в носа и във вид на таблетки. Странични ефекти: Хормон, който лекува безвкусния диабет. Здравите деца нямат нужда от този хормон! При здравите деца се използва страничния ефект на лекарството, който е: намаляване отделянето на урина.

Основни хомеопатични лекарства при  напикаване:
sepia, causticum,  medorrinum, equisetum

Sepia*: Водещо лекарство за напикаване при момичета. Това са сериозни и резервирани деца, с недостиг на физическа енергия. Те са открити, прями и недоволни към родителите си, учителите и приятели. Смятат, че са неоценени и неразбрани. Момичето навън е гордо, а вкъщи е отчаяно. Деца, които се зареждат от спорта, не признават грешките, избухват в сълзи от гняв. Тъгуват много за родителите си когато са далече от тях. от храненето имат непоносимост към мляко, упорит запек и склонност към гъбичкови инфекции. Напикаването е във фазата на първия сън (23 часа) и ако детето се изпишка преди това то е сухо до сутринта.

Causticum*: Това са деца които правят така, че другите да се чувстват добре с тях. Много състрадателни към хора и животни. Често спират да ядат месо. Децата имат добър контрол върху чувствата си, умеят добре да балансират емоциите си. Развиват физически симптоми, когато се карат близки хора, когато усетят несправедливост. Causticum защитава света и хората, бори се срещу несправедливостта. Става тревожно и лесно се обезсърчава.
Напикаването е преди полунощ, имат и дневно подмокряне: изпускане по време на смях и кашлица.

Medorrinum*: Изключително припряни деца, говорят бързо. Искат да бъдат чути и говорят често, че ще оправят света. В бързината си не довършват изреченията си, забравят мислите си, създават бъркотия и се наслаждават на това. могат да бъдат изключително гневни и злобни, неприятен за тях е всеки който оспорва поведението им. Голяма любов към животните и цветята и изключително агресивен към хората, силен язвителен, деструктивен. Това са едни от най-лошите деца, злобни и отмъстителни. Обичат нощта и свежия въздух, често имат безсъние.
Напикаването може да се случи по всяко време на нощта.

Equisetum: Често се дава като симптоматично лекарство. При него няма определена психическа картина.

*Психични картини по Кетрин Култър

        

129 коментара

 1. Здравейте!
  Можете ли да ми помотнете! От 8-9 мес. насам синът ми веднъж или два пъти на месец повръща рано сутрин с леко или без разстройство. След сутрешното повръщане все едно че му няма нищо: не е отпаднал, има апетит, играе, никакъв симптом за болест. Много емоционален е, винаги иска да е първи, да бъде харесван. Много е нервен когато не постигне своето. Много умно дете, добър е. В игрите не умее да се забавлява, защото винаги иска да побеждава.

  • Здравейте,
   Не споменавате възрастта на детето, а това има срванително голямо значение. Правили ли сте някакви изследвания? Трябва най-напред да се изключат по-сериозни заболявания, след което да се премине към идентифциране на евентуалните психогенни причини. В случай че не сте правили изследвания, направете най-малкото пълна кръвна картина, изследване на урина и коремна ехография. Последната да се надяваме, че ще изключи проблеми с бъбреците. Освен това направете УНГ-изследвания, за да проверите дали не са налице проблеми със сливиците. В случай че всички изследваниия са в нормите, можете да помислите за хомеопатичен преглед.

 2. Здравейте, синът ми е на 5 г. и 9 м. и до този момент не е спирал да се напиква през ноща. Направихме му изследвания стерилна урина и ехография всичко е нормално, педиатърът ни изписа да пием дриптан незнам какаво да правя кто гледам страничниете ефекти на тези хапчета ,а и на другите разбира се. Какво ще ме посъветвате

  • Здравейте,
   Моят съвет е да се спре Driptane-ът и да се направи хомеопатичен преглед за установяване на конституционалното лекарство. Подходящо е и цветолечението по Бах, където има някои подходящи есенции за тези симптоми.

   От традиционната медицина добра роля би могла да изиграе и физиотерапията. Попитайте личния си лекар за направление. Може за пълнота на изследванията да се направи и рентгенография на гръбначния стълб, за да се види дали няма отворена спина бифида. Също венозна или микционна урография по преценка на нефролога за установяване на аномалии на пикочопровода, пикочния мехур и уретрата.

   • Здравейте дъщеря ми е на 11 години и никога не е спирала да се напикава.Какво ли не съм опитала,но няма никакъв резултат.Може ли да ми кажете какво стана с вашето дете,гледам че статията е от 2009 година.Много Ви благодаря предварително!

 3. Здравейте
  Имам дъщеря на 10 години.Като малка беше спряла да се напишва,но баща и ни тормозеше постоянно и от 7г възраст се напишва постоянно.Имало само единични сухи нощи. Правихме ехография,но тя не показа никакви нарушения.Изписаха ни дриптан. Давах и го около три седмици и го спрях.Нямаше ефект.След това открих един уролог който приготвя сироп с истинска дъвка не знам другите съставки.От него имаше малък ефект три последователни сухи нощи и пак същото.Този лекар ми обясни, че тя спи дълбоко и не може да се събуди и да усети.И сега не знам какво да правя. Четох за билките на Др Бах, но не знам какво точно до и дам.Моля препоръчайте ми нещо.Благодаря Ви предварително.

  • След като не е установена органична причина за заболяването на вашата дъщеря, може да се обърнете към алтернативните методи за лечение на напикаването. Разбрах, че вече сте ползвали един от тях. Както сте разбрали от блога ми, аз се занимавам с хомеопатия, цветолечение и алготерапия и съм видяла техния положителен ефект.
   Не би могло да предпише директно хомеопатично лекарство или комбинация от есенции по д-р Бах без да се познават психическите и физическите характеристики на човека. Можете да прегледате характеристиките на цветовете на Бах, публикувани в блога ми или да се консултирате с практикуващ Бах-терапевт.

  • Здравейте дъщеря ми е на 11 години и никога не е спирала да се напикава.Какво ли не съм опитала,но няма никакъв резултат.Може ли да ми кажете какво стана с вашето дете,гледам че статията е от 2009 година.Много Ви благодаря предварително!

 4. Имам внук на 6 години.На 4 г. спря да се напикава ношем, но от една година захласнат в игра много често му се случва да се изпусне и едва тогава отива да пишка, а понякога това се случна и с голямата нужда.
  Какво да правим? Подсещаме го, но не винаги помага. Започна понякога и нощем да се изпуска.

  • Здравейте Недка, препоръчвам Ви да заведете внука си на класически хомеопат. Мога евентуално да Ви насоча към такъв във Вашия град. Най-вероятно е нарушен психо-емоционалният баланс на детето, кпроява на което е това изпускане.

 5. здравейте д-р манева,имам дъщеря на 5 г. и от 2 годишна възраст след като вече се беше научила да си казва кога и се ходи до тоалетна,забелязах че се изпуска и през деня но,по съвсем малко на гащичките без да се усеща,а нощното напикаване е почти всяка нощ и до днес.правихме изследвания и винаги в урината се изолира бактерията е.коли.лечението го знаете антибиотици и пак антибиотици ,но не след дълго наново се повтаря същото.много ви моля ако можете да ми дадете съвет какво трябва да правим.предварително ви благодаря

 6. Здравейте ! Имам внук във втори клас ,който продължава да се напикава през ноща . Смятам , че причината е баща му , който се напива рядко , но напиели се прави скандали и внукът ми е депресиран . Моля кажете какви хомеопатични лекарства може да му се дават

  • Здравейте, ако сте права за причината за напикаването, то тя наистина е психогенна и може добре да се повлияе от хомеопатично лечение. Не забравяйте обаче, че детето е възможно да е подложено и на стрес в училище (например), за който не иска да споделя. И в двата случая няма как да определя хомеопатично лекарство, тъй като в класическата хомеопатия това става на базата на цялостната личностна картина на човека – както психическа, така и физическа. За да се запозная с тази картина ми е необходим личен контакт с детето.

 7. Здравейте,д-р Манева.Имам проблем с дъщеря ми.На 10г.е и се случва да се върне от игра напикана или дори наакана.Това се повтаря от миналото лято насам,нощем не го прави.Миналата година се сдоби с братче,което обича истински,но не знам дали това не е причината.Ще се радвам да ми отговорите.Благодаря Ви!

  • Здравейте Даниела, мога да дам само предположение, че дъщеря Ви е била подложена на стрес, който отключва изпускането по голяма и малка нужда. Дали причината е раждането на братчето й, или някаква друга, Вие сама трябва да прецените. Съветвам Ви да търсите хомеопатично лечение.

 8. Здравейте, искам да споделя проблема който имам с моята дъщеря която е на 6,5 години , вече е в първи клас , даже си има и бебе – сестричка и по -голям батко, но от тази пролет след внезапно събуждане през ноща от ужасни писъци и крясъци от съседния апартамент, детето започна да се напишква през ноща, спря за малко лятото, но после пак се появи, даже сега се случи в училище да се напишка и наака защото я било страх от тоалетната там. Големият ми син си гризе ноктите от 4 годишен когато се разведохме с баща му, а дъщеря ми започна сякаш да гледа от него и от една година насам и тя го прави, опитах какво ли не за да спра този вреден навик и в двамата но не се получава. Най – лошото е че дъщеря ми е притеснена от това че се напикава , но не може да го контролира , през ноща я вдигам да пишка и всичко е наред , но ако не го направя тя смята че е ходила до тоалетната а всъщност се е напикала. Моля ви за съвет и най-вече може ли това да се излекува с хомеопатия. Какви хомеопатични лекарства бихте ми препоръчали? Предварително ви благодаря за съдействието !

  • Здравейте, мога да Ви насоча към хомеопат във Вашия град, ако ми напишете откъде сте. Ако желаете, ми отговорете по e-mail.

 9. Здравеите д-р Манева,моят син е на 5год и се напикава но6но време.Преди 1 година внезапно запо4на да пи6ка крьв,но преди това пак се напикава6е даже през деня неможе6е да стиска и винаги подмокря6е га6тите.И тогава се наложи ле4ение с антибиотик.След това ,напрежението в уринирането се нормализира,но напикаването през но6та не.И на нас ни изписаха дриптан,но детето се оплаква6е от стомах и ние го спряхме.В на6ия град непознаваме доктор които се занимава с хомеопатия. Ние сме от Русе.Моля ви за ва6ия савет как да постапим за напред.Искам да допалня 4е през но6та един или два пъти ставам и го сабуждам да се изпикае ,и така по някога успяваме за да не се напи6ка.Но сам става много рядко.Боледува 4есто от УТИТИ и БРОНХИТ.МОЛЯ ЗА ВА6ИЯ САВЕТ.ИЗВИНЯВАИТЕ 4Е БЯХ ТОЛКОВА ПОДРОБНА.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ.

 10. Здравеите д-р Манева,моята дъщеря е на 10г и има нощно напикаване честотата се усилва при валнения добри или лоши приживявания моля за вашият савет

 11. Здравейте д-р Манева, моят син е на 13г. и има нощно напикаване през лятото имам периоди когато не е всяка вечер, но през зимата почти всяка вечер.За сега не сме провеждали някакво лемение моля за вашият съвет.Предварително Ви благодаря

 12. Здравейте д-р Манева, моят син е на 13г. и има нощно напикаване през лятото имам периоди когато не е всяка вечер, но през зимата почти всяка вечер.За сега не сме провеждали някакво лечение, моля за вашият съвет.Предварително Ви благодаря.

  • Здравейте Нина, мога да Ви насоча евентуално към класически хомеопат, ако ми напишете от кой град сте.

   • Здравей имам две момичета голяма на 8 и малко на 4. Голяма се подмокря само вечер спи много дълбоко и както казва тя не се усеща, а малка се подмокря на обяд и вечер. Правили сме ехограф на бъбреци и пикочни пътища и на двете всичко е наред. Моля за съвет

 13. Здравейте д-р Манева синът ми е почти на 10 години и има проблем с уринирането освен нощното напикаване той се изспуска и през деня.Казва ми,че не се усеща и неможе да го спре просто потича и толкова колкото да му намокри отпред,но по няколко пъти на ден ходихме на хомеопат тук в София изсписа ни два вида гранулки за смучене под езика лилави и оранжеви едните ги пиеше на четни дати а другите на нечетни плюс хапчета, които се пиеха сутрин и вечер,но ефекта беше нулев.Сега съм взела направление за детски уролог защото се притеснявам вече много да не е нещо сериозно.Личният му лекар го е гледал на ехограф и е казал на съпруга ми че има деформиран пикочен мехур и задържа бактерии, което не е добре .Възможно ли е да се оправи само с медикаменти не знам.Ако можете да ми дадете някакъв съвет ще съм ви много благодарна

  • Здравейте др Манева! Имам син на почти 7 години, никога не е спирал с нощното напикаване за съжаление, но от около два месеца започна да се напикава и през деня. Живеем в Норвегия и тук за тях това не е проблем до 8 годишна бъзраст, но ние настояхме да се синът ни да получи някакво лечение. Изписаха му MINIRIN което е някакъв вид антидепресант според мен, трябваше да спем с памперсите и да спи на еднократни чаршафи. Уринирането намаля значително, ако го събудиме 2 пъти през ноща се изпишка се събужда напълно сух, но напикаването през деня се увеличава. Той ходи на училище и му е супер забавно, обича да играе с децата и е много социален. Казва, че не знае как става и само разбира в един момент, че е мокър и е супер изненадан. Баща му много му се ядосва и се опитва да го наказва, а аз говоря с него как да разрешим проблема, но и в двата случая нищо не помага. Той самия иска много да приключи с напикаването.
   Моля за съвет как да му помогнем и да ми поясните защо се случва това.
   Поздрав Емилия

 14. Здравейте доктор Манева синът ми е на 2г. и 6м. и беше се научил да казва кога му се ходи по нужда но от около месец почна да се изпуска… не се напикава а се изпуска само и след това го казва и си довършва пикаенето в тоалетната.Това се случва само през деня през ноща никакви проблеми цяла нощ спи без да се напикае и чак на сутринта става и отива в тоалетна обаче през деня го прави може би около 10 пъти изпуска се малко и после казва че му се ходи по нужда и си го довършва в тоалетната. И вкъщи е така и в детската градина.Ако може да ни дадете някакъв съвет ще съм Ви много благодарен.

  • Здравейте Джони,
   Явно става дума за т. нар. дневно подмокряне. Смятам, че няма нужда от притеснения, още повече, че нощем не се напикава. Вероятно е да се дължи на някакъв стрес, помислете дали нещо необичайно се е случило преди да започне да се подмокря. Изследванията, които все пак можете да направите са две обикновени урини и две урокултури, които да изключат наличието на инфекция на пикочните пътища.

 15. Здравейте доктор Манева,синът ни е на 7г. и половина,от 2 години,започна да се напишква нощем.Има 2 операции от херния-първата на 4г. 2-рата на 6г.След втората операция започна с напикаването нощем.Правихме му изследвания и ехоргаф,но всичко беше нормално.Опитвали сме с билки и бабешки баяния.Ефектът обаче е краткотраен.Ако можете да ми дадете съвет,ще Ви бъда много благодарна.

 16. Благодара Ви за бързия отговор.Много ще ми улесните ако ме насичите към някой класически хомеопат,аз съм от Ямбол.
  Поздрави,
  С.Маринова

 17. Здравейте,имам син на 5 год. и 3 месеца.Напикава се и през нощта и през деня.В почечето случаи се усеща чак след като е подмокрил гащите.изследвали сме му урината,но тя е чиста.Той често боледува с високи темп. и има 1 фибрилен гърч.Понякога и заеква .Консултирали сме се с хомеопат.който ни даде каустикум,но и това не помогна.Моля да ми помогнете,защото това се превръща в травма за него и за семйството ми.

 18. Здравейте Ани,
  Каустикум е едно от водещите хомеопатични лекарства за напикаване, но явно това не е лекарството за Вашето дете. Заекването също е важен симптом, така че трябва и то да се преодолее. Потърсете друг хомеопат или кажете на досегашния си, че няма ефект и той ще подбере друго лекарство. Преглеждам в София и в Силистра, ако искате да дойдете, обадете ми се.

 19. Здравейте Д-р Манева.
  Имам дьщеря на 4 години и половина, която ходи на балет два пъти в седмицата и го прави с голямо удоволствие,вьпреки, че доста се уморява.От два месеца започна да се напишква по време единствено по време на тренировка.Предполагам, че настива(пода е доста студен)но не разбирам защо се изпуска.Моля Ви посъветвайте ме каква би могла да бьде причината.
  Благодаря Ви

 20. Здравейте Дарина,
  най-вероятно детето Ви е по-зиморничаво и студеният под не му се отразява добре. Увеличете храната, която му дава повече топлина (белтъчни храни), давайте му топли напитки. Помислете за имунната му система – вероятно отслабва от студа и от стреса.

 21. Здравейте д-р Манева, имам син на 3г и 7м. от около 2 месеца започна да се напикава през ноща,преди да започне този проблем детето заекваше и това започна неочаквано преди една година. Напикаването започна след като спря да заеква. Когато започна да заеква го водихме в клиника св.Наум и там ни казаха че се дължи на стрес и най вероятно ще отшуми от самосебеси до 6 месеца. Слава богу така и стана но след това се появи нощното напикаване. Все още не сме изследвали урината но според мен напикаването също се дължи на стрес,имаме си и кака на 7г.доста е палава и емоционална което може би също влияе на брат и. Разбрах че приемате пациенти и в Силистра от където сме родом и ние, живеем в София но ще се прибираме в началото на м.май в Силистра. Въпросът ми е има ли според вас подходящо лечение което да ни предложите и ще бъде ли удобно да уговорим някаква среща в Силистра например. Благодаря ви предварително.

 22. Здравейте синът ми е на 4 год.до сега не сме имали пеоблем с пишкането от скоро започнаха чести позиви за уриниране урината е стирилна правихани интравенозна урография няма вродени аномалии исписахани дормикинд и невробекс,имунобор уро но всичко продължава КАКВО ДА ПРАВЯ ВЕЧЕ НЕЗНАМ през 2мин.му се пишка слагаме памперс защото се изнервя от честото ходене до тоалетната утре ще го водя и на невролог и после незнам ПОМОЩ

 23. Здравейте Петя,
  Най-вероятно се касае за неврогенен пикочен мехур. Неврологът най-вероятно ще Ви изпише Дриптан, който може и да Ви реши проблема, но е с много странични реакция. По-добре е да се консултирате с класически хомеопат.
  Поздрав

 24. blagodarq na d-r maneva za otgowora na 25.04. hodihme na nevrolog ispisahani 3 vida homeopatichni ot dva dena vsichko e nared,no chte vidim do koga dano na vsichki dechica da im se rechi problema

 25. Zdraveite dr.Maneva imam momizence 7god tq e s diagnoza spina bifida tq ima dosta operaci na krakata no vse pak hodi problema mi e ze mnogo se pretesnqvam ze ima refluks i nevrogenen pikozen mehur tova i go nameriha na 1 godinka postoqno i se slaga katetar tq se zustva ze i se pika no nemowe da stiska a za sega pie dreptan spored vas tova napikavane ot samata spina bifida lie i dali ze go otmine zres poberteta

 26. Здравейте Милена,
  Spina bifida е една от причините за напикаването в детска възраст. Неврогенният покочен мехур е тясно свързан с нея. Възможно е да има везико-уретерален рефлукс. Ако има такъв, има риска за пиелонефрит. Вие обаче не говорите за такава диагноза. Разбирам, че пиете дриптан, но не знам дали той решава проблема. Хомеопатията винаги има място в лечението на детски заболявания, в случая и при Вашето дете. Обърнете се към хомеопат, дриптанът все пак не е безобидно лекарство. Мислете и за цветолечение по д-р Бах.
  Поздрав

 27. Здравейте д-р Манева,синът ми е на 10г. и половина и от един месец на сам започна да се напикава почти всяка вечер.Каква може да е причината?Още не съм го водила на никакъв лекар.

 28. Здравейте отново. Пише Ви Весела Николова. Забравих да спомена, че всяка вечер слагаме вълшебните гащета /памперсите/, за това какво е Вашето мнение. Преди една година не ги искаше и беше страшно всяка нощ, но го убедих и сега е с тях. Чудя се нали може да свикне с тях и даже да не опитва организма му да се справя с този пробем. Отново ви благодаря.

 29. Здравейте Д-р Манева,искам съвет за хомеопад във Варна.Дъщеря ми е на 8г.и се напикава нощем-вторично напикаване.При изследванията няма причини за напикаване.Сега е болничка/писах ви за това/,но искам да направя консулт и с хомеопад за напишването.

 30. Синът ми е на 4год и 4 месеца имам проблем напишква се само през деня и после ми казва и го довъшва в тоалетната.Баща му постояно му вика дали това да не е проблема .Малкия не чува малко.

 31. Здравейтед-рМанева.Синът ми е на 4год и 4 месеца имам проблем напишква се само през деня и после ми казва и го довъшва в тоалетната.Баща му постояно му вика дали това да не е проблема .Малкия не чува малко.

 32. Здравейте,
  Пиша Ви с голяма надежда. Дъщеря ми е на 7,5 год. От може би вече 2 години се изпуска през деня, включително и по голяма нужда. Не мога да определя причината. Когато играе навън или е на чуждо място мислех, че е от неудобство и срам да попита или да намери къде да се изпиша или изака, но проблемът е че се случва и в къщи. Притеснително е, че дори и в училище се случва да се изпусне и то така, че да личи през дрехите. Също имаме проблеми и с нощното напикаване откакто се е родила. Ходихме на много лекари, включително и посещения при много известен доцент от София – без резултат. Успокояващо е, че няма проблеми с бъбреците, в урината няма бактерии, но проблемът продължава. Моля, дайте ми съвет какво бих могла да направя към кого мога да се обърна за помощ.
  Благодаря Ви предварително!
  С уважение!

 33. Здравейте Д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 5 години и 10 месеца. Не мога да кажа, че е спирала да се напикава нощем, но сме имали доста големи периоди без напикаване /месеци наред/, включително нощи, в които е ставала самичка и без да ме буди се е изпишвала в гърне. В началото нямаше проблем с напикаване по време на дневния сън. През последните два месеца при всяко заспиване се напикава. Тя е доста стеснителна, но е спокойна и не бих казала, че има някакъв стрес. Какъв може да е проблема и какво да предприема? Предварително Ви благодаря!

 34. Д-р Манева, здравейте! Дъщеря ми е почти на 3 год. и от две седмици ходи на д.градина. От както тръгна на градина забелязвам, че започна да се напикава през деня, и то напоследък доста често. Може би е има връзка с градината, по принцип не забелязвам да е извънредно притеснена или пък изнервена от промяната, според мен е в рамките на нормалното. Или пък там по някакъв начин са й сменили режима и затова се напикава.
  Благодаря за мнението предварително:)

 35. Здравейте! Искам да помоля да ми изпратите телефон и адрес на които мога да запиша час за преглед . Предварително благодаря !

 36. Здравейте Мери,
  Ако напикаването продължи до края на първия месец след тръгване на детска градина, може да се приеме за реакция към новата среда. Ако продължи след първия месец, е добре да разберете каква е причината за това и да се опитате да я отстраните. Възможни причини са: неврогенен пикочен мехур, усещане за студ, цистит, стрес. Най-често причините са психогенни. В този случай са подходящи капките на д-р Бах.

  • Здравейте моят син е на 10г и 3месеца проблема нйе от няколко дни чуства болка при уриниране и не може да уринира спокойно пишка малко и спира после не може да продължи а му се пишка още каква е причината и ако някой е имал такъв проблем моля да сподели

 37. Здравейте, бих искала да запиша час за преглед. Може ли да получа телефон, адрес и приемно време (София)
  Благодаря!

 38. Моля Ви, препоръчайте ми добър хомеопат във Варна. Дъщеря ми е на 3 г., напоследък започна редовно да се напикава нощем, а цяло лято си беше съвсем сухичка. Ходи отскоро на градина, определено не харесва едната учителка, предполагам че има връзка с напикаването.

 39. Здравейте д-р Манева,
  при нас проблема се появи,малко след като тръгна на детска градина.Дъщеря ми е на почти 3 год. и от някалко дни се напишква само в градината, дори да седи на столчето пак се напикава , в леглото в будно състояние без да е заспала се напикава. Интересното обаче е , че в къщи това не се случва. Госпожите казват, че е спокойна, играе си, но когато я помолят да отиде да се изпишка просто отказва и след малко вече се е напикала. Не искала да спи и постоянно си лапала ъгълчето на чаршафчето. Ще Ви бъда много благодарна ако дадете някъкъв съвет как да постъпим в тази ситуация. В момента я спряхме за няколко дни от градината.
  Благодаря предварително

 40. Здравейте, д-р Манева,

  пиша Ви за проблема на дъщеря ми, който е свързан с напикаване и неспокоен сън. Тя е на 6 г. 8 м., на около 3 г. и половина успяхме да махнем нощния памперс. Около 4-годишна възраст започна да се изпуска през деня,не се усещаше, докато играе или се усещаше в последния момент, когато вече не можеше да задържи. Ограничавахме течностите вечер, започнахме да я подканяме да се изпишква на всеки 2 часа през деня. В детската градина срещнахме разбиране и госпожата също започна да я подсеща редовно за изпишкване и проблемът като че ли отшумя. „Като че ли“, защото от началото на 2010 година тя започна да се напикава по – рядко през деня в будно състояние, обаче редовно се напикава нощем и спи с памперс. Освен това спи неспокойно, върти се, отвива се, понякога плаче насън или пищи, но на сутринта не помни нищо.Проведохме хомеопатично лечение в продължение на един месец, но подобрение имаше само за известно време. Сега я будим един път през нощта, около 24 часа и понякога до сутринта остава суха, но в повечето случаи пак е мокра, когато става сутрин. Като характер е спокойна, общителна, неконфликтна.
  Личният лекар – педиатър на детето каза единствено да ограничаваме течностите и каза, че няма нужда от насочване към специалист. Ние с баща ѝ обаче се тревожим и смятаме, че трябва да се вземат по- сериозни мерки.
  Д-р Манева, бихте ли ни насочили какви изследвания трябва да направим, преди да преминем към лечение? Благодаря Ви предварително за отговора.
  С уважение,
  Александра

 41. Здравейте Александра,
  При всяко напикаване, независимо дневно или нощно, е желателно изследване на бъбреците и на пикочния мехур, като най-безвредна е ехографията на коремни органи. Ако тя не е достатъчна, се прави венозна или микционна урография. Това преценява детският нефролог. Съществува и т. нар. уродинамично изследване, което ще даде представа за възможността на бъбрека да изпълва и изпразва пикочния мехур. Задължително се прави изследване на урина в клинична лаборатория и за микробна флора. Възможно е да Ви предложат и рентгенография на гръбначен стълб – тогава се търси заболяването спина бифида. Ако не се установи никаква причина, може да се проведе хомеопатично лечение и цветолечение по Бах. Разбира се, последните две могат винаги да се комбинират и с друг вид лечение.

 42. zdraveite dr.marinova.imam momi4ence na 5 i polovina godnikni.i no6tno vreme se napikava.spi neprobudno i dalboko.pravixme izsledvania na urina i krav .rezultatite biaxa nared.vodix ia na dva exografa i ni6to ne otkrixa.minalata godina pi xap4eta za6toto piko4nia i mexur be6e vazpalen leko.ve4er ia vdigam po 2-3 pati.xodi na gradinai tam se napi6va na obiad kato spi.neznam ve4e kam kogo da se obarna.doktorite mi kazaxa 4e 6te go izraste.moje li da mi dadete savet kak da psotapia. predvaritelno vi blagodaria

 43. Здравейте д-р Манева,
  По-рано Ви писах свързано със сина ми.
  Но сега Ви пиша за дъщеря ми. Тя е на 6 г. и5 месеца и е с нощно напикаване.Изпикаването най-чето е до към един часа през нощта, от там нататък много рядко се изпикава. До 4 годишна възраст имаше бактерии в бъбреците, Която се появяваше от време на време, но вече нямаме такъв проблем. Няма вродени проблеми в бъбреците. Но тя расте и аз съм силно притеснена.Опитвах се да я събуждам през нощта, да ограничавам течностите, но без резултат. Бих желала да пробвам с хомеопатия. Благодаря Ви!!!

 44. Здравейте Д-р Манева,

  Синът ми е на 8 г. и все още има нощно напикаване.
  Когато беше на 4 г. го изследваха доста подробно, вкл. ехография, урина, плюс едно изследване на струята при уриниране, което не помня как се казваше.
  Водила съм го до към 6 г. възраст не еднократно на детски уролог и са правени повторни ехографии. Пробвали сме с календар, с ограничаване на течностите, с антидиоритичен хормон (преди около година, който действаше в периода на приема, но не вярвам да е най-добрия вариант). Пробвала съм и хомеопатия: SULPHUR 30 ch по препоръка на един лекар хомеопат (Кирил Стоянов), който после един месец не си вдигаше мобилния телефон и не може да ми даде допълнителни препоръки или да уговорим нов преглед…и накрая се отказах. Самото лечение не съм сигурна че беше ефективно на 100%, но като че ли имаше все пак някакъв ефект…и може би не бях права да се отказвам така лесно.
  Аз самата като дете също имах такъв проблем, до към 8 и половина години. По тази причина всички ме успокояват, че може би има наследствен характер и ще го израсте, но мен ме притеснява факта, че не може спокойно на отиде на лагер…Детето е чувствително, емоционално,но много позитивно, добро и състрадателно, малко срамежливо в определени ситуации, разсеяно е, доста е активно в игрите, има разностранни интереси и въпреки че е малко хаотичен добре се справя в училище и дори посещава 2 извънкласни форми. Понякога се превъзбужда от вълнения има по-енергични приливи на емоция, когато е в компания и лудува с други деца.
  Забелязала съм, че понякога когато пътуваме има сухи нощи. Случвало се е и в къщи да прави паузи, но като цяло спи дълбоко и почти не пропуска нощ. Това е в общи линии.

  Надявам се информацията да е достатъчна за да ми дадете някакви насоки и препоръки къде да го заведа за консултация, за да пробвам отново хомеопатично лечение.

  Благодаря,
  Мария

 45. Здравейте д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 7 години (януари ще навърши 8) и много често се изпуска през деня, дори по нейните думи без да е усетила. По принцип е „трудно дете“, бих се изразила. Живеем без бащата. Емоционална и чувствителна е. Разсеяна е. В училище се справя прекрасно, но вкъщи е доста нервна. Моля да ми дадете общи насоки. Благодаря!
  С уважение:
  Албена Пеева

 46. Здравейте д-р Манева!Синът ми е на 2 год и половина.Октомври месец миналата година открихме протеус в урината и приложихме лечение.След това правихме два пъти стерилна урина и всичко беше наред като през това време вземахме имунобор кидс и имунобор уро.От месец сме на пиелосептил.От няколко дни той се напишва веднъж дневно като досега не беше се случвало.Тези лекарства ни ги изписа доц.Близнакова.Преди да започнем пиелосептил
  бяхме със хрема и лека кашлица като всичко мина за една седмица.Та въпросът ми е може ли напишването да се дължи отново на микроб или може да е преходно.Извинете ме за дългия коментар но се опитах да ви обясня всичко ако нещо не ви е ясно бих могла да ви отговоря.БЛАГОДАРНОСТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 47. Здравейте Д-р Манева.Синът ми е на 4 год.От 2 седмици се изпуска по малко на обяд в детската градина.Той е много буйно и активно дете,от можи би половин год.не спи на обяд в къщи,има много енергия и когато легне само се върти и изнервя.Преди да легне в градината се изчишква,след 5 мин. казва че пак му се пикае,пак го вдигат,след 5 мин. пак така.И ако не го пуснат се изпуска по малко.Мисля си,че като не му се спи използва пикаенето като предлог,за да стане,само и само да не спи.Благодаря.

 48. дьщерямие в пьрви клас исе изпуска по малко гащичките стиска си краката но не може да се сети да пикае през деня и винаги е мокричка през деня,нощно време не се напикава.Когато е настинала се напикава на цяло през деня когато е в клас , а през почивните дни когато се подканва да ходи до тоалетната нямаме проблеми оставим лие се сеща много кьсно когато вече е подмокрина- в момента лекар и преписа Амитриптилин Валеант но ниама ефект

 49. Синът ми е вече на 13 години и се напикава от 4 годишен. В началото много често, по 2 пъти на вечер. С времето разреди и сега го прави 1 път седмично. Правили сме всички изследвания- няма проблем. Опитвали сме с лекарства- антидепресанти за кратко време но ефекта е временен. Имаше един период от около 1 година, когато се беше напишквал общо 5-6 пъти но сега е по- често. Доста е затворен, не умее да общува с непознати, притеснява се в училище не може да предаде наученото и често получава слаби оценки а не е глупаво дете. Малко е пълничък и може би му се подиграват но не ми споделя. Дайте ми съвет как да постъпя и как да го лекувам.
  благодаря предварително!
  с уважение!

 50. Здравейте д-р Манева,
  Синът ми е на 3години и 5 месеца.Носеше памперс до две годишна възраст. Сега продължава да спи с памперс, защото се напикава понякога. Но това което ме притеснява е че се напикава и през деня. Осъзнава че има да пиша, но отказва да отиде в тоалетната. Е случва се и да не се усети, но рядко.
  Моля за съвет!
  Поздрави!

 51. Zdraveite D_R Maneva,imam edin seriozen problem sas sinat mi,po4ti na sedem gid a se naakva,no ne se naakva izcqlo a samo si capa ga6tite,y4itelkite kazvat,4e kato go bar6at sas mokra karpa to otzad izliza te bar6at to izliza,Molq vi kajete mi kakvo da pravq,tova 6te e golqm psixi4edki tormoz kato tragne na y4ili6te.Blagodarq predvaritelno.

 52. Здравейте , имам дъщеря на 12 г която се напикава откакто се е родила всяка нощ . Още по лошо е , че от около две години започна и през деня да се изпуска и то дори и по голяма нужда . Лошото е че това се случва и в училище .По принцип тя е притеснителна , говори много бързо , лесно се ядосва ,често реве . Правили сме каквито изследвания са ни предлагали но нищо . Пила е хапчета даже и едно хормонално но без ефект . Моля ви помогнете . Отчаяна съм .Много ви благодаря за отделеното време . Надявам се да ми пишете с предложение за решение на проблема .

 53. imam dve deca mom4e na 4 godini koeto se napikava prez ve4er dve prez denia ne , i momi4e na 3 godini koeto ot izvestno vreme e zapo4nalo da se napikava ve4er i dori sledobet po vreme na sin,obedna po4ivka.kakvo da pravia posuvetvaite me moli vi.

 54. здравейте имам дъщеря на 3г не се напикава откакто стана на 2.5г.Преди около 3 седмици се разболя малко и започна да се напикава и денем и нощем(по време на сън)сега пак е настинала и продължава с напикаването,колко време след настинката е нормално това състояние да отшуми?Притеснявам се,защото аз имах нощно напикаване до 14-15годишна възраст.От моя опит който имам мога да споделя,че нищо не помага,ако няма някакво заболяване вдигането за тоалетна вечер и търпение е „лечението“какво ли не са ми давали и инджекции са ми слагали даже ефекта беше нулев.Сложиха ми будилник в стаята да се будя на 3-4 часа и напикаването спря с времето.Знам,че можеби се изнервяте на децата понякога заради всекидневното пране на чаршафи,но аз знам че те наистина не се усещат.

 55. Здравейте д-р Манева, синът ми е на 6 години и все още се напикава нощно време и много често по време на следобедният сън в детската градина, което го кара да се срамува. Понякога не се напикава, но това е рядко. Когато го вдигам преди аз да си легна около 24ч. и след това към 4-5ч. например, също не се напикава. С две думи ако го изпишкам 1-2 пъти през ноща, не се напикава. До сега лекарска помощ не съм търсила. Много нервно дете е, емоционално и палаво.
  Моля за Вашия съвет!

 56. Здр.д-р.Манева ,синът ми е на 4г и половина ходи на детска градина и по4ти през ден се връща напишан или напишан и наакан.Говорим си в каши всеки път когато го направи но няма никакъв ефект от разговори.В кащи никога не го е правил нито вечер нито през деня.Не знам не могат ли да у се дават някакви таблетки за ежедневна употреба за да се реши този проблем.Какъв съвет бихте ми дали.Благодарч предварително.

 57. ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р. МАНЕВА СИНЪТ МИ Е НА 4 ГОДИНИ И ПОЛОВИНА И ВСЕ ОЩЕ СЕ НАПИКАВА И ПРЕЗ НОЩА И ПРЕЗ ДЕНЯ,КАТО ГО ПИТАМ, ЗАЩО НЕ МИ Е КАЗАЛ И МИ ОТГОВАРЯ ,АМИ НЕЗНАМ,ДРУГИЯТ ПЪТ,ЩЕ КАЖА И ДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ИНЪЧЕ Е МНОГО УМНО ДЕТЕ ВОДИЛИ СМЕ ГО НА ДОКТОР И НИ КАЗАХА ,ЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМ ,НО ВСЕ СА МУ МОКРИ ГАЩИЧКИТЕ ПО МАЛКО И ПОСЛЕ СЕ ДОИЗПИШВА ПО НЯКОЙ ПЪТ И СЕ НААКВА.В ГРАДИНАТА НОСЯ ПО НЯКОЛКО ЧИФТА ГАЩИ,ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ДА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА МУ СЕ ПОДИГРАВАТ ДЕЦАТА И ПРОБЛЕМА ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ.МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕНА.МОЛЯ ВИ ЗА СЪВЕТ.ПОЗДРАВИ!!!

 58. Здравейте д-р Манева имам дъщеря на 5г която се начурква нощно време опитвам се да я събуждам да пишка но тя не иска започва да рита да ме бута и съответно като не стане се напишква и то не един път а поне по три пъти на вечер я преобличам незнам какво да правя никакви изследвания несъм правила защото незнам какви се правят Благодаря ви

 59. neznam kak da vi opi6a ama toi e na 9 g i o6te se opikva naite nqkoq recepta

 60. zdr imam da6teria koiato e na sedem godini i ot kakto ia pusnah na decka gradina po4na da se napikava no6tem i neznam kakvo da pravia daite mi po konkreten otgovor ako moje blagodaria predvaritelno

 61. Здравейте!
  Имам дъщеря на 2 год и 5 мес. Махна памперса на около 1 год и 9 мес. Доста бързо след това спря да се напишква по време на дневния сън, нощем памперсите бяха много много рядко мокри. Изведнъж с идването на есента и застудяването започна да се напикава, след това тръгна на ясла и явно от стреса затвърди – върнахме памперсите и през деня и през ноща, вече 4 месеца обаче те продължаат да са пълни без изключение. Свикна с яслата, вече ходи без проблем, но напикаването си остава. През деня иначе няма проблеми казва, много рядко се случва да се изпусне. КАкво можем да направим – да чакаме да отмине или да търсим лечение. Благодаря!

 62. Здравейте, сина ми е на 3 години. На 2 и 5 месеца, махнахме памперса. Не е имал проблем с напикаване до този момент. През деня, постоянно върши всичко в гащите. Постоянно го каня до тоалетна, отказва и след малко се напикава. През нощта не се напикава. Моля ,кажете какво да правя.

 63. Здравейте.Дъщеря ми е на 7г. първи клас.Периодично се подмокря през деня.Понякога напълно,понякога само пуска по малко.Нощно време никога не сме имали проблем прави го само през деня,когато се заиграе.Още не мога да установя през кой период от годината го прави,но има моменти ,когато спира.Опитах се да й обясня,че ще й се подиграват децата не се получава.Когато си е вкъщи и я подканям непрекъснато имам чувството че ми ходи напук.Казва че не й се пика и след 5мин. вече е напикана.Благодаря Ви и приемам всякакви съвети.

 64. Здравейте имам дъщеря на 2 г. и 8 месеца,махнахме памперса без проблем на 2 г. изцяло. От 1 месец започна да се напикава през ноща по два пъти. Преди лягане я слагам на гърне и си пишка. Моля да ми обясните дали трябва да се провежда някакво лечение. Благодаря

 65. Имам дете – момче на 5г. 6м. На 5м. възраст го оперираха. Ляв уретер и бъбрек. Приблизително от година и полувина детето ми се напикава и през деня и постоянно и през ноща. Наложи се през ноща да ползваме отново памперси. Ограничаваме го с течностите основно вечер, но няма промяна. Напикаването вече сериозно го тормози, става все по злобен. Консултирахме се с какви ли не лекари но всички казват , че няма здравословен проблем. Какво да правя?

 66. Здравейте,
  синът ни е на 12 години. От миналото лято не може да излиза спокойно навън защото има чувството, че му се пикае. Когато е у дома всичко е наред, но тръгнем ли да излизаме някъде, проблемите започват още от вратата. Преди да излезем минава през тоалета по 1-2 пъти, за да е сигурен, че излизайки навън няма да се напикае. Когато излезе се присвива и оплаква, че много му се ходи до тоалета. Стигнем ли до крайната точка, било училище или заведение, където има тоалетна той се успокоява и сякаш нищо не е било. Моля да ни дадете насоки към какъв специалист да се обърнем, както и да ни препоръчате, ако можете, такъв специалист за гр.Варна.
  Благодаря Ви.

 67. Здравейте! Имам момиченце на 5г и 1мес. и се напикава през 2-3 нощи. Спи много дълбоко. Ако я сложа на гърне в полусънено състояние към полунощ, пишка спейки и после не се напикава. Сама обаче не може да се събуди. Излседвали сме урина много пъти и е чиста. Ехография на бъбреци показа, че бъбреците са наред, но са с няколко сантиметра по-ниско. Обясниха ми го с това, че е слаба и няма мазнина, която да ги държи. Това нормално ли е според вас?

 68. Здравейте! Имам две дещери – на 10 и на 19 год.Голямата има проблем с приобщаването и непрекъснато и обръщаме внимание и я изслушваме.Малката е по-оправна и отракана, оправя се с всичко сама и с ученето и с децата.Но понякога се нааква, по-точно изпуска малко в гащите, докато отиде до тоалетната. Отначало баща й много я обиждаше, заплашваше, че ще каже на съучениците й и тя сама си переше и чистеше акото.Това се повтаря през определени периоди, май когато голямата е в криза.Аз като майка я изслушвам итърпеливо и говоря.Тя се притяснява от това наакване и непрекъсната ходи в тоалетната да си проверява дали има нещо на гащите и постоянно си мие дупето.

 69. Здравейте,
  Дъщеря ми е на 4 години и всяка вечер се напикава и почти всеки след обяд, когато спи и при всяко спане слагаме памперс. Много се притеснява с това спане. Още повече, че братчето й, което е почти на 3 години, не се напикава. През деня много рядко пишка, а пие вода. Баща й до късно се е напикавал нощно време. Не я обвиняваме, че се напишква.

 70. Здравейте, д-р Манева!
  За пореден път, търсейки информация, свързана с особеностите на детската възраст, търсачката ме насочва към вас! Поддържате прекрасен сайт и се надявам да продължавате да сте толкова отдадена на малките си пациенти и на техните родители.
  Попадам в темата по повод нуждата от специалист, който да разреши и нашия казус – имам племенница на 7 години, която се напишква и през деня, увлечена в играта, и през нощта, ако не я събудим някъде към 2 – 3 часа. Предстои й да бъде първолаче и съм силно притеснена от вероятността да се изпусне в класа, а знаете колко може да бъде това ужасно като последици…
  В статията, която сте предложили, пишете, че този проблем може да има психогенна компонента, освен възпалителните и други причини. Детето от малко не позволява да бъде докосвано в областта на гениталиите и се примирява с много убеждения в случаите, когато трябва да се направи тоалет. Може би до известна степен това се произведе като ефект от старанието на майката, която като че ли внуши нуждата от изключително пазене на тази област… Възможно ли е това да е първопричината за непрекъсващите вече толкова години инциденти?
  Случвало се е, обаче, детето да развие и възпаление на вулвата, изразено със силно зачервяване, парене и сърбеж. Ето, че сама намерих и възпалителната компонента :)!
  Изследвания във връзка с това състояние почти не са правени – дълга е темата защо.
  Д-р Манева, ние сме в София, за съжаление доста далече от вас!!! Но бихте ли ми дали съвет към какви специалисти да се насочим? Също така, моля, дайте и алтернативни на класическата медицина варианти. Знам, че вие включвате хомеопатия във вашата практика. Моля, посочете имена на лекари – хомеопати в София, които биха могли да се заемат със случая!
  Предварително ви благодаря за отделеното време!!! Желая ви много добро настроение,
  Елена Василева

 71. Здравейте,Д-р Манева.
  Синът ми е на 13 години и е с вторично нощно напикаване.До момента не е прилагано абсолютно никакво лечение,тъй като все се надявахме,че проблемът ще отшуми с възрастта,но не би…
  Моля ви да ме насочите към хемеопат за Видин,въпреки,че бих предпочела лично вие да се заемете с лечението му.Ако е удобно,моля насочете ми ден и час за време,когато ще преглеждате в София,след 15 септември 2012г.Благодаря ви.

 72. Здравейте Доктор Манева! Синът ми е почти на 6 години и често се подмокря по малко.Изпуска се по 2-3 пъти през деня,почти никога нощем.Случва се и по голяма нужда,отново по мъничко.Когато го подсещаме да отиде до тоалетната,отговаря че не му се ходи и след малко се подмокря.С баща му се разделихме,когато беше на 1,8 годишна възраст.Расте щастливо и спокойно с вторият ми мъж.Разбират се чудесно и много се обичат,но се чудя дали все пак това не е причината.Защото той се появи и промени целият ни свят.Никога,никой в семейството не се е държал лошо с него по какъвто и да е начин.Не знам вече какво да правя!Говорим всеки ден,че това трябва да престане и защо,но няма ефект.Дали не го прави за да привлече внимание?Но ние му обръщаме много.Бихте ли ме посъветвали как да постъпя и има ли начин да се преборя с това!Най големият ми страх е ,че догодина ще е ученик и ако това се случва в училище ще му се подиграват и ще го обиждат,а той е много,много чувствителен и това би било пагубно за психиката му и би му нанесло травма за цял живот!
  Благодаря Ви предварително!

 73. Здравейте, ще идвате ли скоро в Добрич моля? Моят син е почти на 7 г. и все още се напикава нощем – първична енуреза. Ехографията на бъбреци е о.к., няма физиол. проблеми. Пихме 2-пъти по 56 дни Миктонорм и тогава беше без напикаване (м.03-м.05) и (м.06. до края на м.07-2012). Но сега, след като спряхме лекарството повече от 3 седмици пак започна да се напишква макар и не всяка вечер, а понякога всяка поредна. Аз понякога го вдигам, понякога не. Можете ли да го прегледате в Добрич? Не сме пробвали с друго лечене, а не ми се иска да му давам много медикаменти.

 74. Аз съм на 12 г и се напикавах откакто съм се родила всяка нощ докато не станах на 10.Толкова бях щастлива ,че това мъчение спря след толкова много сълзи.Но два дена след като спрях да се напикавам нощем ,започнах да се напикавам сутрин по всичко време – поне по 2 пъти на ден и сега се чудя какво ми е моля ви имам нужда от помощ

 75. Здравейте д-р Манева,детето ми е на 4г и често се напикава от смях.Това продължава вече няколко месеца.Вчера на градината се е напишал 3 пъти.Може би до някъде вината е в мен,защото аз постоянно го подсещам да ходи до тоалетната,прави ми впе4атление,4е не се сеща сам да отиде.Не знам до колко е нормално това,но аз съм доста притеснена.Иначе нощем нямаме проблем.Моля за вашия съвет,и дали скоро ще идвате в Русе.Предварително благодаря.

 76. Здравейте д-р Манева.Детето ми е на 3 год и 8месеца,от от година и полвина махнах памперса през деня и лесно свикна,но през ноща чак на три години го махнах и се напишкваше много рядко,последно време почна всяка нощ и всеки обед в детската градина.Не сме го водили по лекари.Моля ви дайте ми съвет,защото почвам да се притеснявам.Благодаря ви предварително:)

 77. Здравейте,
  дъщеря ми е на 2г. и 9 мец. и боледува от поредния вируе. По време на боледуването,след прием на лекарства тя започна да се напишква,първо само вечер,а след няколко дни и през деня. Не знам на какво се дължи това. Първо си мислех,че може да е от някое от лекрствата,а след това че се разсейва с игрите и стиска твърде дълго,ама вече се притеснявам много.
  Благодаря предварително за съвета Ви!

 78. Здравейте, Бих искала да попитам за Вашето мнение във връзка с често изпускане на урина. Дъщеричката ми е на 3,5 г. От около 2-3 месеца започна често да си мокри гащичките през деня. Изпуска се по мъничко и по 5-8 пъти на ден си сменяме бельото. Иначе през нощта си спи и сутрин се буди сухичка. Случвал;о се е да се напишка и нощно време, но обикновенно когато е пила повече течности преди сън.
  Не знам дали това дневно напишкване се дължи на захласване в игрите и не се сеща да каже, че й се пишка или може да се дължи на здравословен проблем – цистит или нещо друго. Като бебе (на около 1 г.) направи остър пиелонефрит, поради което й следя стриктно урината. Последното изследване пак беше добро – без наличие на бактерии, оксалата (които по принцип често образуваше), без белтък и други смущаващи неща, единствено са отбелязали тук таме 3-4 левкоцита, но и на няколко места групи по 10-15 левкоцита. Не знам дали е от не добро измиване или защото в момента е леко настинала. Но бих искала да Ви помоля за мнение и насока какво да направя, за да спре това изпускане. Предварително Ви благодаря!

 79. Здравейте,дъщеричката ми е на 1 годинка,но от 6 месечна възраст съм и махнала памперса и нямаше никакъв проблем-нито денем,нито нощем…от време на време се напишкваше,но рядко….Обаче от около седмица започна доста често да се напикава или пък точно я вдигам от гърненцето(не е пишала) и след около 1-2мин. се напишква,имам чувството,че го прави нарочно,или …..гърнето и е омръзнало…и аз незнам,но ми много трудно….Моля Ви,кажете ми какво да напшравя,че да спре това напикаване?!Благодаря Ви предварително!

 80. имам две деца,които се напикават през нощта.дьшеря ни е на 10г. и се напикава от 4години.синьт ни е на 6 години и още се напикава през нощта.тьрся помощ,сьвет и искам да попитам кьде прегеждате.

 81. Здравейте, д-р Манева! Дъщеря ми е на 3,5 г. Без памперс сме повече от година и половина, миналата есен вече бяхме махнали памперса и през нощта, но малко след нова година дъщеря ми отново започна да се напикава през нощта. Мислех, че е временно, но започна да се случва все по-често. Сега от две седмици е с родителите ми на Балкана. Купих памперси, за да не ги затруднявам. В първите няколко дни нямаше проблеми, случваше се да се събуди и със сух памперс и постепенно започна да се напикава и през деня. Четох, че лекото изпускане не е напикаване, но сестра ми каза, че понякога както гледа телевизия и се напикава изцяло и въобще не й прави впечатление това. От няколко дни въобще не е сядала на гърне, пишка където й падне и въобще не се чувства неудобно или виновно, казаха, че просто си събува гащичките и продължава да играе или да гледа телевизия. Днес майка ми каза, че цял ден я пита и я моли да седне на гърне, но тя отказва. Не е нервна или избухлива. Надявам се причината да е раздялата й с нас, но се притеснявам, че не е само това. Тя е умна и разсъждава нормално за възрастта си, не си представям да й се пишка и нарочно да мокри бельото си! Какво да правя? Преди време имах проблеми със сина си, той на 9 години започна да се изпуска леко по голяма нужда без да се усети, с постоянство от наша и негова страна се излекува с хомеопатия, много съм доволна!

 82. Zdraveite az sym Krasimira dyshterq mi e na okolo 14g. i strada ot noshno napikavane, ako moje da mi dadete savet kym kogo da se obyrna i kakvo da napravq. Blagodarq predvaritelno.

 83. Детето ми е на 6 години и половина,момченце ,много чувствително,лесно ранимо,с нощно напикаване,до 3 пъти на нощ,ако не го будим,като това се случва ,когато е притеснен ,уплашен или при предстояща изява в детската градина.Не сме провеждали никакво лечение .Моля за насочващи съвети или може би консултация със специалист хомеопат.

 84. Здравейте д-р Манева,
  Имам дъщера на 5г. и 1 м. точно. От 6 месеца и давам Амитриптилин Меда 25 mg, които взима по схема. Има значителен ефект, тъй като тя се напикаваше не само през ноща, но и през деня и в следобедния сън. Има доста добър резултат, но се притеснявам, че доста дълго време вече го приема и се опасявам да не би да и невредя с нещо друго. Ще Ви бъда благодарна ако ми дадете съвет!

 85. Добър ден,синът ми е на почти 13 години,от бебе не е спирал с нощното напикаване,освен с някои малки пропуски,но няма точно определен период.Опитвам се нощно време да го будя но е почти невъзможно,спи много дълбоко.За възрастта си е по пълен,и е много чувствителен. Има проблеми с училището,подигравки от съученици.Бихте ли Ми дали накакъв съвет,към какво лечение трябва да се насоча.Благодаря предварително.

 86. Здравейте д-р Манева,
  дъщеря ми е на 6г и половина и се напикава през нощта от както се е родила. Няма нито една суха нощ. Правили сме много изледвания всичко е наред. Пробвала съм да е вдигам през нощта но пак без ефект. Даже мисля че пика по няколко пъти през нощта. Нуждая се от съвет какви мерки да взема. Благодаря предварително.

 87. Здравейте Д-р Манева!
  Не знам това,за което ще ви питам дали е проблем, но аз съм леко притеснена и не знам как да реагирам.
  След 2-3 седмици дъщеря ми ще стане на две годинки.От 3 месеца сме без памперс през деня, а месец по-късно, когато памперса през нощта оставаше сух за дълъг период, махнахме и нощния памперс.
  Всичко това правехме плавно и постепенно.
  От скоро около последните 25-30 дни се начишка 1-2 вечери през около 4-5 дни , а сега в този момент се начишка 3 последователни вечери,като и през деня залисана в игри или роптаеща срещу някоя наша забрана в яда си пак се начишка 2-3 пъти.
  Къде да търся причината.
  Искам да допълня само, че преди първото нощно напикаване, когато се случи 3 поредни вечери тя стана свидетел на разправия между как си и баща си на по-висок тон и същата вечер беше първия инцидент,Дали това е възможна причина за случващото се или има и нещо друго?!
  Очаквам отговора Ви с голям интерес и нетърпение!

 88. Здравейте д-р Манева,
  Имам син на 8г. и от няколко дена се изпуска по малко през деня.Петно колкото орех казва ми че не усеща прави го неволно.Никога не се е напикавал никога не сме имали подобни проблеми.Какъв е проблема според вас.

 89. Здравейте, д-р Манева,
  имам дъщеря на 11 години, която се напишква през деня, а понякога и нощем. Казва, че не усеща как се случва. Понякога инцидентите стават при силен смях и физическо усилие, но понякога просто се случва без да е имало позиви преди това.
  В предучилищна възраст трудно и продължително време се отказвахме от нощния памперс, но през деня поне нямхме проблеми. Сега нещата се влошават. Дъщеря ми е много чувствително и взискателно към себе си дете. Често е тревожна. Правили сме преди няколко години консултация с детски нефролог, който не откри причина за проблема.
  Удачно ли е да попие causticum.
  Моля дайте ни съвет за решение на проблема.
  Предварително благодаря!

 90. Дъщеря ми е на 13, а се напикава вечер, не всяка, но се случва често. Какво да правим… и тя не пие много вода през деня, но става изключително жадна вечер.

 91. Здравейте,
  Мога ли да се свържа с вас и да ми помогнете като ми дадете копие на книгите на Част1 и2 на Кетрин Култър. От много месеци ги търся, много искам да ги прочета.
  Аз съм студент по хомеопатия.

  Благодаря предварително

 92. Здравейте д-р Манева синът ми е на 3год и 10мес от Септември 2015 тръгна на детска градина (преди това на ясла не е ходил)и започна да се напикава през деня в градината. Той на обяд не спи само лежи в леглото и тогава се напикава. Говорих с госпожите и те му позволяват да става до тоалетна. Той става 1 или 2 пъти и поне 1 път в гащите. Във вкъщи го няма този проблем случвало се е да се изпусне малко но се усеща и довършва в тоалетната. Не сме ходили на лекар. Моля дайте ми съвет.
  Предварително благодаря

 93. Дъщеря ми се изпуска по малко обикновенно денем докато е на училище или захласната в таблета тя е на 9 години и това обикновенно се случва зимата.някакви координати за варна да ми дадете

 94. Здравейте. Дъщеря ми вече е на 5 г. и не е спирала да се напикава нощем. Спи дълбоко. Денем няма проблем. Можем ли да дойдем на консултация?

 95. Здравейте!Синът ми е на 6 години и никога не е спирал да се напикава по време на сън (обеден и нощен).Няма инфекции или каквито и да било други заболявания .Той е много умно и будно дете,но може би малко хиперактивно.Невнимателен е и и много често се наранява или чупи разни неща.Разбира прекрасно последствията и след това много съжалява.,справя се с всичко прекрасно ,но трудно си задържа вниманието. Намирам пряка връзка между поведението му и напикаването.Отказвам да му давам антидепресанти и хормони,но много искам да му помогна ,а вече взех да се отчайвам от всякакви доктори и възпитатели. Моля ви за отговор и помощ!Сърдечно благобадря!

 96. ZDRAVEITE DUSHTERQ MI E NA 5 GODINI I POLOVINA
  BLIZO OT GODINA I POLOVINA SE NAPIKAVA SAMO KOGATO SE SMEE DORI DA E PIKALA SLED 1 MINUTA SAMO DA SE RAZSMEE SE NAPIKAVA OTNOVO

 97. Здравейте, Синът ми е на 4 години и 4 месеца. На 2 години и половина махнахме памперса и нямаше проблем. От както ходи на детска градина ( от 3 годишен) много често се напикава през следобедния сън. Това се случва само в детската градина. В къщи никога. На какво може да се дължи? Аз мисля, че там не спи следобяд и не смее да стане да иде до тоалетна въпреки че госпожите му са разрешили. Според Вас проблема психологически ли е и трябва ли да потърся помощ?

 98. Здравейте. Дъщеря ми в момента е на 1г и 10м. От 1г и 5м е без памперст като през дена се е случвало в началото да се изпусне, но докато спи на обед или през нощта ниога. От преди сесмица започна през вечер да се напикава, даже някои вечери по 2пъти въпреки, че пишка преди лягане и не пие много течности преди сън. Преди 2седмици прекара лек цистит пи антибиотик и всищко се оправи, докато беше с цистит не се изпусна нито веднъж нито се напика през нощта. Давам шуслерова сол 10. Понякога има през деня по едн капка напишкано на гащите. Моля помогнете ми

 99. Здравейте д-р Манева моля ви за съвет имам момченце на година и половина от пет месеца сме без памперс за около месец се научи да казва пиш когато му се пишка, нощем не се напишква,но от една седмица насам той се напишква през деня. Благодаря ви предварително ще очаквам вашия отговор.

 100. Здр др Манева. Имам дъщеря на 3год. Откакто сме махнали памперса преди годинка всяка вечер се напикава. Когсто и се доходи до тоалетната се свива и стиска и не иска да ми каже,че и се ходи докато види, че вече не може да стиска и тогава ме вика,, но вече се е намокрила, не напикала, но достатъчно за да ги сменим. Веднъж случайно в градината се забавих и тя се разплака, беше си седнала на столчето, но когато я попитах, тя ми каза ,че и се пишка. Отидохме и всичко бе наред, но мисълта, че трябва да се изпишка доста я тормози или е друго нз. Обръщам се към вас за съвет може би лечение или е на психологическса основа, нз. Благодаря Ви.

 101. Здравейте, дъщеря ми е на 7 години. От около 2 години започна да се подмокря и през деня, а напоследък и нощно време. Дневното напикааване се случва когато се заиграе или загледа нещо. Нощното се случва рядко, но все пак ме притеснява. Какво бихте ме посъветвали?

 102. Здравейте доктор Манева. Дъщеря ми е на 4 г.и 5 месеца преди две седмици имахме инфекция на пикочните пътища неуточнена,това мина. Но сега имаме друг проблем неиска да сяда на гърнето да се чишне,а се стиска и накрая се изтърва в гащите.Вече две седмици сме така.Правихме изследвания ,дибри са резултатите. Дайте ми съвет какво да направя.Благодаря предварително

 103. Здравейте,
  Имам внучка, която ходи на ясла от 2 месеца.в момента е на 2.7 месеца.
  Свалиха памперса на около 2 години.
  От седмица насам започна неволно да се напишква и да се намалява в гащичките,или докато каже иииии вече е мокра,което ни притеснява.В същото време забелязва се и промяна в настроението…нервни изблици с плач. Питаме я какво се случва на градината,мине казва нищо.Тя говори добре за възрастта…,моля за съвет.Само да допълня,че е повече през деня.вечер много рядко.

  • ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р МАНЕВА,
   ВНУКЪТ МИ Е НА 4ГОДИНИ И 3 МЕСЕЦА.сЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ ГРИП ПРЕДИ 1 МЕСЕЦ ЗАПОЧНА ДА СЕ НАПИКАВА ПО ВРЕМЕ НА СЪН И ПОНЯКОГА КОГАТО Е БУДЕН. ПРАВИХМЕ ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА , НО НЯМА ОТКЛОНЕНИЯ. МОЛЯ, ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ ПО-НАТАТЪК КАКВО ДА ПРАВИМ. МОЖЕ ЛИ ДА МУ СЕ ПРИЛАГА НЯКАКВО ЛЕЧЕНИЕ?
   БЛАГОДАРЯ!

 104. Здравейте моето момче е на 11 и се напикава нощно време от както се е родилне е спрял всяка божа вечер питала съм го казва ме не се усеща какъв може да е проблема … не сме ходили на лекар

 105. Здравейте моето момче е на 11 и се напикава нощно време от както се е родилне е спрял всяка божа вечер питала съм го казва ме не се усеща какъв може да е проблема … не сме ходили на лекар

 106. Здравейте ! Дъщеря ми е на 7 години и от няколко месеца се изпуска докато спи . Не става въпрос за обилно напикаване , а за леко изпускане , което е преди да се събуди , а не през самата нощ , на какво според вас може да се дължи това? Каква препоръка бихте ми дали ? Благодаря.

  • Здравейте,д-р Манева.Дъщеря ми е на 10 г.От 2годишна не беше се напикавала,но от 3г.насам се напикава през деня,понякога и през нощта.Ходихме на уролог,предписаха ни дриптан,после детеуситол,който поръчваме от Гърция,но ефект няма и аз спрях на своя глава всичко.Детето понякога е и нааква.Дали има някакъв психологически проблем не знам.Искам да ме насочите евентуално към хомеотерапия или някакви билки.От София сме.Благодар

 107. Здравейте имам син на 6год.От година и половина е с напикаване но не само през ноща а и през деня.Изписаха ни дриптан.
  Детето е с бъбречна хипоплазия едностранна без уроинфекций и спина бифида Ес1.
  Според вас с тези хапчета ли трябва да се лекува тъй като когато и да погледнеж винаги има изпуснато.
  Мой познати мислят че с тези заболявания трябва да го заведа на телк.Ще се радвам да чуя и вашето мнение.
  Благодаря за отделеното време.

 108. Здравейте. Имаме момче на 4 години. Не е спирал да се напиква нощно време, а когато беше на 3 започна да не се напиква по време на следобедния сън, но за много кратко и след време почна да си се напиква редовно. Дори през деня гащите почти винаги са мокри и с посрещане не помага. Карахме му се по едно време но вече спряхме. Нищо не сме му давали и детската ни лекарка нищо не ни казва какво да правим, може би незнае. Моля ви за съвет какво да правим и къде да отидем може ли преглед при вас.

 109. Здравейте д-р Манева.Дъщеря ми е на 23 години но нещо стана с нея тия дни и започна да се напикава нощем.Тя по принцип е доста нервно момиче,от малка ми е болнава.С бъбреците иначе е нямала проблеми.Няма и цистит.Пие по много вода.Още като влезе в пубертета и почна да пие много вода,но сега нервите и са опънати повече и количеството на водата се увеличи.За едно денонощие пие по 10 литра вода и пикае през 15 мин.Много е алергична и постоянно киха и реших преди 2седмици да и купя аериус.Пи го три дни и се напика три пъти през нощта..Не е имала такива проблеми.Мисля че на два пъти и се беше случвало когато беше към 4-5 клас.Разбрах,че антихистамините не ставали за хора със нервен пикочен мехур и веднага спряхме аериуса.Напикаването и то веднага спря,но ето че след десет дни отново се напикала докато спяла.Прочетох че Медоринум 15СН е при напикаване и като четох кои могат да го приемат т.е.нервни като дъщеря ми реших да ви попитам как да го приема тъй като съм решила да го купя а сме от малък град и няма хомеопат в града ни, затова реших да ви попитам.Благодарна ще съм ви ако ми насочите.

 110. Здравейте ! Имам приятелка с 2 момичета . Едното е на почти 12 години и все още се отпуска . Установиха че има песечинки в бъбреците , но нищо друго . Тя често се ядосва и е доста натоварена . Как да спре да се изпуска ,? ( Майка и ми каза че понякога тя се усеща но не отива до тоалетна , т.е преди да заспи усеща че още малко ще трябва да отиде до тоалетна но не отива )

 111. Здравейте, Дъщеря ми е на 10г, Преди 5 дни започна да се напикава без да се усеща и през деня и през нощта. Дори като бебе не се е напикавала. Перфектни изследвания на ПКК, стерилна урина, ехограф,. докторът , който е педиатър и детски уролог ни посъветва дая заведа да и леят куршум :(. Тя не споделя да е уплашена или притеснена от нещо. , но пък казва, че и е лошо и сякаш я боли корема и се повръща, но няма нито запек, нито разстройство, нито повръща. Много е отвратена от това дистанционно обучение и не се задържа на стола пред компютъра за повече от 5 мин. Просто става и започва да се занимава с други дейности и отказва да учи. ядосва се на госпожите, на децата на всичко свързано с дистанционното объчение. Госпожата и пише лоши рецензии за неизпълнени задачи, а дъщеря ми започва да си чати с децата по вайбър. пълно отрицание. А преди това си беше пълна отличничка и много щастливо и безгрижно дете. Моля са съвет.

 112. Здравейте, д-р Манева!
  Става въпрос за дъщеря ми, която скоро ще стане на 2,6 г. От около половин година е без памперс, който махнахме плавно и без сътресения. Вечер все още си ползва. Притеснявам се, че от около 3 седмици се напишва в будно състояние, което преди не правеше. Понякога е много малко, а от два дни например направо се напишва. Не зная какво да предприема. Мислих за проблем на психологическа основа, но не откривам причина, няма и никакви промени.
  Какво ще ме посъветвате?
  Благодаря!

  • Здравейте. От известно време, дъщеря ми, която е на 9 год., при игра навън, като се прибере е напишкана. Казва, че е било много смешно и затова. Преди няколко дни пак се разсмяхме и тя се напишка, като дори не успя да спре. Каза, че е опитала да го спре, но не е успяла. Моля за съвет, на психична основа ли е или има проблем?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *