Ацетонемично повръщане

Публикувано в категория Болести при деца, Хомеопатия за деца и майки | 4 коментара

Най-тежкото повръщане при децата е ацетонемичното повръщане.

При него има временно смущение в обмяната на мазнините поради липса на глюкоза. Причините за него могат да бъдат същите като при обикновеното повръщане.

При този тип повръщане се образуват кетотела. Дъхът на детето мирише на ацетон и при изследване на урината се откриват кетотела в урината. Тогава основното лечение е приемът на сладка вода. Той спира порочния кръг на образуване на кетотела.

Децата могат да имат до двадесет повръщания на ден. Те са отпаднали, може да имат и болка в корема, както и кръгове под очите. Този вид повръщане е най-характерен за деца преди  пубертета. Това са слаби, емоционални и лесно уморяващи се деца. Обичат солено и люто, не обичат сладко освен шоколад. Родителите им често имат мигрена

Основното хомеопатично лекарство е Lycopodium plavatum. То може да бъде както конституционално, така и остро лекарство.

Характеристика:

 • слаби деца с подути, изпъкнали коремчета, които образуват много газове особено при прием на боб, яйца и шоколад.
 • много възпитани в училище, но тирани вкъщи
 • имат отвращение към лук и чесън
 • имат по-често запек отколкото нормални изхождания

Хомеопатичното лекарство при една ацетонемична криза е Senna.

Характеристика:

 • ароматен дъх на ацетон или ябълка
 • гадене с повръщане
 • колики с газове
 • бързо изтощаване с пребледняване на лицето

Диета при ацетонемично повръщане

Тъй като в случая липсва глюкоза и има загуба на течности и електролити, детето има нужда от обилни количества вода, захари и електролити. При обикновеното повръщане не се набляга толкова на сладките, колкото на солените течности. Тъй като ацетонемичното повръщане рядко се съчетава с разстройство, се предпочитат сладките течности и храни.

Спира се приемат на мазнини и белтъчини, включително и млечни продукти до пълното изчезване на кетоните в урината.

Препоръчват се повече въглехидрати: хлебни изделия,  компоти, конфитюри, шоколад.

*Използвани са материали от книгата на Ж. Жуани „Хомеопатична терапия“

        

4 коментара

 1. Здравейте Д-р Манева ,много ви благодаря за статията за ацетономичното повръщане .Имам син на 3г с диагноза кетогенна хипогликемия ,той има точно такова пъвръщане.До сега сме лежали 5 пъти в болница след обилни повръщания последвани от припадъци.Много съм притеснена,надявам се това да няма нищо общо с бъдещ диабет.Ще се радвам да се срещна с вас и ако има начин да предотвратя тези престои в болници.

 2. Здравеите д-р манева,синът ми е на 1 и 10 месеца.Полу4и спазъм и оттам плевмония от дясно.На антибиотик е ж момента венозно,показва ми ,4е го боли стомах4ето и от днес повърна няма апетит.Възмойно ли е да е от ле4ението.Такъв вид заболяване мойе ли да се лекува с хомеопатия.Благодаря много.

 3. здравейте,имам дъщеря на 7,5,досега три пъти е хващала летния вирус,които е с повръщане,и винаги завършваме в болницата на системи,защото въпреки медикаментите които давам нищо не и помага,и тя винаги се обезводнява.Въпроса ми е,кое е наи-ефикасното лекарство против повръщане

 4. Здравейте д-р Манева,синът ми е на 5г.и прекарахме бронхит,пневмония едно след друго бяхме един месец на антибиотици и отиде 5дена на градина и започна пак кашлица и запушен нос започнах пак със сироп за кашлица но вечерта каза че го боли много коремчето и повърна 3пъти на фонтан. Имаше темп.37,5 няма апетит вече четвърти ден. Направихме изследване на урина и кетоните са му увеличени на 4,0 и уробилиногена му е много завишен на 33. Докторката каза че е вирус умал авти в устата изписа ни бисептол сироп. Но на него му се гади от него и дори днес пивърна като му го дадох. Моля кажете какво да предприемем. Уплашена съм чета много лоши неща. От какво може да е и изобщо какво да правим.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *