Физически травми в детска възраст и хомеопатия

Публикувано в категория Ранна детска възраст, Хомеопатия за деца и майки | 0 коментара

Обикновено до една година децата рядко преживяват травми, тъй като майките постоянно бдят над тях и ги пазят. Когато детето стане по-подвижно, се случват и първите физически травми.

Практиката показва, че децата падат най-често на главите си. При травма на главата майките първо трябва да погледнат зениците на детето. Ако те са еднакво големи и се свиват еднакво при осветяване от светлинен източник, това означава, че няма опасност от мозъчен кръвоизлив. В противен случай майката трябва веднага да сподели с личния си лекар и при необходимост да се направи рентгенография на черепа и евентуално КАТ – скенер.

Друго, което майките е добре да знаят в случай, че детето им падне, е, че по-продължителният плач на детето (дължащ се на по-продължителна болка) е знак за по-сериозна травма.

Майката трябва да огледа добре детето, за да види къде има подуване и посиняване. В началото подутината може да бъде по-малка и постепенно да се увеличи. Добре е да се постави лед върху отока. Ледът предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, и подутината не може да расте.

Ако детето ограничава движенията на някой от крайниците, било то ръка или крак, добре е да се прецени доколко има преразтягане на сухожилие или счупване на кост. Ако подуването е много бързо и болката е много силна, по-вероятно е да има счупване на коста. Децата имат много подвижни стави, което ги предпазва по време на травми.

Често децата усукват костите си, без да има истинско счупване, което налага единствено ограничаване на движенията, а понякога и гипсова превръзка.

Родителите трябва да знаят, че трябва задължително да се обездвижи костта с нещо твърдо (твърда пръчка) Добре е да се хванат две съседни стави.

Хомеопатично лечение:

При травми винаги давам хомеопатичното лекарство arnica montana, независимо дали има навяхване, счупване или кръвоизлив. Добре е да се дава в по-висока концентрация, най-често 30CH, а може и по-висока и да се комбинира с крем, съдържащ арника.

Лекарство е ruta graveolens се дава се при разтягане на сухужилия, разтягане и скъсване на мускулни влакна.

Hypericum се дава при падане върху опашната кост.

Основните лекарства за зарастване при счупване на кости са: calcarea phosphorica, symphytum officinale.

При травма на главата и продължително главоболие след нея се дава natrium sulphuricum.

        

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *