Приемане на храна и течности при чревни инфекции

Публикувано в категория Болести при деца, Ранна детска възраст | 3 коментара

Много важно е детето да се лекува по природосъобразен начин, тоест с подходящи храни и течности в количества, които позволява самото дете.

Преминаването към парентерално хранене трябва да бъде добре преценено от лекаря и да стане само в краен случай, защото това не е естествения начин за внасяне на течности в организма на човека.
По време на болест, причинена от чревна-инфекция е добре децата да останат само на естествено хранене (кърмене) или в краен случай да приемат адаптирани млека, които не съдържат захари. Ако са над девет месечна възраст и са приемали попара, то нека тя да бъде само със сухари, без масло и захар с малко изкиснато сирене. Друга препоръчителна храна е морковената супа.

При повръщане децата загубват основно натрий, по-малко калий и хлориди. А при разстройство децата основно губят калий. Съобразно с това трябва да се прецени и храненето на децата.

Ако децата основно повръщат, трябва да внасяме натрий под формата на храна и течности (натрий има в хляба и хлебните произведения – сухарите, морковите, изкиснато сирене, квасено мляко). Ако имат разстройство се внася повече калий (ориз, картофи).

Препоръчвам:
•    да се направят няколко чая, от които детето само да избере. Подходящи билки са джоджен, живовляк, жълт кантарион (преодолява спазмите). Подходящи плодови сокове са тези от нар, дива къпина, шипки, дренки.
•    майките да внасят течности на малки глътки. Приемът на малки количества течности е по-естествен от приема на големи количества, при които децата веднага повръщат.
•    ако детето спи майките да не се притесняват. Сънят съхранява жизнената енергия и по този начин тя може да се изразходва за лекуване на организма от болестта.
•    майките да намалят повръщането с природни средства (лимонов сок, оризова вода, чайове).
•    да не се дават сладки течност, защото захарта изтегля водата от клетките и засилва разстройството.
•    при затопляне на коремчето топлината да бъде умерена. Ако детето има температурата, тя трябва да се смъква до 38 градуса.
•    захранването да стане много постепенно, съобразно със състоянието на детето. Ако детето е в кърмаческа възраст, то трябва да приема течности поне сто милилитра на килограм тегло (мляко, чай, водно-солеви разтвори, вода).

Много е важно майката да не насилва детето да яде или пие определени неща, а да се съобрази с желанията на организма му, който сам се опитва да се справи с болестта.

        

3 коментара

  1. Здравейте,дъщеря ми е на 2год.и 2мес. и отскоро сме на ясла.По принцип не боледува и ще ви помоля да ми предложите хомеопатични продукти за засилване на имунитета.Насочете ме към лекар хомеопат в Русе.Благодаря.

    • Здравейте Теодора,
      За съжаление нямам познат колега-хомеопат в Русе, към когото да Ви насоча. На 5-6 март отново организирам среща в Русе, на която ще говоря за имуностимулиращи храни. Ако желаете, можете да дойдете на нея. Вероятно ще имам възможност да направя и един или два хомеопатични прегледа, така че ако детето Ви има нужда от такъв, можете да ми пишете. Точното място и час на срещата ще публикувам по-късно тук.
      Дотогава можете да прочетете за имуностимулиращите храни тук http://drmaneva.com/?s=aquasource и тук http://drmaneva.com/?s=аква.

  2. Здравейте,детето ми прекара чревна инфекция от която вече се възстановява но по време На болестта ,пиеше само вода ,много малко адаптирано мляко и по няколко солетки на ден .вече три дни е по добре но все още не желае да се храни както преди с обща храна ,пюрета,плодове е зеленчуци .той е на навършени 10 месеца и по принцип е доста лаком .трябва ли да потърсим лекарска помощ .

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *