Раждането

Публикувано в категория Раждане | 1 коментар

Раждането променя изцяло живота на бъдещата майка. Най-доброто място за този най-важен момент от нейния живот е този родилен дом, който ще даде сигурност и уют на нея и детето й.

Много е важно жената да се чувства на сигурно място по време на раждането си. Ако тя не чувства, че се намира в доброжелателна атмосфера, ще започне да се страхува. Този страх може да повлияе негативно както на самото раждане, така и на бъдещото и дете.

Нагласата на всяка жена трябва да бъде, че тя ще роди здраво дете, което ще има нужда само и единствено от нея. За съжаление много външни фактори влияят върху бременността и раждането, което води до факта, че 20 до 30% от новородените имат нужда от качествени неонатологични грижи.

Първите два часа от живота на детето са изключително важни и определящи за неговото физическо и психическо здраве. През тези два часа настъпват големи промени в живота на новороденото. Всички органи на детето започват да работят по нов начин, затова трябва да се създаде абсолютен комфорт, какъвто има в майчината утроба – топлина, влажност, храна и любов. Това може да се осигури на място, където работят можещи и знаещи лекари, което не винаги е възможно.

Не са много лекарите, които знаят, че контактът на детето с майката не трябва да бъде прекъсван. Поставянето на детето в кувьоз или на реанимационната масичка, непосредствено след раждането, понякога се смята за достатъчно от лекарите. Истината е обаче е, че децата страдат истински за майките си. За това майката трябва да бъде възможно най-близо до бебето си, това за съжаление не винаги е така.

Много пъти децата имат нужда от продължителна дихателна реанимация, която се прави в интензивните неонатологични отделения. Там детето е далеч от майка си и се обгрижва единствено от персонала. Неговите знания, умения и любов са изключително важни в този момент. Тяхната любов трябва да замести майчината любов.

Раждането в малките болници, където няма условия за новородените с оглед интензивните грижи, от които някои деца имат нужда, е изключително рисково за новороденото. Транспортирането на едно дете може да бъде много увреждащ фактор особено при далечни разстояния.

Искам всички майки да знаят, че, когато имат патологична бременност (когато са с високо кръвно налягане, анемия, когато детето им е с неправилно предлежание, има кървене по време на бременността и т.н.) рискът да се роди болно дете е много голям. Това дете ще има нужда от специални грижи, които могат да се дадат единствено в неонатологични отделения с оборудвани с апаратура и квалифициран персонал.

От моя 24 годишен опит като неонатолог съм стигнала до извода, че майката мисли само и единствено за себе си в момента на раждането. Нейната дилема най-често е дали да роди нормално или със секцио. Или, ако е нормално, дали да бъде с обезболяване или без. В съвременния живот много майки и техните лекари решават това да стане чрез секцио без да има обективни причини за това от страна на майката и плода. Майките смятат, че раждането със секцио е много лесно безболезнено за тях и техните деца. Същото важи и за акушер-гинеколозите. В този момент никой не пита детето как би искало то да се роди.

По време на цялата бременност детето се подготвя за раждането. Това е последното, което то трябва да направи – да се отдели от майката. То също така знае, че трябва да положи усилия за това и тези усилия е добре да се съчетаят с усилията на майката.

Аз смятам, че за него е нормално да се роди по естествен път и то не би могло да разбере чуждата намеса в този процес. За него то подготвя не само себе си, но и майка си и е много важно то да изпълни заедно с нея намерението си до край. Доказано е, че децата родени със секцио са по-пасивни в живота си на възрастни и трудно вземат важни решения. Това се дължи именно на прекъсването на естествения процес на раждане, чрез който се прекъсва и естествената връзка между майката и детето, както на физическо така и на психическо ниво.

Актът на кърмене е естествено продължение на бременността и раждането. По време на бременността майката дава хранителни вещества на детето през пъпната връв, а след раждането това трябва да продължи по най-естествения начин – чрез кърменето. Прекъсването на пъпната връв е голям стрес за детето. Затова то трябва да се извърши тогава, когато детето е в обятията на майка си. Само там то може да усети познатото туптене на сърце й и да бъде максимално близо до гърдите й, които биха могли да го нахранят във всеки един момент.

Ако детето е здраво, то трябва непременно да бъде при майка си, а не в самостоятелни стаи, както е практика в много неонатологични отделения. В тях децата са далеч от майките си и от тяхната любов.
Детето идва на този свят с доверие и невинност. Когато се ражда едно дете най-важни за него са любовта, доверието и сигурността – точно тези неща, от които една бременна жена има нужда и които тя би трябвало да е готова да даде на детето си. Детето вярва, че ще ги получи от обкръжаващия свят безусловно, но ако все пак не ги получи, то трудно се адаптира към външния свят.

        

1 коментар

  1. Д-р Манева, всичко което сте напсали звучи прекрасно и е абсолютно вярно. Много съм си мислила за това преди да родя първото си дете. Убедена съм, че раждането е естествен процес, в който основните участници са мама и бебе. С тази нагласа и отидох да раждам, пеш до болницата с контракции, за да подпомогна процеса. Влязох в родилното с 6 см, последва спукване на водите от персонала, система окситоцин и накрая голяма епизиотомия, кристелер и викове „напъвай“. Да уточня, че тновете бяха ок, бебето беше точно където трябва… Така и не разбрах защо се форсира процеса. Много искам второто дете да се появи на бял свят в атмосфера на любов и спокойствие. Къде според вас в Бг може да се случи това, в коя болница, кой лекар, екип толерират напълно естествено раждане и помагат с топли компреси и масаж например?
    Извинявам се за дългия пост.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *