Причини за раждането с цезарово сечение

Публикувано в категория Раждане | 3 коментара

Дали самият родов процес ще завърши с нормално раждане или с оперативна интервенция, зависи от много фактори.

Има абсолютни показания за раждане със секцио, които всеки акушер-гинеколог трябва да знае:
–    едър плод и тесен таз
–    първо раждане, седалищно предлежание и едър плод
–    кървене в края на бременността – най-честа причина отлепване на плацентата
–    рязко влошаване на детските сърдечни тонове, установени с кардиотокография
–    изпадане на пъпна връв през влагалището
–    напречно предлежание на плода
–    и др.

Целта на всички акушер-гинеколози е да се роди здраво дете, но ако за майката съществува живото-застрашаваща опасност, бременността трябва да бъде прекъсната. В случая по-важна е майката.

За разлика от държавните АГ-болници в частните секциото се заплаща по-високо от нормалното раждане, това е една от причините лекарите в частните болници да насърчават майките да родят със секцио.

Освен това се смята, че раждането със секцио е много по-безболезнено за майката и за детето, затова и майките предпочитат да дадат повече пари и да родят по-лесно. Все пак секциото трае средно 2 часа, докато нормалното раждане е от 6 до 12 часа, през които майката трябва да положи усилия. В тези усилия обаче природата е вложила дълбок смисъл.

Истината е, че след sectio caesarea майката не се чувства способна да гледа новороденото си дете и разчита изцяло на персонала. На практика обаче детето има нужда от нея. Жена, родила по нормален път, се възстановява много по-бързо. Освен това и коластрата й се появява много по-рано, което е много важно за кърмачето.

Често се случва обаче лекарят и майката да решат, че детето трябва да се роди със секцио без да има абсолютни показания за това. Например майката иска детето да се роди на Гергьовден или лекарят предлага дата, която е удобна за него.

Определянето на датата за раждане е абсолютно неправилно. Ако насрочената дата е две седмици преди термина, това означава, че детето ще се роди със здравословни проблеми.

Много от децата, които идват за лечение в университетската детска болница в София са точно такива деца – родени с елективно секцио в частна АГ-болница.

Майката трябва да има мисловната нагласа да роди по нормален път, да вярва, че детето й ще се роди здраво. Тя трябва да съдейства на лекаря за това и да знае, че детето също желае да се роди нормално.

        

3 коментара

  1. Здравейте, аз съм диабетичка от 19 години и в момента имам здраво момиче на 4г и половина. Родена е със секцио, тъй като давността на диабета ми беше голяма-16г. Имам сестра която също е диабетичка (1ви тип) от около 10г. (сега е на 32год.) и в момента чака бебе и има диоптър 5,5, без нарушение на ретината. Лекарите, които наблюдават бременността й не са единодушни за това как би трябвало да протече раждането при нея-нормално или секцио. Все пак са й казали, че тъй като няма нарушения на ретината било по-добре да роди нормално, а ако се получел проблем с кръвната й захар щяли да реагират на момента… На мен ми се струва много странно, тъй като зная че хипогликемията отшумява за около 15мин, не дай си боже да стигне до неадекватност, което ми се струва логично при силни усилия като нормално раждане. Можете ли да кажете как би било най-добре да роди диабетичка с диоптър 5,5 – нормално или със секцио – за да се запази здравето и на двете? Благодаря Ви предварително

    • Здравейте, малко са акушер-гинеколозите, които биха имали смелостта да участват в нормално раждане на жена с диабет, тъй като то е изключително рисковано.

  2. 45 dni predi rajdane no bebeto e sedalishtno kakvo da napravq da se obarne imam skasena matka i 2sm razkritie imam kontrakcii i piq magnerich i nosh pa strah me da ne tragne prejdevremenno i da e sedalishtno kak shte rodq v tazi situaciq vtora bremennost mi e parvata predi3 godini a az sam na 23

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *