Имунитет и склонност към инфекции при новороденото

Публикувано в категория Период на кърмаческа възраст | 6 коментара

Терминът инфекция произхожда от латинското име inficio, което означава заразяване. Заразяването е процес на общуване между макроорганизма (детето) и микроорганизма (вирус, бактерия, гъбичка). В този процес водеща роля има макроорганизмът, неговата възприемчивост и реактивност. Той със своите собствени защитни средства понижава агресивността на проникналите микроорганизми и предотвратява развитието на инфекцията. Следователно, въпреки че има инфекция, протичането може да бъде безсимптомно при здрава имунна система на децата.

При всяка среща с инфекта някои деца си изграждат постинфекциозен имунитет. Децата, които нямат добра имунна система не могат да преодолеят агресията на причинителя и развиват инфекция. Под имунитет се разбират всички защитни реакции на организма на човека. Терминът имунитет произлиза от латинската дума immunites, което означава „свободен от задължения”.

Съвкупността от реакции на организма срещу микробната инвазия се нарича имунен отговор. При една среща с грипния вирус едно дете показва пълна невъзприемчивост към него, друго дете дава леки симптоми от страна на дихателната система, а трето дете развива пълната клинична картина на грипа. Способността на тези три деца да реагират по различен начин показва, че тези деца имат различен по сила имунитет.
Децата боледуват предимно от вирусни инфекции. Клетъчният имунитет е този, който отговаря за справянето с тези инфекции. Той е свързан с тимусната жлеза на детето. Тя е напълно развита още в шестата гестационна седмица от развитието на плода. Тази жлеза има непрекъснато изменяща се роля. При раждането тя има тегло 15 грама и расте до 40-тата година, след което има обратно развитие.

Инсуфициенцията (непълноценността) на зависимите от тимуса клетки се свързва с повишена възприемчивост както към вируси така и към гъбички. Тимусната жлеза е тясно свързана с паратиреоидните жлези. Всяко разстройство на тези жлези може да бъде свързано и с тимуса. Тези жлези са отговорни за калциевото ниво в организма. Хуморалният имунитет е свързан с бактериални инфекции. Той е свързан с лимфните възли и слезката. Осъществява се чрез протеинови молекули, наречени антитела, от които най-важните и най-многобройните са IGG (имуноглобулин Же). Те приминават през плацентата и достигат до новороденото дете. Имат продължителен период на полуразпад около 30  дни. Тези имуноглобулини ще бъдат повече, ако майката е преболедувала повече заболявания. Плодът произвежда малко количество IGG, особено малко са тези имуноглобулини при недоносените деца.

Втората голяма група имуноглобулини са имуноглобулините от група А. Те отговарят при инфекции на дихателната система и на стомашно-чревния тракт. Кърмата съдържа изключително високо ниво на IGA, което я прави най-пълноценната храна в природата. Така че децата, които са на естествено хранене са защитени от тези инфекции.

Имуноглобулините от група М са с най-големи размери, поради което не преминават през плацентата. Откриването на високи стойности на IGM в кръвта на новороденото дете е тест за вродени инфекции. Имуноглобулините от група Е са единствените имуноглобулини, които са в много малки количества при здраво дете. Тяхната концентрация се увеличава при алергии.

В зрелия индивид много чужди вещества биват погълнати от клетки наречени фагоцити. При новородените процесът на фагоцитоза не е така изявен поради ниското ниво на фагоцитите. Това заедно с ниското ниво на имуноглобулини прави детето много по-уязвимо към болести., особено недоносеното, при което имуноглобулините са в много по-ниска концентрация.

Връзката майка-плод е с имунологичен толеранс. Това не се среща на друго място в природата, защото тя ни е създала да се борим с всяка чужда информация, тоест с нашия имунитет ние се противопоставяме на всеки агресор отвън. В случая детето е чужда енергия, но майката не образува антитела срещу него.
Това е изключение в природата, тъй като е и единственият начин за продължение на рода.

За да има детето добра имунна система то трябва да получи най-добрата храна в природата, което е майчиното мляко, най-добрите грижи, които са майчините грижи и адекватно поведение на майката и близките й през цялото време на кърмаческия период.

Изключително важен е психо-емоционалния климат, в който живеят майката и детето, за да може детето да се развива здраво и жизнерадостно. Добрата имунна система не е достатъчна детето да бъде здраво. Всички страхове, отнасящи се до болести, които имат майката и обгрижващите детето близки се отразяват върху здравето на това дете. За това е много важно детето да бъде обгрижвано от здравомислещи и позитивни хора, които вярват в естествените сили на организма му.

        

6 коментара

  1. Doktor Maneva, Vie ste val6ebnica!!Blagodaria 4e vi ima!!Idvala sam 4 pati pri vas zaradi deteto mi!Mislq skoro vreme da doveda i ba6ta my. Toi ima nujda ot vas!!

  2. Здравейте, д-р Манева! Благодаря за бързия отговор в една друга тема! Можете ли да ми препоръчате с какво да подсиля имунната система през зимния период на дъщеря ми/2г./, ако има хомеопатично лекарство или сиропче? Предварително благодаря!

  3. Здравейте, д-р Манева! Изследваха ни умуноглобулините заради съмнение за АБКМ, единият от тях IgA липсва другите са със стойности IG G-1.98, IG M-0,28.Имаме слуз в изхожданията на какво може да се дължи това и какви други изследвания трябва да се направят?Благодаря предварително!

  4. Здравейте отново, искам да знам да очаквам ли отговор от Вас или не?

  5. Здравейте, д-р Манева!
    В момента с мъжа ми намираме се в доста голямо притеснение поради нашето новородено бебе. Тя се роди на 17 май в 35 навършена г.с. чрез секцио. Наложи се по спешност. Три часа след нейно раждане ни съобщиха, че тя има дихателни проблеми и инфекция в кръвта и налага се спешно да бъде преместена в Институ по Педиатрия. Днес вече е 19-и ден откакто тя е там. Вече дише самостоятелно и е на термолегло, но инфекцията все още не е изчистена, т.к. в събота вдигна температура, а в понеделник изследвания показаха спад на хемоглобина, поради което се наложи да й направят кръвопреливане. Сега й пуснаха още едни антибиотик за 10 дена. Излиза, че първите 30 дена от живота си нашето дете е изцяло на антибиотик. Знаем, че такава терапия е нож с две острия, едното лекува, а другото убива. Притеснено ни е какво ще стане с нейния черен дроб, имунитета и др. важни органи и функции на организма. Има ли начин да се избегне по-нататъшно приемане на антибиотик и какво може да се предприеме в случая?
    Много ни е важно вашето мнение! Предварително благодарим за отделеното време.

  6. Много е важно едно дете да бъде отглеждано в здрава среда и всички около него да го пазят и защитават. В това число влизат най елементарните грижи, като да бъде добре облечено според сезона.Да бъде завито през нощта.Да не стои на течение.Всички тези неща, могат да бъдат фактори, за да се разблее, а новороденото знаем, че е чувствително и зависи изцяло от нас.Благодаря ви за статията.Беше интересна и дано отговорните родители да стават повече.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *