Адаптационни прояви у новороденото

Публикувано в категория Период на новороденото дете | 2 коментара

Непосредствено след раждането у новороденото се наблюдават прояви, които са израз на адаптацията му към извънутробните условия.

Те се приемат за безобидни физиологични адаптационни прояви поради бързото им отшумяване, ненарушеното общо състояние на новороденото и липсата на необходимост от лечение.

При рискови новородени тези адаптационни прояви могат да се изразят по-тежко и доведат до усложнения, което да наложи даден вид лечение.

Vernix caseosa

Vernix caseosa е мазнината, с която детето е покрито след раждане. Липсата й обикновено е характерна за недоносеното или преносено дете.

Тя от бяла до жълта на цвят, но, ако детето се е родило в асфиксия, тази мазнина може да бъде оцветена в жълто-зелено.

Смята се, че тази обвивка защитава плода от външни фактори. Според някой автори тя има и противовъзпалителни свойства. Някои доносени деца са намазани обилно, особено по гръбчето.

Почистването му трябва да стане постепенно.

Eritema neonatorum

Eritema neonatorum е физиологично зачервяване на кожата, израз на разширяване на повърхностните капиляри в резултат на външни дразнители. Детето се облича с дрехи или пелени и кожата все още не е свикнала с това.

Кожата е зачервена и поради високия хемоглобин, които имат почти всички новородени деца.

Достатъчно е кожата да се омазни с зехтин, особено в области като вратленцето, подмишниците и околополовите органи. Тези зони са много податливи на зачервяване.

Eritema toxicum neonatorum

Смята се, че това е алергична реакция в резултат на внесения с храненето белтък – било то с майчино мляко или с друг вид мляко. Като всяка алергия тя се проявява в обрив, който представлява папуло-везикула, заобиколена от червенина.

Приемът на калциев глюконат често решава проблема. В моя опит съм установила, че децата, които имат подобна адаптационна проява, по-късно стават по-алергични. Препоръчвам на майки на такива деца да кърмят по-продължително.

Често на мястото на тези безобидни обриви идват пустулите (гнойни пъпки), които налагат по-продължително лечение.

Понякога тези еритемни обриви изчезват без всякакво лечение.

Scleroedema neonatorum

Първите два-три дни новородените имат увеличени нива на натрий и хлор, което се изявява с отоци по крайниците, седалището, областта над половите органи и по клепачите.

Понякога тези отоци са много по-силно изразени. Ниската температура е допълнителен фактор, който влошава децата.

Наличието на склередем е белег и на начална инфекция.

Недоносените деца имат и ниско ниво на белтъци, което също може да води до отоци. Вливането на белтък във вид на плазма или хуман серум албумин, както и затоплянето на детето, могат да решат тези проблеми.

Влошаването на склередемата се нарича склерема. Склеремата – това са твърди отоци. Тялото е като сковано.

Comedones neonatorum

Това са бели възелчета, предимно по носа и лицето. Те се образуват поради хиперсекреция на мастните жлези.

Когато тези комедони се инфектират, състоянието се нарича акне.

Освен тях съществува и мехурчест обрив най-често в областта на засиленото потене – по вратлето, в горната част на тялото и челото. Те са израз на претопляне на детето, било то при къпане с топла вода или в гореща стая. Децата не обичат горещата вода и горещата стая. Добре е те да се гледат при температура между 20 и 22 градуса. Тогава децата се чувстват най-добре и този топлинен обрив не се появява.

Физиологично спадане на тегло

Децата губят от три до осем процента от теглото си в първите четири дни. Това е времето, в което децата приемат по-малко течности и кърма. Често са в прекалено топло помещение с ниска влажност. Достатъчно е да приемат малко повече течности и кърма и това възстановява теглото им между седмия и десетия ден.

Има деца, чието тегло спада повече от нормалното и това плаши много майките. Когато децата са здрави, те бързо възстановяват теглото си.

Понякога кантарите, на които се теглят децата не са точни и това създава допълнително объркване и притеснения.

Транзиторна треска

В случаите на спадане на теглото с повече от 10% детето повишава температура до 39 градуса. То е неспокойно, жадно, със суха кожа и лигавици. Това е периодът, през който детето е приело повече коластра, богата на белтък и по-малко течности и въглехидрати. Лечението е прием на повече подсладена вода. Рядко се налагат антипиретицит или парентерален внос на глюкоза. Ако температурата продължи, трябва да се изключи наличието на инфекция. Това става с изследване на кръвта (Пълна кръвна картина с диференциално броене и С-реактивен протеин.)

Полова криза (masthopatia neonatorum)

Между петия и седмия ден млечните жлези при някои деца се уголемяват. При натиск се отделя млекоподобна течност. Това се дължи на преминалите хормони – естрогени и пролактин.

Понякога тази безобидна хормонална криза е последвана от мастит. Той представлява зачервяване на кожата и изтичане на гноевиден секрет и понякога изисква хирургична интервенция.

Хормонална реакция е и изтичането на секрет от половите органи на момиченцата, който обикновено е бяло-жълт и стъкловиден. Рядко той е обагрен в кръв поради разкъсване на кръвоносни съдове на влагалището. Нарича се pseudomenstruatio. Ако кървенето е по-обилно, трябва да се изключи хеморагичната болест у новороденото, която представлява дефицит на витамин К.

При някои момченца тестисите се увеличават. Това се нарича hydrocele testicles. Понякога то се задържа по-дълго. Ако се задържи повече от шест месеца, е желателна консултация с хирург. Лечението е повдигане на тестисите нагоре.

Пикочно-киселинен инфаркт на бъбрека

Към третото-четвъртото денонощие след раждането урината на детето може да стане керемидено-червена и да оцвети памперса. Това е свързано с повишено отлагане на урати в бъбрека, а също и на недостатъчния прием на течности. Приемът на достатъчно течности допринаса за изчезването на тези инфаркти. Ако урината остане трайно червена, трябва да се търси причината. Може да се касае за хематория (кръв в урината).

        

2 коментара

  1. Страхотна статия др Манева. Благодаря ви за фостъпния език и обеснение. Бъдете здрава.

  2. Здравейте,искам да попитам дали е нормално при бебе на 30дни кожата на цялото тяло и лицето да е червена и при лек допир да остават бели петна.Благодаря Ви предварително.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *