Първи грижи за новороденото – II част

Публикувано в категория Период на новороденото дете | 6 коментара

Първа част

Първият ден, в който детето е в новия си дом при най-обичаните от него хора – неговите родители, то трябва да свикне както с новите си дрехи и с новото си легло, така и с температурата в стаята.
Температурата в стаята обикновено трябва да бъде между 20 и 22 градуса. Тя много често е по-висока, поради страха на майките.

Някой деца се чувстват добре при по-ниска температура, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако стаята е по-топла, но те не са много облечени.

Температурата, която е добра за вашето бебе, ще бъде тази, при която то се чувства комфортно – крачетата му ще бъдат топли. Ако детето е облечено – пипнете нослето му. Ако нослето е топло, означава, че детето се чувства добре, ако е студено, значи и на него му е студено. В случай, че носленцето му е горещо, премерете температурата му.

В твърде топла стая детето ви може да повиши температура. Децата до 4 кг и 500 грама нямат собствена терморегулация и ако се поставят в студени завивки и студена стая или в прекалено затоплена стая, те могат да понижат или повишат лесно телесната си температура.

Освен по топлината на крачетата и нослето, можете да разберете дали детето ви е се чувства добре с температурата стаята, ако спи спокойно и не е нервно, когато се събуди.
Какво трябва да правят майките в топлите дни?

Много от децата са изключително неспокойни, когато е топло и естествено е майката да търси начини да охлади стаята. Винаги препоръчвам хладината да идва от естествени източници като отворени прозорци, обезопасени с мрежи срещу насекоми, може да се ползва и климатик, но в съседната стая. Хладината не трябва да бъде насочена пряко към детето.

Когато е много горещо, детето трябва да бъде леко облечено, да има открити, голи части, да няма шапка на главата, за да може да осъществява само терморегулация. Кожата е дихателен орган и тя трябва да бъде винаги чиста и добре овлажнена. Не трябва да се допускат топлинни обриви, които се появяват при много висока температура в стаята или когато детето е облечено в прекалено много дрехи. Не е необходимо тези обриви да се мажат, достатъчно е да се охлади стаята.

До петата си година, повечето деца са горещи, но има и изключения. Докато детето ви стане 4 кг и 500 гр., трябва да разберете, какви са потребностите му от топлина.

Най-важните грижи за новороденото са грижите за пъпния остатък и пъпната рана. Много често между 5-10 ден пъпният остатък пада и на негово място остава пъпна рана, която зараства със затварянето на кръвоносните съдове – най-често те са една вена и две артерии. Те се затварят между 10-14 ден след падането на пъпния остатък. Ако не е паднал, той представлява суха пъпна връв, която в някой случаи, особено през лятото, пада много късно. Може да мине цял месец след раждането, докато се тя се отдели напълно.

Много майки се притесняват, ако се забави падането на остатъка. Аз препоръчвам след всяко къпане сутрин и вечер да се подсуши пъпния остатък и пъпната рана и да се дезинфекцират с винен спирт (70 градуса). Не е необходимо излишно поставяне на антибиотична пудра, ако пъпната рана е спокойна.
Лятото препоръчвам на майките по-рядко да използват памперси до падането на остатъка, защото памперсите водят до повишена влажност и той пада по-трудно.

Изключително важна е хигиената на половите органи и ануса на детето.
Физиологичния оток на тестисите не трябва да безпокои майките, но, ако той се задържа повече от месец, трябва да се направи консулт, за да се види дали детето няма ингвинална херния. Много от недоносените момченца имат оток на тестисите. Достатъчно е да бъдат непрекъснато повдигнати нагоре.

Пъпната херния е също характерна за недоносените деца и всеки лекар трябва да прецени доколко е необходима превръзка с атравматичен лейкопласт. Ако хернията на тестисите се заклещва, е необходимо ранно предприемане на хирургична интервенция. Пъпният пръстен е достатъчно широк и там няма заклещване. Такива хернии по-рядко се срещат при доносените деца.

Някой деца с много по-чувствителна кожа от други. Майките трябва да създават максимално омазняване в тази област и да не допускат зачервяване, цепки, особено около тестисите.

През зимата кожата (гънките) трябва да е добре омазнена през зимата, и овлажнена през лятото. При наличие на първи зачервявания е достатъчно използването на крем, съдържащ талк и цинк.

Препоръчвам къпането да стане с топла вода без добавки. Къпането със смрадлика или калиев перманганат може да бъде подходящо при първи симптоми на зачервяване и обриви.

Не е необходимо непрекъснато почистване на нослето и ушите. Достатъчно е тяхното нежно подсушаване. Ако детето ви има повече ушна кал, почистете ги внимателно и нежно без да ги травмирате.

След къпане не е нужно да се слага шапка на главата. Поставянето на шапка не означава предпазване на ушите от възпаление.

След къпане трябва да се омазняват гънките на детето, а не цялата кожа, тъй като с кожата си детето диша и тя трябва да бъде чиста.

Ако детето е на майчино мляко, майката не трябва да се притеснява, че то може да се дехидратира през лятото. Кърмата през лятото е по-водна. Ако детето е на адаптирано мляко (което не препоръчвам!) е желателно да му се дава преварена вода.

Важно е всяка майка да знае, че детето й само дава сигнали, когато не се чувства добре. Една от първите й задачи е да се научи да усеща и разбира тези сигнали.

        

6 коментара

  1. Здравейте,имам племенник на 18 дена и по цялото тяло има малки пъпчици с бял връх,майка му извика лекар,който предписа пиоктанин,майката го маже внимателно с тампон,но една пъпка минава 5 се появяват.Може ли някаква насока да дадете как да процедираме,друг специялист ли да повикаме?

  2. Здравейте Гергана,
    Обърнете се към неонатолог или детски лекар. Той ще бъде най-компетентен във Вашия случай.

  3. Коментар:

  4. Damn, I wish I could think of soetihmng smart like that!

  5. Earlier this year I went to an exhibition in Bendigo of clothing from that era. There was at least one, if not more, outfits that I kept thinking: “Oh wouldn’t that decoration look lovely on a tutu?”

  6. ) from Portugal! 😀 well 3 things I love…1 – I love to draw, so i will make a drawing of you and take a picture. :D2 – another passion is cheesecake! almost every week i do one! I can make a special one! 3 – I'm from Madeira (small island from portugal) but i live and study in Lisbon, so i can take a picture and show you my favourite places! Thank you for the giveway! I LOVE IT! and i really need a new phone! <3 love Sónia <3 (sorry my english) xD

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *