Кърменето – естественото хранене и защо някой майки не искат да кърмят, а други не могат

Публикувано в категория Период на кърмаческа възраст, Период на новороденото дете | 7 коментара

Кърменето е естественото продължение на раждането. След раждането майката трябва да е готова да продължи естествената си връзка с детето. Така както пъпната връв е носила храна до бебето, така и гърдата на майката носи следващата най-добра храна за него.

След раждането много от майките са изтощени и не слагат детето си веднага да суче. Ако е нормално раждането, те закърмят детето след първите двадесет и четири часа, ако е секцио – след 48 часа, тъй като тогава имат нужда от повече време за възстановяване.

Колкото повече часове минават след раждането, през които детето не суче, толкова по-трудно става кърменето по-късно, защото през този период децата се хранят с адаптирано мляко. Адаптираното мляко няма нищо общо с майчиното, това не е храна, която е нормална за детския организъм. Но те привикват с този начин на хранене и започват да го предпочитат пред естествения, тъй като адаптираното мляко се приема лесно, докато за майчиното мляко те трябва да положат повече усилия.

Така бебетата се научават лесно да получават храна от биберона и после не искат да сучат. Последното не е добре за тяхното физическо и психическо здраве. Майката предава с млякото не само ценни хранителни вещества, но и своята енергия и своята майчина любов, която не се измерва с количеството кърма.
За това препоръчвам на майките да пият много течности, да ядат мед, лимон и ядки за да възстановят по-бързо жизнената си енергия и да могат по-скоро да закърмят детето си.

Повечето от майките казват, че нямат кърма, а всъщност не е така. Вярно е, че някой майки имат повече, а други по-малко, но повечето винаги имат коластра (първата кърма). Ранното поставяне на гърда означава стимул на гърдата да образува повече кърма. Дори и да е съвсем малко с кърменето се стимулира произвеждането й.

Първото мляко е коластрата. Тя е оскъдна като количество, но е с най-високо качество и ниво на енергийност. В периода на адаптация на детето е много важно тя да бъде неговата първа храна.
Първите дни детето няма нужда от големи количества храна, то има нужда повече да продължи връзката си с майката.

Много от майките смятат, че трябва да имат много коластра първите дни. Понеже това не винаги е така, те се отчайват и се отказват да кърмят. Средно между третия и петия ден започва да слиза зрялото женско мляко, което е в по-големи количества от коластрата. Това е времето, когато много от тях изпитват болка и напрежение в гърдите си. Много често те не могат да освободят гърдите си от кърмата поради:
–    разранени зърна,
–    запушени млечни канали,
–    повишена чувствителност на гърдите като цяло.

Препоръчвам майките да положат максимално усилие да освободят млякото с изцеждане. Било то с ръка или с помпа.

Поради болката която изпитват жените, поради безсънието, слабостта след раждането, те загубват всякакво желание за кърмене и много от тях решават да спрат кърмата си. Според мен съзнателно или подсъзнателно тези майки нямат желание да кърмят. Те не са готови да направят тази жертва със себе си или приемат майчинството като тежест, а не като радост.

Жената трябва да приеме майчинството като дар. Тогава тя няма да има всички тези физически симптоми, които има иначе. Тя няма да има търпение да сложи детето на гърдите си.

***

Много от майките желаят да разберат колко точно мляко изсуква детето им. Тогава ние правим така нареченото пробно кърмене. Ако децата изсукват по-малко от необходимото количество за деня, майките настояват децата им да бъдат дохранвани. Лично аз смятам, че колкото по-често децата се дохранват, толкова повече намалява рефлексът им за сукане.

Едно дете на пет дни трябва да изсуква 50 мл на хранене, това е и количеството, което му се дава, ако се храни с адаптирано мляко. Но, ако детето е на гърда, то може да изсуче много повече от 50 мл, понеже се нуждае от повече. Тоест детето може поеме и от два до три пъти повече без това да влоши състоянието му.

Децата, които са на естествено хранене, поемат толкова храна, колкото желаят – според техните индивидуални нужди. Няма да забравя едно момченце, което на петия ден след раждането си прие 150 гр. кърма за едно хранене и след това спа блажено около четири часа.

Най-важна е силната връзка между майката и детето. Само тогава майката може да усети какви потребности има детето й – както по отношение на хранене, така и по отношение на естествените му нужди.

***

Майчиното мляко е единственото мляко, което няма опасност да доведе до алергии.
За съжаление майките рано преминават към адаптираните млека и в България голям процент от децата са с атопичен дерматит. Основната причина за това заболяване са приемът на адаптирани млека и използването на добре миришещата козметика.

При появата на първите обриви майките започват да сменят детската козметика и млякото, от което, разбира се, най-често няма никакъв резултат. Моите препоръки са кожата на детето да се омазнява с природни продукти (добре подготвена, стерилна свинска мас, чист преварен зехтин, преварено олио). Много от майките искат децата им да миришат добре и забравят за тези естествени продукти, но на каква цена?

Истината е, че много майки не желаят да се разделят с досегашния си начин на живот, не искат да спрат цигарите, алкохола, забавленията, да се простят с формата на гърдите си и затова спират кърмата си с лекарства.

Други, които искат да кърмят, нямат достатъчно кърма, поради намаленото количество на хормона пролактин, който се образува от мозъка и отговаря за производството на кърма.

Образуването на кърма е свързано с мисловната нагласа у жената. Оказва се, че определени мисли, или мисловни модели могат да повлияят положително на образуването и поддържането на майчината кърма, както и на спирането й. Известно е, че при стрес кърмата спира, а при силна любов от страна на майката към детето кърмата може да потече.

        

7 коментара

  1. Писах ви по друга тема, но след като прочетох статията за кърменето имам един въпрос към вас. Оперирана съм от възел на щитовидната жлеза и приемам елтирокс. Ще мога ли да кърмя детето си?

  2. Успешно се кърмим с моето бебе вече шести месец,но напоследък не и стига кърмата,храни се през час.Това не е кърмаческа криза,защото продължава прекалено дълго.Моля помогнете да увелича лактацията ако има хомеопатия за това!

    • Здравейте Десислава, можете да опитате да захраните детето с оризова каша и така да Ви стигне млякото за останалите четири пъти. Ще напиша публикация за хомеопатия и полезни храни, които увеличават лактацията. Ако можете, изцеждайте често гърдите си и ги масажирайте, така ще увеличите количеството на кърмата.

  3. Здравейте,с моето момиченце се кърмим успешно вече почти две години .Но наскоро трябваше да отсъствам от дома за седмица и използвах моментада приема две таблетки достинекс,за да преустановим кърменето.Млякото ми силно намаля,а и малката в къщи не е имала никакви проблеми.Проблема започна кого се прибрах!Тя пък си поиска(не беше забравила!) и аз не можах да издържа на сълзите и молбите й и пак и дадох да суче.Въпросът ми е представлява ли някакъв проблем това за детето и за мен?Сега млякото е значително по-малко,но тя не се отказва,дърпа си по малко.Знам,че трябва вече да се отбиваме,но усещам,че няма да е лесно!

  4. Здрвейте! За много години!
    Приемам тирозол от месец август и всъщност от тогава спрях да кърмя, тъй като се оказа, че имам проблем със щитовидната жлеза. Милех си, че кърмата ми е спряла сама още септември. Но сега залязвам от няколко дни, че имам кърма. Малко съм объркана и моля за съвет – към какъв спецалист да се насоча.

  5. Добър ден искам да попитам спрях рязко да кърмя имам ту коластра ту мляко мога ли отново да започна да кърмя

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *