Първи грижи за новороденото

Публикувано в категория Период на новороденото дете | 30 коментара

Бременността трае 280 дни, тоест 40 гестационни седмици или така наречените 10 лунарни месеци. Всяко дете, което е родено преди 37-та гестационна седмица се нарича недоносено, а роденото след 42 седмица – преносено. Тези две категории деца създават понякога сериозни грижи за неонатолозите. Много от тях се развиват добре, но за съжaление сред тях е най-големият процент на деца с изоставане във физическо и нервно-психическото си развитие.
Физическите причини за раждането на недоносено дете могат да бъдат

– от страна на детето:

 • вътреутробна асфикция, която изисква бързо родоразрешение. Това са всички случаи на нарушен приход на хранителни вещества към детето.
 • деца от многоплодна бременност,
 • деца с генетични дефекти

– от страна на майката:

 • анемия, хипертония, инфекции, диабет, тиреотоксикоза

– от  страна на плацентата, пъпната връв и околоплодните ципи:кървене в последните месеци на бременността. Това е най-спешното състояние на бременната жена, тъй като това говори за отлепване на плацентата.

Не на последно място причина за раждането на недоносени деца е така нареченото елективно секцио на дете преди то да е дало някакви признаци за започване на раждането. Това за съжаление става и поради огромното желание на майката да се отърве от бременността. Това може да се дължи и на факта, че майката е определила някаква хубава дата за секциото или пък лекарят й ще излиза в отпуска.

Майките трябва да знаят, че децата родени с елективно секцио не винаги са здрави. Те могат да тежат 2,500 гр. и за много лаици това да значи доносено дете, но за нас е много важно детето да се износи максимално, тоест да стигне периода 38-39 гестационна седмица.

Когато се роди дете , тежащо около 2500 гр., то може да изплаче норално, но да има клиника на дихателна недостатъчност, тъй като белият дроб не е готов за извънутробния живот. Налага се детето да се постави в кувьоз и да се провежда апаратна вентилация. Така достигнахме до най-тежката и най-отговорна работа на неонатолога – продължителната дихателна реанимация.

Работата на неонатолозите остава скрита за майките. Когато децата са здрави, те забравят за нашето съществуване. Но когато децата са със здравословни проблеми, разбират колко е важно те да попаднат при знаещи и можещи неонатолози – в отделение с добра апаратура и висококвалифициран персонал.

Лекарите и акушерките работят денем и нощем за спасяване на живота на тези деца. Истината е, че детето е между живота и смъртта през целия този период. Тези деца са далеч от майките си, това, което те очакват да получат обаче е любов и сигурност, така че всички, които се грижат за децата трябва да им ги дадат. Това за жалост не е винаги така.

Новороденото дете се нуждае от майчиното мляко като естествено продължение на раждането. За това децата, когато са здрави, трябва да бъдат поставени до гърдите на майките си и да усетят нейната топлина и любов. С прекъсването на пъпния остатък се прекъсва физическата връзка между майката и детето. След раждането то започва да изисква от външния свят това, което е получавало преди това.

Новороденото е способно да възприема и изразява емоции. Позицията на тялото му, израза на лицето му и очите му, които са прозорци към душевния му живот – всичко това изразява неговите емоции на радост, на болка, на страх. Новороденото дете има много вродени инстинкти. Един от тях е инстинкта за хранене. Поставено на гърда, то засуква веднага. Ако майката прави това с много любов, то е спокойно и щастливо. Ако тя го прави с отвращение и неприазън то става тревожно и уплашено и не може да разбере защо не получава любовта на майка си. Любовта, емоциите на майката се предава през кърмата.

След раждането детето има много адаптогенни прояви, които се изразяват в:
–    зачервена кожа, поради високия хемоглобин на детето и като реакция на външната среда,
–    физиологична жълтеница, израз на също високия хемоглобин и непълноценността на чернодробните ензими,
–    комедони, израз на хиперсекреция на мастните жлези,
–    физиологично спадане на тегло, поради преобладаване на катаболните процеси (недостатъчен внос на течности и кърма),
–    транзиторна треска в случай на спадане на тегло повече от 10%,
–    полова (хормонална) криза – млечните жлези се уголемяват стават твърди и болезнени – свързва се с преминаване на естрогени и пролактин от майката към плода,
–    подуване на тестисите при момченца и др.

След раждането настъпва много сериозна адаптация на всички вътрешни органи. Ако детето не може да се адаптира, то проявява патологични симптоми от страна на дихателната система, сърдечно-съдовата, храносмилателната, пикочо-половата системи.

След изписване от родилния дом майката трябва да отдаде цялата си любов и внимание, не само в храненето, но и в грижата към детето. Обикновено неонатологът е този, който дава напътствия в тази насока.
–    Грижа за кожата и пъпния остатък,
–    кърмене на детето, което е желателно да бъде строго индивидуално.

Добре е да се съчетаят знанията на неонатолога с уменията на обкръжаващите родилката близки. Не е желателно противопоставяне между лекари, близки и майка, защото това се отразява на психиката на детето.

Продължение

        

30 коментара

 1. Здравейте, пиша Ви с тревога. Сестра ми роди момиченце с тегло 3,650 една седмица преди термина. Но бебчето има проблеми с дишането, с адаптацията, мисля че е с ускорено дишане. Поставено е в кувиоз, на кислород. Направени са изследвания които са показали висок хемоглобин. Снимката на белите дробчета е добра. Това е което имам къто информация. Какъв може да е проблема и последствията за бебето?. Моля ви за бърз и подробен отговор. Благодаря много.

  • Здравейте, щом детето има ускорено дишане, значи, че е възможно да има проблем на ниво бял дроб, независимо, че снимката е добра засега. Високият хемoглобин също може да бъде причина за ускореното дишане, тъй като повечето еритроцити затрудняват движението на кислород към тъканите и на въглерод двуокис от тъканите към белия дроб. Оттук нататък се следи кръвнобазовия анализ, ще се търси инфекция в кръвната картина, следят се левкоцити, тромбоцити, гранулоцити и C-реактивен протеин. Те са критерий, дали детето ще развие инфекция. Ако продължава да е в същото състояние, неонатолозите могат да преценят доколко е необходимо кислородно подпомагане и то най-вече с апаратна вентилация. Все пак детето е доносено и би трябвало да се оправи. В кое отделение е детето в момента? Ако е в клиниката по неонатология към Университетската детска болница, мога да помогна повече.

 2. Благодаря Ви за бързия отговор. Кореспондирам с Вас от Канада и за съжаление нямам лична информация и наблюдение на нещата. Това което разбрах днес и което сестра ми има като информация е, че е включен антибиотик и хранене чрез система, защото бебето не се храни много добре. Имало вероятност да е погълнало повече околоплодни води, ако „погълнало“ е точния израз. Не зная в коя болница е бебето. Благодаря Ви много.

 3. Едно допълнение, в бялото дробче има течност, мисля околоплодни води. Бебето е в кувьоз, но диша самичко. Изписан е антибиотик. Храни се чрез система, което също ме притеснява много. Какъв е риска за бебето и какви късни последици може да има? Благодаря Ви много.

  • Здравейте Христина, щом бебето е с антибиотик значи има данни за инфекция. Не знам за каква инфекция става дума и не мога да кажа нищо със сигурност. Вероятно детето не може да се храни само поради обща слабост на организма му. Когато състоянието му се подобри, ще започне да се храни и само. Трябва да знаете, че има много деца, които прекарват първите дни и седмици от живота си в кувьоз, но не е задължително това да има лоши последици за тях.

 4. Здравейте д-р Манева,
  Бих искала да задам следния въпрос:
  Как се процедира когато в първия ден след раждането детето отказва да суче, а всеки път, когато майката го постави на гърда за кърмене или промени позицията на телцето му то повръща околоплодна течност. В някои от случаите не се стига до повръщане, но ясно се чува как в гърлото на детето тя бълбука. Има ли причина за притеснения или това са нормални и преходни състояния, които не се нуждаят от компетентна намеса?
  Благодаря и хубав ден!

  • Здравейте Елена,
   определено това не е нормално състояние и е необходимо да се разбере причината за него – то може да се дължи, както на един обикновен рефлукс, така и на нещо по-сериозно. Най-малкото което може да се направи е една стомашна промивка.

 5. Д-р Манева, моля да опишете по-подробно адаптационните състояния на новороденото дете. Тук само сте ги набелязали, но всяка майка чува за тях в болницата. Би било добре да има представа принципно за какво става въпрос, защото понякога неразбирането е повод за лоши решения. Например физиологичното спадане на теглото при новородените е повод жената да се съмнява в способностите си да лактира, а бебето да суче. Би било полезно и интересно за читателите.
  Поздравления за хубавия сайт!

 6. Здравейте Д-р Манева.Вчера дъщеря ми роди-чрез планирано секцио.Детето през цялата бременност остана напречно.След изваждането му,е посиняло.Беше на кислород,когато запитах защо-адаптация отговориха.Притеснявам се да няма нещо сериозно.Самото секцио беше със спинална упойка.Освен това защо чак след 24 часа ще се извърши захранване с кърма,да се излъчи упойката ли или какво?Благодаря!

  • Здравейте Мария,
   в тези 24 часа детето ще бъде наблюдавано и затова няма да се захрани с кърма. То ще бъде на вливания. През тези 24 часа настъпва адаптация на сърцето и на белия дроб. Щом детето е на кислород, най-вероятно има забавяне на тази адаптация. Това означава, че все още се задържа наличната белодробна течност и тя не може да се отдели през кръвоносната система. Това е характерно за много доносени деца, родени със секцио. Когато децата имат затруднения с адаптацията, храненето през устата се избягва, защото то затруднява дишането.

 7. Благодаря Ви Д-р Манева!Това обяснява донякъде,защо бебето се задавя 2 часа след хранене или преди самото хранене и не може да суче.Има още остатъчна течност в белия дроб ли?А този кислород няма ли да увреди ретината,напоследък доста съм чувала за това?!
  Благодаря отново!

  • Здравейте Мария, кислородът може да увреди ретината само на деца до 1500 гр. или на деца до 2000 гр. които са на апаратна вентилация.

 8. Здравейте отново Д-р Манева.Моя внук на 11т.м. ще навърши 2 месеца.Състоянието му не отговаря на бебе.До преди 10-ина дни имаше още жълтеница,сега няма,но непрекъснато будува и не спи,само „мрънка“.Наддава на тегло,опитаха да го дохранват,да не би да не стига кърмата,защото суче по около час.Вчера бяхме при тях за 6 часа спа 2 пъти по 30 мин,през нощта рядко да спи повече от 2 часа еднократно.Посещавали са не веднаж педиатър,инфекционист,добре е.

 9. Благодаря Д-р Манева!Бременността беше нормална,майката е Rh(-)отр,но се оказа,че и бебето е отр.Не пиеше изобщо вода,беше само на кърма,сега поне пие.Все още е на кърма,започват и сокчета.3 пъти ходиха до Децка клиника,около 20 дни пи фенобарбиталов сироп,дори той изобщо не го успокой.Все мрънка,суче по 1 час, мислехме,че е малко кърмата,опита се да го дохрани с Нан,не иска.30 мин след ядене започва да се върти,не спи,започват и коликите,успокой се за малко,дошло време за кърмене…един кръговрат.Изхожда се 3,4 до 5 пъти на ден,нормална консистенция.Не се забелязва да расте зъбче.Всичко наглед е нормално,а е неспокоен.

 10. Здравейте д-р Манева,
  имам момиченце на четири месеца преди две седмици при докосване на гърдичките и напипах нещо като топченца. Когато се роди тя имаше леко подуване на гърдите, което ми обясниха, че е на хормонална основа. Възможно ли е това подуване да се дължи отново на хормоналната криза ?
  Благодаря!

 11. Здравейте Теодора,
  Най-добре е детски ендокринолог да прегледа детето Ви, защото този път не се дължи на хормонална криза, характерна за новороденото. Може да е напълно безобидно, но все пак Ви съветвам да направите преглед.

 12. Здравейте д-р Манева,
  Моята приятелка има момиченце на 2 годинки. Живеят в Испания. Миналата седмица ходили на консултация и цитирам“ doktorka q gleda i kaza 4e e o6te zatvorena i moje da se naloji da q cepqt“. става дума за половите органи. притеснява се много. Нормално ли е това? Ще се оправи ли без да я цепят. Благодаря!

 13. Здравейте д-р Манева,
  аз съм в 34 г.с. но докторката ми излиза отпуска то4но в 2-те седмици в които се очаква да родя. Предлага ми секцио в последниа ден на 8-я месец или първия на 9-я. Тоест последния ден на 36 седмица или първия на 37 с. Това ужасно ме притеснява. Ше може ли да диша бебето тогава? Тя казва че няма проблем защото бебето ми е по едричко,ще има нужните килограми. Другият вариянт е да раждам при заместник. Но аз умирам от страх защото миналата година точно заместник уби първото ми бебе.Направи си експеримент с него. А бебето ми беше здраво като камък до последно. Без упойка и без да ме прегледа ме накара да раждам на “ четири крака“ . Проби му главичката и му счупи ръчичките а после избяга.Не искам да споделям повече защото испадам в нещо като шок. Второто бебе направихме с инсеминация и сега се повтаря пак същия проблем от миналата година. Не искам заместник искам да знам ще оцелее ли бебето ако се извади толкова рано ? Все пак това е цял месец по рано ( заради едната отпуска) Личи си че нямам късмет но за 2 години бременност искам да имам живо бебе.Със сигурност ще е със секцио този път.

 14. Пропуснах да кажа 4е имам сключен договор за стволови клетки. На който договор гинеколожката ми вече си е сложила подписа и печата. Изпратиха вече и кутията за пъпната връв. Договора обаче задължава доктора който се е подписал за раждането той да го извърши и да изпрати кутията до лабораторията на Крио Сейф. Което пак е проблем защото нея няма да я има / освен ако не се съглася с условията и за преждевременно секцио/.

 15. внучната ми сароди с планирано секцио в лас вегас сащ
  сега има проблеми с дишането и няма никакви смукателни рефлекси .Открили са и две флуидни петънца на мазъка
  на седмия ден започна да диша сама но неможе да суче и да гълта нямаи рефлекс за гадене
  казват че са я обдишали чак на 5 тата минута
  това фатално лие за мозъка и

 16. Здравейте д-р Манева!Преди седмица станах баба.
  Внук ми се роди в 36 седмица-майка с диабет- по време на бременноста на инсулин.След раждането детето е в кувиоз. Има добро дишане. Проблемът е в захарта-пада до 0,4. Правят му вливания. Фатално ли е за него това състояние, или колко време му е необходимо за стабилизиране? Предварително благодаря за отговора!!!

 17. Внукът ми е на 2.5 месеца.Снощи се закашлял на 2 пъти,обикновено след адаптираното мляко.Няма температура нито зачервено гърло.Педиатърът казал, че може да е попаднала вода в белия дроб и предписал противоотхрачващ сироп.Има ли вероятност да е попаднало чуждо тяло/ конче,косъмче/ при лапане на ръчичката .Благодаря ви предварително!Детето живее в София.

 18. Здравейте, предстои ми раждане и искам да попитам някой доктор, а не само служители във фирми предлагащи услугата съхранение на стволови клетки. Какво е вашето мнение за съхранението на стволови клетки? Информацията на която попадам е доста убедителна и като всеки родител искам най-доброто за детето ми. Но от друга страна сме доста затруднени финансово точно в момента. Въпроса ми е заслужава ли си съхранението на стволови клетки или нещата са малко преувеличени?

 19. Статията ви е много полезна и е важно всеки един родител да знае и майка най вече че е добре да кърми своето дете и , че това е етап през когото трябва да се мине, за да получи всички нужни грижи едно дете, и да придобие здрава имунна система.Хубаво е да знаеш кои са минусите и плюсовете при една бременност и да се опитваш да полагаш грижите нужни, да родиш едно здраво и живо бебенце. Не е лесно да си родител, но това е най голямото щастие което може да ти се случи.

 20. Здравейте д-р Манева. Моето момиченце е на 10 месеца,роди се нормално без проблеми,но на 4 ден след раждането тя получи вагинално кървене траещо 7-8 дни.Неонантолозите казаха ,че е следствие от хормоните на майката,искам да питам дали е необходимо да се следят нивата на хормоните ,и ще има ли последствия в по касен етап това кървене,възможен ли е преждевременен пубертет ?

 21. Тези първи грижи, тези първи трепети да докосваш своето собствено дете са незабравими и запомнящи се за цял живот.Тогава разбираш, че това малко съзнание зависи на сто процента само и единствено от твоите грижи.От теб зависи какъв човек ще стане и дали ще може да се бори с трудностите в живота.Статията ви е страхотна, надявам се да не спирате да ни пишете и да ни напомняте колко са важни децата.

 22. Здравейте д-р Манева! Моля, кажете ми каква е допустимата горна граница на хемоглобина при новородено? Питам, тъй като племенникът ми се роди секцио 3500 но веднага го поставиха на системи заради висок хемоглобин. Майката страда тъй като трети ден не може да гушне детето си и да започне да го кърми. И колко време може да остане така със системите в реанимация. Иначе всичко друго му е добре.

 23. Здравейте д-р Манева!
  Родих на 18.05.2016 в 37г.с. термина ми беше на 09.06.2016г. Когато родих лекарите ми казаха че е много малък 2кг. После ми казаха че има пробрем с дишането и затона е в кувиоз, след това изкарахме и жълтеница. Лекарите ме успокояваха че всичко е наред и няма да има проблем с детето. 10 дни беше в болнизата и постоянно сваляше и качваше. Направени му бяха няколко пъти изследвания и резултатите казват че са много добри. След тона го изпратиха в майчин дом. Там определено по думите им е добре защото качва на ден около 70гр. В момента е 2,300кг. Не знам защо пък и лекарите не ми дават нормален отгонор защо те може да го кърмя. Та въпроса ми е нормално ли е живо и напълно здраво дете да стой в майчин дом и да не ми дават да го докосна? И какво мога да направя? Благосаря ви !

 24. Zdraveite rodih bebe 3.650kg izsledvaniata mu sa normalni no e v kuvioz ne moje lo da se adaptira dishaneto mu kakvo moje da e prichinata i az sam operirana ot shctitovidnata jleza i priemam l tiroxin moje li ot tova da e do kolko vreme moje da se opravi

Trackbacks/Pingbacks

 1. д-р Румяна Манева [педиатър, хомеопат] | Блог » Blog Archive » Хемофилус инфлуенце - [...] Ако бременната е болна от тази бактериална инфекция, поради опасността за новороденото, се налага антибиотично лечение. Всяка инфекция на…

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *