Болести при деца от три до седемгодишна възраст

Публикувано в категория Период на новороденото дете, Ранна детска възраст | 40 коментара

Всеки педиатър знае, че децата най-често боледуват от респираторни инфекции във възрастта от три до седем години. Това е възрастта на детската градина и предучилищната възраст. Известно е също така, че една част от децата боледуват повече, а други рядко. Коя е причината за това?

Според моето лично мнение децата на тревожните майки боледуват значително по-често. Познавам много майки, които при първите симптоми на хрема при децата им изпадат в паника все едно, че детето им е още в кърмаческа възраст. Те казват, че утре то ще има вече кашлица, а на третия ден вероятно ще направи пневмония. Това е мисловната нагласа на много майки на боледуващи деца. Те не очакват детето им да е здраво, а по-скоро да е болно. Аз казвам, че мисълта е най-силната енергия и след като мислят така техните деца ще боледуват непрекъснато. Майките ми отговарят „Ама то след всяка хрема започва да кашля и прави пневмония.” Какво повече може да се каже?

Лекарите сме много уязвими при поставяне на точната диагноза. Има лекари, за които тежката диагноза, каквато е пневмонията, е единствената точна диагноза. Инжекционното антибиотично лечение според тях е единственото правилно лечение. Уплашената майка е готова на всичко за детето си. Когато родителите се съмняват в диагнозата посещават няколко лекари и на практика може да се окаже, че диагнозите са много различни, което кара родителите да се съмняват в нас.

Аз смятам, че всеки лекар е положил хипократова клетва и най-важното в тази клетва е „първо не навреждай”. Ние сме детски лекари и би трябвало да помагаме на майките да отгледат здрави децата си, би трябвало да ги подкрепяме, когато се колебаят, когато се съмняват, да ги успокояваме, когато са тревожни. Ние трябва да познаваме добре детския организъм, семейството, в което се отглежда детето и най-вече майката.

Много често безразличието и заетостта на личните лекари е причина децата да не са получили достатъчно внимание, да не говорим за майките. Всички знаем, че здравето е физическо и психическо, така че е важен психоклиматът, в който живее детето. Той се определя на първо място от майката, която има най-силна връзка с него.

Повечето педиатри ще кажат, че причината за честото боледуване при децата, е че в детските градини те  контактуват с болни деца и се заразяват от тях. Факт е, че в детските градини винаги има болни деца, независимо, че не би трябвало да посещават болни детското въведение. Причината за това е, че много от родителите сами се грижат за децата си и тъй като трябва и да работят, нямат друг избор освен да ги пратят болни (с хрема и кашлица) в детската градина. Да не говорим, че има и родители, които просто не могат да се справят с децата си, понеже са твърде диви и неконтролируеми. Пращат ги на детска градина и за да се освободят от тях.

Много от децата, които посещават детски заведения, тъгуват за родителите си, те не желаят да го посещават. Там не получават любовта, която биха получили в семейството си. Детската учителка е най-често една и те не могат да получат вниманието, от което имат нужда. В детските градини и ясли децата се принуждават да се хранят с храна, която често не им допада, хранят се на сила. Много от децата не желаят да спят на обяд. Това ги потиска допълнително, а истината е, че потиснатите деца боледуват много по-често.

Аз препоръчвам на всички майки да разберат защо все пак толкова много боледуват техните деца и да не го допускат.

Някои деца имат нужда от много повече майчини грижи. При мен дойде едно дете на 5 години, което беше изпило 80 антибиотика. Такова дете не трябва да посещава детско заведение. Не трябва да навреждаме толкова много на децата си. В случая майката трябва да прецени до колко е необходимо тя да ходи на работа и кое по-важно здравето на детето й или професионалната й ангажираност.

Щом една жена е поела отговорността да роди дете, тя трябва да поеме отговорността и за неговото отглеждане. Тя трябва да даде всичко от себе си, за да отгледа здраво и щастливо дете. Защо иначе да го създава.

Кои са най-честите болести в тази възраст?
Болестите при деца от 3 до 7 г. се разделят на три категории – инфекциозни*,  алергични и други.
Нашият век е векът на алергиите. Децата приемат много алергизиращи храни като се започне от адаптираното краве мляко и се стигне до шоколада и царевичните пръчици. Захранват се твърде рано (5 месец) с жълтък, месо, сирене, масло.

Новостите в захранването при децата са, че, ако детето е на естествено хранене, захранването с животински белтък може да започне след 9 и даже след 12 месец. Много майки започват твърде рано даването на алергизиращи храни в стремежа си детето да опита от всички храни. Ако детето има изявена кожна алергия от ранна кърмаческа възраст, майката трябва да знае, че то може би ще е алергично и за в бъдеще и трябва много да внимава с каква храна го храни.

Много деца са с детски екземи още в кърмаческа възраст. Майките използват всякаква ненужна козметика, която алергизира децата им още повече. След една година децата започват да поемат още по-разнообразна алергизираща храна – в това число царевични пръчици, солети, ядки, макар че всички майки знаят, че до 3 г. детето не трябва да поема ядки. Пилешкото месо също е алергизираща храна, много често с непознат състав.

Майките разчитат на детските кухни, които купуват меса от магазини, където не винаги качеството е много добро. Рано децата започват да приемат маргарин, чипс, шоколади, кренвирши, много подправки. Така освен алергиите се проявяват много рано болести като гастрит и язва.

Много майки споделят с мен, че детето им има изключително капризен апетит и, че се затрудняват в приготвянето на полезна храна. Както има деца, които са много злояди, така има и деца със затлъстяване, като процента на последната категория нарасна много през последните години. Познавам много деца, които не желаят плодове и зеленчуци, като една част от майките ми казват, че и те самите не обичат. Тогава естествено е трудно да се убеди майката, че трябва да храни правилно детето си.

Важно е да се знае, че по време на  вътреутробния период и кърмаческата възраст детето свиква с определени храни и вкусове, които майката приема през това време. Ако тя се храни нездравословно или прекалява с дадени храни, е възможно детето й да развие неприазъм или силна зависимост от тях.

Всеки обрив е начин организмът на детето да изхвърли навън болестта или алергена, бил той от хранителен или от друг произход. Майките изпадат в паника, когато децата им се обринат и употребяват страшно много козметика и под въздействието на лекарите. Изхвърлянето на алергена във вид на обриви, повръщане и разстройство не трябва да се потиска с употребата на противоалергични препарати и козметика. В противен случай след кожната алергия ще дойде по-сериозната алергия, каквато е например бронхиалната астма.

Днес всяко трето дете, което посещава лекарски кабинет е с астма. Защо това е така?
На първо място е психогенната причина за появата на астма – задушаваща и страхлива майка, която непрекъсното ходи при личния си лекар и по този начин го принуждава да прекали с противоалергичната и антибиотична терапии.

Много майки искат да разберат към какво е алергично тяхното дете и отивайки на алерголог те разбират, че детето е алергично почти към всичко, което го заобикаля. На първо място е домашният прах с така наречения домашен кърлеж. На второ място са полените, цъфналите дървета, цветята. На трето място е влагата и мъглата. Нима те могат да се отстранят от природата, нима те не са нещо естествено? Майките разбират, че не могат да помогнат на децата си.

Моето мнение е, че детето трябва да се научи приема обкръжаващия го свят такъв какъвто е. Само това може да го направи достатъчно здраво и силно да не допусне алергията.

С цел избягване на алергични заболявания, препоръчвам:
–    естественото хранене (кърменето),
–    късното захранване,
–    да не се употребява козметика в ранна кърмаческа възраст, която мирише прекрасно, но алергизира децата,
–    да не дават на децата до три години шоколади, чипс, царевични пръчки, маргарин, ядки и други алергизиращи  храни,
–    майките да не прекаляват с козметиката си,
–    да не се дава ненужно на децата лекарства, изкуствени витамини и противоалергични препарати,
–    да не се прекалява с грижите,
–    да не се „задушава“ детето,
–    да не му се отнема възможността да приема и участва активно в обкръжаващия го свят.

* Инфекциозните заболявания, които са разгледани в статията „Болести в кърмаческа и ранна детска възраст“, се отнасят и за деца от три до седемгодишна възраст.

        

40 коментара

 1. zdraveite az nesam malko dete no iskam da popitam na 37 godini sam no mnogo 4esto polu4avam draznene v garloto ponqkoga e mnogo uporito i me kara da kahlq vse edno imah nqkakvi treski4ki ili ne6to podobno koeto si sedi tam v garloto ine se maxa mnogo e nepriqtno i tov se povtarq postoqnno po4ti vseki mesec ,ponqkoga ima i edini4ni nalepi no tova e po rqdko molq za savet za koeto blagodarq predvaritelno

  • Здравейте Вани, това дразнение може да се дължи на алергия към определени хора. Мога евентуално да Ви насоча към класически хомеопат, ако ми напишете откъде сте.

 2. Дъщеря ми е на 5 год и не иска да се храни.Изпитва отвръщение почти към всички храни,незнам как да постъпя и как да я накарам да се храни здравословно.Тя не обича плодове и зеленчуци,все казва че и меришело на гадно и не исла да яде,даже филийка с лютеничка която почти всяко едно дете обича тя не иска.А и също така искам да споделя ,че в продъла жение на 3год пиеше витамини на фирмата целтшулц,а и друго въпреки на това безапетитие не е слабичка даже мога да кажа,че е нормална на тегло и височина никой не може да каже, че не яде като я види.В момента съм в една безисходица и незнам какво да правя моля кажете ми какво да правя и как да постъпя.Благодаря ви предварително.А и поради тази прична е спрях и от деска градина.

  • Здравейте Таня,
   след като има подобен проблем е добре първо да се установи нивото на ензими в организма като да се вземе за изследване секрет от ануса. Възможно е след приемът на витамини, да се е случило изменение на състоянието на стомашно-чревния тракт, или да се е появил гастрит. Изкуствените витамини могат силно да навредят на организма и на неговия естествен метаболизъм.
   За разлика от тях продуктите на АкваСорс, за които често говоря в блога, не са синтезирани по изкуствен път и приемът им не носи никаква опасност. Така че по-добре се насочете към тях, ако искате детето Ви да бъде наистина здраво.

 3. Здравейте д-р Манева,трудно ми е да призная ,че съм една от описаните от вас задушаващи с прекалено много внимание майки,но явно е факт.Проблемът на седем годишният ми син е,че наскоро след доста обикаляне по доктори му откриха синузит, както доктора(алерголог)предполага на алергична основа. Оказа се алергичен към плесени,прах,гъби кандида.Назначиха лечение с физиотерапия и ксезал.Според вас лечението добро ли е и няма ли опасност във физиотерапията,все пак е облъчване.Предварително благодаря.

  • Здравейте Даниела, физиотерапията е сравнително безобиден метод, много по-безобиден от лечението с антибиотици. Не можете да отстраните алергията с ксезал, но можете да потиснете симптомите за известно време.

 4. zdraveite d-r Maneva sinat mi e na 5g.po to4no na 4g. i 10meseza visok e 105.5 i teji 16kg normalno li e tova za vazrasta my predvaritelno vi blagodaria[izvenete za latinizata no naimam balgarski] a i ochte nechto na 4g sinat mi tejeche pak 16kg i visok 101 to4no tova po4na da me trevoje blagodaria Vi

  • Здравейте Милена, децата на пет години обикновено имат тегло между 16 – 20 кг и височина 100 – 110. Разбира се, както ръстът така и теглото са генетично заложени. Има много по-високи и по-едри деца. По-важно е неговото нервно-психическо развитие. Има ли нещо, което да Ви притеснява?
   Ако се тревожите за ръста, Ви препоръчам Колактив, който съдържа много растежни фактори.

 5. mnogo vi blagodaria d-r Maneva yspokoixte me mnogo no ima nechto drygo koeto mnogo me bezpokoi we vi bada mnogo blagodarna ako mi pomognete i s tova minalata godina doly goria po tova vreme ne si spomnim s to4nost kosata my na 2-3 mesta my beche ykapala [otzat] vednaga slet tova vze da se vaztanovaiva sega gledam pak otzat na 1 miasto kosama po4na da iztaniava i malko e orediala na kakvo moje da se dalji tova blagodaria Vi

  • Здравейте Милена, състоянието се нарича alopetia areata. Получава се много често след стрес. Ако детето само не може да се справи, трябва да се лекува.

 6. Здравейте д-р Манева,
  много сте любезна, моля посъметвайте ме дали постъпвам правилно. Детето ми е 6г. с бронхиална астма от 1 г. спрях фиксодида, но го заменихме със сингюлер, често боледува и за последните две зими прави 4-5 пристъпа на година с ларингиален спазъм, понякога стига до бронхоспазъм. Насочих се към хомеопат но не съм сигурна че е правилния лекува ни със схема от лекарства 5- 6 на брой, при остър случай с 3. Подобрение настъпва но дали е достатъчно за пълно излекуване на астмата.

  • Здравейте, очевидно сингюлерът не е достатъчен, а хомеопатът Ви е боаронов, след като ви дава толкова лекарства наведнъж. Моят съвет е да се обърнете към класически хомеопат, като не искам с това да поставям под въпрос качествата на колегата. Ако ми пишете откъде сте, мога да ви насоча към мой колега наблизо. Продуктите на Аквасорс също биха могли да са от полза, особено след като имате доказана алергия.

 7. Добър ден др,Манева бих искала да ви попитам колко време мога да давам на детето ми инфлуцид понеже разбрах 4е му помага доста и тази зима сме пили антибиотик само веднъж като се има на предвит 4е тои е с бронхиална астма на алерги4на основаи миналата година изопщо не съм го пускала на градинка Благодаря предварително!

 8. Здравейте Дияна,
  Няма ограничение за това, колко време може да се приема инфлуцид, но Ви препоръчвам да го давате 10 дни в месеца в зимния период.
  Поздрав

 9. Здравейте д-р Манева, синът ми е с астма с алергична компонента и е на 10 години.За кратки периоди е лекуван с Флексотид и Сингюлер.Сега от месец и половина се лекуваме с хомеопатия-класическа.Предписаха му Туберкулинум 1м-еднократно.Понеже той често има леки или по-тежки спазми на нервна почва през този месец и половина хомеопатът му дава рескю ремеди.Кажете ми , че сме в правилната посока, моля!

 10. Здравейте Дафинка,
  Според мен вървите в правилната посока. Tubercullinum е един от водещите хомеопатични лекарства при дихателна алергия. То се комбинира чудесно със Спешните капки, които ще балансират жизнената енергия на сина Ви.

 11. Здравейте д-р Манева, нашата дъщеря е на 3 г и 9 мес. Повече от година приемаше водораслите AFA, омега 3 и няколко месеца super kids. От 6 мес не сме й давали нищо, но наскоро изкара два вируса един след друг. Какво е вашето мнение за водораслите, дали да продължим употребата им?

 12. dobar ve4er d-r Maneva a kak da razbera dali psixi4noto zdrave na sinat mi dali e naret blagodaria predvaritelno

 13. Здравейте Милена,
  Нервно-психическото развитие може да бъде добре преценено от детски лекар. Не е необходима консултация с психолог.

 14. Zdr. Imam sin na 6 god. Izkly4itelno zloqd i slab, i mn bolnavo dete- o6te ot bebe. Mn antibiotici sme pili, vse problemi s garloto…Nqmali sme 4esti angini, no ot na4aloto na tazi godina vze da vdiga temperatyra-38-39,koqto poddarja 2 dni. Tova be6e absolutno vseki mesec, po4ti kam edna i sa6ta data… i taka v prodaljenie na 5-6 meseca. Pihme,kakto obiknoveno antibiotici.Kravnite izsledvaniq bqha dobre, no v garlen sekret-Stafilokokys. Ima6e nqkakav stranen sekret postoqnno v garloto. Stignahme do vadene na 3-ta slivica- prez mesec uli. Samo edin mesec bqhme spokoini i kato 4e li pak se zapo4na… Na 3-4 pati otnovo vdiga temperatyra,edin pat po-leka, dryg pat-po-silna, poddarja q po 2 dni.I ot vreme na vreme se zabelqzva sa6tiq sekret v garloto my,podyti i nabrazdeni sa i dvete my strani otvatre, makar i ne tolkova za4erveni.ne iska da qde, za6toto go boli- kazva 4e pove4e ot dqsno.V 4ydo se vijdame vseki mesec,osobeno i kato ne qde. Dori ne e hodil na d.gradina. Sega tragna septemvri-predy4ili6tna, no s tez bolesti po4ti ne e hodil. Ne moga da si go obqsnq. Molq vi da mi kajete na kakvo se dalji tova i za6to? Kakvo da pravim ve4e? Blagodarq predvaritelno!

 15. ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р МАНЕВА .МОЯТ СИН Е НА 6 ГОДИН .ОТ ЕДНА ГОДИНА И ПОЛОВИНА МУ ОТКРИХА АЛЕРГИЧНА АСТМА -АЛЕРГИЧЕН КЪМ ДОМАШЕН ПРАХ ,АКАРИ ВЛАГА МУХЪЛ. В МОМЕНТА ДАВАМ СИНГУЛАР , ФЛЕКСОД-2Х1 ВПРЪСКВАНЕ И РЕДОМ СТИ ЛЕКАРСТВА ДАВАМ И ХОМЕОПАТИЧНИ . НЕЗНАМ ДА ЛИ Е РЕДНО НО НЯКАКВА СТЕПЕН СЕ УСПОКОЯВАМ ЧЕ ЩЕ МУ ПОМОГНАТ И СЛЕД ВРЕМ ЩЕ МАХНЕМ ТАЗИ ПОМПА .ПРЕЗ ЛЯТОТ СМЕ МНОГО ДОБРЕ НИЩО НЕ ДАВАМ ОСВЕН ХОМЕОПАТИЯ НО ДОЙДЕ ЛИ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПЕРОД ЗАПОЧВАТ КАШЛИЦИТЕ . НЕЗНАМ КАК ДА ПОСТЪПЯ .ПРЕДИ 7 МЕСЕЦА ПРОБВАХ САМО С ХОМЕОПАТИЯ НО НА ТРЕТЕТА СЕДМИЦА МИ НАПРАВИ ТАКАКВ ЗАДУШАВАЩА КАШЛИЦА ЧЕ СЕ ОПЛАШИХ . ДАЙТЕ СЪВЕТ .ВОДЯ ГО ПИР Д-Р ЮРУКОМА -ЗАНИМАВА СЕ С ХОМЕОПАТИЯ МОЯТ ВЪПРОСПЕ КАТО ДАВАМ И ТО ДВАТА ВИДА ЛЕКАРСТВА ХОМЕОПАТИЯТА ПОМАГА ЛИ МУ ?МОЛЯ ЗА ОТГОВОР.ЕДНА УЧАЙВЯЩА МАЙКА.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ .

 16. Здравейте доктор Манева,единият ми син е на 7год.преди 3год. получи болки в корема като не можеше да стои изправен,приеха ни в болница и ни лекуваха за остър гастрит,но не сам убедена че има тъи като от тогава до сега не е имал проблеми.Преди два дни отново получи същата болка,а тя е в областа около пъпа.Правиха му изследване на кръвта и се установи че има желязонедоимачна анемия,дали има някаква връзка,а и утайката му е 23мм.Благодаря предварително.

  • i moiat sin e s asma no i tose oplakva ot korema za tova se pretesniavam mnogo

 17. Здравейте д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 6 години. Последните две години боледува много, но е стигала до антибиотик 3-4 пъти. От 1 година кашля почти непрекъснато. Тази зима направи 2 бронхита, като при последния попаднахме на лекар, който предположи, че бронхиалният спазъм е резултат на алергична реакция. Сега спазваме диета за около три месеца, а след това ще си правим тест. Сериозното ми притеснение е, че има моменти когато дъщеря ми твърди, че среща трудност при преглъщане, казва, че нещо и пречи да преглътне, затова се засилва и чак тогава успява да го направи, Смятате ли, че това се дължи на алергията и какво да предприема?

 18. Здравейте,още един въпрос,този път за сина ми.На осем години е и още от три годишна възраст ни казваха,че трябва да му махнем третата сливица.Ние не го направихме и като резултат той почти непрекъснато хъркаше,стои и до днес с отворена уста,леко му се промени лицевият череп.От януари месец започнах да му давам зелена енергия и коластра по една капсула дневно.Преди няколко дни забелязах,че вече не хърка,дори спи с почти затворена уста.Въпросът ми е-мога ли да му давам и супер антиоксидант,колко време трябва да продължи лечението,трябва ли да се вади сливицата след като забелязвам известно подобрение.Пропуснах да напиша,че е алергичен към течната форма на Нурофен и Парацетамол,благодаря!

 19. Имам дете на 4г, боледуващо много, искам да я заведа на класически хомеопат и искам да я заведа , но съм от Русе и тук не съм чувала за такъв, може ли да ми помогнете?
  Предварително благодаря

 20. Здравейте др Манева в навечерието на нова година ви пиша със свито сърце и душа .Имам дете на 7 г от две години детето ми боледува много .Миналата година 5 м се задаржа здрав .Тази година май месец го оперираха от 3 сливица от тогава през 2 м сме на антибиотик и днес ни изписаха Цефзил защото 3 седмици си бирим с суха кашлшца която не спира .Октомври месец пихме лесно начало после купих коластра и зелена енергия .Но днес дадох антибиотика защото детето се мъче и кашля и има васпален лимфен възел под челуста от дясно възпалена му е сливицата .Казват ни че също е с алергичен ренит пием антихистамини и все сме болни .Аз вече псехически съм съсипана .Водех го пре двама хомеопата в града ни но винаги стигахме до антибиотик .А и при хомеопатичните пием по 5 бр перли и никаква полза .Моля ви за помош кажете как да му подсиля имунитета явно само коластрата и зелената енергия не помогат .Изследвах имуногоболините единия д е паднал .Страхувам се до кога ще продалжава този кошмор всички лекари лекуват с антибиотици .Вмомента го давам и треперя защото преди 6 седмици пихме Панцеф .Детето прави страшни сухи кашлици които немога да увладявам .Нямам желание вече за нищо като знам че вечно сме на лекарства .Чувствам се в безисходица искам да помогна на детето си а немога .Моля ви за помош да ми кажете какво да давам освен продуктите на аквасорс .Детето е с чести хреми и тонзилити сухи кашлшци .Желая ви здраве и збъднати мечти .

 21. moeto dete mart shte stane na tri veche treti mesec ne moga da go otarva ot tazi kashlica.pie antibiotik no kashlicata minava za sedmica i posle zapo4va otnovo ,,molia daite mi savet kakvo da napravia,, shte sam vi mnogo blagodarna

 22. Здравейте!Интересувам се от добър класически хомеопат във Варна.Имам дъщеря на 1.8м.,която от рождение е с едни ситни пъпчици по бузките и раменете и екзема на прасците отзад.Водих я при „Боаронов“ хомеопат (Д-р Ерна Хаджолян),изписа ни серия от гранули,които от скоро давам.Мнението на хомеопата след кратък разговор е наследствен атопичен дерматит (аз също имам такива проблеми с кожата от ранна детска възраст).Бих искала да се посъветвам и с др. хомеопат,който не е „Боаронец“. Благодаря Ви предварително!

 23. Здравейте д-р Манева! Имам 1 информативен въпрос (дано не сте много заета и да отнемам от времето Ви):
  Дъщеря ми е на 4г и 2м, носи р-р 104см, но тежи 13кг с дрехите. Хапва по- малко, но на често и е доста енергична. Трябва ли да ме притеснява, че е доста слабичка и да отидем на специалист. Ако е така моля да ми препоръчате. Благодаря Ви предварително!

 24. Здравейте д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 4 години и тежи 11кг с дрехите.Не иска да яде почти нищо!Висока е 95см. Трябва ли да ме притеснява, че е доста слабичка и да отидем на специалист или да ми препоръчате някакви витамини или нещо друго което да и давам.Благодаря Ви предварително!

 25. Zdr.dr. Maneva disterya mi e 5 g. I s dokazana diagnoza astma s alergicen komponent,minalata godina q testvah viv varna ,makarce sim ot silistrenskite sela i izleze ce e alergicna kim civteja. Lekuvam q ot 2 godini s fiksotit,efira 4 i img. Xizal i pri nujda inhalacii s inhalator -fiziologicen r-r. Deteto pocti vseki mesec e s pristap i sled tova pnevmoniq struv mi se ce lecenieto ne e pravilno . Sumatii antibiotici e izpila tazi zima blagodarq ako me posivetvate kakvo da pravq.

 26. Здравейте доктор Манева.Синът ми е на 8 години,често боледуващо дете,главно от ангини.Има алергии към полени и черупчести организми.Въпросът ми е може ли при алергии да се ползва зелена енергия?И ако е удобно класически хомеопат във Варна.Благодаря!!!

 27. zdraveite doktor maneva kazvam se stela maika na 2 godi6nata nikol koqto mnogo 4esto boledyva togava as sum mnogo pretisnena tq po 4esto boledyva ot suha i lajna ka6lica sus sopoli hodim na lekari pie antibiotici siropi za ka6lica i i mine slet kato ispie sirop4etata sled edna sedmica pak e bolna molq vi za suvet mnogo sum oburkana neznam kakvo da pravq

 28. Zdraveite imam momchence na 1i 7 meseca pochti vseki mesec sme na antibiotik ,a v momenta piem zinat sirop i vdigna 37,4 temperatura ,kato go vidqv edinq kutnik ima gnoi okolo nego.Neznam veche kak da go lekuvame vseki mesec s tezi antibiotici i lekarstva posavetvaite me kakvo da mu davam za da neboleduva vseki mesec .dosta chesto e s pnevmoniii molq za pomosht

 29. Здравейте аз съм от Долна Оряховица( В. Търново) на 27 години
  проблема ми е следния не съм боледувала често , но от месец и половина кашлям доста , първо ми казаха алергия после бронхит изпих 2 вида антибиотик и са ми бити по една инжекция геомедрол и соул медрол,,,,,,,,,,,,,, до сега не съм се оправила . Към кого да се обърна/? Какви изследвания да си направя? Не съм имала температура и не ми е било подуто гърлото 🙁
  Благодаря предварително!!!

 30. Здравейте. Д-р Манева,имаме близнаци на 3 1/2 год.доста често започнаха да боледуват от дихателнине пътища,преписват ни често вентолин,но личната лекарка каза че той влияе лошо на сърцето!сега спомена за някъкво лечение 3 месеца с инхалатор и някъкви ампули за инхалация!през 2. Седмици сме болни!!!моля ви от Сърце кажете какво да правим!!!Благодаря Ви предварително!!!!

 31. Здравейте доктор Манева.
  Детето ми е на 4 години от две години боледува през две седмици винаги с червено гърло и висока температура доста често ангина и винаги стигаме до болница защото спира да се храни и се обезводняване. От една година започна да се изрива и да му се подуване очите от лекарства. Не ходи на градина когато е студено въобще не го извеждам прекалено много го пазим и винаги сме притеснени по точно постоянно и той вече е под голям стрес когато му кажа да излезем ми казва не искам пак ще отидем в болницата. Незнам какво да правим.Моля ви за съвет.Благодаря предварително.

 32. Здравейте , Д-р Манева обръщам се с молба за съвет към Вас. От няколко месеца сина ми , който е на 2.6 г е боледува често от ринит , който бързо прераства в ларингална кашлица и прави спазми на белия дроб. Педиатър ни насочи към алерголог , но аз си мисля дали не е по-добре да се обърнем към класически хомеопат. Притеснението ми идва от там , че по време на кратката ни среща с алерголог тя го преслуша и ни пита дали имаме инхалатор и ни покани на преглед 5 дена след като спрем Ксизал , който пием от доста време. От май месец сме на инхалации с Пулмикорт и Вентолин и капки Ксизал и понеже имам съмнение , че алерголога ще ни изпише пак инхалации, моля за Вашия съвет и евентуално адрес на хомеопат от Варна. Благодаря Ви.

 33. Здравейте, д-р Манева. Детето ми е на 2г и 3 месеца. От май месец тази година започна ясла,кадето до днес не е успял да ходи от понеделник до петък плътно. Максимум до четвъртък и е болен. Последните 3 месеца го пращам на ясла на 2 ден се започва с бистър секрет,след 1\2 дни преминава в бронхоспазъм и афти в устата и бронхит. Един месец си седи и дома,нищо му няма. След което случая се повтаря още 2 пъти по същият начин,но без бронхита. започвам да се съмнявам дали не прави някаква алергия в яслата(съмнявам се най-вече в дезинфекциращите препарити). Моля за съвет как да процедирам с изследванията. В момента педиатърката ни отсъства от страната,но ни предписа Ериус и след него курс с Зиртек. Благодаря предварително

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *