Частни и държавни АГ-болници

Публикувано в категория Детско здравеопазване | 0 коментара

В днешно време всяка жена има право да избере къде да роди детето си. На нейно разположение са както държавните, така и частните АГ-болници.

Когато една жена избира родилния дом, от първостепенно значение за нея е, дали там тя и детето й ще получат необходимото внимание и грижи.

Много от майките, давайки доброволно парите си за раждане в частна АГ-болница, очакват, че ще получат най-доброто за себе си и бъдещото новородено. Но дали това действително е така?
С малки изключения повечето частни АГ-болници не разполагат с условия за отглеждане на рискови новородени деца (деца родени след патологична бременност).

Факт е обаче, че от 20 до 30% от всички деца имат нужда от по-специални грижи и трябва да бъдат изпратени на място, където да могат да бъдат обгрижени. Такива места са държавните неонатологични отделения.

На практика се получава, че майките заплащат сравнително голяма сума пари за собствения си комфорт в частни родилни домове, а децата им се отглеждат далеч от тях и тяхната любов.

Във всички бивши окръжни градове съществуват родилни и неонатологични отделения. Това са настоящите безплатни държавни АГ-болници.

Работещият персонал в тях разчита на парите, които ще получи от Здравната каса за извършената работа, тоест всяко родилно отделение се стреми да работи качествено, защото само по този начин то може да накара повече бъдещи майки да го предпочетат и така да генерира необходимите за издръжката на здравното заведение приходи.

Усърдието на персонала и наличната апаратура в държавните АГ-болници са ресурси, които често биват пренебрегвани от бъдещите майки. Трябва да се има предвид обаче, че така наречените държавни болници не винаги означават лошо качество, както и частните болници не винаги са синоним на добро такова.

Фактът, че сравнително малко лекари искат да бъдат неонатолози говори, че това е една изключително тежка и отговорна специалност и в същото време очевидно недостатъчно добре платена. Новородените деца са бъдещето на нацията и в тях би трябвало да се влагат много повече ресурси.

За усилията, които полагат неонатолозите получават недостатъчно пари от държавата, както и разбиране и уважение от страна на родителите.

Персоналът остава скрит от вниманието на майките и много пъти те не виждат работата, която се върши в тези отделения и не винаги осъзнават колко много правят неонатолозите за техните деца.

Често майките не засвидетелстват необходимото уважение към неонатолозите, които на практика са спасили децата им. Една от причините за това според мен е, че човек оценява повече услугите, за които плаща. В държавните АГ-болници медицинската помощ е безплатна.

Вярно е, че чудесата, които извършват неонатолозите нямат цена, не могат да се изчислят на 50 или на 2000 лв. Но любовта, признанието и благодарността на майките и семействата могат донякъде да компенсират ниското заплащане, всеотдайността, безсънните нощи, постоянния страх за живота на новородените.

Затова бъдете внимателни в отношението си към работата в държавните АГ-болници и не я подценявайте!

        

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *