Ретинопатия – лечение и профилактика

Публикувано в категория Детско здравеопазване | 0 коментара

Темата „Ретинопатия на недоносените“ е болезнена тема за много семейства, чиито деца са родени преждевременно.

Ролята на кислорода в лечението на тези деца е много голяма. Без кислородно подпомагане не е възможно лечение на недоносеното дете, защото основен проблем при него остават непълноценният бял дроб и липсата на сърфактант.

Кислородът обаче има и увреждащо действие върху целия растящ организъм. Той, подаден в големи концентрации, повишава риска от увреждане на ретината, белия дроб и мозъка на детето.

Всички системи в детския организъм се развиват, в това число и ретината и ретиналните кръвоносни съдове. Незрялостта им също е причина за поява на ретинопатия при една част от недоносените деца.

Рискови фактори за ретинопатия:

 • ниско тегло при раждането (под 1500 гр.)
 • малка гестационна възраст при раждането (под 32 гестационна седмица. Рискът е от до 37 гестационна седмица)
 • флуктуация на кръвното налягане – резки покачвания и спадания на кръвното налягане
 • рискова бременност (деца ин витро, деца, родени след изкуствено осеменяване, близнаци)
 • деца със сърдечни заболявания, инфекции, жълтеница, некротичен ентероколит
 • при късно захранване на недоносените деца
 • дефицит на витамин Е при недоносеното дете
 • чести кръвопреливания при недоносеното дете

Най-чувствителна е ретината в първите 14 дни след раждането, затова правилната ранна и късна дихателна реанимация са изключително важни. Те се провеждат под строг мониторен контрол.

На монитора се следи:

 • кръвното налягане, което не трябва да флуктуира
 • сърдечната честота
 • съдържанието на кислорода в кръвта – изключително важен показател.

Целта е да не се допускат високи стойности на транскутанната сатурация на кислорода. Стойностите трябва да се движат от 85 до 95% при деца под 32 гестационна седмица и при деца, родени след нея то трябва да не достига никога стойности над 95%.

Детето е живяло в майчината утроба, където съдържанието на кислорода е ниско, така че то понася и толерира много по-добре ниските му стойности. Тези стойности са добри и за развитието ретината, белия дроб и на мозъка. Ниското съдържание на кислорода в кръвта е първоначалната профилактика на ретинопатията.

В борбата с ретинопатията при недоносеното дете важна роля имат както акушер-гениколога, така и неонатолога, офталмолога и медицинските сестри. Всички те са отговорни за намаляване процента на недоносените деца. Но незрялостта на ретината е даденост, с която никой не би могъл да се справи.

Изглежда, че единственото решение е, процентът на недоносените деца да бъде сведен до минимум. За жалост съществува точно обратната тенденция – те стават все повече, тъй като много жени имат проблеми със забременяването и износването на децата.

За да се прекрати тази тенденция, трябва изцяло да се промени съзнанието на майките, както и тяхното отношение към бременността и майчинството.

Това на този етап изглежда непостижимо, така че всъщност единствената алтернатива остава ранната профилактика на рисковото недоносено дете и своевременното лечение от офталмолог. Той решава кога е необходимо прилагането на определена терапия. Има два метода за лечение – криотерапия и лазертерапия.

Първият преглед на недоносеното се осъществява през четвъртата седмица след раждането. Тогава децата имат определена вазкуларизация на ретината и офталмологът следи дали тя става патологична или не.

Прегледът се осъществява след поставяне на капки, които разширяват зеницата като по този начин офталмологът може добре да огледа ретината и нейните кръвоносни съдове. Това се осъществява чрез директна или индиректна офталмоскопия като последната е за предпочитане. Тя дава повече информация на офталмолога.

Прегледът е много болезнен, затова децата трябва да бъдат обезболени като им се дава глюкозен разтвор с биберон.

Офталмологът решава колко често трябва да се провеждат прегледите. Те продължават докато завърши развитието на ретината. Често това отнема няколко месеца.

        

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *