Конференция по ретинопатия

Публикувано в категория Детско здравеопазване | 0 коментара

От 20 до 22 юли в гр. Варна се състоя конференция по неонатология на тема „Ретинопатия при недоносеното дете. Ранна профилактика и лечение“.

Гости на конференцията бяха д-р Джил Адамс, хирург в очна болница в Лондон, проф. Гилбърг, офталмолог хирург. Представители на България бяха доц. Контрова и д-р Светла Николова, които са водещи специалисти офталмолози в гр. Варна, доц. Алексиева, доц. Христова и д-р Чернодринска, водещи специалисти в гр. София и водещи специалисти неонатолози – доц. Слънчева, доц. Георгиева и др.

Конференция по ретинопатия при недоносеното дете и нейното лечение

Конференция по ретионпатия на недоносеното дете и лченеието й

На конференцията присъстваха офталмолози и неонатолози от цяла България. Целта й беше да се създаде протокол за работа с недоносените деца, страдащи от ретинопатия, който да бъде еднакъв за всички неонатологични отделения.

Беше изтъкнат фактът, че добрата колаборация между неонатолози и офталмолози е изключително важна с оглед ранното и съвременно лечение на ретинопатията при недоносените.

Доц. Слънчева представи опита на Майчин дом в борбата с ретинопатията, както и взаимодействието между офталмолози и неонатолози в тази насока.

Д-р Черноокова и д-р Светла Николова представиха опита в гр. Варна. Те са приели присърце проблема ретинопатия при недоносеното и се борят с него много успешно.

Решението, взето на конференцията, беше следното:

На офталмологичен преглед подлежат всички деца, родени преди 32 гестационна седмица и под 1500 гр и тези, които са родени с тегло под 2000 гр., но при които е провеждана дихателна реанимация, кръвопреливания, лечения на инфекция.

Преценката остава на неонатолога, който обявява дати за прегледи при офталмолога. Първият преглед се осъществява при навършване на 4-та седмица след раждането. Втори преглед се осъществява по преценка на офталмолога – той може да бъде 7 или 14 дни след първия преглед в зависимост от неговите резултати.

        

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *