Ролята на eсенциалните мастни киселини за развитието на мозъка

Публикувано в категория Бременност, Период на новороденото дете | 4 коментара

Развитието на мозъка е продължителен процес, започващ няколко дни след зачеването и продължаващ след юнушеската възраст.

Факт е обаче, че по време на вътреутробния период и до първата година след раждането протичат най-важните процеси за това развитие.

Ето някои от тях:

  • Развитието на зрението започва от раждането и завършва на петия месец след раждането.
  • Образуването а нервните клетки започва със зачеването.
  • Развитието на невронната мрежа започва от 20 гестационна седмица и продължава до раждането.
  • Формирането на връзките между нервните клетки започва от 20-та гестационна седмица и завършва, когато детето е на година и три месеца.
  • Миелинът е обвивката на нервната клетка. Нейното образуване  започва от раждането и завършва до първата година.

От решаващо значение за правилното протичане на тези процеси са постъпилите в тялото на детето хранителни вещества през периода от зачеването до първата година след раждането.

Основните хранителни вещества за правилното развитие на мозъка са незаменимите есенциални мастни киселини.

Най-известните есенциални мастни киселини са линоловата и алфалиноленовата киселина. Малцина знаят обаче, че от тях се образуват докосахексеновата и арахидоновата киселина, които са основни компоненти на мозъчната тъкан, а също и на клетъчните мембрани.

Мозъкът се състои 65% от мазнини. 40% от тях са представени от тези две незаменими есенциални мастни киселини. Това означава, че мозъкът трябва да се снабдява с тях редовно чрез храната.

Докосахексеновата киселина увеличава гъвкавостта на мембраните, а архидоновата подпомага паметта, особено дълготрайната памет. И двете са важни за когнитивното развитие на децата.

Ниските им стойности водят до редица неврологични и поведенчески проблеми при децата.

В природата докосахексеновата кислелина се съдържа основно в тлъстата риба, а архидоновата – в месото и яйцата.

Майчиното мляко, което е идеалната храна за всяко кърмаче, съдържа тези две есенциални мастни киселини, когато майката се храни с риба, месо и яйца и тяхното съотношение е балансирано.

Майките вегетарианки могат да си набавят тези полиненаситени мастни киселини от семената и ядките.

*Забележка: Всички есенциални мастни киселини се съдържат в балансирана форма в продукта Зелена есенция или Комплекс есенциални мастни киселини, предлаган от AquaSource.

        

4 коментара

  1. Здравейте! Внукът ми е на 4г.и 8 м. От май 2009 г. след необходимите прегледи установиха проблем ОНР /общо недоразвита реч/ І равнище 1-во ниво. Започна работа с логопед, 6 м. сироп Ноотропил. Има резултат до м. декември 2009 г. беше вече 2-ро ниво.След раждането имаше чести случаи при плач, спира да диша и започво посиняване за секунди, продължи няколко месеца. След това постепенно отшумя. За майката в началото на деветия месец на бременността при преместване от София във Варна се направиха пълни изследвания с много лоши резултати според д-р Радева. Бе установен изключително неправилен режим на хранене: ежедневно по 1 кг. сладки , отсъствие на риба, хранене предимно със скара, пица и др. подобни. Въведена беше изключителна забрана на сладко, дори и плодове, ежедневно риба на обяд, зеленчуци, вечер пиле, без тестени продукти.Предписани бяха медикаменти: фолиева киселина, витамини и др. които не помня. Освен това майката е с по-затворен характер, до 2г. възраст на детето слабо контактува с други майки и децата им, не обича да извежда детето, храни се изключително с каши и не знае да дъвче,гълта направо или държи храната на предните зъби.До 2 г. възраст детето не казва или показва физиологични нужди, разбира домашен говор и комуникира с показване, не отговаря с „да“, „не“. В момента то прави изречения от две думи, ползва въпрос „къде“,отговаря с „да“, „не“, думите често не се разбират или се изговаря последната сричка.Опитва се да прави и по-големи изречения, да разкаже случка, но много трудно му се разбира. Възможно ли е фактите от предродовия и следродовия период да са причина за проблема на детето? Благодаря Ви предварително.

  2. Здравейте, д-р Манева имам две деца на 6 и на 4 г. които много боледуват.Научих за продуктите на АкваСорс от вашия сайт и веднага започнах да им ги давам.Благодарение на Вас разбрах, че мога да променя живота на децата си.Давам им продуктите от скорои все още не сме постигнали желания резултат , но мисля че напредваме лека полека.Затова и Ви пиша -давам сутрин на гладно и на двамата Колактив3-по 1 капсула и ЗЕ-по 1 капсула, предстои ЕМК, но незнам как да ги давам , сутрин на гладно ли и по колко мл. Малкият ми син има алергия от фъстъци . Дали са подходящи ЕМК за него.Бяхме на КСизал доста време, но аз прекратих приема, не мисла, че е необходимо, след като той не консумира нищо в което се съдържат фъстъци.Искренно Ви благодаря! Ще очаквам Вашия отговор.

  3. здравеите,др Манева имам дьщеря на 6г.много 4есто боледува.запо4нах да и давам зелена енергия от 2месеца и коластра но искам да запо4на да и дажам и ЕМК.Бихте ли ми казали как да ги давам и колко продьлгително!благодариа

  4. Много е важно веднага щом се разбере, че ще имаме бебе да се погрижим за неговото здраве като му осигуряваме нужните витамини и минерали с храните,които самите ние поемаме. Тук ни пишете за тези масла и колко за важни за мозъка, но защо не се говори повече за ползите им.Защо не се правят предавания свързани с това какво е да си родител Все пак както и вие пишете основните хранителни вещества за правилното развитие на мозъка са незаменимите есенциални мастни киселини, които в комбинация с други витамини ще се получи отличен резултат.

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *