Развитие на сетивата по време на бременноста и след раждането

Публикувано в категория Бременност, Период на новороденото дете | 1 коментар

Тази публикация има за цел да поясни в кои етапи от развитието на детето започват да функционират сетивата и каква степен на сетивност притежават новородените.

Органите, в които се намират периферните анализатори са структурно сформирани след раждането, но не всички функционират напълно поради незрелостта на мозъчните центрове.

Развитие на кожни рецептори

Чувствителността на кожата към болка е свързана с нервните окончания. Установено е, че тя възниква в 12-та гестационна седмица. Прагът на чувствителността към болка при новороденото е много нисък независимо от неговата гестационна възраст. Реакцията към болка носи локален и общ характер, тоест детето усеща зоната, от където идва болката и едновременно с това – дискомфорт в цялото тяло.

Чувствителността към допир възниква в 5-6-та гестационна седмица. Особено висока е чувствителността в областта на нослето, устните, половите органи, бедрата и стъпалата. Манипулации като вземане на кръв, изследване на секрети, ваксиниране, промивка на бронхите, представляват голяма травма за децата.

Доказано е, че приемането на sol. glucosae 5-10% действа обезболяващо на детето, поради което при по-сериозни манипулации (ЕЕГ, скенерово изследване) върху устните се накапват по няколко капки глюкоза. Биберон с глюкоза изпълнява същия ефект.  Този метод е по-щадящ от употребата на седативни препарати като фенобарбитал и диазепам. При последните има повече странични реакции.

Тук може би е мястото да вметна, че в България всяка манипулация се прави с разрешението на близките.

Чувствителност към температурни изменения

Първите часове след раждането детето е подложено на по-ниска температура от майчината. Много често то развива т. нар. транзиторна хипотермия.

Чувствителността на кожата е по-висока към охлаждането отколкото към прегряването, тъй като студовите рецептори са около 10 пъти повече от топлинните.

Кафявата мастна тъкан предпазва децата от охлаждане. Недоносените имат много по-малка кафява тъкан, затова и те са много по-уязвими към температурните колебания. Веднага след раждането децата не се къпят, а само се почистват, подсушават и затоплят. Всяко изкъпване на детето води до понижаване на телесната температура, което крие голям риск.

Недоносените деца се поставят в кувьоз с температура между 34-36 градуса съобразно килограмите на детето. Влажността е около 50-60%.  И двата показателя са близки до тези в майчината утроба. Това е изключително важно за адаптацията на целия организъм.

Слухов анализатор

Формирането на слуха започва в 5-та гестационна седмица. В края на 20-та гестационна седмица вътрешното ухо достига размерите на това при възрастния човек. По това време плодът започва да различава честотата и интензивността на звуците.

Функционирането на слуховите анализатори може да се установи веднага след раждането. Това става с апарат, изследващ слуховите евокирани потенциали. За съжаление не всяко неонатологично отделение в България разполага с такъв апарат. Слухът може да се провери и чрез издаването на силен  звук. Ако детето потрепне и свие лицевите си мускули, то има добре развит слух.

Съзряването на кората, свързана със слуховия анализатор продължава до 5-6-тата година.

Зрение

Развитието на очите започва през третата гестационна седмица. В новороденото очите почти през цялото време са затворени, зениците са малки, няма фиксиране на погледа. Ако детето е здраво очите са ясни, роговицата е прозрачна, зениците са кръгли с размер около 3 мм. При поставяне на светлинен източник пред тях заниците се свиват.

В първите дни след раждането децата са далекогледи (до 7 диоптъра). С времето диоптрите намаляват.

Вкусови рецептори

Формирането на вкусовите рецептори започва през последните месеци на вътреутробния живот. Те функционират веднага след раждането и окончателно се развиват до 4-5 месец.

Прагът на вкусовите усещания е висок. Сладкото действа успокоително, а соленото и особено киселото и горчивото предизвикват движение на отблъскване и усилено слюноотделяне.

Обоняние

Рецепторите на обонянието се развиват от 8-ма до 28-ма гестационна седмица.  Новороденото  усеща миризмата на млякото като част от рефлекса си за оцеляване. То реагира на силно миришещи и дразнещи препарати. Може да отказва да суче, ако майката използва препарати с неприятна миризма – например за лечение на рагади по зърната.

        

1 коментар

  1. Д-р Манева, разбирам искреното ти желание да информираш и съветваш читатели. Но не очаквай еднозначно приемане. Винаги ще има недоволни, дори по-често ще бъдеш обвинявана в нещо. А и помисли си ,защо го правиш?И не си ли преследвала някога користни цели? Винаги ли си била сама и само хуманна?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *