Причини за биохимичния дисбаланс при деца аутисти и тяхното лечение

Публикувано в категория Бременност | 10 коментара

Тази публикация е продължение на „Последни проучвания в областта на аутизма

Dr. Anju Usman базира лекцията си на наблюдения върху над 5000 аутисти, търсейки причини за аутизма и съответните начини за лечение.

Тя стига до следните изводи:

 • аутизмът не е психично заболяване, а соматично (засяга физическото тяло). Затова и лекарствата, насочени към психиката не дават лечебен ефект.
 • аутизмът не е генетично заболяване, а се предизвиква от взаимодействието между околната среда и гените, тоест гените се променят под влиянието на околната среда.
 • с повишаване нивата на токсичните микроелементи, внесени отвън в кръвта, в тялото на някои от децата настъпват биохимични промени (основно в цикъла на Кребс), които довеждат до симптомите на аутизма.(Средата, в която живеем става все по-токсична, това е и причината процентът на децата аутисти да скочи с близо 800 пъти през последните 20 г.)
 • за да се повлияят симптомите на аутизма, трябва да се възвърне биохимичния баланс чрез внасяне на липсващите вещества и намаляване на токсичните елементи в кръвта (дезинтоксикация).

1. Симптоми на аутизма

Всеки аутист е различен, при тях няма еднакви клинични прояви.

 • Част от децата не говорят изобщо, други казват отделни думи, повтарят заучени реплики, рецитират стихове, пеят песни. Но нито едно от тях не осъществява вербален контакт.
 • Една част са хиперактивни и деструктивни – те нараняват другите и себе си – други са много спокойни, не правят нищо.
 • Почти всички са с капризен апетит, някои не растат и не наддават на тегло, имат хронично разтройство или запек.
 • За всички е характерна липсата на зрителен контакт – децата не поглеждат този, който им говори. Поради тази причина родителите и лекарите в незнанието си, смятат, че децата имат проблем с очите или ушите..
 • Основната разлика между хиперактивни и аутистични деца е, че при хиперактивните деца родителите имат контакт с детето си – то разбира всичко, служи си с пасивна реч преди да се появи активната реч.

2. Лечение

За да се подобри състоянието на аутиста, е нужно да се направят диагностични изследвания, които да покажат липсите на съответните вещества.

Затова даването на произволни такива не винаги може да подобри състоянието.

При децата аутисти се забелязва дефицитът на следните вещества и микроелементи:

 • витамини В6, А, Е, D
 • магнезий, цинк и мед
 • ненаситени есенциални мастни киселини

Ролята на витамин В6 и магнезий

В6 участва в преработката на химикалите, приети отвън.

Децата с дефицит на този витамин са светли (руси, червенокоси) с лунички, нервират се от всичко, противопоставят се, дразнят се от светлина, звук и допир, изпадат в паника, буйстват.

Дефицитът на В6 е свързан с дефицит на магнезий, който е отговорен за нивата на глутамат – високото ниво на глутамат предизвиква главоболие, мигрена, свръхвъзбудимост, хиперактивност.

Високото ниво на глутамат върви с ниски нива на серотонин – веществото, което повишава настроението. Ниското ниво на серотонина може да доведе до депресия.

Подтискането на образуването на глутамата чрез внасяне на В6 намалява нервното напрежение и повишава настроението.

Ролята на цинка и медта

При деца, подложени на живачно отравяне (след ваксинация или консумация на царевичен сироп, съдържащ се в кетчуп, безалкохолни напитки, някои видове), намалява нивото на цинка. Това може да доведе до увеличаване на медта. Високото ниво на мед води до поведенчески прояви и нарушена концентрация.

Отношението цинк към мед трябва да бъде 1:1. Техния дисбаланс е установен при много от децата аутисти.

Нивото на цинкът може да е ниско и поради хроничния стрес на тези деца – те не могат да се изразяват. Ниските нива на цинк влияят върху вкусовите рецептори, върху говора и върху имунната система. Дефицитът на цинк може да се прояви и като псориазис, изоставане в растежа, бели петна по ноктите, стрии по тялото.

Трябва да се установят нивата на цинк и да се нормализират.

Наред с живака отвън се приемат и много други тежки метали – олово, алуминии.

Оловото се съдържа в детски играчки, блажна боя и е силно токсичен. То може да доведе до забавяне на нервно-психичното развитие.

Комбинацията олово и живак увеличава токсичността.

Алуминият се съдържа в дездоранти, тубички, ваксини и е метал, който увеличава глутамата.

В резултат на вредностите отвън се увеличават свободните радикали в организма и водят до т.нар. оксидативен стрес. Той намалява способността за запаметяване.

Ролята на ненаситените есенциалните мастни киселини (омега 3, омега 6, омега 9)

Омега 3 се намира в рибеното масло.

Ако по време на бременността и кърменето майката приема Омега 3 мастни киселини, мозъкът на детето ще се развива добре. Но ако тя приема риба, богата на живак (риба тон, акула, меч), има опасност в кръвта на детето да премине живак.

Омега 6 се съдържа в суровите семена и ядки – слънчоглед, тиквени семки.

Омега 9 се съдържа в зехтина и в кокосовото масло.

В клетките и особено в мозъчните се натрупват най-много токсини и тежки метали. Ако детето пие мляко от пластмасова бутилка, вероятността да се натрупат токсини от пластмасата е голяма. Ако млякото се претопля в микровълновата, или се напича от слънцето, токсините от пластмасата преминават в самата вода.

Липсата на тези мастни киселини води до суха кожа, чуплива коса, екземи, повишено образуване на ушна кал, алопеция, невъзможност за съсредоточаване на вниманието.

Ролята на витамин А, Е и D

Витамин А – необходим е за зрението. Той се съдържа в рибеното масло, морковите, червените чушки, синьо-зелените водорасли.

Витамин Е – отговорен за сензорните усещания. Той подобрява 97% говора заедно с ненаситените мастни киселини. Съдържа се в мазнините.

Витамин D – ниското му ниво може да бъде причина за аутистично поведение. Желателно е децата да стоят поне 15 мин на слънце без да бъдат намазани с лосион, за да се образува повече витамин D в кожата им.

В допълнение

Важно е всички родителите да направят ЕЕГ-изследване, за да видят дали детето има субклинични или нетипични гърчове. Ако те се лекуват, е възможно да има подобряване на говора.

Употребата на млечни продукти и продукти, съдържащи глутен влошава симптомите на аутизма, затова се въвежда безказииновата диета и безглутенова диета. Изследванията показват, че 66% от тези деца се повлияват добре с тези диети.

Дезинтоксикационна програма за деца аутисти

Разработва се специална програма за намаляване нивата на токсичните вещества в кръвта. Първо се установява наличието и вида на токсичните вещества, след което се подбира правилното лечение.

Например хелаторът TD-DMPS намалява нивото на олово и живак, но не и на алуминий.

        

10 коментара

 1. molia za telefoni za vrazka s vas.

 2. Здравейте!
  Изпробвали ли сте продуктите от алое вера? Като гледам симптомите на заболяването и изтъкнатите причини за заболяването, смятам, че много болни деца биха получили значително подобрение, използвайки алоето като естествен природен антибиотик.

 3. dr Maneva iskrenno vi molya za otgovor ot4ayana sam deteto mi e na 5 godini i po cyal den si govori sama jivee v svoi vaobrajaem svyat mnogo me e strah neznam kakvo da pravya otna4alo si misleh 4e tova e samo igra no tova e ot sutrin do ve4er molya vi otgovorete mi tova normalno li e.Ako tryabva az sam gotova i na sre6ta sas vas ,blagodarya vi predvaritelno.

 4. Здравейте д-р Манева,

  Има ли според вас връзка между поставяне на ваксината срещу Морбили, рубеола и паротит и развитието на аутизъм? Доста родители се притесняват и дори отказват ваксината, а в същото време лекарите плашат със сериозните рискове от непоставянето и. Възможно ли е точно тя да се оказва факторът отключващ това състояние при децата и особено при момчетата? Да се постави или не в крайна сметка?
  Благодаря.

 5. Здравейте, не съм доктор, но от няколко месеца превеждам на дете на лечение в чужбина. На въпроса Ви: Има ли според вас връзка между поставяне на ваксината срещу Морбили, рубеола и паротит и развитието на аутизъм? Доста родители се притесняват и дори отказват ваксината, а в същото време лекарите плашат със сериозните рискове от непоставянето и. Възможно ли е точно тя да се оказва факторът отключващ това състояние при децата и особено при момчетата? Да се постави или не в крайна сметка?
  Според много родители с деца-аутисти, заболяването се появява след слагане на ваксините, които съдържат тежки метали. Много деца са остро алергични към тях, но това няма как да се знае преди това. Детето ви е на 5 години пишете? Ако наистина се диагностицира аутизъм трябва да започнете незабавно лечение, защото докато децата са малки ще има шанс да се подобри. В момента подготвяме сайт, в който ще обясним за леченията на лекари работещи въз основа на Биологичния Протокол ДАН. В края на февруари 2012 търсете в гугъл информация за Биологичен Протокол ДАН.

 6. Д-р Манева, имам следния въпрос…възмоно ли е признаците/ симптомите за аутизъм да се появяват и изчезват? Имам близнаци и понеже единият се нуждаеше от няколко процедури кинезитерапия на 2 пъти и излизах с него само в продължение на 2 седмици всеки път, другият упорито отказваше да ме погледне когато го повиквах и периодично не се обръща като викам по име докато не му посветя няколко дни на специално внимание и отношение и тогава пак не съм постигала повече от 60-70% успеваемост. Другото, което искам да попитам е в какво се изразява разстройството на съня? Той рядко заспива преди 12, слава Богу си прави по 10 и повече часа нощен сън. И накрая – много е капризен на ядене… наддава на килограми и винаги си е в ворма но яде много начесто и по малко и понякога не иска друго освен мляко (особено като му никнат зъби). В момента е на 12 месеца, седи прав и ходи като се държи за нещо но не и самостоятелно. Протяга ръчички да го гушна и да го извадя от ккошаратаи си намила негови бебешки неща.

 7. Сина ми Антон е на 11г. Премина през много перипети. Не е близвал газирана напитка ( както и аз -майка му). Не съм пушила и не съм употребявала алкохол. Почти не пие мляко, не яде хляб, освен ако не е месен пред него. Пил е вит. А,Д,Е-зимни месеци. Подобрява за кратко. Приема бирена мая в която има В6- успокоява се и се заглежда в телевизия за кратко. Обожава моркови и царевица. Консерва риба не яде. Та мисълта ми е всичко може да се изследва коства стредства, нерви и дива психика. Има полза, но е решение на парче!!! Социализация в общесъвото няма, уви. Не пише и не чете, но кара тротинетка. Аз съм щастлива когато той е щастлив.

 8. Здравейте д-р. Манева имам син на 11 гд. Възраст водилисме го каде ли не през годините. Но накрая разбрахме че е болен от аутизм. Моляви кажете ми как и каде мога даго заведа на лечение. Чухме за клиника в Турция гр. Измир. Чакам одг. Благодаря предварително.

 9. Не знам дали оше се следи този сайт. Все пак искам да споделя опита си от проучването на литературата във връска с възможностите на коластрата да спомага за лечението на проблемите с аутизма.

  Голяма част от проучванията свързват аутизма с нарушено функциониране на гастро интестиналния тракт (ГИТ) и отслабена имунна система. Всъщнст тези два проблема са взаимосвързани и взаимообуславящи се.
  В последните десетилетия се натрупаха достатъчно наблюдения и доказателства, че продукти на основата на коластрата имат силен ефецт за нормализиране на процесите в ГИТ и за модулиране на имунната система. На тази основа тези продукти успешно се прилагат за лечение на аутизма. Към коластрата е добре да се добавят добри количества на витамините Д3, К2 и С, както и пробиотици и пребиотици. Основната цел е да се установи оптимален микробиом, който във взаимодействие с имунните клетки (60 % от вси1ки имунни клетки са разположени в непосредсвен контакт с ГИТ), спомага за редуцирането на токсините и вредните бактерии. Не се притеснявам да споделя, продуктът Муракол Протект показва добър ефект в това отношение и потенциал за лекуване на аутизъм

  • Може ли линк към този продукт?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Последни проучвания в областта на аутизма | д-р Румяна Манева [педиатър, хомеопат] | Блог - [...] « Хомеопатия при морбили » Причини за биохимичния дисбаланс при деца аутисти и тя... [...]

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *