Болести на щитовидната жлеза при бременната жена

Публикувано в категория Бременност, Период на новороденото дете | 18 коментара

Заболяванията на щитовидната жлеза при бременната жена могат да имат съществено значение за плода. В настоящата публикация ще се спра на най-често срещаните от тях.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото е заболяване, при което се образуват антитела, насочени към антигените на щитовидната жлеза на майката. При това заболяване майката може да има най-различни симптоми, някой от които са: потене, задържане на течности и тегло, умора, сърцебиене, стягане в гърлото и др.

При тиреоидит на Хашимото майчините антитела от клас IgG (имуноглобулин G) преминават през плацентата и могат да подтиснат функцията на щитовидната жлеза при детето. В повечето случаи това е временно и след раждането тези антитела постепенно намаляват и изчезват.

Тиреотоксикозата е повишена функция на щитовидната жлеза, която се лекува и по време на бременността с препарати подтискащи функцията на щитовидната жлеза. Тези препарати преминават през плацентарната бариеара и блокират действието на щитовидната жлеза на плода. След раждането се открива хипофункция на щитовидната жлеза у новороденото дете и се установява ниво на TSH – 20-50 mU/ml, което по-късно се нормализира.

Вродената тиреотоксикоза в плода е възможна, когато през плацентата преминават антитела от майка, която има повишена функция на щитовидната жлеза. Майката взема тириостатици по време на лечението си и е възможно да има засилена двигателна активност на плода. Детето се ражда с нормално или по-ниско тегло, повишена нервна възбудимост, тремор, хиперреакция на светлина и звук, възможни са гърчове и уголемяване на очните ябълки, отточни клепачи. Най-чест симптом е сърцебиене и артериална хипертония. Диагнозата се потвърждава като се установят повишени стойности на Т3 и Т4 и намалени TSH.

Много рядко тиреотоксикоза може да се наблюдава и при майки с тиреоидит на Хашимото, но това заболяване не може да се установи със скрининг.

Лечениеото е основно със седативни препарати и препарати, понижаващи кръвното налягане. Целта на лечението е да се постигне еутиреоидно състояние без да се предизвика хипотиреоза.

По правило от 7 до 10 дни децата се подлагат на лечение и постепенно лекарствата се спират. Симптомите изчезват напълно до края на 3-я месец.

При всяко съмнение трябва да се изследват серумните стойности на T4 и TSH, и антитиреоидни антитела.

Хипотиреозата е намалена функция на щитовидната жлеза. Причини за нея могат да бъдат – операция на щитовидната жлеза, подтискащо лечение с тиреостатици, йодни препарати, автоимунни заболявания. Бременни, които имат това заболяване, се наблюдават активно от акушер-гинеколог и от ендокринолог.

Вродената хипотириоза води до намален растеж на децата и изоставяне в нервно-психичното развитие (до пълна идиотия). Това заболяване при новородените не е свързано с хипотиреоза при майката.

Смята се, че вродената хипотиреоза е заболяване с честота 1/4000 като 1/2000 в страни от Близкия изток. Среща се два пъти по-често при момичета. При това заболяване, ако не се проведе навременно лечение (до края на първия месец), децата изостават във физическото си и нервно-психическо развитие. Диагностиката на хипотиреоза се извършва чрез скринингово изследване. То се провежда от 1992 година в България. Благодарение на него изчезна диагнозата кретенизъм (липсваща функция на щитовидната жлеза).

Провеждането на скринига се осъществява като през 3-5 ден след раждането се вземат на филтърна бланка 6 капки кръв. От тях се изследва нивото на TSH и, ако нивото е повече от 20 mU/l, се изследва нивото на тироксина. До едноседмична възраст нормално високото ниво на TSH намалява. Недоносените новородени също имат подобен отговор, но по-забавен.

Децата с вродена хипотиреоза са видимо здрави и доносени, но с някой симптоми като:

намален тонус, сънливост, лош сукателен рефлекс, запек, жълтеница, белодробни проблеми (ранни), дрезгав плач, голям език, суха и лющеща се кожа (късни), голяма задна фонтанела, пъпна херния, ниско разположен пъп (вродени).

Лечението трябва да започне през 13-14 ден след раждането, а нивата на хормоните трябва да се нормализират до 3 седмична възраст. Лечението се провежда с L. Thyroxin, който се приема един път дневно, като дозата се определя според хормоналните нива.

Децата с вродена хипотиреоза трябва да се проследяват биохимично (ниво на T4 и TSH) и клинично (нервно-психично и физическо развитие). През първата година се прави преглед на всеки 1-3 месеца. През втората година – на всеки 2-4 месеца, а през третата – на 6 месеца. При промяна на дозата е необходимо по-често проследяване на хормоните. При започване на лечение преди 3 месечна възраст всички деца имат нормално  развитие.

Ехографията както и сцинтиграфията са методи, които подпомага диагностиката наред с определянето на хормоните.

Най-честите причини за вродена хипотиреоза са:

 • Тиреоидна дисгенезия (75% от случаите) – аплазия, липсваща жлеза, хипоплазия (намалена жлеза), ектопия (разположение на жлезата на нетипично място). Понякога се откриват и генни мутации, за които най-често причината не е ясна.
 • Дисхормоногенеза (15 % от случаите) – нарушено производство на хормоните. Децата могат да имат и гуша при раждането.
 • Хипоталамо-хипофизарни дисфункции. Хипоталамусът и хипофизата са тясно свързани с производството на хормони в щитовидната жлеза. Те й влияят на принципа на обратната връзка. Повишено ниво на TSH води до намалено производство на T3 и T4 и обратно. Ако тази връзка е нарушена, то ще има нарушаване в производството на TSH, T3, T4.
 • Преходен тиреоидизъм (10% от случаите) – свързан е с прием на медикаменти като Карбемизол, подтискащи функцията на щитовидната жлеза на майката, която е тиреотоксикоза, както и при преминали майчини антитела, които постепенно намаляват до 6-9 месечна възраст.
        

18 коментара

 1. Добър ден!Имам въпрос към вас д-р Манева.По време на бременноста си взимах еутирокс 50 Понеже ми беше увеличена щитовидната жлеза с TSH и TF4 в норма завишени но норма.Възможно ли е детето ми да има същият проблем

 2. Zdr.d-r Maneva,vaprosat mi e kolko triabva da sa pokazatelite na TSH,T4,T3.pri dete na 4god.,za da kajem,4e e dobre i niama problem?blagodapia.

 3. Здравейте Евгения,
  Еутерокс се приема, когато е намалена функцията на щитовидната жлеза. Ако сте вземала, е възможно детето да има преходна проява на повишена функция на щитовидната жлеза.

 4. Здравейте отново!а възможно ли е от това да поддържа субфибрилна температура?

 5. Здравейте Евгения,
  След като имате субфибрилна температура, трябва да се изключи наличие на инфекция. Проблем с щитовидната жлеза не би повишил температурата.

 6. Здравейте, д-р Манева!
  Моля да споделите своето мнение и опит по въпроса дали хипотиреоидизма се лекува (поддържа) успешно с хомеопатични и други холистични лекарства и методи. Имам предвид болестта при възрастни.
  Много Ви благодаря.

 7. Здравейте Мая,
  За намалената функция на щитовидната жлеза има различни причини. При автоимунните заболявания като тиоридит на Хашимото хомеопатията е по-успешна, но, ако се касае за хипотиреоза вследствие операция от карцином на щитовидната жлеза, лечението с хомеопатия може само да облекчи състоянието.
  Холистичният подход винаги е за предпочитане. Подходящо са и продуктите на АкваСорс, които са незаменима подкрепа на хомеопатичното лечение. Самата аз нямам голям опит с проблеми на щитовидната жлеза, но мога да Ви препоръчам лекар, който се справя успешно в тази насока.

 8. Здравейте, д-р Манева!
  Много Ви благодаря за отговора.
  Става дума точно за тиоридит на Хашимото, който се опитвам да НЕ лекувам с алопатични средства, но за съжаление не съм съвсем наясно с холистичните и в резултат – не се чувствам добре.
  Ще Ви бъда изключително благодарна, ако ми препоръчате такъв лекар в София.

 9. Здравейте д-р Манева,
  имате ли на блюдения за какъв процент увредени бебета става въпрос при повишени ТСХ около 16.00?
  Има ли случаи за здрави бебета при такива стойности? Чакам отговор с нетърпение

 10. Здравейте д-р Манева Честита Коледа
  преди два месеца ми откриха , хипер функция на щетовидната жлеза, показателите ми бяха следните
  FT3-13.55/3.10-6.30/
  FT4-46.73/11.00-22.60/
  TАТ – 296.3 nor do -115
  MAT- 139.80 nor do 34
  TSH -0.05 /0р35-5.00/
  рецепторни антитела -10л9з при норма -1,5
  резултатите се от 25.10.2010год.
  беще ми изписън пропицил 3/2 на ден
  аз предпочетох да не приемам хапчета и се обърнах за съдействие към хомеопат, който ми преписа направени капки за заболяването ми ,след два медеца или на 15.12.2010 год ,повторих хормоналните изследвания за да разбера има ли някакъв ефект от хомеопатичното ми лечение,голяма беше разочарованието ми че нямамникакъв ефект от предписаните ми хомеопатични лекарства.Моля за вашето мнение и съвет!Моля да ми препоръчате също хомеопат , или друг алтернативен начин, който да ми помогне!

 11. Здравейте, без щитовидна жлеза съм и съм бременна в 4 седмица.Подържах нормално ниво на Тsh от 1.26 до 2.3, когато започнах опитите да забременея.В момента стойностите си ми 18.34, което много ме стресира.Веднага ще увилича елтироксина от 100мг на 150мг, но ме е страх какви са пследствията върху плода!Моля ви пишете!

  • Албена, би ли ми споделила, как продължи бременоста ти, и как е бебо 🙂 Имам същият проблем като теб и много се притеснявам

 12. Здравейте, бихте ли ми казали: какви са най-добрите норми за успешно забременяване и за износване на здрава бременност – в какви граници трябва да бъде TSH и при двете?
  Доста жени, изгубили децата си, с хипотиреоидизъм, са получили усложнения, по време на бременност, когато хормонът е бил под или около 0,5. Какви са вашите наблюдения ?

 13. Здравейте, доктор Манева! От 17 годишна имам хипофункция на щитовидната жлеза, но ТСН не ми е сбил повече от 6,50. Всички други хормони са били в норма, никога не са открити и антитела. Повече от една година не приемам никакви лекарства и ТСН ми е около 3, при горна граница 5 и нещо. Ехографията също е перфектна, без никакви увеличения или изменения, повечето ендокринолози смятат, че всичко е наред, с изключение на една-тя твъри,че ТСН трябва да е 2 за възрастта ми-24 години. Аз се чувствам отлично, вече нямам и спомен от всички оплаквания при понижена функция. Въпросът ми към Вас е-считате ли, че в това съсътояние бих могла да забременея и да износя плода без никакви рискове?
  Благодаря

 14. Здравейте! Въпросът ми е следния: преди бременността ТСХ ми беше 7 при нормални стойности на останалите хормони. Стойностите му бяха регулирани до под 2 с Еутирокс. По време на бременността поддържах тези нива чрез увеличаване на дозата. През 7 месец развих прееклампсия с кръвно в порядъка на 170/115, отоци, бързо качване на килограми и замъглено зрение, което доведе до спешно секцио. При замерване на ТСХ показанията му бяха – 3,29. Въпросът ми е възможно ли е това да е предизвикало прееклампсията? Тези стойности опасни ли са за детето? Необходими ли са допълнителни изследвания при него?

 15. Коментар:

 16. Здравейте аз на 48г жена може ли да стана бремена и имам да же гуша на 48г.

 17. Здравейте аз съм оперирана щитовидна жлеза и съм на el tiroksin ,в момента съм бремена 5месеца и половина и колко трябва да ми бъде дозата докрая и колко трябва да бъдат стойностите

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *