Благодарности към Ивентас

Публикувано в категория Бременност | 1 коментар

Има неща и моменти в грижата за новородените и децата, които предизвикват остри полемики и разделят мненията на два полюса. Такова разделение най-често е следствие на крайни позиции, а крайностите рядко са добър съветник.

Едно от тези неща са помпите за кърма. Чувала съм мнения от запалени кърмачки, че помпите за кърма не могат да заменят естественото регулиране на кърмата при сукането на бебето или дори, че те са един вид извинение майките да не кърмят детето си.

Бивайки също толкова запален привърженик на естественото кърмене, както от инстинктивната позиция на майка, така и от аргументираната позиция на педиатър и неонатолог, не мога да не изразя несъгласие с противниците.

Има случаи, в които майките имат болезнени гърди, хлътнали и нацепени зърна, поради което не могат да изцедят гърдите си и опасността от мастит е много голяма. Или в които бебето е с лош сукателен рефлекс в резултат на болест (жълтеница, прекарана инфекция с и без прием на антибиотици, повръщане или разстройство и т.н. ). В тези случаи помпата за кърма може да изиграе решаваща роля за това едно дете да получи най-доброто в първите месеци от своя живот, а именно майчина кърма.

Ще ви разкажа за подобен случай.

Преди време при мен дойде майка, която имаше хлътнали зърна и  поради тази причина не можеше нито да кърми, нито да се изцежда. Познавах тази жена от преди 9 години, когато при първото й раждане се наложи да спрем кърмата заради хлътналите й зърна. Тогава тя много страда, че не успя да изпита удоволствието да кърми детето си.

Препоръчах й помпата Авент и тя веднага си я купи и започна да изцежда гърдите си. Добрият вакуум даде възможност зърната й да изпъкнат така, че второто й дете да може да засуче и да бъде кърмено.

Детето засука и тя си тръгна много щастлива от отделението. Преди време я видях и тя ми разказа, че е кърмила детето си година и три месеца.

Като завеждащ неонатологично отделение съм имала възможността да видя много такива случаи и благодарение на помпите Авент да убедя доста майки да започнат да кърмят децата си, въпреки проблемите, които имат.

Положителната обратна връзка която съм получавала за помпите Авент доведе до едно много продуктивно приятелство с техния вносител Ивентас . Ангажираността на Ивентас за здравето на кърмачетата се проявява не само в доставката на продуктите, но и в различни действия за подкрепа за неонатологията в България, най-пресен пример за които е тяхното съдействие за осъществяването на неонатологичните дни в гр. Силистра. Искам в този блог още веднъж експлицитно да им благодаря за това.

        

1 коментар

  1. That hits the target dead cetnre! Great answer!

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *