Грижи за деца, родени след патологична бременност

Публикувано в категория Бременност, Раждане | 21 коментара

Когато бременността е патологична (при диабет, прееклампсия, анемия, и др.), тя трябва да се наблюдава много активно особено след 20-тата гестационна седмица (след петия месец). Това е времето, когато детето може да започне да сигнализира, че има проблем в развитието му. Тогава могат да се наложат и по-чести ехографски прегледи.

След 24-тата гестационна седмица има висок риск от пукване на околоплодния мехур. Най-честата причина за това са прееклампсиите. В случай на паталогична бременност е изключително важно майката и лекарят да си съдействат и да си имат пълно доверие.

Децата, родени между 24-та и 32-ра гестационна седмица тежат под 1000 гр. Това са най-рисковите деца.

При патологична бременност жената трябва да е много внимателна през този период, защото тогава най-често може да настъпи преждевременно раждане. Препоръчително е тя да лежи повече, да се концентрира изцяло върху задържането на плода и ако се наложи да постъпи в родилно отделение, където да бъде под наблюдение.

Първите симптоми за преждевременно раждане са прекалено силни движения от страна на бебето и чести контракции. Ако тази фаза премине, без майката да е осъществила преглед с акушер-гинеколог, настъпва фаза, през която майката вече не усеща движения на детето. Това не трябва да се допуска!

В първата фаза матката се опитва да изхвърли бебето. Тъй като то не е готово за това, започва да се движи силно, като по този начин се бори да оцелее. Във втората фаза борбата е приключила, което значи, че не са му останали повече сили или че е настъпила смърт. При липсата на движения на плода, майката трябва да постъпи незабавно в родилно отделение.

Винаги, когато предстои родоразрешение, трябва да се наблюдават детските сърдечни тонове. Сърдечната дейност реагира на всякакви проблеми, които настъпват в детето. Тя се проследява със слушалка или с мониторно наблюдение. Всяка една контракция е стрес за детето. При нея бебето бива притиснато и то учестява сърдечната си дейност. Това се нарича фаза на компенсация.

Когато след контракция бебето забавя сърдечната дейност, настъпва фазата на декомпенсацията, при която моментално трябва да се пристъпи към родоразрешение. Прави се запис на детски сърдечни тонове заедно с контракциите (кардиотокография). Когато лекарите правят такъв запис те се опитват да разберат, дали детето е във фаза на компенсация или на декомпенсация – при последната детето е изчерпало възможностите си за борба.

Късните децелерации (забавяне на ритъма на сърцето) говорят, че е настъпила фаза на декомпенсация. При тях матката се свива и следва тежка брадикардия.

Възможни са и ранни децелерации при усукване на пъпната връв. Когато тя е по-дълга (обикновено тя е 50-80см) и детето е много активно, тя се усуква около него и има висок риск да се притисне по-плътно до тялото или врата на детето и по този начин да се прекъсне кръвоснабдяването. Лекарят трябва да бъде много внимателен в случай на ранни децелерации. Съществуват и така наречените променливи децелерации, които също трябва добре да се интерпретират от лекаря.

Когато лекарят е притеснен, той трябва да сподели това с майката, защото много пъти децата се раждат в тежка асфиксия. Майката трябва да е осведомена и подготвена за това.

При липса на кислород към бебето то отделя мекониум, който променя цвета на околоплодната вода в зелено. Ако плацентата се пукне в домашни условия и околоплодната течност, която изтече е зелена, майката трябва да се придвижи по най-бързия начин до родилно отделение.

При раждане на страдащ плод се предпирема кардио-пулмонална ресусцитация – аспирация на носоглътката и на стомашното съдържимо, бърза интубация през носа или устата и обдишване с балон. Обдишването се осъществява с атмосферен кислород (21% или повече). Ако е необходимо се подпомага и сърдечната дейност с индиректен масаж, или с приложение на адреналин в трахеята.

Ако детето не е страдало твърде много, много често за период от половин час то започва да има собствено дишане. Тогава децата се поставят в кувьоз на трайно мониторно наблюдение. Условията в кувьоза са близки до условията в майчината утроба – топлина, влажност, дихателно подпомагане и парентерално хранене.

Докато детето е в кувьоз, се проследяват следните показатели: сърдечна честота, дихателна честота, кръвно налягане, сатурация на кислород в кръвта. Това са витални показатели, които се следят много отговорно.

Когато детето е стабилизирано, се обработва пъпната връв. Поставя се периферен венозен път и се започва парентерално хранене. Първо се поставя глюкоза (храна за мозъка, който най-много страда при тежко раждане). Вземат се задължително изследвания (кръвна група, пълна кръвна картина с диференциално броене, CRP Це-реактивен протеин). Нашата цел е да сведем инвазивните процедури в този момент до минимум.

След тежко преждевременно раждане децата са много раними и за това, тези, които се грижат за тях, трябва да им дадат много любов.

Тъй като детето е родено в шок, задължително се следи кръвното налягане, което показва състоянието както на сърцето, така и на мозъка.

Изключително раними са и бъбреците, така че трябва да се следи и диурезата (децата могат да направят пререанална бъбречна недостатъчност).

През първи 24 часа се проследява алкално киселинно състояние на кръвта и според неговите показатели както и според показателите на монитора, се преценява по-нататъчното лечение.

Съобразно показателите на кръвната картина се взема решение и какви антибиотици да се използват при детето. Поставянето на траен централен венозен катетър щади детето докато трае неговата реанимация.
През този период се прави и така наречената трансфонтанелна ехография, което дава информация за състоянието на мозъка.

В първите 24 часа детето е желателно да бъде видяно от своите близки. Родителите трябва да са осведомени какво се прави за тяхното дете.

Седмият ден е повратен в развитието на детето, особена на доносеното дете. Наличието на добър тонус (добра реактивност) и наличието на изявени примитивни рефлекси са добра прогноза за детето с оглед нервно-психичното му развитие.

        

21 коментара

 1. Здравейте д-р Манева, казвам се Гълъбина и бих желала от името на мои близки да Ви попитам нещо. Дето е родено в 42-редмица – 14дена преносено според данните на родилката момиче 2,400кг, 46см. Това е трета бременост и раждане на близката ми. По време на цялата бременост докторите които я следяха коментираха че плода не отговаря на реалните си размери на развитие, затова докторите не предизвикаха преждевременно раждане,т.к според тях няма данни за преносване на плода. На 14-я ден след термина започна изтичане на околоплодни води с разкритие от 3см. При постъпване в болницата и следене на тоновете на плода на 3 пъти се губят сърдечните тонове и се налага спешна операция. Детето е в кувиоз 5-ти ден, с инфекция чийто приченител не може в момента да установят, на два венозни антибиотика. Дадени за изследвания в ХЕИ, които ще излязат до седмица. Притеснителното за родителите е, че детето е започнало да забавя дишането си като един от следените показатели на апарата пада от минимум 60 на 8! Бихте ли ни посъветвали име ли сериозно опасение за здравословното състояние на детето.
  Нямаме идея, дали детето при преносване от 14 дена е недоносено или е имало инфекция още в утробата. При преглед в 20 седмица се е констатирало, че плода е малък, последния месец и половина видимо на видеозона не е наддавало. Благодарим Ви предварително
  Галина

  • Здравейте,
   За да се роди детето две седмици след датата, колегите най-вероятно са имали причини да не предизвикат раждането и да изчакат да мине 40-тата гестационна седмица. Много пъти критериий за определянето на термина за раждане е последната менструация, но много жени имат нередовен цикъл, така че е възможна неточност в определянето. Съществуват морфологични критерии за преносеност и ако такива са налице, неонатолозите би трябвало да го споделят. Просто ги попитайте. Фактът че теглото е под 2500 г, говори най-често за недохранване от страна на плацентата и по някои нейни морфологични признаци, може да се прецени дали тя е с по-голяма зрялост от нормалното. Наличието на калцификати, инфаркти може да говори и за проблеми в самата плацента. От написаното от Вас оставам с впечателнието, че детето е с интраутеринна хипотрофия. Ако това наистина е така, проблемът е в храносмилателната система (по-ниска кръвна захар и оттам по-трудно толериране на храненето).
   На монитора се следят следните показатели:
   1. Сърдечна честота
   2. Дихателна честота
   3. Кръвно налягане
   4. (и най-важно) транскутанна сатурация на кислород в кръвта.

   Минималната стойност на последния е 60, но падане до 8 не е възможно, така че не мога да бъда сигурна, че става въпрос за точно този показател.

   Като цяло смятам, че трябва да се доверите на неонатолозите. Риск за децата в кувьоз винаги има, но трябва да вярвате, че колегите правят всичко по силите си за здравето и живота на детето. Искайте от тях нужната информация и съм сигурна, че ще ви бъде предоставена.

 2. Здравейте д-р Манева,
  Аз съм с открит от четири месеца Автоимунен тетиодит на Хашимото-хипофункция и от три месеца съм бременна. Стойностите на ТСХ са ми в норма, пия по 1/2 Л-тироксин. Бихте ли ми казали крие ли риск за плода и какъв, какви изследвания трябва да направя, освен обичайните и тези за хормоните?

  • Здравейте Наделина, не знам от кога е започнало лечението и до колко то е необходимо. Всяко лечение по време на бременността крие риск за детето. Ако сте започнали лечението след 8-та гестационна седмица, рискът за вродени аномалии е нулев. Щом ТСХ е в норма, това е добре. А какво е нивото на Т3 и Т4? Ако можете да спрете лечението, ще е по-добре, но всичко зависи от вашето състояние.

 3. Анти ТПО беше 708. Лечението започна със самата диагноза, бях го прекъснала за около десетина дни и след това го продължих.Да разбирам ли от думите Ви, че след като съм забременяла и паралелно с това имам лечение детето вече е увредено. Извинявам се за може би глупавите въпроси, но разберете ме, че до сега няма лекар, който да ми каже риска е такъв и такъв. Всеки вдига рамене и казва..“Не се притеснявай..“
  Благодаря за разбирането и бързите отговори!

  • Разбирам притесненията Ви. Дали ще има увреждане или не, зависи от много фактори и затова лекарите не Ви казват какъв е рискът. В зависимост от лекарството, което приемате, детето Ви може да е с увеличена или намалена функция на щитовидната жлеза. Но дори и след раждането, то да има проблеми с щитовидната жлеза, те няма да са толкова фатални, колкото рисковете, които крие един аборт.
   „Не се притеснявай“ е най-доброто, което могат да Ви кажат лекарите. От опит знам, че страховете и притесненията на майката, чувството й за вина, могат много повече да навредят на детето, тъй като то се намира в психо-емоционална връзка с нея.

 4. Здравейте,бременна съм в 9г.с.От 2002 съм с Хашимото в момента TSH 10 ,FT4 в норма.Според лекуващия ме ендокринолог няма риск за плода ,но аз съм много изплашена.Късно разбрах за бременноста поради проблем с цикъла.Благодаря предварително!

  • Здравейте Десислава, щом болестта е в стабилизиран стадий, смятам, че няма риск за детето.

 5. Здравийте д-р Манева,
  Моят случай е малко особен и аз съм вече объркана и незная какво да правя.Бремена съм в 33г.с.,втора бременност,с Rh отрицателна.Декември месец ми откриха много високи нива на билирубина/общ и директен/в кръвта-Единия е 63 а другия 45.Консултирах се с гастро специалисти и ми казват че съм за изкъсо следене от страна на Акушер-генеколози,тъй като съм бременна.Постъпих в МД за 5 дни и ме изписаха,понеже немогат да ми пуснат допълнителните изследвания,които ми назначи гастрото.Сега се връщам пак отначало,защото трябва да си направя въпросните изследвания амбилаторно, но няма кой да ми ги разчете и да даде своето становище и заключение по моя случай.И се въртя в омагьосан кръг.Никой не ми разясни какви може да са последиците за детето и мен.В края на краищата „Кой трябва да се заеме с моя случай-акушери или гастроентеролози?“Незнам вече към кого да се обърна!Незнам и каво може дасе случи на бебето ми.Моля ви за помощ,ако можете да ми помогнете.

  • Здравейте Светла, разбирам, че сте RH-отрицателна и че сте във втора бременност. Не знам как е завършила първата бременност. Има ли раждане или аборт? Ако има раждане, детето било ли е RH-положително? Тогава се прави до 72 час, т. нар. анти D глобулин, който предпазва следващото дете. Второ, има висок директен билирубин, което може да означава хепатит (медикаментозен, вирусен). Това може да се прецени от гастроентеролог, акушер-гинеколозите не се занимават с такива проблеми. Така че се обърнете към гастроентеролог. След раждането ще се прецени, дали има проблем при новороденото. Ако нямате други оплаквания, препоръчвам да направите същите изследвания и в друга лаборатория. След консултацията с гастроентеролог можете отново да ми пишете. Поздрав

 6. Първата ми бременност е успешна,имам момиченце на 3г. и не съм имала никакви проблеми с билирубина.Да, тя е Rh+, заради което ми биха и анти D глобулин.Бяха ми казали още като ученичка,след куп изследвания,че най-вероятно имам синдром на Жилбер,но така и не е доказан.По време на лежането ми в МД ме консултираха с гастро,но той след като ми погледна изследванията каза че най-вероятно не се касае за Жирбер.Изписа ми изследвания,които в МД ми отказаха да направят и ме изписаха и до там.Днес имах консултация с една доцентка от Иван Рилски и най после видях малко светлинка в тунела.Тя ми каза че трябва да си направя някякви генетични изследвания,след което да вляза в болница и да се установи моят случай.Най-вероятно се касае за някаква хемолитична анемия но това тепърва ще се установява.Също ми разясни че билирубинът по принцип е „малко“ токсичен ,а и отрицателната група са малко притеснителни.Поне беше така добра да ми го каже.Дано всичко да е наред…Благодаря Ви за вниманието което ми обръщате.Ще Ви пиша пак щом получа някаква яснота относно моя случай.

 7. Здравейте д-р Манева,Имам дъщеричка на 12год. която се е родила 1900гр. с интраутеринна хипотрофия. След почти едномесечен престои в интензивно отделение на неонатологията, където е имала апноични паузи и много ниска кръвна захар беше изписана.Положих много големи усилия за да я науча след това да суче и успях да я кърмя още два месеца след това.След навършване на 1 год. тя не можеше да ходи, когато седеше седнала не можеше да си изпъне крачетата, а ги държеше свити.Поставиха диагноза ДЦП спастична диплегия в лека степен.След провеждане на рехабилитация тя проходи.Записахме я на ясли.След навършване на 4 годинки направи пристъп по време на сън. Сутринта забелязах неспецифично мърдане на устните. Веднага започнахме лечение с противоепилептични препарати, което продължи 3години.Всички направени ЕЕГ изследвания показваха повишена активност въпреки медикаментите почти всяка година имаше подобен пристъп.Лежали сме 3 пъти в отделение за смяна на медикаментите. Последната епикриза тогава показа нова диагноза Роландова епилепсия.След изписването от болницата детето се влоши значително и изпадна в епилептичен статус.В рамките на едно денонощие на всеки десет минути правеше пристъп.Отделението в което до сега бяхме приемани беше в ремонт и нямаше към кого да се обърнем за помощ.Имах адреса на човек ,който лекува епилепсия с билки и змийска отрова. Потърсих го и закарахме дъщеря ми при него.Той я изкъпа с приготвена отвара и отдели една чашка от нея, която трябваше да изпие.Това помогна и пристъпите спряха.Тогава спряхме медикаментите.Тя тръгна на училище състоянието и се подобри. След това пристъпът се появяваше през една или през три години, като всеки път посещавахме лечителя.Това което ме накара да се консултирам с вас е ,че всеки път преди да направи пристъп дъщеря ми има следните оплаквания :
  -алергичен ринит и увеличена трета сливица, която отстранихме оперативно,
  а за алергията сменихме жилището за да я овладеем,
  -силно изпотяване на ръцете и краката със ситен обрив по краката който много я сърби и предизвиква неспокойствие,
  -болки в корема, като при преглед се оказва че става въпрос за колит,
  -има киселини и оригвания,
  -болки по време на изхождане по голяма нужда,
  -понякога и кръв в изпражненията,
  -има киселини и оригвания,
  -долната устна и се напуква и има кръв, като доста често се оплаква от пресъхване на устата и силна жажда,
  -трудно заспиване нощно време,
  -много често уриниране,
  -възпаление на половите органи,
  Всички тези оплаквания се появяват едновременно и тя прави пристъп.Пристъп се появява също при висока температура с възпаление на гърлото.Знам, че в организма на човека всичко е свързано ,едно състояние е причина за друго.Не знам какво разстройва тъка целия и организъм.Тя не се храни редовно.Искам да знам дали трябва да има специален хранителен режим, и какво трябва да преобладава в менюто й.

 8. Здравейте д-р Манева,
  Моят случай е следният:става въпрос за втора бременност,много желана.В началото лежах за задържане, но нещата потръгнаха повече от добре.Дойде и времето за раждане на 22.01.2010г.постъпих в МБАЛ Шумен с контракции на две минути и 5 см разкритие.Бебето започна да слиза но в един момент чух да казват главата не се ротира,обвиняваха ме, че не напъвам както трябва/а имам нормално родено дете/, а то е тръгнало с лице и шия напред и се заклещва и при напъните ми се е притискала главата.В крайна сметка наложиха форцепс, който два пъти се изплъзва и го теглиха с ръце,тоновете паднаха до 70удара в минута,не изплака,започнало е да диша на петата минута.Детето имаше фрактура на дясна париетална кост отток на мозъка в последствие се установи и кръвоизлив,акушерска пареза,липсваше и гълтателен рефлекс/сега вече се храни нормално/.Започнахме веднага с рехабилитация,изписаха я на 15-я ден,7 дни беше в кувьоз,гледаме си я в къщи на три месеца е вече гука усмихва се и засега отговаря на нормите.Моля да ме посъветвате какви специалисти да посетим и какво трябва да направим по- специално за детето в бъдеще и ако може да ни дадете евентуална прогноза и дали има някакъв шанс детето да се развие нъпълно нормално.Благодаря Ви предварително.

 9. zdraveyte doktor MANEVA.pri mene problema e dosta slojen!v bolnica sim ot dva meseca i polovina!v 3O gestaciona sedmica sim!v kraya na 19 sedmica po speshnost mi napraviha serklaj!polucila sim nyakakva infekciya!i sled serklaja doktorite otkriha ce ima fisur ot kideto izticat okoloplodnite vodi!ot nacalo ne davaha nikakvi shansove no eto ce stignahme do 30 sedmica!no sega viobshte nyama okoloplodni vodi,te se podnovyavat no postoyano tekat!i lekarite ne mogat da go vidyat na ehograf,vseki den mu sledyat tonovete na monitoring i kazvat ce e dobre!no az mnogo se pritesnyavam kak taka jivee bebeto bez amnioticna tecnost!lekarite kazaha i kakvi sa riskovete za bebeto!prosto iskam mnenie i ot drug specialist!blagodarya vi predvaritelno za otgovora!

 10. Здравейте,
  Околоплодната течност е необходима за развитието на белия дроб и бъбреците на бебето. Предполагам, че това се следи от акушер-гинеколозите. Рискът е много голям за бебето, но в моята практика съм имала деца, които се раждат без околоплодна течност съвсем здрави. Така че не губете надежда.

 11. Zdravei EMINE samo iskam da ti pisha che dushteria mi se rodi v 33gestacionna sedmica(biaha mi postavili diagnoza oligohidramnion-niamah okoloplodni vodi)Dushteria mi se rodi 1,000kg 37 sm.Razvivashe se normalno v kyvioz ot 3 den se hraneshe sus sonda a ne venozno izpisaha ia 2kg i 300gr.Do sega mi e da chykam na durvo edna mnogo palava i zdrava 3g.gospojica.Gore glavata i YSPEH!

 12. EMINE da kaja samo che lejah v bolnica dva meseca i polovina dokato se rodi malkata,da risk imashe za deteto tia sama trugna da si izliza,nadiavam se vsichko pri teb i deteto da bude nared!

 13. Здравейте д-р Манева, обръщам се към Вас с молба за Вашето професионално мнение относно моя проблем, който накратко е, че изкарах бременност от 36 пълни г.с., с доста проблеми-бяло течение през цялата бременност, от 29 г.с. контракции и задържане с магнерот, повече околоплодни води (около 5 литра) и зелени на цвят. През цялата бременност единствено ме гледаха на ехограф 2Д и от 29 г.с. на 3Д, вземаха ми кръв и урина. След направено секцио по спешност се оказа че детето ми е с вътреутробна инфекция с бактерия ешерихия коли, множество черепно-мозъчни травми, а от там и дихателни, нервни и двигателни. При раждането детето не е изплакало и е сложено в кувиоз на командно дишане, след това имаше спукан пневмоторакс, прокървяване на увеличен черен дроб, след което последва смяна на кръвта и уж стабилизиране на всичко това, но казват че мозъчните травми са фаталните. Сега детето ми е в кома и не дават шанс за живота й. Подоздренията ми са за интраутеринна инфекция тъй като нея я водят родена в 35 г.с. Въпроса ми е откъде може да е причинена тази инфекция, тя ли е причината за тези травми и ако не е това, кое предизвика всичко това? Моля Ви за тая информация, тъй като тук лекарите не ми дават обяснение за случилото се. Благодаря Ви предварително и успешна седмица!

 14. детео ми е родено в 6-тиа месец и претарпиа операциа на червата в подследствие пада в кома а е на 43-дни можели да ми кажете штесе сабудили от комата

 15. Здравейте, Д-р Манева!
  Бременна съм в 26 гестационна седмица и нивата на кръвната ми захар са доста високи- 6,48 след половин месец хранителен режим се оказаха и по- високи от изследването, което си направих преди това (6,23). Въпросът ми е как мога да намаля тези стойности. Има ли някакви медикаменти, които трябва да приемам или всичко опира до правилен хранителен режим и леки физически упражнения? Зная, че последиците от гестационния диабет са до голяма степен смъртност при новородените, затова ще съм Ви много благодарна за съвет.

 16. Здравейте,бих искала да попитам какви са последиците за по нататъчно развитие на дете на което след раждането е поставена диагноза вътреутробна асфиксия? Бебето е изписано в добро състояние,здраво! Тази асфиксия ще повлияе ли на прохождането,растеж на зъби,коса и др!

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *