Moraxella catarrhalis

Публикувано в категория Болести при деца | 72 коментара

Напоследък се засили интересът към Moraxella catarrhalis и все повече мои пациенти ми задават въпроси във връзка с тази не особено позната до днес бактерия. С настоящата публикация се надявам да отговоря на основните въпроси.

Moraxella catarrhalis е грам отрицателна бактерия, която може да причини инфекции на горните и долните дихателни пътища.

Известна е също и като Micrococcus catarrhalis, Neisseria catarrhalis и Branhamella catarrhalis и е описана за първи път през 1896.  До 80-те години на 20-ти век, M. catarrhalis е смятана за микроорганизъм, който обитава горните дихателни пътища без значителни патогенни последици.

Една от причините да се прояви патогенността на този микроорганизъм е пониженият хуморален имунитет вследствие на засилилото се през последните години агресивно антибиотично лечение, замърсената околна среда и др.  Търсенето на нови поколения антибиотици се оказва необходимост поради устойчивостта на микроорганизмите. Едновременно с това обаче в нормалната микрофлора настъпват промени и много от сапрофитните микроорганизми започват да предизвикват сериозни заболявания, какъвто е случаят с Moraxella catarrhalis.

M. catarrhalis започва да се изследва от началото на 80-те години с увеличаване на честотата на инфекции на средното ухо при деца. В проучване, проведено в Питсбърг, са изследвани 107 случая на инфекции на средното ухо (отит) при бебета, които не успяват да се повлияят от лечение с амоксицилин. Установява се наличие на Streptococcus pneumoniae в 19% от инфекциите, Hemophilus influenzae в 23% и Moraxella catarrhalis при 18%.

През 1984 г. изследването на Wald и колеги върху 50 деца с остър максиларен синузит показа подобни резултати – при две трети от инфекциите се установява наличието на S. pneumoniae в 28%, H. influenzae в 19% и M. catarrhalis в 19% от случаите.

Moraxella catarrhalis е третият най-често срещан микроорганизъм, който се изолира след Hemophilus influenzae и Streptococcus pneumoniae не само при деца с остър отит и остър максиларен синузит, но и при възрастни с хроничен бронхит. Това широко разпространение на заболяването носи специално клиничното значение особено, ако се добави свойството на Moraxella да произвежда бета-лактамаза, и да бъде резистентнa срещу бета-лактамни антибиотици (предимно пеницилин, ампицилин и някои цефалоспорини). Това свойство може да се развие и в бактерии в съседните тъкани.

Следователно, когато се установи, че Moraxella catarrhalis е причинител на дадено заболяване и се вземе решение за прием на антибиотик, то той трябва да е устойчив на бета-лактамаза.

Инфекциите, причинени от M. catarrhalis следват модел, подобен на този, наблюдаван при инфекции, причинени от Hemophilus influenzae.

Те могат да се появят на всяка възраст. Въпреки че колонизацията й по-често се среща при деца, само малък процент от случаите, при които се изолира M. catarrhalis имат клинично значение в педиатрията. Така например в едно проучване се установява, че едва 9% от културите, съдържащи M. catarrhalis при деца под 5 години причиняват заболяване. При деца на възраст между 6-10 години този процент нараства и 33% от културите са клинично значими.

Други клинични прояви

М. catarrhalis може да предизвика широк спектър от заболявания. Освен, че е често срещана причина за максиларни синузити и отити при децата и бронопулмонални инфекции при възрастните, този микроорганизъм е определян като етиологичен фактор при остър уретрит, менингит, ендокардит, конюнктивит, кератит, сепсис, септичен артрит, паронихия и инфекциозни рани.

        

72 коментара

 1. Зрамейте Д-р Манева,
  имам син на 5 години, в продължение на около месец заспива със запушен нос, вследствоие на което спи с отворена уста. Няма хъркане, но секрета от нослето му е гъст и жълтозеленикав. Личният му лекар ни обясни ,че е малко вероятно да е трета сливица и ни изписа Зиртек капки и Низита крем, но вече няма никакъв ефект, от седмица има и пресипнал глас. Моля да ме насочите какво лечение да потърся или лекар хомеопат, притеснявам се ,защото миналата година имаше синузит с болки в главата, да не би да се повтори нещо такова.Може ли на такава възраст да се при тест за алергии. Благодаря!

  • Zdraveite d-r Maneva,chesto boledyvam ot faringit.Prez m.april imah abces na diasna slivica.lekyvaha me vav Vraca,ot tam se polychi belodrobna embolia.,a minalata godina bez da sam boledyvala ot nishtoto polychih ostar nevrit i zagybih slyha na diasnoto yho.Ne znaya dali vsichko tova se dalji na tazi bakteria.predi edna sedmica pih 7 dni ciprofloksacin,no sle dva dni otnovo se poyaviha pliuski.pravia zaden faringit.Molia Vi kakvo da pravia?

 2. Здравейте, д-р Манева! Преди няколко месеца ми взеха секрет от гърлото, тъй като имах постоянни оплаквания от болки в гърлото. Изолира се Мораксела и ми назначиха антибиотик, но скоро след това болките се появиха пак. Вече се притеснявам, защото гърлото непрекъснато ме дразни и боли, а и имам две малки деца и се тревожа да не ги заразя и тях. Възможно ли е тази инфекция да прерасне в нещо по-сериозно, като рак на гърлото например? Какво да предприема, бихте ли ме посъветвали?

 3. Здравейте д-р Манева,
  синът ми е на почти 4 години. След като преди 15 дни пи ЦЕК форте – 10 дни заради силно зачервено гърло и обилни бистри сополи на единадесетия ден отново бе с болки в гърлото и отново сопол, който вече само сурин е жълто зелен, а през останалото време бистър и обилен.
  Направихме изследване и се изолира moraxella и от носа и от гърлото. Интересува ме може ли хомеопатията да ни помогне в този случай, за да не стигаме отново до антибиотици /от които правим и тежки алергии всъщност/

  • Здравейте,при сигнификанто количество на morahella ,kколко дни да се пие антибиотик? Изписаха ни Панацея за 5 дни? Достатъчно ли е?

 4. Здравейте моляви да ми помогнете .Разволях се на 15 септември от тогава да сега ме лекуват антибиотици днес вече 4 .При изследване микробиологично ми изолираха мураксела катаралес .кашлях много сега все нешто ми пречи в гърлото .Моля Ви помогнете ми какъв хомеопатичен препарад да се лекувам .Получех дисбактериоза от многото антибиотици .По професия съм певица и за мен това е голям проблем .Ще съм ви безкрайно благодарна ако ми помогнете !Благодаря

  • Не мога да повярвам, че има толкова неграмотни хора в България! По 3-4 грешки в изречение…..ей, вие ходили ли сте на училище?! Изумявате ме в тия форуми и затова рядко ги чета. Препарат с „д“ не бях срещала никъде………Ужас!

 5. Здравейте Аделина,
  Подходящо е лечение с хомеопатия. Възможно е да е необходимо по-продължително лечение. Препоръчвам Ви и продуктите на АкваСорс за засилване на имунната система.
  Рак не може да се причини от бактериална инфекция.

 6. Здравейте г-жо Камбуровска,
  Възможно е M. catarralis да е причинител на последното заболяване на детето и да не е била излекувана с антибиотика. Подходящо е лечение с хомеопатия и продукти за засилване на имунната система.

 7. ИМАМ ДЪЩЕРЯ НА 3Г.8М. С ИЗОЛИРАНА М.CATTARALIS В НОСЛЕТО.ОТ 2 МЕСЕЦА Е С КАШЛИЦА, КОЯТО СУТРИН Е ОТХРАЧВАЩА, А ВЕЧЕР – СУХА. ПРЕЗ ДЕНЯ ДЕТЕТО Е СПОКОЙНО. ОТ НОСЛЕТО СУТРИН И ВЕЧЕР ИЗКАРВАМЕ СЛУЗ. ХРЕМА НЯМА. БАКТЕРИЯТА Я ТРЕТИРАХМЕ С БАКТРОБАН 10 ДЕНА ЛОКАЛНО, НО БЕЗУСПЕШНО. ДОСЕГА ДЕТЕТО АНТИБИОТИЦИ НЕ Е УПОТРЕБЯВАЛО. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ТАЗИ БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ.

 8. =============

 9. Здравейте д-р Манева,

  при нас проблемът е следния: имам детенце на три и половина годинки от три месеца ходи на градина, през което време изкара 4 хреми, запушен нос. Вечер спи с отворена уста, прохърква, а от нослето му излизат слузести секрети, казаха, че има проблем с трета сливица. Но тази хрема и запушения нос не отминават близо три месеца.Затова направихме носен и гърлен секрет. Гърлото е чисто, но в носа се изолира бактерията мораксела катархалис.сега секрета става жълто-зелен. не ни помогнаха капки макситрол, бивацин, олинт, коларгол. от скоро започнахме хомеопатия барита карбоника. УНГ заявява, че трябва прием на антибиотик. Не искам отново да използвам след като за два месеца сме приели два и то резултата е същия. Дали хомеопатията може да се справи с такава бактерия. благодаря

 10. Здравейте, д-р Манева! Имам бебче на 2,5месеца и започна все по-рядко да ака-от 3-4 пъти на дена, вече веднъж на 3 дена, а в момента станаха 8 дни.Много съм притеснена, дадох 2веднъж Лактулоза и ползвах термометъра. Започнах да дохранвам, защото ми намаля кърмата или така си мисля, защото като е твърда в началото суче и после започва да реве и я пуска. Може ли да й е недостатъчна храната и да усвоява всичко и затова да не ака или има запек, макар че досега ака течно жълто-кафяво. Благодаря Ви предварително!

 11. Здравейте д-р Манева.
  Сина ми е на 4 години и половина. Рзболя се преди два месеца. Лекувахме го с хомеопатия (когато се разболее му даваме пулсатила). От тогава обаче секретите в носа не изчезват. Преди една седмица обаче секретите станаха жълто-зелени. Пуснахме носен секрет и се изолираха Streptococcus agalactiae и Moraxella (Branhamella) catarrhalis. Аз ще се консултирам утре с личната лекарка, но много ще се радвам да получа и вашето мнение. Изобщо може ли да се лекува само с хомеопатия или си трябва антибиотик?
  Благодаря Ви предварително.

 12. Здравейте Д-р Манева, синът ми е на 6 месеца, последните изследвания показаха нисък хемоглобин 101 и изолираха Moraxella Catarrhalis в нослето. Въпросът ми е горе посоченото има ли възможност да бъде лекувано с хомеопатия. Моля оставете ми телефон за връзка с Вас! Предварително Ви благодаря!

 13. Д-Р РУМЯНА МАНЕВА Е НАЙ ДОБРИЯТ ПЕДИАТЪР, ХОМЕОПАТ. БЛАГОДАРЯ ВИ, ГОСПОЖО ЗА ВНИМАНИЕТО КОЕТО ОТДЕЛИХТЕ НА МОЕТО ДЕТЕ ЕРИ.ТЯ ГО ЛЕКУВА С ХОМЕОПАТИЯ И ПРОДУКТИ, КОИТО МУ ПОМАГАТ, БЕЗ ДА ВРЕДЯТ НА ОРГАНИЗМА НА ДЕТЕТО МИ. РАДВАМ СЕ ЧЕ, СРЕЩНАХ ТАКЪВ ВСЕОТДАЕН ЛЕКАР В БЪЛГАРИЯ. МАЙКИ ДОВЕРЕТЕ Й СЕ. БЛАГОДАРЯ Й ОТ СЪРЦЕ.

 14. Здравейте! Сина ми е на 2г и 8м. Днес излезе резултата от гърления секрет – изолирана е Moraxella Catarrhalis. Предписаха антибиотик Аугментин. Дали ще се повлияе добре и да се излекува напълно? Общо спектърен антииотик е и затова имам резерви. Благодаря ви предварително!

 15. Здравейте. Не мога да намеря телефон за контакт с Вас.До колкото разбрах имате кабинет и в София. Моля, пишете ми на е-mail-а. Децата ми имаха хомеопат, но за съжаление тя вече не е в България. Искам да им запиша часове при Вас.
  Благодаря.

 16. Здравейте,
  и ние сме в отбора на непрестанните ангини и постоянните антибиотици. Сега сме с гнойна ангина и пневмония вследствие на ангината

 17. Здравейте,
  и ние сме в отбора на непрестанните ангини и постоянните антибиотици. Сега сме с гнойна ангина и пневмония вследствие на ангината, така поне го обясниха докторите.Почти всеки месец на антибиотици, сега пред Март този ни е втория. Попаднахме в омагьосан кръг. Влагаме средства в имуностимулиращи и ваксини и резултат никакъв. Моля, изпратете ми кординатите да контакт, бих искала да доведа детето на преглед.Поздрави

 18. Здравейте , д-р Манева! Дъщеричката ми е на 5 години и страда от уголемена трета сливица. По тази причина по често сме в болницата отколкото в детската градина. Аз съм от гр.Враца и лекарите ми предлагат операция за премахването и, но аз не искам да рискувам здравето на детето и затова се обръщам към Вас за лечение.Много Ви моля , да изпратите на посочения имейл адрес и телефон за връзка. Благодаря за което!

 19. Здравейте, д-р Манева,
  Да ви се представя, аз съм главен редактор на Инвитро България – информационен портал за стерилитета, диагностика на стерилитета, лечението му (асистирани репродуктивни техники)и всичко за новородените и децата.
  Разгледах вашия блог и ми се искаше да се чуем с вас за да обсъдим евентоално съвместно сътрудничество. Ако проявявате интерес, пишете ни на: invitrobg@gmail.com или на тел.:0878 298481
  Лека вечер и успешна нова седмица!

 20. Бих искала да ми изпратите адрес за връзка с вас.Багодаря ви спешно е.

 21. Здравейте,
  Може ли да ми дадете адрес и телефон на кабинета ви в София, ако преглеждате тук. Благодаря!

 22. ZDRAVEITE DR.MANEVA SINA MI E NA 4.5M I OT EDIN MESEC KA6LQ,KATO KA6LICATA E VLAJNA.IZPIL E EDNA OPAKOVKA PROSPAN SIROP BEZ REZULTAT PRI KOETO IZISKAH OT PEDIATARKATA NAPRAVLENIE ZA UNG.VZEHA NI SEKRET OT NOSA I IZOLIRAHA MORAXELA CATARRHALIS I SEGA PIE ANTIBIOTIK AUGMENTIN 156/5ML I VENTOLIN INTERESUVA ME 6TE POMOGNE LI TOVA DA SE IZLEKUVA ILI NE?BLAGODARQ PREDVARITELNO

 23. MNOGO BIH ISKALA TELFON NA DR MANEVA

 24. Здравейте,

  дъщеря ми е на 8г. и има проблем с уголемена трета сливица и синузит. Моля да ме информирате дали е възможно да Ви посетим за преглед.
  Предварително благодаря.

 25. dobar den,molq ako moje da mi pomognete!bremenna sum v 16ta sedmica i imam glisti,kakvo lekarstvo moga da vzema za da ne navredq na ploda?

 26. Имам две деца които страшно много боледуват.Искам да ми дадете координати за да ги прегледате ако е възможно, ако не е възможно, как да стане тогава, по какъв начин. Благодаря ви предварително.

 27. Имам дъщеря на 4 години.Всеки месец сме болни и лечението е едно и също антибиотик.Последно бяхме с ларингит.Направихме микробиологично изследване има MORAXELLA CATARRHALIS.Въпроса ми е трябва ли да се лекува и какво да пием само да не е антибиотик.Благодаря предварително.

 28. zraveite, deteto mi e na 5godini parvo biaxme na zinat, vloshi se obarna go na bronzit pnevmonia vliazoxme vav bolnica lekuvaxa go sas medakson sles izpisvaneto den po kasno polu4izme povrashtane i raztroistvo le4enie gentamicin otkrixa ni Moraxela kataralis 2 dena sled izpisvaneto pak se razkashlia kakvo da pravia i na vsi4koto otgore i sme sas Diabet ot 2.5godini tip 1 Molia pomognete

 29. molia pratete mi adres i telefon Blagodaria predvaritelno

 30. Здравейте, д-р Манева. Как бих могла да се свържа с Вас? Бихте ли дали ваш телефон? Благодаря предварително

 31. Здравейте, д-р Манева! Как бих могла да се свържа с вас за преглед?

 32. Здравейте, доктор Манева! Синът ми е на 2 години и 10м. Всеки месец (от септември-октомври) нататък се появява кашлица и сме с диагноза „ларингит“. Преди 2 седмици отново се появи кашлица, с фибрилитет, който продължи 1 ден. Отново се оказа „ларингит“. Кръвните изследвания (ЦРП) показаха 48 ммол/л. Педиатърът каза, че е бактериална инфекция на горните дихателни пътища. След двуседмичен престой вкъщи и лекуване с вентулин – инхалации, 2 опаковки антибиотик – Зинат и сироп за кашлица – Проспан, кашлицата спря, но не за дълго. ТАЗИ СУТРИН ОТНОВО КАШЛЯ, ПОСРЕДНОЩ СЪЩО КАШЛЯ. ГЪРДИТЕ НЕ СВИРЯТ, НО КАШЛИЦАТА Е „ВЛАЖНА“. НОСЪТ – ЗАПУШЕН. ПОВРЪЩА и СЛУЗ!!! МОЛЯ ЗА СПЕШЕН ОТГОВОР – КАК ДА МУ ПОМОГНЕМ?!

 33. Д-р Манева,бих помолила за вашите координати.Имам дъщеричка на 4 г.,която много боледува.Имам нужда от помоща Ви.

  • Здравейте д-р Манева
   От гърлен секрет се изолира Moraxella catarrhalis. Предписаха ми антибиотик,но не искам да го пия. Започна с болка в гърлото и продължава с упорита кашлица. След операция на ендометриоза съм и искам да попитам дали има хомеопатично лечение за тази бактерия.

 34. Здравейте д-р Манева,
  моля за телефон, на който мога да се си запиша час за преглед при Вас.Искренно се надявам да ми отговорите.
  с поздрав: Адриана

 35. Здравейте д-р Манева
  При дъщеря ми,която е на 5г се изолира Moraxella catarrhalis.Интересува ме това Скарлатина ли е?Това е поставената диагноза, лечението е с Клацид.
  Заключението е направено след вземане на гърлен секрет.Candida (-),нормални изолати. Благодаря Ви преварително!

 36. iskam da popitam imate li kabinet v sofiqa imam malka da6teri4ka koqato ima alergiqa i v sledstvie na 4esta upotreba na anti biotici ima i bronxqalna asma postoqano boleduva iskam da qa doveda na pregled pri vas ako e vazmojno

 37. Здравейте,бихте ли ми казали ,къде в София приема д-р Манева и дали може да ми дадете телефон за връзка с нея.

  Благодаря Ви предварително.

 38. Zdraveite.Imam dve da6teri ednata na 4 drugata na 3.i dvete sa s Moraxell catarrhalis.lekuvat se ot 3 meseca s antibiotici.piha i antibiotici po antibiograma.Molq, ako ima na4in za uni6tojavaneto na tazi bakteriq, da mi go prepora4ate.Ot dnes piqt nov antibiotik ,no neznam dali 6te ima efekt i ot nego.

 39. Mila Rumi ,
  Chestita Novata 2012 Godina !
  Zhelaja ti na parvo mjasto mnogo zdrave i mnogo tvorcheski uspehi . Neka radostta ot postignatoto te vdahnovjava.
  Lipsvash mi ,kakto i tvojata neumorna vseotdainost .
  Badi shtastliva ,
  Ani

 40. ZDRAVEITE,IMAM SIN NA 10 GODINI.TOI E S TRANSPLANTIRAN BABREK OT 3 GODINI,NO MNOGO BOLEDUVA OT SLIVICI,ZAPUSHEN NOS,VE4ER NE MOJE DA DISHA NITO PREZ NOSLETO,NITO OT USTATA.PREZ 2 SEDMICI PIE ANTIBIOTICI,/KAM POVE4ETO VE4E E ALERGI4EN/NEZNAM KAKVO DA PRAVIA.S TRANSPLANTACIATA SE SPRAVIHME,A SAS SLIVICITE NEMOJEM.MOLIA VI POMOGNETE NI ,AKO MOJETE.

 41. Moля помогнете ни. Дъщеря ми е на 2 год. Непрекъсната хрема с ужасна кашлица. Открихме бактерията в носен секрет, в гърлен не. След хиляди посещения при лекари никой не назначи секрети а ми казват алергия, астма е така без изследване. Кажете как да се справя с тази бактерия, моля ви. Преглеждате ли в София? Къде? Благодаря Ви!!!

 42. Здравейте д-р Манева.Имам бебче на почти 3 месеца и наскоро му откриха мораксела катаралис в умерени количества.ЛК ни предписа тобрекс мас за очи,тъй като бил много малък и нямало какво друго да му изпише.Обаче се влоши след няколко дни лечение с тобрекса,една вечер се събуди защото не можеше да диша.Пръснах му низита в нослето,но не помогна,на следващия ден пак на лекар и тогава ни предписа Зинат.Моля да ми помогнете и да ми кажете ако има друго средство за лечение на този микроб,защото ми се струва малък за антибиотик.Благодаря предварително за отделеното време.Успешен ден.

 43. Здравейте д-р Манева.Имам бебче на почти 3 месеца и наскоро му откриха мораксела катаралис в умерени количества.ЛК ни предписа тобрекс мас за очи,тъй като бил много малък и нямало какво друго да му изпише.Обаче се влоши след няколко дни лечение с тобрекса,една вечер се събуди защото не можеше да диша.Пръснах му низита в нослето,но не помогна,на следващия ден пак на лекар и тогава ни предписа Зинат.Моля да ми помогнете и да ми кажете ако има друго средство за лечение на този микроб,защото ми се струва малък за антибиотик.От 2 дни е постоянно с запушен нос.Благодаря предварително за отделеното време.Успешен ден.

 44. дъщеря ми е на 2г и 4 месеца,от 1мецец и половина сме с кашлица ,какви ли не лекарства не опитахме,казаха че получила бронхиален спазъм(но гърдите са чисти) и бяхме на вентолин,ериус ,амбрекс за кашлица,както и проспан,после сменихме на стодал но нищо…!давам и изопринозин за имунната система!правя и инхалации,и тегля секрета с байби вак!пускахме кръвни ,леко са завишени левкоцити ,вчера излезна и носния секрет откриха тази бактерия мораксела катарфалис ,понеже ни изпрати алерголог за тези изледвания тя изписа аугментин ес 600 и цулоксан дропс !интересува ме тази бактерия дали се лекува ?вече ще се побъркам от притеснение ,дали тези лекарства ще помогнат!преди съм се опитвала да я лекувам с хомопатия ,понеже личната ми лекарка е голям привърженик на хомопатията ,но на моята дъщеря незнам защо не и помага!внимавах правилно да я давам половин час преди хранене и след като я поеме половин час не давах нищо,но явно не и помагаше,защото все се усложняваше…

 45. Здравейте,др.Манева!
  Дъщеря ми е на 2г и 2 мес.и от 2 седмици нослето и хърка.Няма нито сополи,нито кашлица.Взеха и секрет от носа-отрицателен е.Има апетит не е раздраснителна,но мен ме притеснява това хъркане.Пръскам и стеримар,но май не е достатъчно.Моля за съвет…Благодаря!

 46. Здравейте, синът ми е на 3г и 4м и при изследване на носени и гърлен секрет в носът е изолирана бактерия мораксела катаралис над 10/5 .Гърлото е чисто. Носът ни е постоянно запушен. Правя промивки с физ. разтвор, клеева тинктура сребърна вода. Също така давам Mercurius solubilis 9ch. kalium bichromicum 9ch Енгистол. Не е боледувал от януари месец миналата година. Имаме алергия към влага, мухъл и плесени. Имаме и пълна кръвна картина резултатите са супер няма отклонения. СЕУ – 4, Реактивен протеин – 3,39 Искам да я излекувам с хомеопатия. Възможно лие това и какво да му дам. Не е пил антибиотик досега и не искам да му давам. Благодаря предварително

 47. Здр. д-р Манева дъщерями е 4г. и 6 месеца имаше висока температура и при иследжането гарлен секрет се изолира MORAXELLA CATARRHALIS може ли да се лекува без антибиотик защтото през последните 2 месеца поледува от бронхит племония и беше на антибиотици и се притесняжам да не се предозира

 48. Здравейте! Имам син на 3 години и 5 мекеца.От края на септември се започна със суха кашлица сутрин. След около две седмици започта да кашля и преди да заспи.Понякога докато спи се дави и стигаме и до повръщане.Ходихме на УШН пуснаха ни бактерия първия път нямаше. След това ни изпратиха на нагревки, но никакъв резултат. И сега пак ни пуснаха гърлен секрет и този път се изолира бактерия MORAXELLA CATERRHALIS. Разбира се изписаха ми аугментин.Забравих да кажа че третата ни сливица е уголемена и имаме заден ренит.Въпроса ми е Дали ще ни помогне този аугментин или трябва да махнем третата сливица?Благодаря Ви предварително.

 49. Здравейте, д-р Манева!

  Появи ми се силно зачервяване на гърлото и небцето, а освен това и гърлото ме дразнеше (усещането беше като от полепнал косъм или прах). Ходих на лекар и ми предписа да правя гаргара с вода за уста и да смуча таблетки за гърло. Взеха ми и секрет от гърлото. Докато чаках резултата от микробиологията, си правих гаргарата с вода за уста и за 3 дни оплакванията ми изчезнаха, сега усещам само лека сухота. Микробиологията показа, че се изолира Moraxella catarrhalis – умерено. Но вече нямам никакви оплаквания и се чувствам добре. Лекарят каза, че е добре да направя курс с антибиотик (Аугментин) за всеки случай, но се страхувам да се тъпча с антибиотици, защото имам проблем с вагинални гъбички. Според Вас има ли нужда да пия антибиотик при положение, че вече нямам симптоми? А заразна ли е тази бактерия?
  Благодаря Ви!

  • Уважаема д-р Манева , вече 9 месеца моята 4 годишна внучка е с бактерията Moraxella catarrhalis . Сменихме три вида антибиотици , които излизаха на биограмата наеправена на носния секрет на детето- резултат никакъв. Има ли хомеопатично лечение и как мога да се свържа с Вас тъй като сме от Стара Загора .
   С уважение МБонева

 50. Dobir den molya vi za pomost imam sin na 3g i 6m ot yanuari meses imame moraksella na nosleto yanuari meses pihme antibiotik ksimebak 10dena pusnahme isledvane pak imame moraksela sled tova pihme klasid pak 10 dena pusnahme isledvana pak sistata bakterriya masovo muraksela sega pihme augmentin (vsicko tova po antibiograma) toz pit 14 dena dva dena stana svirsihme antibiotika pak pocnaha leko sopolite kaslisa nyamame temperatura nyamame kak mojem da se otirvem ot tiz bakteriya kakvo li nes me mu davali za imunata sistema hem ot aptekata hem ot vkisti med ,limoni, orehi ,cesin za kota sa setya ot sega vi blagodarya cakam otgovor

 51. Здравейте д-р Манева, имам нужда да Ви посетя в кабинета Ви. Аз съм от София и съм майка на три дечица , като става въпрос за средното което е на 5г. и има бактерията Moraxella catarrhalis. Приемахме 7дни антибиотика summamed по 5ml на 24ч. На 12тият ден отново взехме гърлен секрет и се оказа ,че резултата е никакъв. Отделно на третото ми детенце , което е на 3г.и8м. му изолираха бактерията streptococcus pyogenes- beta haemolyticus gr.A 100 000 . Приемаше същият антибиотик като баткото и при последващият секрет показа разлика само в числото , което е вече 10 000.Мисля , че трябва да се обърна към хомеопат и се надявам това да сте Вие. Ще очаквам координатите Ви! Желая Ви хубав ден!

 52. Здравейте Докторе, дъщеря ми която е на 3 г. и половина , преди 4 седмици започна да и тече носа, появи се вирусен конюнктивит и леко кашляше и вдигна тем.38,5.Пи Изопренозин 10 дни и АБ Зефацефт-5 дни. От тогава до днес след сън започва да кашля за кратко. Взеха й носен и гърлен секрет, и носа е чист ,но в гърлото има Moraxella catarrhalis.
  Може ли с хомеопатия да се излекува тази бактерия, и ако да с какво?
  Предварително Ви благодаря! Лек ден!

 53. Здравейте майки,и аз съм с безкрайно боледуващо дете.Прочетох всичките коментари.Бих искала да ви помогна с моят опит.
  Моят син е роден 2кг и 50 гр.и от самото раждане му включиха антибиотик.Обяснения не ми даваха,така трябвало и толкова.Бяха много груби,но това е друга тема.Чух лекарите когато си говорят,че още не е добре излекуван,но въпреки това ни изписаха.И така детето беше добре и всичко се забрави.Стана на 3месец а и се започна кошмара,кашлица,безкрайни зелени секрети от носа ,хъркане,давене през ноща.Съответно лекари ,антибиотици,и куп лекарства без резултат.Така стана на 6месеца,лечение не открих.Заведох го при извесна лекарка унг и тя веднага назначи венозни инжекции за 7 дни,тогава разбрах,че от родилният дом е заразен с бактерия Ауреус.Кошмарът свърши.
  На 3г синът ми започна детска градина и всичко започа наново,безкрайни болести и антибиотици.Посявка на носен секрет и друга бактерия мораксела катаралис.Всички лекари ме убеждаваха,че е нормален обитател в горни дихателни пътища,защо ли им вярвах,но винаги ми изписваха антибиотик по антибиограма.Наложи се махане на трета сливища на 4г и 6 м.пак без никакъв резултат.Кошмарът си остана същият.Сега е на 6 г.Лекувала съм го при 11 лекаря,от които двама хомеопати.Вече 3 години е с Мораксела Катаралис в носа и нищо не е помогнало до този момент.Изчетох много литература на тази тема.Искам да помогна на всички майки с този проблем ИЗЛЕКУВАЙТЕ БАКТЕРИЯТА ВЕНОЗНО,в противен случай ще сте в омагьосън кръг като мен.Жалко,че много късно стигнах до този извод.Предстои ни венозно лечение .Пожелавам ви много здраве!

  • Венозно с какъв препарат точно сте излекували детето? Колко често се налага това лечение? В болница ли лежа тези 7 дни?

 54. Zdraveite d-r maneva na sinat mi mu otkriha moraksela crez nosen sekret predi 10 dena.lekuvahme go s antibiotik sumamed.7-8 dena imazhe raztroistvo pi kakvi li ne prahceta za crevnata flora i sled 8 den sprq raztroistvoto.ot 3 dena e s temperatura 37.8 38.8 davame mu panadol heksalgin aminobort biotik fungostatin tai kato nashata pediatarka kaza ce moje da ima gabicki.ot kakto vlezna v qslata e pil 13 antibiotika za 7 meseca.davahme mu kolastra za podsilvane na imunnata sistema a se ga pie ribomonil po shema.pomognete moje li ot tazi bakteriq da se razbilqva tolkova cesto.blagodarq vi

 55. Здравейте д-р Манева,
  синът ми е на 2 г. боледува много често, от както се е родил. Имаме по-голямо дете на 8г. може би и то да носи инфекции в къщи, но при него винаги е по-продължително. Досега винаги причината е била в носа хрема,която слиза надолу и дразни гърлото.Оттам прави много неприятни кашлици.често се случва да пие и антибиотик, последно края на декември. Сега отново е болен кашля и затова решихме да пуснем носен секрет.Излезе, че има Moraxella catarrhalis. Преди 1г. отново сме пускали , тогава резултатите бяха отрицателни. Може ли бактерията да е причина за честото боледуване? Как бихте ни посъветвали да лекуваме детето? Може ли да е с нещо локално, за да не пие отново антибиотик?
  Предварително благодаря за отговора.
  Усмихнат ден!

 56. Здравейте д-р Манева,
  синът ми е на 3 месеца и педиатърът каза да пуснем носен секрет.Излезе, че има Moraxella catarrhalis 10.5 m/ml и Staphylococcus areas 10.4 m/no. Какви мерки да предприемем за лечение, може ли с хомеопатия да се излекуват тези бактерии, и ако да с какво?
  Предварително Ви благодаря! Хубав ден!

  • Здравейте ! Синът ми е на 8м и изолираха Моксарела. Много хърка от както се е родил иначе е спокоен, спи си цяла вечер . Как бихте ме посъветвали да го лекунам. Благодаря предварително!

 57. Здравейте! Синът ми е на 8м и от носа му изолираха Моксарела. Много хърка от както се е родил иначе си спи споконо по цяла вечер . Как бихме ме посъветвали и със какво да го лекувам? Благодаря предварително!

 58. Здравейте д-р Манева! Внучката ми е на 2 г. и 10 месеца, от една година ходи на ясла и от почти година е с постоянно запушен нос всяка нощ, често възпалено гърло. Ввсеки месец пие антибиотици, ходихме на УНГ и от там изписаха антибиотик, лежахме и в болница защото направи пневмония, но всеки антибиотик има много кратко няколко дневно влияние и после отново кашлица. В момента е с нпрестанна кашлица от 3 седми ци, а антибиотика преди две седмици пак не помогна. За пръв път се сетих да поискам микробиология за да видят секрета дали е чист и се изолира МОРАКСЕЛА КАТАРАЛИС. Смятам, че тя е причината за постоянно боледуване на детето, но ми е нужно и вашето мнение. От 10 дни опитвам с ароматерапия с етерични масла от мащерка, мента, евкалипт, босилек и чаено дърво от време на време като ги смесвам. Правилно ли постъпвам и ви моля да помогнете на детенцето ми да го отърва от тази бактерия1 БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 59. Здравейте сина ми от месеци е със течащ нос ту спира ту отново започва от там се започва с червено гърло и е един омагиосам кръг. Водихме го на унг каза че няма нищо само малко възпаление лекувахме и след седмица когато спряхме лекарствата отново. И така месеци взехме гърлен и носен секрет и се изолирана бактерии в гърло – MORAXELLA CATARRHALIS – значително , и в носа
  Микроскопски препарат:
  Резултат: 1. MORAXELLA CATARRHALIS – умерено 2. Staphylococcus аureus- умерено. След консултация педиатър каза само мупироназал в носа да слагаме. Въпроса ми е тъй като детето е на 2 г. Само това ще помогне ли? И в гърлото как ще бъде излекуван?

 60. Здравейте, др. Манева! Дъщеря ми е на 2г. При изследване на секрет от нос и гърло се изолира са в нослето Moraxella catarrhalis умерено. В антибиограмата е отбелязано : Условно патогенна флора- лечение при необходимост. Няма никакви симптоми- няма хрема, кашлица или други оплаквания. Личният лекар на база антибиограмата ми каза да прилагам Коларгол 3х2 капки за 5 дни и да повторим посявката и ако отново излязат , локални антибиотични капки Цилоксан. Четох Ваша статия , в която казвате ,че ако няма проявление може и да не се прилага лечение а само проследяване на статуса на детето. Не знам да започвам ли с Коларгол , тъй като прочетох противоречиви мнения за него! Благодаря предварително!

  • Здравейте имам дъщеря на 1г и 10м много често боледува, винаги с запушен нос хърка и нослето.Пуснахме носен и гърлен секрет, и се оказа че има Мораксела. Моля да ни помогнете искам да я лекувам с хомеопатия писна ми вече от антибиотици.
   Ако може искам вашия адрес или тел номер за да я прегледате.
   Благодаря за отделеното време!

   • Здравейте! Дъщеря ми е на 4г. От 3 м сме със хрема . Първоначално от носен секрет се изолира streptococcus pneumoniae- масово, лекувахме се с АБ през устата и локално 10-14 дни двата месеца, но хремата продължава. През ноща предимно спи спокойно, а през деня е със задна носна секреция . Отново пускам носен секрет и този път се изолира moraxella catarrhalis – масово. Моля, за помощ! Бих искала да пробвам хомеопатично лечение вече или нещо друго, което ще е ефикасно за тези бактерии. Моля и за Ваш телефонен номер и адрес! Благодаря Ви!

 61. Здравейте!
  Дъщеря ми е на 1г. и 5м. с постоянно запушен нос и хъркане. Изолира се бактерия M. Catarrhalis – масово.
  Има ли хомеопатично лечение срещу M. Catarrhalis?

 62. Здравейте! Дъщеря ми е на 7г и е с изолирана мораксела катаралис в гърлен секрет. Има лека кашлица , гърлото и е червено, хърка през нощта и диша много учестено.. Беше 5 дни на антибиотик според антибиограмата, но само след ден и всичко се върна. В момента хърка и гърлото и е червено. С какви хомеопатични продукти можем да се справим? Пропуснах да напиша, че детето е с
  автоимунно заболяване- псориазис, раздразнени черва и алергии

 63. Здравейте д-р Манева! От известно време имам болки в гърлото и след посещение при лекар уши, нос гърло и гърлен секрет се установи Moraxella catarrhalis.. Изписа ми зинат след антибиограмата, ,но ми каза че са много упорити бактерии. Не искам да пия антибиотик, защото преди месец пих за бъбреците. Има ли вариант за лечение с хомеопатия?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *