Хемофилус инфлуенце

Публикувано в категория Болести при деца | 35 коментара

Хемофилус инфлуенце е бактериална инфекция, която заразява деца между 0 и три годишна възраст. Инфекциите най-често са ларингити, но могат и да бъдат и по-тежки като пневмонии, минингит и остеомиелит. Болестта може да се прояви с различна сила.

Например един ларингит може да бъде с прояви на лаеща кашлица, пресипнал до липсващ глас, или да се прояви като т. нар. субхордален ларингит, когато децата не могат да вдишват поради отока на гласните връзки.

Хемофилус инфлуенце е бактерия, която често се открива при деца, правещи лесно ларингити, но все пак той трябва да се докаже бактериологично. При положителни проби най-честите антибиотици са ампицилин или цефалоспорини.

Обикновено лечението се състои в противоалергична терапия (фенистил, калциев глюконат и др.) в комбинация с антибиотик.

Много често се препоръчват инхалации с физиологичен серум, горещи душове или вдишване на студен въздух. Всичко това се прави съобразно с това, какво е желанието на детето и от какво то има подобрение. Хомеопатичните лекарства са също в тази насока.

Ако бременната е болна от тази бактериална инфекция, поради опасността за новороденото, се налага антибиотично лечение. Всяка инфекция на майката в това число и тази носи риск от преждевременно пукване на околоплодния мехур и раждане на недоносено дете (виж „Първи грижи за новороденото“).

Оплакванията на бременните се изразяват с болки в корема и температура. Бактериите се изолират в околоплодната течност и плацентата.

Ако майката е преболедувала тази болест като дете, тя предава антитела и по този начин предпазва детето си.

        

35 коментара

 1. Здравейте! Родих на 8 януари момченце. Имах пукнат мехур в 5 сутринта и родих в 18.40 вечерта. След като направиха изследване на детето казаха, че С-реактивен протеин е 10 пъти над нормата и го сложиха на антибиотик-гентамецин с още някакъв на ампецилин или нещо такова. Казаха, че инфекцията е дошла защото бях със спукан мехур над 13 часа. Родих 21 ден по-рано. Много се притеснявам, дали наистина това е причината? Моля да ми пишите!

  • Здравейте Росица, най-честата причина за преждевременно раждане е хорионамнионит – възпаление на околоплодния мехур, което е довело до неговото ранно отваряне. От там е дошло и повишаването на C-реактивния протеин.

   • Здравейте д-р Манева,
    Един ден след трудно раждане /нормално без секцио/ , поради получена инфекция се наложи аз и детето ми да бъдем третирани с антибиотик. От направените изследвания се установи, че аз съм със завишени стойности на левкоцитите, а детето ми е със С реактивен протеин. На детето му поставят УНАЗОН 120 мг. през 12 часа. Нормално ли е това лечение и докога следва да се прилага. Какво следва да се прави за по скоро оздравяване на детето и за засилване на имунната система.

  • Zdraveite d-r Maneva,pishe vi edna 59 god.jena,Otkriha mi bakteria hemofilis hemolitikus.Chesto pravia zadni faringiti.mnogo chesto prez esenno zimnia sezon.Posavetvaite me kakvo da pravia.Kak da se lekuvam

 2. Здравейте!Пиша Ви от град Добрич.Имам детенце на 3 години което много често боледува от ларингит.Впрочем почна да боледува откакто почна да посещавадна седмица ходим а останалите 3 седмици прекарваме в къщи пиейки антибиотици и антихистамини.Направо си е ходене по мъките.От 4 месеци ходи на детска градина и всеки месесец пие АUGMENTIN,PERITOL,XSIZAL и т.н.Направо вече ми е свидно.Прочетох написаното от Вас пишете че може би е в последствие на това че аз съм боледувала съм го предала на него,но не съм боледувала от подобна болест.Неговият педиатър ми казва,че може би основните причини за честото му боледуване се дължи на сухия въздух,непоосимост към различни почистващи препарати които се ползват ш детските градини и т.н.Но това значи ли че той няма да може да посещава детска градина и въобще бихте ли ми дали съвет как да се преборим с това без да приемаме толкова много медикаменти.Предварително искам да Ви благодаря,ако ме удостоите с отговор.

  • Здравейте Гюлшен,
   Детето започва да боледува, когато започне да ходи на детска градина, тъй като е далече от майка си, и тя му липсва. Най-лесният начин да си остане вкъщи, е да се разболее. Звучи малко странно, може би.
   Ларингитът е възпаление на гласните връзки, което може да е причинено от алергия или от инфекция, затова и ви изписват антибиотик. Не знам вие от какво сте боледувала, децата често наследяват склонноста към болести от родителите си, но за да се разболеят има и стотици други причини. Според мен най-голямата причина от тях във Вашия случай е нежеланието да се ходи на детска градина.
   Като лечение мога да ви препоръчам продуктите на Аквсасорс, с които да подсилите имунната система, хомеопатията също би могла да помогне. Ако желаете, мога да ви свържа с човек от Добрич, който да ви даде повече информация за продуктите на Аквасорс.

 3. Здравейте! Имам близнаци- момиета, на 11 несеца. От 24.12.2009 започнаха а да бледуват и до момента през 2 седмици сме болни.Казват, че е бактериална инфекция на база завишени левкоцити и млади левкоцити, но не са ни назначавали изследвания да се види каква точно е бактерията. Симптомите са висока температура (стигат до 40 градуса). Нямат нито кашлица, нито хрема. Лечението, което проведохме първия път беше с Панцеф, а сега с Аугментин. Ще ви бъда много благодарна, ако ни насочите към какъв вид изследване да направим, или кое е правилното лечение. Предварително ви благодаря!

  • Здравейте Зорница,
   Поздравления за това, че сте опазила децата толкова дълго без да се разболеят.
   Излседванията, които препоръчвам са проба от гърлен секрет, наред с пълна кръвна картина с диференциално броене, СУЕ и C-реактивен протеин. Така ще се разбере дали наистина са налице бактерии или става дума за вирусна инфекция, която е по-вероятна и при нея антибиотикът не е нужен, особено ако състоянието на децата е добро.
   Да се дава Панцеф като първи антибиотик на кърмаче е изключително нещадящ подход, надявам се, да не е било безпричинно.

 4. Здравейте отново!
  Много Ви благодаря за бързия отговор. Когато ни изписаха Панцефа имаха и хрема, и кашлица, и температура. Показателите бяха многкратно увеличени CRP- 58… Какви са последствията от антибиотика, и има ли възможност да засилим имунитета с нещо. Искам да попитам също дали бактериалната инфекция е заразна.
  Много ви благодаря предварително!

  • Здравейте Зорница,
   последствията от антибиотиците най-често са дисбактериоза и отслабена имунна система. Можете да противодействате на дисбактериозата с пробиотици (например Ацидофилус и Бифидус), а за стабилизране на имунната система Ви препоръчвам Колактив и Зелена енергия. В случай че Ви е трудно да си ги набавите бих могла да Ви помогна за доставката, както и да Ви съдействам да ги получите на по-ниска цена.

   Колкото до бактериалните инфекции – да, те, подобно на вирусните инфекции, са заразни.

 5. Здраейте
  Имам двама сина. Големия е на 2г и 7м беше цял месец с хрема,кашлица-уж нищо му нямаше .Спяха сополите и чак тогава ни дадоха направление за УНГ,там му всеха секрет и се оказа че има хемуфилус инфлуенца -значително. Изпизаха ни Зинат. Той е ваксиниран с Пентаксим. Как така е ваксиниран и пак има наличие на тази бактерия и то значително??? Малкия ми син е на 3м ,предстой първа ваксина да му сложа,т.к. се забавихме с 1м. Има ли опасност да се зарази? И какво ще препоръчате вие? Как да постъпя?

 6. Здравейте,
  Имам момиченце на 1г и 3мес. На 8 месеца й откриха пневмококи в носа и изпи три антибиотика. След това направих курс с хомеопатия Стрептококцинум и в момента го повтарям. Сега направихх отново тест и се установи, че отново има масово в носа пневмококи, но и нова бактерия Хемофилус инфлуенце. Температура няма, само кашлица и задна хрема, които не са силно изразени, тъй като давах и Калиум бихромикум и Хидрастис. Моля за Вашия съвет?

 7. Здравейте Елена,
  Обърнете се към класически хомеопат, който да предпише конституционално лекарство. Евентуално мога да Ви насоча към такъв от Вашия град. Явно антибиотикът не помага щом детето е изпило три, а продължава да имате същите микроорганизми. Подходящи са и продуктите на АкваСорс, най-вече Колактив3, Есенциални мастни киселини и AFA (капки).

 8. Здравейте, имам момиченце на 1 месец и другия месец щетрябва да й направим ваксината Пентаксим. Навремето като са я били на таткото той еполучил много силна алергична реакция, след което са му сеувредили бъбреците. Въпросът ми е: Могат ли преди самата ваксина и след нея да се дават някакви противоалергични медикаменти, за да не направи алергична реакция? Могат ли да се дават калциев глюконат, зиртек и витамин с?

  Благодаря предварително

 9. Zdraveite D-r Maneva,

  Imame problem s maliqt mi sin,koito e na 2 godini i ve4e 7meseca e s ka6lica i techa6t nos. Ispi mnogo lekarstava, inhalacii,bqhme na homeopatiq 2 meseca i dieta bez mle4ni hrani. Za tozi period e pil edin antibiotik Klacid, hvana bqkteria ot basein. Do togava ne be6e pil antibiotik. V momenta davam Pulsatilla 30Ch, 5 zrynca po 2 pyti na den. Kalium bichronicum 30Ch po 2 zrunca 3 pyti n a den.Dobavih 4ai ot magari6ki bodil,koitro mislq 4e mu pomaga. Slkojih v staqta mu vyzduhopre4istvatel. V moment ae po-dobre,no vse o6te ka6lq,kato posred nos6t po4ti vsqka ve4er polu4ava kato pristap bezspirna ka6lica, togava pravq inhalaciq v momenta sas Seretide
  Kakwo bihte me posavetvali? Chudq se dali da mu dam Kalciev Glukonat

  Blagodarq vi poredvaritelno
  Kremena

 10. Здравейте Елица,
  След като бащата е проявил алергична реакция, обяснете това на Вашия педиатър и изчакайте поне 6 месеца преди да започнете с ваксините. Противоалергичните препарати ще подтиснат способността на организма да реагира, което според мен няма да реши проблема.
  Поздрав

 11. Здравейте Кремена,
  Разбирам, че се лекувате с хомеопатия на фирма Боарон. Нямам нищо против нея, но по-подходяща е класическата хомеопатия. Необходимо е да се определи едно конституционално лекарство, което да се даде в по-висока доза. Можете да давате калциев глюконат без проблем.
  Поздрав

 12. д-р Манева може ли да ми припоръчате д-р хомеопат в този регион кадето ние живеем.БЛАГОДАРЯ!

 13. zdraveite d-r Maneva na sinat mi koito e na po4ti 5g mu vzehme garlen sekret i se okaza 4e ima tazi bakteriq masovo v momenta se lekuva s medoklav toi pravi mnogo 4esto laringiti koito zapo4naha ot 3mese4na vazrast vazmojno li e o6te togava da e nosil tazi bakteriq i kolko dalgo trqbva da se lekuva i 6te spre li s pristapite kogato tq iz4ezne.Blagodarq vi predvaritelno.

 14. Здравейте Илиана,
  Ларингитите се причиняват най-често от два вируса – парагрип и RS-вирус. Много рядко – от хемофилус инфлуенце. Смятам, че този стрептокок не е причина за ларингита. Стрептикокът най-често се открива при гнойни ангини, отити и трахео-бронхити. Обикновено децата стават уязвими за стрептококови инфекции след 5-тата година. Дори и да премахнете този микроорганизъм, това няма да повлияе на ларингита.
  Поздрав

 15. Здравейте!Дъщеря ми е на 1г и 2м.Досега не е боледувала,преди месец вдигна темп.38,4 за два дни я свалихме с панадол и нурофен,имаше червено гърло.Миналата седмица обаче беше със запушен нос и червено гърло,отново не дадохме антибиотик.Два дни беше добре,едно дтенце се изкашля много близо до нея и след 1 час вдигна темп,като се прибрах беше 38,4,заппочнах с панадол и нурофен,но на другия ден не се подобри,пуснахме кръвни изследвания левоцитите са 18 000,а утайката 48.Съмняваха се за менингит,направихме снимка,но дробчетата и са чисти.Изписа ни панцеф,два дена продължи да вдига темп до 39,2,но след действието на антибиотика не вдига темп.Много се съмняват за бактериална инфекция,според вас това симптои на бактериална инфекция ли са,и има лиопастност след като спре антибиотика пак да започне да вдига темп.Благодаря!

 16. Здравейте Таня,
  Данните, които ми давате говорят за бактериална инфекция, която трябва да се лекува с антибиотик. При предишния случай е възможно да не е бил необходим антибиотик и даването му да е подтиснало защитните сили на детето, вследствие на което да се е разболяло повторно. Давайте антибиотик само, ако има данни за бактериална инфекция, а най-добре е да правите профилактика като засилите имунната система на детето, за да не се налага да давате антибиотик. Най-малкото, което можете да направите, за да не се повтори инфекция е двуседмично лечение с пробиотици (например Ацидофилус и Бифидус) – задължително след всеки прием на антибиотик, както и прием на някои от продуктите на АкваСорс (Зелена енергия, Слънчева енергия, Колактив), за които споменавам в блога си.
  Поздрав

 17. deteto mi 1 sedmica ka6lq i ima sopoli no doktorkata kaza 4e sa i 4isti gardite sled 1 sedmica otidoh pak za6toto ka6licata be6eothra4va6ta . izpisa mi sumamed i acc sirop na vtoriqt den deteto mi zapo4na da vdiga do 39 gr temperatura i ne mojeh da q svalq s ni6to doktorkata ni ne si vdiga tel za6too ne e na rabota molq pomognete mi

 18. Здравейте,д-р Манева
  може ли да ме насочите към класически хомеопат, практикуващ в гр. Плевен.
  Предварително благодаря!
  Поздрави

 19. Здравейте, д-р Манева! Бихте ли ме насочили към класически хомеопат, педиатър, в гр. Пловдив. Благодаря Ви предварително!

 20. ZDRAVahaEYTE D-R MANEVA.IMAM DI6TERQ KOQTO E NA 1,8 MESECA.KOGATO BE6E NA 3 MESECA SE RAZBOLQ i OT TOGAVA BOLEDUVA MNOGO 4ESTO.PUSNAHME iZSLEDVANIQ,OKAZA SE,4E iMA STREPTOKOKi(OGNI6TE V NOSA).TOGAVA i iZPiSAKA AB,NO NE i MiNA VSE O6TE Q iMA TAZi BOLEST.iSKAM DA PROBVAM SAS HOMEOPATiQ.BiHTE Li Mi DALi SAVET KAKVO DA NAPRAVQ.BLAGODARQ PREDVARiTELNO.

 21. Zd.d-r Maneva Sina ni e na 1.2meseca,kogato beshe na 6m.spriahme vaksinite t.e.sega toi ima do 2ri priem pentaxim.Strahovete ni kato roditeli sa golemi imaiki predvid desetkite uvredeni deca,no sasho taka mnogo se trevojim ot silno zaraznite bolesti kato poliomealita,koitoo ostava traini uvrejdania.Vaprosa mi e mojem li da zasilim imuniteta na deteto imoje li da postavim samo tazi vaksina.Ima li vaobshe po-malko toksi4ni vaksini.Trevogata ni kato roditeli eogromna.Vashia savet she bade pomosht za nas za koeto blagodarim.

 22. Здравейте,
  може ли координати как да се свържем с вас?

  Предварително благодаря!
  Поздрави,
  Ваня Ахчиева

 23. Здравейте,
  имам син на 3,8 г от 3 месеца е с хрема. Чак миналия месец изолираха че всъщност причинителя е хемофилус инфлуенце. Един месец го лекуваме със всякакви капки за нос, пи зинат, защото по антибиограма антибиотиците които са показани бяха зинат и аугментин. тък като аз съм алергична към амоксицилин аугментина отпадна. Антибиотика не помогна въобще. Изписха ни капки Цилоксан. От него определено имаше ефект. Капахме го 10 дни. Два дни след като спряхме с капките сополите се върнаха с пълна сила. Детето не мпже да спи, непрекъснато кашля нощно време и хърка. Бихте ли дали съвет. Вече не зная къде да го водя и сед като изпи всичко по антибиограма с какво да е лекуваме. Благодаря

  • Здравейте бихте ли ни казалаи как се оправихте след като и зината и капките Цилоксан не са дали резултат

 24. zdraveite bih iskala da mi pomognete veche neznam kakvo da pravq imam momchence na 4 meseca i polovina ot malak harka predimno kogato e v polulegnalo polojenie kogato e na shezlonga i pravi dvijeniq s rachichki togava harkaneto mu e poveche pediatarkata ni izpisa da davam 3×3 kapki LYMPHOMYOSOT kapki 20 dena i kapki GENTAZON v nosleto za 3 ili 4 dni no nqmashe nikakvo podobrenie ot tova na sledvashtata konsultaciq kaza che qvno e treta slivica i do godinka moje da si poharkva az se pritesnqvam ne moje li tova da go kaje samo ushi nos garlo specialist .skoro bqh hremava i qvno go prekachih zashtoto mu salzqha ochencata imashe temperatura samo vednaj sotrinta i s panadolche q svali momentalno i poveche ne digna. na vtoriq den mu presipna glasa i vidqh leko che ima techni sopolki samo vednaj potekoha i go zavedoh na lekar izpisa mu fenistil kapki 2×5 kapki za 3/4 dena EUPHORBIUM kapki 3×3 za 14 dena i edni kafevi kapki deto gi barkat v aptekite za nqkolko dni veche minaha 20 dena ot kakto beshe presipnal za parvi pat i glasa mu e oshte presipnal i veche se pritesnqvam mnogo na kakvo se dalji tova spomnqm si che predi da mu presipne glasa zapochnah da go zahranvam parvoto koeto dadoh beshe pure ot banan bqh dala dva dena po 4 lajichki i toi po tova vreme nqkade go prekachih s moita hrema edva li e ot banana az ne davam banan samo zelenchukovi pureta sme sega veche 20 dena qde pureta nqma temperatura nqma kashlica predi nqkolko dni imashe za 2 dena nqkade no tq mojebi beshe che se zadavq s plunkata si v momenta e samo s presipnal glas hrani se normalno ne plachi vecher si spi bez da se budi dali da dam pak fenistil da ne bi da e nqkakva alergiq blagodarq predvaritelno i se izvinqvam za dalgoto opisanie no iskah vsichko da napisha parvo dete mi e i mnogo se panirvam

  • zabravih da kaja che presipnaliq glas e nai veche sutrin kato stane ot san i kogato go darja na race izpraven ili po koremche kogato si guka i vika s silen glas togava glasa mu ne e presipnal kogato guka tiho togava se chuva presipnaliq glas blagodarq predvaritelno

 25. Здравейте, д-р Манева.
  Бременна съм в 31 г.с. и имам ларингит. Бях хремева и това премина в тази непоносима кашлица, която ме будии нощем и това дразнещо чувство в гърлото. Вече 1 месец съм така и се притеснявам. В тубдиспанеса ме гледаха и казаха, че всичко е в гърлото, взеха ми секрет и имам хемофилус инфлуенца. Аз съм алергична към ампецелина, вероятно и пенецелина, исках да се лекувам след като родя, но прочетох сега вашата статия и се уплаших, какво да правя?
  Благодаря ви предварително 🙂

 26. Здравейте д-р Манева,
  имам дете на 2г2м . Често боледува,но от февруари тръгна на ясла и започна да се разболява още по-често.
  Прави ларингитни кашлици,без никакви други симптоми. Носен секрет излезе полложителен за мураксела.Лекувахме локално.Понеже продължава със същите симптоми пуснахме втори.Сега излезе положителен за хомефулус инфлуенце.Ако лекуваме бактерията дали ще спре тази кашлица? При последното разболяване кашлицата спря.Ходи един ден на ясла и на следващия отново беше същото положение?
  Възможно ли е да е алергия към нещо в яслата или всичко се дължи на бактерията?
  Предварително благодаря за отговора ви.

 27. Здравейте, може ли да ми препоръчите добър класически хомеопат в Пловдив за момче на 5 години с високо IgE-600, чести отити, 2 парацентези, изпил неколкократно антибиотици, изолира се често хемофилус инфлуенце, има всички ваксини, не се храни , висок, слаб, синеок ?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *