Стафилококови инфекции

Публикувано в категория Болести при деца | 151 коментара

През лятото преобладаващите инфекции са на ешерихия коли, през есента се засилват инфекции от стрептококи. Инвазията на стафилококите е целогодишна. Тя засяга както новородени, така и кърмачета и по-големи деца.

Стафилококос ауреус може да се открие в гърлен секрет без детето да е болно. В такива случаи говорим за колонизация или носителство. При инфекции като конюнктивити, пиодермии, абсцеси, пневмонии (особено до втората година), остеомелити и др. често стафилококът е причинител на болестта.

Стафилококовите инфекции имат голямо клинично значение поради техните бактериологични и епидемиологични особености. Способността на стафилококите да растат и оцеляват във всякаква среда е свързана с наличието на няколко токсини и ензими, които те произвеждат.

Стафилококите стават все по-устойчиви на дезинфектанти. Вирулентността им се дължи на ензимите хемолизин и каталаза.

Нежната и чувствителна кожа на новородените деца, както и намаленото количество на имуноглобулин А са предпоставка новородените често да боледуват от стафилококови инфекции. Това са т. нар. стафилодермии (пиодермии).

Видове стафилококови инфекции

На първо място е импетиго неонаторум.Тази болест се проявява не по-рано от втория-третия ден след раждането. Това са мехурчета, изпълнени с бистра или гноевидна течност (пустули) и заобиколени от зачервен вал. Разположени са по цялото тяло с изключение на дланите и ходилата. Мехурчетата могат да бъдат с големината на грахово зърно и по-големи.

Лечението може да бъде много продължително – от 2 до 4 седмици. То се състои в добра хигиена и обработка на мехурчетата с бани с калиев перманганат, разтвор на триклобактер, бани със смрадлика и др.

Предписват се и антибиотични кремове – бактробан и фуцидин.

Ако подобни мехурчета се появят след петия ден, трябва да се изключи херпесна инфекция. При сифилис мехурчетата се намират по дланите и стъпалата.

Освен кожна проява стафилококовите инфекции могат да се проявят и като мастит на новороденото.

Проблемът започва в края на първата и началото на втората седмица, когато започва физиологичното набъбване на млечните жлези, което е хормонално обусловено (мастопатия неонаторум).

Маститът е усложнение най-често на пиодермия и омфалит (възпаление на пъпчето). Заболяването се проявява със зачервяване на млечната жлеза, различна степен на флуктуация поради наличието на гной в жлезата. Възпалителният процес може да еволюира и в дълбочина, което изисква ранна хирургична интервенция.

Третата проява на стафилокока при новороденото е остеомиелитът. Това е възпаление на костно-ставния апарат. Остеомиелитът може да се прояви като самостоятелна болест или да бъде част от обща инфекция.

Наличието на травма на кожата, както и включването на абокати, може да бъде входна врата за тази инфекция. Възможно е да бъдат засегнати тазобедрената, колянната и раменната става, както и костите на черепа (при пункция на кефалхематом).

Клинична картина: подуване над засегнатата кост. Често детето е в добро общо състояние, храни се добре и е без температура. Майката забелязва, че детето ограничава движението на крайника. Към третия-четвъртия ден локалната температура се повишава и отокът се увеличава. Възможно е клиниката да бъде и по-сериозна.

Традиционното лечението на остеомиелитът е антибиотична терапия.

Най-честата клинически проява на стафилококова инфекция при новороденото е конюнктивитът.

Конюнктивитът е наличие на гноен секрет с или без зачервяване на конюнктивата. Причинителят най-често е стафилокок, но може да бъде гонокок и хламидия. За съжаление понякога се открива ешерихия коли в очен секрет, което означава, че това е замърсяване от ръцете на майката или на персонала.

Понякога инфекцията се появява и след т.нар. химически конюнктивит, който се получава след употреба на 1% разтвор на сребърен нитрат, с който профилактираме гонококовия конюнктивит.

Препоръчвам на всички майки

 • да почистват очите с преварена или дестилирана, стерилна вода, не с физиологичен серум, защото е солен разтвор,
 • да масажират слъзното каналче, което се намира там, където завършва окото и преминава към нослето на детето.

При нужда се използват трите най-чести хомеопатични лекарстава – calcarea carbonica, pulsatilla и silicea в зависимост от симптомите на детето.

Честа причина за конюнктивитa е запушване на слъзното каналче. Всички новородени имат мембрана, разположена между окото и нослето в т. нар. слъзно каналче. Тя се нарича мембрана хазнери и има вид на мрежичка с фини дупчици. Нормално сълзите минават през нея и се отичат в носа. Когато обаче секретът е гъст, тези дупчици се запушват и сълзите не могат да се стичат. Затова трябва да се прави масаж в областта на тази мембрана, който да отваря механически дупчиците й. Много често това достатъчно като лечение.

Конюнктивита понякога изисква и антибиотично лечение: тобрин, окацин, фуциталмик и др. Добре е то да се проведе след вземане на очен секрет, който да установи чувствителност на микроба към съответния антибиотик.

        

151 коментара

 1. Здравейте д-р Манева, моето дете е на 2,5 год. и страда от стафилококова инфекция – локализирана и установена чрез секрет, в нослето. На този етап провеждаме лечение чрез бактробан, както и 10 дневен курс с Аугментин, но имам опасения че не помагат, тъй като след вече провеждано 20 дневно лечение от два дена започна да кашля и гърлото й е зачервено. Моля Ви дайте ми Ваши координати за връзка, за да я доведа при Вас или ме посъветвайте какви хомеопатични средства съпътстващи настоящето лечение, да й давам. С уважение: Деница

  • Здравейте Деница,
   Двата антибиотика, действително се дават при наличие на стафилококова инфекция. Откритите стафилококи в организма, обаче не са непременно причина за някакво заболяване. В организма ни живеят огромно количество различни бактерии без това задължително да ни вреди по някакъв начин. Възможно е детето Ви да развива паралелно някаква вирусна инфекция и зачервеното гърло да се дължи на нея.
   Хомеопатичните лекарства, които биха били подходящи в случая са няколко, но за съжаление би било безотговорно да ви предпиша някое от тях без да съм направила преглед.

   • Здравейте! Искам да Ви попитам относно моето дете , тя е на 26 дни, и се роди със зачервен ляв клепач1 Докато бях в болнцата нямаше проблем , но полсе вкъщи почна да набира гной, педиатърка ни каза,че е със запушени канали,приложихме лечение , но след спирането пак започна да набира, вече са и двете очички!След известно време започна едно хриптене – доста силно- взехме носен секррет и се оказа,че има стафилококи, как да се справя с тях ? Благодаря

  • Добър вечер, незнам как да задам въпроса си, така че да бъде най-точен и правилен. Направо ще изложа проблема си с очакване на компетентен съвт – предварително Благодаря. От известно време ми излизат пъпки по бедрата и седалището, мислех си, че е от възрастта и че е просто акне, но след посещение при дерматолог и вземане на проба ми откриха Стафилококи ауреус. Дерматоложката каза, че с антибиотик няма да стане, а ако стане ще е за кратко време ефектът. Накрая ми предписа акне аут, вследствие на което аз съм възмутен. Според вас как би могло да се изклева тази инфекция!? Поздрави!

 2. Здравейте! Сина ми е на 5 месеца и в гънката на вратлето има раничка, от която излиза безцветна лепкава течност.Резултата от взетия секрет е стафилококус епидермис.Задължително ли е лечението с антибиотик и изобщо как можем да се отървем от тези бактерии.

  • Здравейте г-жо Христова, подходящи местни антибиотични препарати са бактробан и фуцидин. Ако раната е по-сериозна би трябвало да се обработи и хирургически – местна обработка с кислородна вода и йодасепт.

 3. Zdraveite d-r Maneva izvinete me che pisha na latinica,moeto dete e na 3 godinki ot okolo 5 meseca ima podutinki na klepachite,sega go izsledvahme za stafilokoki beshe mu vzeto sekret ot ochite,garloto i nosleto sashto tak se izsledva i kravta okaza se che nqma nikade s izkliuchenie na kravta 2 edinici koqto mu beshe vzeta v klinika Anasta preporachaha ni vaksina no gledam che nqma dobri otzivi za neq iskah da vi popitam kakvo shte e vasheto mnenie po tozi vapros ili ako reshite da go doveda pri vaz da go poglednete lichno.PREDVARITELNO BLAGODARQ

 4. Здравейте д-р Манева,
  дъщеря ми е на 2г.2м. от 6м. /август 2009г./ ходи на ясла, първите два месеца бяха без проблем. Но от октомври започна на често да боледува, всичко започва по един и същи начин запушен нос без секрети, кашлица понякога със зачервено гърло и Т около 38-38.6.
  Консултирахме я с УНГ и според него 99% увеличена трета сливица, предписа 3 курса на лечение с Коларгол 10 дни и 3 дни почивка, взехме и секрет от сливици оказа се положителен с s.aureus. Педиатърката и изписа Бинозит 4мл на 24часа за 5 дни и след това отново секрет.
  Какво бихте ме посъветвали да направя ? Хомеопатията би ли и помогнала ?
  Благодаря Ви !

  • Здравейте Ренета, винаги можете да проведете хомеопатичен преглед. Ако желаете, мога да Ви дам информация за имуностимулиращи храни, с които имам опит от 13 години.

 5. Благодаря Ви д-р Манева, да бих искала да опитам и с имуностимулиращи храни. Ще Ви бъда благодарна

 6. Здравейте д-р Манева,пиша ви с надеждата че ще ни помогнте.Дъщеричката ми е на 1и10 месеца,от третият месец е със стафилококи в носа и непрекъснато пие антибиотици минава за малко и после пак на ново се появява , не знам какво да направя вече опитах какво ли не, от хомеопатични лекарства до антибиотици и след всяко лечение има пауза 20дена и пак наново.От няколко месеца ходи на ясла и от там сме със стафилок и в очите скоро пихме Зинат и мазахме очите и нослето с Флоксал 10дни лечение и след две седмици днес отново нослето се запуши и гъст жълтеникав заден секрет който тръдно изхвърля от нослето. Моля ви погнете ,дайте ми съвет !ПС:в нашият град няма добър хомеопад

  • Здравейте Донка,
   най-добре би било да се грижите сама за детето си, а да не го водите на ясла, след като е податливо. Прочетете публикациите ми за продуктите на Аквасорс тук в блога, те биха повлияли добре на имунната система на детето Ви.
   Пишете, че нямате възможност да опитате с хомеопатия, в противен случай бих Ви посъветвала да отидете при класически хомеопат и да установите конституционалното лекарство на детето.

 7. Здравейте д-р Манева!Пиша ви с надеждата,че ще ми помогнете и дадете съвет. Дъщеря ми е на 7 г и от 4 години се борим с куагулазоотрицателен стафилокок и ешерихия коли във влагалището.Вземахме секрети, лекувахме по антибиотико грама, както и слагахме свещички, специално направени в аптеката за деца.Оплакванията се свеждат до сърбеж и леко бяло течение, излизащо на масури .Опитахме и с хомеопатия в продължение на една година.Инфекцията затихва, но след известно време пак се появява. Вече съм безсилна, не знам какво да предприема и се притеснявам може ли това да даде трайни увреждания на пикочо-половата система при дъщеря ми, а и след време стерилитет.Много моля за вашият професионален съвет и евентуални напътствия . Предварително ви благодаря .Желая ви Успех !

  • Здравейте Галя,
   Стафилококът, за който говорите не е проблемен и предполагам, че симптомите идват от ешерихия коли. Разбирам, че детето има само влагалищно течение, а не инфекиця на пикочните пътища. Не знам каква хомеопатия сте прилагали, но мога да ви препоръчам да опитате пак – при друг, класически хомеопат. Продуктите на Аквасорс Колактив 3, Ацидофулус и Бифидус също биха се отразили добре.

 8. Здравейте, д-р Минева.
  Дъщеря ми е на 1 одина и 7 месеца. от два месеца е с хрема , която лекуваме взеха й гърлен секрет и се оказа , че е стафилококос аурелиос. изписаха ни антибиатик макропен, успоредно пие фенистил 3*9 капки, проспан 3* 2,5 мл, правя и по 4-5 промивки на носа с стеримар и физиологичен разтвор с клеева тинктура , вече от 2 дена е с кашлица, а от тази вечер и тем 38. Не съм привърженик на антибиотиците, бихте ли ни прегледали и евентуално дали има възможност за алтернативно лечение с хомеопатия.
  Предварително Ви благодаря

 9. Здравейте д-р Минева,
  Внукът ми скоро ще навърши един месец и проблемите вече са налице.Появиха му се по лицето,вратлето и засега само по гърдичките пъпчици някой с гноини връхчета и зачервяване около тях.Имахме консултация с педиатър и кожен лекар и те ни посъветваха да го мажем 3 пъти на ден с пиоктанин и абрикорт(диагноза пиодермит ако не се лъжа,извинете ако греша)Държа много на вашето мнение!!!ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА АКО МИ ОТГОВОРИТЕ!!!

 10. Здравейте Д-Р Манева,извинявам се за безпокойството,но дъщеря ми е с обилна хрема,чести кихавици.Давам и всичко по схема,но какво да предприема.Благодаря Ви до скоро.

 11. Здравейте д-р Манева аз станах леля на една малка принцеса, която страда от стафилококова инфекция, която е разпространена из цялото тяло без ходилата и дланите. Представляват малки ситни пъпчици- бели на цвят.Тя е на една седмица. На родителите и бе казано, че ако продължат да се разпространяват има вероятност и да почине. Моят въпрос е с какво трябва да се лекува, какъв е периода на лечение и каква е вероятността от смърт и по какъв начин можем да се свържем с вас, ако се усложни. Благодаря Ви предварително!

 12. Здравейте д-р Манева, извинявам се за безпокойството,но синът ми е вече на 16 г и от малък страда от стафилококи аурелиус в гърлото. Боледува много често – зачервено гърло с налепи, главоболие без температура и много често отсъства от училище. Тази зима всеки месец е боледувал. Пи оспексин, но преди седмица му взеха посявка от гърлото и отново имаше стафилококи. Моля Ви, посъветвайте ме какво да предприемем?

 13. Здравейте д-р Манева, синът ми е на 13 г и 8 месеца от 8 годишен кара тежки вирусни пневмонии. От миналата година взе да го боли гърлото. Боледува много често – зачервено гърло с свити залепнали сливици /тази зима/, главоболие без температура обикновено и без кашлица и много често отсъства от училище- до Коледа две вирусни инфекции в гърлото/ пи ЦЕК по Коледа/ и две коремни, а след нова година за три месеца е ходил 12 дни на училище Все отпаднал, боли го гърло, после минава, но отпадналостта остава много дълго. Пи през март Дуамокс и Накрая казаха, че е пневмония,даже не се вижда на снимка, а от скенера се видя. Лекуваха го с Цефтриаксон в болницата Тази зима всеки месец е боледувал. 15 дни след болницата му взеха посявка от гърлот и имаше С.ауреус. Моля Ви, посъветвайтgе ни какво да предприемем, направена е антибиограма-цефалотин,левофлоксацин, цефокситин,амоксицилин, клиидамицин-много неразбираемо са написани?

 14. Здравейте Нина, явно е, че детето Ви не е спирало да боледува. От Вас зависи, дали ще предприемете алтернативно лечение. За мен възможностите са хомеопатия и лечебните храни на АкваСорс. Само тях мога да Ви препоръчам. Ако ми напишете от кой град сте, ще Ви насоча евентуално към класически хомеопат. Ако се интересувате от продуктите, пишете ми.
  Поздрав

 15. Здравейте д-р Манева,
  Синът ми е на 1г. и 10м.При изследване на фецес, му откриха S. Aureus. Няма никаква клинична картина и по препоръка на лекуващия лекар не пие антибиотик, а само пробиотици за регулиране на чревната флора. Необходимо ли е да предприемаме друго лечение?
  Благодаря предварително.

 16. Здравейте Оги,
  Лекарят е подходил правилно, така че заслужава доверието Ви.
  Поздрав

 17. Благодаря за отговора Ви д-р Манева.
  Приятна и успешна седмица!

 18. Здравейте д-р Манева,
  Синът ми е на 5г. и от тази година е на детска градина. От октомври до април месец (за шест месеца) направи 4 ларингита и една вирусна двустранна пневмония. Проблема винаги тръгва от нослето (с гъсти зелени, жилави секрети, които се задържат горе високо и се стичат към гърлото). По принцип се лекуваме с хомеопатия, не съм привърженик на антибиотици.Но след толкова боледуване изисках да направим микробиологично изследване, което показа наличие на стафилококус ауреус(и в нослето, и в гърлото). Много съм притеснена за тези чести ларингити!!Има ли лечение на стафилококус ауреус? Моля ви, посъветвайте ме какво да предприемем?
  Благодаря!

 19. Здравейте, д-р Манева!
  Натъкнах се на този сайт и след като изчетох доста въпроси и ваши отговори на тях, реших да ви пиша и аз.
  Дъщеря ми е родена на 03.03.2010. 2 седмици след като ни изписаха от родилния дом, в окосмената част на главичката се появиха бели пъпчици, без червен овал около тях. Отначало бяха само отдясно и за 2-3 дни минаха през цялата окосмена част на главичката. Педиатърката ми каза (само след един поглед), че това е стафилококова инфекция от родилния дом и ми предписа мехлем, който не запомних как се казваше, но и не го използвах, защото пъпките сами отшумяха.
  Сега дъщеря ми е почти на 3 месеца, но през деня киха (според мен често – 4-5 пъти на ден), често особено след сън плаче гърлено и прехърква докато си поема въздух.
  Синът на приятелката ми, който също е родена на 02.03.2010 страда от запушен нос и същото хъркане и безпричинна давеща кашлица от време на време. След изследване при него се установи стафилококи, както и в кърмата на приятелката ми.
  Наложи се веднъж да дам на дъщеря ми от кърмата на приятелката ми, без да се сетя за резултата от изследването.
  Въпросите са ми следните: Би ли могла да се зарази със стафилококи по този начин – от заразената кърма? Тези първоначални бели пъпки възможно ли е да са в резултат от вътреболнична инфекция? Какво да предприема – изследване и на двете ни ли (мама и бебе)? Бихте ли ми препоръчали педиатър и хомеопат на територията на София?
  Благодаря ви в аванс.

 20. Здравейте, доктор Манева! Синът ми е на 40 дни, след взет носен секрет установиха стафилококос аурелиос. изписаха антибиотик и сега взехме нов носен секрет резултата от който е коагулазо отрицателни Staph. Налага ли се сега някакво ново лечение?

 21. Здравейте Пламена,
  Не се налага лечение, така че изчакайте.
  Поздрав

 22. Здравейте д-р Манева синът ми е на 1год.и 2мес.Но от 3.месечна възраст започнаха да му излизат пъпки който първоначално изглеждат като ухапано от комар но веднага на вторият ден се появява и водно мехурче. на каквили не доктори и всеки казва различно.Бил полазен от паяк,охапан от комари,имал шарка,можеби е алергичен от нещо,сега последният път ми казаха да сменя праха за пране.За сега са ми казали да го мажа с ДИПРОГЕНТА и ДЖИН ДЖИРА АЛБА спрей.Пъпките се появяват през един два месеца най късно.Така вече почти година.Моля и за вашият съвет.Предварително благодаря.

 23. Здравейте,реших и аз да споделя своя проблем:синът ми е на 3 г. и от 2 месеца вече се борим с едни пъпки,които първоначално изглеждат съвсем безобидни,но след това започват да набират и да се образува голям гноен връх и цялото място около пъпките е подуто и зачервено.Ходихме на кожен лекар пи Макропен,мазахме с фуцидин,но резултат никакъв-пъпките пак се появяват.Пак ходихме на лекар и сега ни изписаха Оспексин,ихтамол и пиоктанин.Ако и сега няма резултат вече трябва да влезем в болница.Моля да ми кажете и вашето мнение.

 24. Здравейте Снежана,
  Най-вероятно се касае за стафилококова инфекция, т. нар. пиодермия. Лечението с традиционни методи може да трае дълго време, затова и лекарите най-често предписват антибиотици. Подходящо хомеопатично лекарство при пиодермия е например Silicea, но дали ще е подходящо за Вашето дете, може да се каже със сигурност само след хомеопатичен преглед.
  Поздрав

 25. Здравейте , д-р Манева!
  Синът ми е на 5г. и от тази година е на детска градина. От октомври до април месец (за шест месеца) направи 4 ларингита и една вирусна двустранна пневмония. Проблема винаги тръгва от нослето (с гъсти зелени, жилави секрети, които се задържат горе високо и се стичат към гърлото). По принцип се лекуваме с хомеопатия, не съм привърженик на антибиотици.Но след толкова боледуване изисках да направим микробиологично изследване, което показа наличие на стафилококус ауреус(в нослето, и в гърлото). Много съм притеснена за тези чести ларингити!! От юли месец детето ми непрекъснато боледува, всяка седмица е с температура и някаква инфекция или вирус. Детето отслабна, изнемощя и е отпуснато… За сега хомеопатията не помага. Сега започват да го третират с антибиотици, но съм сигурна, че няма да има ефект и от тях. Има ли лечение на стафилококус ауреус? Моля ви, посъветвайте ме какво да предприемем?
  Благодаря!

 26. zdrveite dr.Maneva,
  Molq Vi za suvet za6toto sum dosta izplashena.imam sin na 18 dena i dnes ni kazaha 4e imame stafilokokova infekciq.ima renit i ot dnes hrema.izpisaha ni ospamox 250.molq vi da si kajete mnenieto.blagodarq vi

 27. Здравейте д-р Манева, при нас проблемът е 4е още не сме правили изследвания понеже днес е събота. Сутринта забелязах че от пениса на сина ми(1год.7мес) те4е не6то лигаво подобно на сопол(извинете за сравнението),което беше леко мътно на цвят с жълт отенък. Не беще много гъсто, но с вонеща миризма като на гной.Чурката му е заголена напълно, спазваме добра хигиена,няма външни симптоми нито някакви оплаквания. Според Вас какво е и какво би трябвало да направим. БЛАГОДАРЯ предварително

 28. Здравейте Ася,
  Направено ли е микробиологично изследване, което да установи наличието на стафилококова инфекция? В случая трябва да отпушвате носа с Тонимер или друг препарат, съдържащ морска вода – Диснимер, Риномер и др. Ако детето няма температура и е с добро общо състояние, антибиотикът не е необходим. Важно е как е минало раждането и дали е имало проблеми след него.

 29. Здравейте Бистра,
  Прилича ми на уретрит – инфекция на уретрата. Но това не е типично за детска възраст. Трябва да се направи микробиологично изследване на урината и детето да се прегледа от уролог. Ако само еднократно се е случило, не би трябвало да се притеснявате. Можете да направите бани с калиев хиперманганат.

 30. Здравейте д-р Манева, от месец септември синът ми, който е на 2,4 г има стафилокок аурелиус в гърлото. Лекуван е с 2 АБ – Зинат и Аугументин, но и на последния гърлен секрет отново има масово стафилококи. Моля Ви да ми дадете съвет какво да правя. Досега винаги съм залагала на хомеопатията и резултата винаги е бил положителен, но в момента се чувствам толкова безсилна.
  Незнам дали стафилокока е причина и за уголемените ни сливици – и трите. Спи с отворена уста и леко похърква.
  Благодаря Ви предварително.

 31. Здравейте д-р Манева!Детето ми е на 40 дни и имаме стафилокок ауреус,показано от микробиологичното изследване.Имаме го още от болницата-аз раждах секцио-това ми е второ раждане секцио и при първото дете също имаше стафилокок,който си спомням ,че много трудно лекувахме и още не е излекуван докрай.Детската ни докторка ни предписа Бактробан за носа-1 седмица да слагаме,1 седмица почивка и следващата седмица пак Бактробан,както и фуцидин за пъпчиците и Тобрекс за очите,защото постоянно излиза жълто-зелен секрет,който се втвърдява.Мисля че и аз имам същата бактерия,независимо че слагах бактробан в носа,защото имах и при първото раждане.Много ще ви бъда благодарна,ако ми кажете как да се отървем от този стафилокок.Да допълня-в родилния дом ми казаха ,че водите са ми били зелени и затова детето го боцкаха пиницилин 5 дни.Моля ви за помощ!

 32. Здравейте Д-р Манева,
  бях Ви писала за проблемите на сина ми /на 5 год./ с запушения нос нощно време. Направихме микробиология на носен и гърлен секрет. Гърления е отрицателен ,но носния показа Staph aureus /+/. Педиатъра ни изписа staphylococcinum 15CH,Lachesis mutus 9 CH,hydrastis 5CH. Моите предпочитания бяха да опитаме с хомеопатия преди антибиотик,успявали сме и гнойна ангина да преодолеем с хомеопатия. Давам му и коластра и зелена енергия на Аквасорс.Моля, посъветвайте ме дали това лечение би повлияло такава инфекция и да потърся ли класически хомеопат, живеем в гр.Свиленград,но в Ст.Загора, Пловдив или Хасково ако ми препоръчате такъв межем да отидем.Педиатъра ни каза ,че след 10 дни ще направим отново изследване и ако няма резултат ще преминем към антибиотик. Благодаря Ви !

 33. Благодаря Ви ,Д-р Манева!

 34. zdr doktor Maneva.Deteto mi e na 2 godinki i polu4i obriv na liceto tova lyato.Papkite byaha s tvarda osnova i 4erveni.Posle polilavyaha i stana edna goyama papka kato mehur palna s gnoi no ne izbiva.Mazahme go s kakvo li ne.naloji se da se cepne po operativen pat.Sega izbiha pak na dr.buza i pak stava golyam mehur.Lekarkata kazva 4e e infekciya ,no ne minava s mazila a i pihme i antibiotici i te ne pomagat.Pravihme kravni izsledvaniya,te sa dobri.Moya vi daite mi savet kakvo moje da mi pomogne,za6toto to se obezobrazi gorkoto.Blagodarya vi predvaritelno!

 35. Здравейте,д-р Манева.
  Синът ми е на 5г9мес.,от малък много страда от гърло.Когато беше на 3г.правихме гърлен секрет и пробата беше „+“ т.е.имаше наличие на Streptococus auereus.Миналата година не посещава детска градина и всичко беше наред.От тази година почна да ходи и проблемите почнаха наново.Вече почти 1 месец се лекуваме вкъщи и резултат няма.Пробвахме 2 антибиотика,сиропи за кашлица,капки за нос,спрей за гърло и какво ли още не.Моля ви за съвет,какво може да му помогне,защото от антибиотиците няма ефект.Оправя се за ден-два и после пак отначало.
  Благодаря Ви предварително!

 36. Здравейте др. Манева.Преди година и седем месеца синът ми, който тогава бе на 8 години, получи странно възпаление на окото, което се проявяваше като конюнктивит със сухо люспесто образование по клепача и под окото. Възпалението започваше от дясното око и след 3 дни се прехвърляше на лявото око. След визита при дерматолог и в последствие при 3 очни лекари започнахме лечение с Максидекс, Опатанол, Латикорт, и още множество мехлеми със стероиди. Процеса затихваше през 20 дни и отново се връщаше с различна сила според сезона. Преди година направихме изследване за алергия – резултата бе, че има алергия на домашен прах, кучета и котки. Започнахме лечение с аериус, ксизал, назорекс, до момента на включване на лечение с инжекции с Алустал. Резултатът бе такъв, че след месец и половина лечение с алергични препарати, синът ми се разболя, получи остро възпаление и на двете очи, има рана в носа, кожно възпаление около устата и под дясното ухо. След година и седем месеца лечение, алергологът се сети да направим изледване на секрет от окото, гърлото и носа и резултатът бе Стафилококова инвекция – С. Ауреус 10/5 в окото и носа. Предписаното лечение в момента е Тобрадекс 3 пъти на ден в окото и носа , сребърна вода за кожното възпаление около устата и ухото и Бронхо -Ваксом, за засилване на имунната система. След толкова дълго търсене на диагнозата, дали това е верният начин на лечение? Моля за препоръка на Хомеопат в СОфия. Антибиограмата направена от лаборатория САНА е следната:
  Цефуроксамин -С
  Тобрамицин -С
  Оксацилин -С
  Амоксицилин клавиланикум асид- С
  Цефотаксим -С

  Еритромицин -Р
  Линкомицин -Р
  Триметроприн-р
  Кларитромицин -Р
  Клиндамицин-Р
  Пеницилин-Р

  Предварително благодаря за Помощта!

 37. здравейте д-р Манева имам бебе на 20 дни ,от самото начало се храни с адаптирано мляко,роден е секцио.От няколко дни мисля че има колики постоянно се гърчи след хранене присвива си коремчето,връща мляко и това което ме притеснява е че извива главичката си назад като прави буквата С на обратно това нормално ли е при колики?Освен това понякога има учестено дишане и обикновенно след хранене изплезва езичето си все едно не му стига въздух,къркори му коремчето изхожда се по един път на ден още от болницата.има сухи секрети от нослето няма температура нито промяна в цвета на кожата наддава в норми роди се 3100 49 см .Приема Инфакол и Биогайа но без ефект засега.Ще ви бъда благодарна ако ми дадете насоки какво да правя.

 38. Здравейте,д-р Манева,дъщеря ми е на 4г. получи обрив,без да е имала температура,зачервено гърло и запушен нос/жълто-зелен секрет/.При преглед от лекуващия й лекар диагнозата беше скарлатина ,без да е взет гърлен секрет.
  По мое настояване беше направен бърз тест за стафилококи -беше отрицателен.След това се направи гърлен секрет -отрицателен.Предписан й беше антибиотик ,След лечението ходи на градина една седмица и на втората в групата й имаше дете болно от скарлатина-взеха им на всички деца гърлен секрет и резултатът е изолиран S.aureus
  В момента е отново с хрема. Много Ви моля,кажете ми какво да правя ?Мислех да и направим отново гърлен и носен секрет ,но какъв е смисълът ако не се излекуват всички деца от групата ,защото само една част са изследвани.Благодаря предварително,ако може и адресът Ви за да Ви посетим за един преглед.

 39. Здравейте, д-р Манева. Детето ми на 4.5г има стафилококу ауреус в гърлото, а също й заглъхват ушите всеки път, когато боледува. Сега слагаме Бактробан, но ме притесняват ушите? Дали по някакъв начин рискувам слуха й?

 40. Здравейте Валентина,
  При всяка инфекция на носа е напълно възможно да заглъхват ушите поради намалената проходимост на евстахиевата тръба. Затова трябва да се лекува инфекцията и да се отбъбва лигавицата на носа. Слухът винаги се възстановява след като се излекува инфекцията в носоглътката.

 41. Здравей те д-р Манева ,по-случай дъщеря ми имаме проблем с третата сливица не кащля но все се възпалява и носът и е вечно сух. пилисме с тоновете лекалства ,защото тя си има и друго заболяване на- ВАОС. Тя е на 3 г,(калкареа карбоника) -били и помогнало и под каква даза даи се дава.И още нещо ИМАЛИ хомоопатичен препарад който да и помагни за вродените нарушения на уретерите (Двоино драниращта система вляво,ДОЛИХОМЕГАУРЕТЕРИС синистра -опериранае преди 2 г. но често прави инфекции ,имали някакъв метод схема за лечение защото ми омразна да пие само АНТИБИОТИЦИ и да спеняма лекар след лекар,моля напишете ми нещто ще ви бада благодарна от сърце

 42. Наталия Александрова :
  Здравей те д-р Манева ,по-случай дъщеря ми имаме проблем с третата сливица не кащля но все се възпалява и носът и е вечно сух. пилисме с тоновете лекалства ,защото тя си има и друго заболяване на- ВАОС. Тя е на 3 г,(калкареа карбоника) -били и помогнало и под каква даза даи се дава.И още нещо ИМАЛИ хомоопатичен препарад който да и помагни за вродените нарушения на уретерите (Двоино драниращта система вляво,ДОЛИХОМЕГАУРЕТЕРИС синистра -опериранае преди 2 г. но често прави инфекции ,имали някакъв метод схема за лечение защото ми омразна да пие само АНТИБИОТИЦИ и да спеняма лекар след лекар,моля напишете ми нещто ще ви бада благодарна от сърце

 43. Здравей те д-р Манева , в момента детето ми(4г) е с варицела вече 5 ден. Но точно преди да се разболее му откриха С.ауриус в нослето. Не сме го лекували към този момент-той постояно има хреми, кашлица и ангини-лекуваме го с хомеопатия и се преборваме. Въпроса ми е можем ли да почнем да даваме продуктите на аквасорс при условие, че е още с варицела и в момента е с хрема и кашлица(влажна) и 37,2 температура (давам Проспан сироп и хидрастис 15)- днес за пръв ден няма нови пъпки (поне за сега)за да почнем укрепването на организма. Какво е най подходящо от продуктите. Много се претеснявам дали няма да направи някакво усложнение от варицелата и ми е ясно че заведа ли го на лекар ще му изпишат Антибиотик. Много объркано стана, за което Ви се извинявам.
  Благодаря Ви предварително.

 44. Здравейте, д-р Манева,
  Дъщеря ми(3.9г.) страда от атопичен дерматит. С отворени рани е вече близо 9 месеца, като първата екзема се появи по време на хомеопатично лечение. В момента продължаваме лечение с хомеопатия и билки, но за съжаление не настъпва никакво подобрение. През този период преминахме през различни специалисти, диагнози, препоръки и лечения, както хомеопатични, така и алопатични. При последната консултация с дерматолог предписаха Антибиотик за пиене, антихистамини, кортикостероиди и овлажняващи кремове, като диагнозата е стафилококос ауреус, като вторична инфекция.
  Питането ми е има ли шанс стафилококовата инфекция да се излекува с хомеопатия и фитотерапия, или трябва да се започне лечение с антибиотик.
  Благодаря Ви предварително!

 45. Zdraveite,dushterja mi e na 6 godinki,edna sutrin se sabudi sus sinjo oko i ja zavedoh pri li4nata ni lekarka i mi kazaha,4e e udareno.Sled vreme i se pojaviha dve top4eta na klepa4a,ne ni davat napravlenie i samo mi izpisvat razni kapki.Mnogo Vi molja da mi kajete na kakvo moje da se dulji tova.Blagodarja predvaritelno.

 46. Здравейте отново д-р Манева!Преди една година Ви писах във връзка с проблем на внука ми,който благодарение на вашия професионализам и човешко отношение ние овладяхме и премахнахме.Благодаря,че Ви има!!Но сега се надявам да ми помогните във връзка с лечението на синът ми който е на 18 г.и има проблемно акне,което е само по гърбът му.То се увеличава когато се поти(физ.възпитание;фитнес)през лятото когато е на плаж и има пряка сл.светлина те почти изчезват.В момента провеждаме лечение със Staphylococcinum 15ch по схема,но ми се ще вие да си кажете мнението,дали ще е ефикасно и дали не трябва нещо допълнително да му се изпише.Взехме материал от пъпка и установихме че това са стафилококи.Плюс това до преди няколко години беше с астма,така че при него трябва да се подхожда по внимателно!Надявам се отново да ми помогните!Благодаря Ви предварително!Бъдете жива и здрава!

 47. Здравейте д-р Манева !
  Пише Ви майката на едно по-голямо момче – 20г. Откриха в храчката му баткерията Стафилококи Ауреус. Кашля непрекъснато и боледува често. Поддържа често температура. Проведе се лечение със „Зинат“,но след като го спря отново се разболя. След това му преписаха „Левокса“ и „Цинк-Биотин“.
  Моля Ви, посъветвайте ме какво да предприема. Възможно ли е хомеопатично лечение-до сега никой не ми е предписал такова.
  Благодаря Ви !

 48. Здравейте д-р Манева!
  Дъщеря ми е на 4 месеца и от една седмица е с разтройство.Няма температура.На кърма е.Не съм я захранвала.Направихме микробиологично изследване и се оказа стафилокок ауреус.В момента я лекуваме с антибиотик.Въпроса ми към Вас е каква може да е причината и може ли инфекцията да е предизвикана от ваксина.Точно на седмия ден от вторият прием на ваксина Ротарикс започна разстройството на детето /в същият ден сложихме и ваксините Пентаксим и Синфорикс/.Благодаря ви предварително.

 49. Здравейте д-р Манева,
  Имам син на 3,5год. С трета сливица е. От януари прави пневмония, след което го заведеох на клас. хомеопат. В периода на лечение с хомеопатия нарави бронхит (пи Сулфур 30, а след това и 200, антибиотика от личния лекар не го дадохме веднага). След като детето започна да плаче, че го боли ухо дадохме антибиотика, като не спрях хомеопатичното. От началото на април пие и сингулар (не е правил пристъпи на астма, но диша тежко) Сега отново е с бронхит. Днес излезнаха иследванията от гърления секрет – STAPHYLOCOCCUS AUREUS. Сега отново е на антибиотик – Макропен. Казаха ни , че е задължително да махнем третата сливица и да го спрем от градина. Моля Ви, кажете има ли лечение с хомеопатия на тази бактерия, можем ли да не махаме третата сливица като не застрашаваме детето от постоянни бронхити и влошаване на здравето му. Благодаря Ви!

 50. Здравейте Д-р Манева,
  Случайно се ровех да намеря нещо за стафилококова инфекция и срещнах Вашето име.Имам проблем, който ни тревожи много.Дъщеря ми е студентка по молукулярна биология трети курс. И в упражненията по имунология, инвитро и микробиология са работили с бактерии, една от които е и стафилококовата,иширихия и ….След 3-4 дни получи обрив но не по цялото тяло а на определени места/меките/тъкани.Ходи на кожен лекар и диагнозата се потвърди.Взема антибиотик аугментин 7 дни и продължи лечението със Зинерит /цинк и еритромицин/за външно третиране.Незнам дали е достатъчно две или три пъпки пак се появиха, но много бързо прегоряха.Кожата промени цвета си петната поизбледняха но се стахувам от нова инфекция.Моля, за съвета Ви? Как да постъпим отново по лечение или периода е дълъг и един месец не е достатъчен?Благодаря Ви предварително за вашето компетентно мнение!

 51. Здравейте Д-р Манева Имам племенница на 5г.,която е със стафилококи в кръвта.Налага се аз да я гледам известно време,но се страхувам,че ще бъде в контакт с дъщеря ми(2г.)Заразно ли е,има ли опастност за другите деца с които контактува?Благодаря предварително!

 52. Здравейте д-р Манева, синът ми е на 2 месеца и има стафилококова инфекция(взеха секрет от нослето) и имаме запушване на слъзни канали-редно ли е да се поставя Пентаксим.Защото се притеснявам ,че лечението ще отнеме повечко време и да не закъснеем с ваксината.Бладодаря виии

 53. Здравейте д-р Манева! Видях,че вече ви е задаван въпрос за пиодермията,но вие вероятно сте отговорили по е-mail – затова извинете,че пак ще ви попитам,но какво би следвало да е лечението на вродена пиодермия. Имам син на 10 дена – в болницата беше на антибиотик,а после третирахме пъпчиците с Певизон. Интересувам се дали тази вродена инфекция ще окаже влияние на имунитета на детето за в бъдеще и дали следва да очаквам и други прояви за в бъдеще за инфекцията. Съответно как мога да им повлияя с хомеопатия. ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!

 54. • Здравейте д-р Манева!Детето ми е на 3 месеца и имаме стафилокок ауреус,показано от микробиологичното изследване.Имаме го още от болницата-аз раждах секцио-това ми е първо раждане.Детската ни докторка ни предписа Бактробан за нослето -10 дена да слагаме,1 седмица почивка и на 18 ден отново секрет да се вземе. Много се притеснявам, понеже педиатърката ни каза, че най-вероятно ще се наложи да приема антибиотик през устата! Има ли друг метод да се излекува, ако може да прескочим антибиотиците. Поради този факт още не са ни сложили ваксини – Пентаксим, има ли възраст до която може да се слага тази ваксина, притеснявам се да не стане късно да се бие. Много ще ви бъда благодарна, ако ми кажете как да се отървем от този стафилокок. Моля ви за помощ!

 55. zdraveite d-r Maneva,
  imam stafilok aureus ot 6 godini nasam, lekuvala sam se s kakvo li ne, s antibiotici, Roaccutane,protivoza4ata4ni, s lokalni sredstva sa6to-Zinerit, Dalacin T, Benzoyl Peroxid.., ot 1 sedmica nasam sam spqla priema na Doksiciklin, koito trqbva6e da priemam 3mes, no go sprqh, zaradi poqvilite se afti v ustata.Mislq 4e s tezi lekarstav problema mi stana po zadalbo4en, kogata stana po suha i lu6te6ta se, imam dermatit i ot antibiotika se poqviha i gabi4ki po kogata. Ve4e sam ot4aqna, 4e nqma le4enie sre6tu tova zabolqvane. Moge li homeopatiqta da mi pomogne? kakvo bihte me posavetvali? kak da si zapi6a 4as za pregled pri vas. blagodarq vi predvaritelno.

 56. Здравейте д-р Манева,
  синът ми е на 4,5г,след навършване на 1 г започна много често да боледува,изкарахме пневмония след което се започна с чести пристъпи на задух,случваше се да му бием
  орбазон по 2-3 пъти на месец.Заведохме го на алерголог и започнахме лечение с Флексотид(2 пъти на ден)и ефира(по 1т)и така до преди 2 месеца.Вече нямаме пристъпи но остана постоянна кашлица,някои дни е силна а понякога много рядко.Колкото и сиропи да му давам не помагат.Днес му взехме резултата от гърления секрет и се оказа че има наличие на Staph.auriq(не мога да разчета добре втората дума)изписаха ни или зинат от 250мг или аугментин.Не знам дали да му давам един от тези антибиотици,защото преди месец пак бяхме на антибиотик(лошото е че и двата антибиотика не му действат добре на корема)Искам да ми помогнете с вашето мнение и евентуално да ми препоръчате за по-нататъшно лечение нещо за тази кашлица ,хрема и за имунната му система,защото ходи на градина а там постоянно има болни деца.

  Благодаря ви предварително.

  С уважение:Р.Иванова

 57. Здравейте д-р манева дъщеря ми е на 5 години и за втори път и и откриват стафилококус ауреус във влагалището. Първия път се лекувахме с антибиотик а сега след направена антибиограма доктора ни не ни изписа нищо защото тя нямала температура. Въпроса ми е какви ще бъдат последствията ако не се лекува? Засега оплакванията и са сърбеж и секрет със жълто-зелен цвят. Трябва ли да чакам да вдигне температура за да я лекувам? Казаха ми че тази бактерия се среща изключително рядко извън носа и гърлото. Благодаря ви предварително.

 58. Здравейте д-р Манева имам син на 2м. и 10 дена, когато родих се оказа че имам инфекция стафилокок аурис и ми набираха шевовете, да но аз незнаех в началото и 20 дена кърмех докато разбера какво става с мен, като разбрах ми забраниха да кърмя,но ме е страх че съм предала ифекцията и на детето. Понеже постоянно му супи нослето и тука от 2, 3 дни му се засили супенето,апък няма температура и по- нищо неличи да е болен.А и от едното око все му тече секрет.Моля ви посъветваите ме какво да направя,може ли да съм му предала инфекцията. Благодаря ви предварително.

 59. Zdraveite d-r Maneva az vse o6te ne sam rodila no mi otkriha stafilokokys ayreus pri vzemaneto na posledniq vlagale6ten sekret tova kakav ris nosi za deteto poneje ne mi bqha izpisani hap4eta a segana 13 mi predstoi rajdane

 60. здравейте др-манева детето ми е на 1,3м след одраскване на носа получи пъпка с вода и след това се образуваха огромни корички.лекарката ни предписа седакс и ни изпрати на хирург.хирурга ни прати на кожен и ни казаха че имаме инфекция.тя ни изписа правен мехлем и някакъв спирт казаха ми че ще отшуми за 2дена.искам мнението ви.благодаря ви предварително

 61. Здравейте д-р Манева! Помогнете ми, моля ви! От 3 месеца и повече малката ми дъщеря , която е в момента на 11 месеца е с едни сополи, ту утихват, ту пак се появяват, от прозрачни , вече гъсти и жълти. През тези месеци пихме какво ли не, изписано от лични лекари и педиатри, само при УНГ не сме ходили. Пихме Стандацилин, Флудитек сироп, Гаразон капки, Виброцил, и последно преди седмица приключихме с Бивацин капки в носа, клеева тинктура и сироп Хустагил, но няма промяна в тези сополи, както и едни хрипчета , но лекарката ни ни успокоява,че не е просто ринит и това са храчки . Да уточня и, че имаме кака на 4 години,която откакто тръгна на градина е периодично с кашлица и сополи,и тя от една седмица е със сополи. Днес излезе резултат от носен секрет на малката и показа Стрептококи пневмония. Лекарката ни изписа антибиотик Зинат, но не съм го wзела. Иска ми се да не прибягвам пак до антибиотик, 4е от както се е родила вече 3 антибиотика е изпила.Дали ще ни помогни samo Staphilococcinum 15 CH?

 62. Здравейте д-р Манева!
  Синът ми е на 22дни и от 2-3 дни се борим с пиодермия според нашата педиатърка (донесена от болницата). Има ситни пъпчици, някои с бяло връхче, които първо бяха само по бузките, но се разпространиха по вратлето,гърдичките,главичката и цялото лице. Мажем с Пиоктанин от 2 дни, но ефект никакъв за сега… Дали бихте могли да ни препоръчате някакво друго лечение или поне да изкажете някакво мнение по нашия казус?
  Благодаря ви предврително 🙂

 63. Здравейте Д-р Манева!Имам дъщеря на 2 месеца и половина.Няколко дни след като ни изписаха бебето ми се пот сече от тогава до сега се борим с това и никакъв резултат,какво ли не използвахме различни кремове в момента използваме „Езоин“ мисля че се казваше това е спрей.И незнам какво да правя вече,обаче преди няколко дни отидох в бебешки магазин и заговорихме за това а бебето ми е болничко но почти вече се оправи но и сълзяха очичките с гурлички и нослето и е запушено,продавачката каза че можeби това да е стафилококова инфекция и много ме притесни,,не мога да разбера това ли са симптомите?И как да се преборя с пот сеченото?

 64. Добър ден, д-р Манева!
  От както синът ми се разболя за първи път с пневмония(двустранна- на 10 месеца) и го „натровиха“ с антибиотици, не съм спряла да се интересувам от хомеопатия. Сега вече е на 2г и 2м. и за близо 4 седмици изкара 2 пневмония, най-накрая му пуснаха гърлен секрет, в които откриха стрептокок пневмонии- и отново сме на антибиотик. Въпросът ми е – има ли хомеопатичен препарат, чрез който да преборим бактерията и кой е най добрият хомеопат в РУСЕ. Благодаря Ви предварително.

 65. Здравейте, д-р Манева,
  Аз съм на 53 години, от много млада имам астма. Миналата година ми откриха стафилококова инфекция на очите, много трудно се справихме с нея, като изредихме куп антибиотици, накрая мина от Офталмо септонекс.
  Преди месец получих алергичен шок – масирани сърбящи обриви и оток на Квинке, причинителят все още е неизяснен, в момента съм на преднизолон по схема, пия ксизал от 7 декември. Бихте ли ме посъветвали още колко време да пия Ксизал и дали този алергичен шок има нещо общо със стафилококовата инфекция, за която Ви споменах?
  С уважение: К. Рашева

 66. Здравейте, д-р Манева !
  Имаме бебе на 8 м., което от два дни ,когато заспива започва да кашля, сякаш се дави.Притесняваме се ,защото по-голямата ни дъщеря / на три годинки/ изкара два такива пристъпа в продължение на една година и имаше няколко „диагнози“- ларингит,ГЕР… Какво може да е и на какво се дължи?
  Дали е някаква алергия ? Има ли алтернативно лечение? В момента на бебето даваме капки „синекод“ и „флудитек“ и няма подобрение.
  С уважение:Вили

 67. Здравейте д-р Манева!
  Синът ми е на 2 месеца и има стафилококи в нослето.Сега ще му правим изследване и на изпражненията защото не знаят как да го лекуват бил много малък за антибиотици.Моля Ви да ме посъветвате какво да направя

 68. Здравейте Д-р Манева! Дъщеря ми е на 4г. и 3м. Появиха и се малки пъпчици със зачервяване локализирани само в областта около устата, също така започнаха да се появяват и около очичките.Водих я на кожен специалист във гр.Видин – каза ми атопичен дерматит. Предписа медицинска козметика на Адерма, паста Локоид и фусидин. Нищо не помогна, а продължаваха да излизат. Тогава я заведох в София на дерматолог, венеролог, хомеопат не и поставиха диагноза, а предписаха апис мелифика по 3 зрънца на ден, и два правени мехлема, от които единият засъхва като пудра, той е при зачервяване, а другият когато не е червено. Не се премахна зачервяването, нито обрива, тогава я заведох на алерголог отново в София не прояви реакция към 20-те алергена и специалистът и постави диагноза стафилококова инфекция. Предписа промивка с калиев перманганат след всяко хранене и мазане на местата с обрив, с паста тридерм и след това с козметичен балсам на Юриаж, бариедерм – изолиращ и възстановяващ. Затихнаха пъпките и зачервяването, но все още има, а ме притеснява, че вече с тридерма не може да се маже. Този проблем лекуваме от Коледа насам.Педиатърката ни предписа пък пиоктанин, но много я щипе и й свива кожичката. Вие какво ще ме посъветвате? Извинявам се за дългото обяснение, но все пак става въпрос за детето ми и бих искала да Ви информирам по-подробно.
  Много Ви благодаря предварително?

 69. Здравейте д-р Манева.Аз съм почти пълнолетен и страдам от стафилококова инфекция от около 2-3 години в началото вземах антибиотици,но не помогнаха.После прибегнах до хомеопатия,която също след около година не помогна.След това чух за ваксините на Анаста,които до момента(предстои ми псоледната РЕимунизация) също нямат ефект.Състоянието ми е следното отделям секрети от гърлтоо си на всяка минута.Много е неприятно постоянно се отделя секрет неспираемо е просто.Ако можете да ми дадете някаква алтернатива,моял пишете ми:)

 70. Iskam da popitam kakvo lechenie bihte mi preporuchala za slednata diagnoza : ST.PNEUMONIEAE MASOVO
  BLAGODARQ PREDVARITELNO !! 🙂

 71. Здравейте д-р Манева,
  Преди 2 месеца откриха стафилококи aureus в гърлото и носа дъщеря ми, която е на 4 годинки. Лекуваха я с Аугментин и Зинат – без резултат. После с хомеопатия, но зелените сополи и кашлицата не спряха. Обиколохме доста лекари, но всички са единодушни, че бактериите са упорити. Убедих се и сама в това, но какво да правя?

 72. Здравейте д-р Манева,аз имам две операции пръвата е на синузит втората е премахване на полип вноса на дясна ноздра и разширение на лява ноздра.Преди втората операция ми откриха следните алергии.хемолитичен стрептокок а,хемолитичен стрептокок в,стафилококус албус стафилококус а,реус,хемофилус инфлуенце,груповфунгиален-д1 и групов фунгиален-д11.Кажетеми как да се справия стези неща.Какво трябва да взимам.Моля пишетеми на имеила който ви изпратих.Благодаря

 73. Здравейте д-р Манева
  Детето ми, което е на 14 месеца хърка нощем от около 2 месеца, без да има хрема или кашлица. По мое настояване взехме носен и гърлен секрет. От нослето не се изолираха бактерии, но в г рлот има наличие на staphylococcous aureus масово. Нашата лекарка каза, че не се налага антибиотик, препоръча терапия с бронховаксом. Притесн вам се, за ото детето доста боледзва от както е родено от различни бактериални инфекции, една от които беше staphylococcous hominis в кр вта, месец след болничен престои по повод уроинфекции с klebssiela. Въпроса ми е дали наиситна може да се остави детето без антибиотично лечение докато не мпокаже симптоми на инфекция?
  Благодаря

 74. Здравейте д-р Манева!
  Синът ми е на 25дни и от 3 дни се борим с стафилококва инфекция според нашата педиатърка (донесена от болницата). Има ситни пъпчици, някои с бяло връхче и зачервяване около тях, които първо бяха само по бузките, но се разпространиха по вратлето,главичката и цялото лице. Мажем с Пиоктанин от 3 дни, но ефект няма. Дали бихте могли да ни препоръчате някакво друго лечение или поне да изкажете някакво мнение по нашия казус?
  Какво ви е мнението за лечение с бактробан.

 75. Здравейте!Наскоро при изследван секрет на носоглътката ми откриха Candida albicans и stafylokokus aureus.Възможно ли е от мен да се е заразила и дъщеря ми?Когато се събужда сутрин има лош мириз от устата й.Може ли да й давам да пие STAPHYLOCOCCINUM CH за 1-2 месеца и така да я излекувам?

 76. Здравейте.
  От тази година детето ми /4год/ започна да посещава детска градина и започна да боледува /хрема и възпалено гърло/, установи се след повече от 2мес. в гърлен секрет, че има стафилококи и streptococus pnevmoniae, освен носа и гърлото започнаха да се възпаляват и очите – за това избрах антибиотика. Иначе като беше на годинка успешно излекувах ме стафилококи само с хомеопатия. Въпросът ми е : Като започне отново да посещава градина има голям риск да се зарази отново, за това може ли профилактично да му давам: staphylococcinum 15ch и streptococcinum 15ch по 10 гранули от всеки на всеки 2 седмици за 3 месеца. Като едновременно му давам инфлуенцинум всяка седмица по 10гранули/веднъж. И от една година приема Зелена енергия, защото имунитета му е слаб, но към Колактива има непоносимост. Не посещавам хомеопат и за това задавам въпросът си към Вас.
  Много Ви благодаря за отговора.

 77. Здравейте Д-р Манева,изолираха ми стафилококи в урината,но аз смятам че си ги нося доста отдавна,имам запушен нос,и болки в уретрите и кръста,изпих 2 антибиотика но няма подобрение,инфекцията се връща пак,сега се опитвам да засиля имунната система за да се пребори сама,искам и да направя преглед при хомеопат но тук във Варна незнам към кого да се насоча,бихте ли ме посъветвали Вие!Благодаря Ви!

 78. Здравейте д-р Манева бебче на 2 месеца от 20 дни има хрема.Пробвахме с капки Тобрекс 1 седмица не мина, педиатъра ни изпрати на изследване за бактерии в нослето и устата, но резултатите бяха доби: няма бактерии.Въпреки това ми изписа Бактробан, но след 2 дни имаме ваксина Пентаксим.Педиатъра каза че няма проблем да я сложим,но аз се притеснявам тъй като има още хрема и Бактрубаба е с антибиотик мисля. Да отложа ли ваксината?

 79. Здравейте,д-р Манева!Аз съм на 36 години,но ме сполетя същата участ-стафилококва инфекция ауреус.Изписан ми е антибиотик/Далацин/,капки за очи/Азитер/,мехлем/Флоксал/ и капки за нос/след направена антибиограма и за очите,и за носа и гърлото/.Вече мина месец,но подобрението е незначително.Смятате ли,че трябва да се сменят медикаментите или да мина на Стафилококцинум,сребърна вода и клеева тинктура/за носа/?

 80. Здравейте,д-р Манева! Имаме бебенце на 11 месеца почти от два месеца кашля но докторката казваше че гърдите са чисти и гърлото не е зачервено.Направихме секрет нос и гърло и показа стафилококва ауреус.Аз много се притесних.Много ли сме закъснели и трябва ли да си изолирам детето от други деца?Благодаря ви.

 81. здравейте.аз искам да попитам за мен.от 3 месеца имам проблеми в устата.бели петна,изтръпване на езика,болки в гърлото и др.както и някакви образувания като бели пъпки или израстъци много назад по езика ,дори част от тях не се виждат,към сливиците,но ги чувствам.след многократни посещения при лекари/всякакви/ми откриха в устата/stephylococcus hominis какво причиняват?възможно ли е от тях да имам тези проблеми?

 82. ЗДравейте д-р Манева,

  на дъщеричката ми откриха стафилококва ауреус в носа. Доктортака ни каза веднага да пием сумамед, но аз не искам да започвам с антибиотик. Как да постъпя? Или една колежка ми препоръча бактробан, моля за съвет

 83. Здравейте дъщеря ми е на 3г и 10 мес. до две годишна възраст не беше пила антибиотик ,но от както навърши 2г. се започна ходенето по мъките !Много често започна да се стига до антибиотик.Правеше по 2 гнойни ангини в месеца и постоянни възпаления на горни дихателни пътища с неуточнена локализация.Ходим често на специалист УНГ ,и постоянно сме на лекарства било то профилактика или антибиотик.След около година пиене на какви ли не химикали ,който уж щяли да помогнат за тази трета сливица ,която била проблем ,насрочихме операция и на 13 август я извадиха.ДА ама Не подобрение няма, а на всичкото отгоре и сега ни откриха Стафилококи аурериус . Друго ,което се появи бяха пъпчици и зачервяване в областта на гениталите и започна да се бели кожата на пръстите на ръцете и дланите.Отчаяна съм д-р Манева ,моля дайте ми съвет към какъв специалист да се обърна !И кави мерки да предприема,не желая да тровя детето си с повече излишни лекарства!Благодаря Ви!

 84. Дъщеря ми от бебе има стафилококи в носа и гърлото ,лекуваме с антибиотици но ефекта е временен.Тя сега е на 2г 4 м и ходи на ясла и съответно често боледува .Последнните два пъти започва хрема коиято мн трудно се овладява става белезникава до зелена .Справяме се с антибиотични капки.
  Миналата година след взет секрет ,открити стафилококи и лекуването им с антибиотик ,започнах да давам Стафилококциум през ден по 5 гр.
  Тази година мога ли да повторя курса ,въпреки че не съм взела секрет.
  УНГ ми каза че щом хремата става зелена значи е стафилококи.

 85. Здравейте д-р Манева
  Имам дъщеря на 8 месеца.От 1 месец има бяло до прозрачно течение от влагалището.Понякога става зеленикаво и по-гъсто като сопол. Педиатърката ни твърди, че това е вследствие на изхожданията и замърсяване.Почиствам я след всяко изхождане, промивам я с вода и вече и с разтвор от лайка.Изписаха ни фуцидин крем и Клотримазол.Казаха ми да ги редувам сутрин едното и вечер другото.За момента не виждам подобрение.Не трябва ли първо да се вземе секрет и да се установи дали няма инфекция или някакви бактерии? Какво бихте ме посъветвали и възможно ли е това да са Стафилококови инфекции?
  Благодаря предварително

 86. Здравейте! При изс. на носогърлен секрет ми изулираха stafilokokus aureus эапочнах моментално лечение … първо пих augmentin a cлед това c zinat a след това с biseptol но все още имам. Преди имах акнета по лицето и се лекуван с zenerit и imex в момента нямам акнета но не мога да си излекувам инфекцията. Според вас какво трябва да правя сега? Благодаря предварително за съдействието

 87. Здравейте!Имам момченце на 3 месеца.От 2 седмици е с запушено носле особено вечер и сополки от време на време зелени.Взе и много да се поти.Закашлял се е един двапъти и то вечер.Хърка постоянно от нослето.
  Нашата педиатърка го прегледа и каза че нищо му нямало.Искаше да му бие ваксината,но я птложих.В такъв сшучай трябва ли да му правя някакви изследвания?И бие ли се ваксина ?

 88. Здравейте, можете ли да ме насочите към лечебно заведение където мога да отида да си направя изследване за стафилококи в Пловдив??

 89. Здравейте д-р Манева дъщеря ми е на 7 г. от декември през 2 седмици е болна пила е какви ли не антибиотици дори и в болница беше и след 2 седмици пак болки в гърлото зачервено гърло т 39 ‘но вече минахме на хомеопатия за радост и действат хомеопатичните но след 2 седмици пак е болна .вече 2 пъти и взимат секрет от гърлото казват всичко е чисто .на унг я водих казват това не е ангина а и излизат и едни бели петънца по сливиците моля ви за съвет защото не знам вече какво да правя това е на всеки 2 седмици.Всеки доктор казва с течение на времето ще отмине но аз съм много притеснена защото вече е топло и тя продължава да боледува.

 90. Добър ден д-р Манева,
  Попаднах на Вашата статия и се надявам да ми дадете насока какво да правя защото станах жертва на некомпетентно лечение срещу стафилококова инфекция. На 34г. съм и от 3 години вече лекувам стафилококова инфекция която вече разви резистентност към всички антибиотици. Цялата ми глава е покрита със гнойни пъпки, като казвам глава имам в предвид окосмената част на главата. Имах бизнес който пропадна заради тази болест. Годеницата ми ме напусна, вече съм на ръба на отчаянието. Много Ви моля, за съвет или за насока към специалист който да ми помогне да се справя с този проблем. Пъпките са много, по цялата окосмена част на главата, на гъсто не болят не сърбят, но не минават, а се размножават. Наистина съм отчаян. Искрено се надявам на Вашето мнение!

  С уважение, г-н Георгиев!

 91. Здравейте д-р Манева, аз съм момиче на 23 години и преди 2 години забелязах странна бяла слюнка до като спя. Правих изследване на гърлен секрет и се изолира голямо количество хемофилус инфлуенце. Не знам какво да правя вече пих два пъти антибиотици но бялата слюнка и лошия вкус нощем не се махат. Не искам да пия пак антибиотик а и не знам вече към кои доктори да се обърна. Дайте ми съвет за хомеопатия. Благодаря

 92. Здравейте и от мен искам и аз да попитам? Бремена съм в 27 г.сед. и от няколко дни ужасно ме боли гърло забелязах, че и пъпчици се появиха малки бяли по езика отидох на лекар,но се оказа че ще отсъства няколко дни и го замества някакъв измислен отказах се и направо в аптеката до нас доверие имам и на фармацевката ни та тя ми каза със сода не помага и това и гаргара с лайка също моля за спешен отговор благодаря предварително!

 93. Здравейте д-р Манева. Имам един малък проблем и искам да попитам.Синът ми е на 3 години,от около 1-2 месеца не съм сигурна има една пъпка на носа,такава малка беше,но днес мисля че малко се е подуло и е зачервено,но няма връх.Прочетох много въпроси и отговори в сайта ви и се по обърках малко.Не съм го мазала с нищо,според вас с какво мога да го мажа? Благодаря предварително

 94. Здравейте д-р Манева. Страдам от цистит. Изследваха ми стерилна урина и резултатът беше – стафилококи в урината. Изкарах един курс с Аугментин, от който си навъдих и гъбички /тях лекувах с Клотримазол вагинални таблетки/. Въпросът ми е : След колко време мога да пусна стерилна урина отново , за да видим какво е положението след АБ и бихте ли ми препоръчали хомеопатично лекарство ,което да пия превантивно. Благодаря.

 95. Здравейте! Дъщеря ми е на 8г и имаше вагинално течение. Бе изолиран стрептокок-ентерококи. След лечение с Сумамед и Панцеф и повторно изследване бе изомиран стафилокок ауреиус. След консултация с Аг специалист без преглед ни казаха да праеи промивки с KMnO4 и смрадлика. Локално мазане с гентамицин крем/по снтибиограма/. Само този антибиотик е чувствителен. Достатъчно ли е това лечение и необходим ли е АГ преглед?

 96. Здравейте! Дъщеря ми е на 9 години, преди 3 месеца и се появиха пъпчици на входа на влагалището и бяха изолирани масово Стафилококи ауреус. Изписвани са ни кремчета Гентамицин и Бактрибан, но няча резултат. След като секрета е взет от влагалището и кремовете не могат да проникнат вътре , как трябва да се лекуваме? След като има пъпки може ли да пие Стафилококцинум? Благодаря

 97. Здравейте д-р Манева!Случаят при мен е следният: имам екзема на дясната длан на ръката, в началото беше много малка,но вече 7години я имам и започна много да расте т.е обхвана цялата ми длан и започва да обхваща и другата ръка. При направена натривка се оказа, че имам стафилококи ауреус.По антибиограма пих Таваник 500мг.Въпросът ми е при неуспешно лечение, може ли да премина на хомеопатия? И ако да какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително!

 98. Здравейте Д- р Манева! Имам син на два месеца, на месец започна да сумти нослето, а същевременно и повръщаше педиатърката ни изписа капки с адреналин за отпушване, резултат нямаше, заведоха е го при друг педиатър предписа ни капки за очи и спрей да промиване, след няколко дни се появи и кашлица, изписаха ни капки коларгол и сироп Проспан, но след ден- два се влоши и се стигна до антибиотик от който бебчо повръщаше и се наложи да влезем в болница с бронхиолит след взети секрети от носа, гърлото и дупето откриха stafilococus aerus в гърлото, нослето продължи да сумти и го заведох на уши, нос и гърло изписаха ни капки макситрол и дактарин за гърлото, но видим резултат не виждам, моля ви дайте ми съвет как да се справим със сумтящото носле и задната хрема

 99. Здравейте д-р.Манева,дъщеря ми е на 6г 6м, и имаше вагинално течение. Бяха изолирани S.PYOGENES, лекувахме се със Зинат 250mg, Биогая – която пихме по продължително време, и седящи вани с тетра. Течението спря, преди седмица пак се появи леко течение, взеха вагинален секрет и този път се изолира МИКРОСКОПСКИ ПРЕПАРАТ ПО ГРАМ 1. 1-2 левкоцита / поле. МИКРОБИОЛОГИЧНА НАХОДКА 1. Изолира се S.AUREUS 2. Не се изолира TRICHOMONAS VAGINALIS 3. Не се изолира Candida . Казаха да не пием АБ, и да не се тревожим(като междувременно течението спря преди да излезе резултата от секрета). Моля за съвета Ви, зашото въпреки всичко се тревожа. Благодаря Ви от сърце предварително!

 100. Здравейте Д-р Манева, бременна съм в 5 месец с диагноза остър фарингит с налепи. Специалистът, който ме прегледа УНГ ми препоръча да приемам Дуомокс 1000 г., защото бил по-щадящ от аугментин. Гинекологът ми, който следи бремнността счита, че аугментинът е по-подходящ, а и оригинален за разлика от дуомокс. До колкото разбрах от фармацевтите единствената разлика между двата препарата е съставката клавуланова киселина, която засилва действието на аугментина, което би следвало да го прави и по-ефикасен, но за разлика от дуомокс, в чиято листовка пише, че има възможност да се приема от бременни и кърмачки в листовката на аугментин не видях подобна информация. Много съм притеснена да не навредя на бебето и въпреки всичко си закупих аугментин и послушах гинекологът си. Моля Ви за коментар относно ефикасността на медикаментите и евентуалният ефект върху плода. Освен това забравих да ви спомена, че си взех аугментин 875/125г., който може би е аналог на дозировката на дуомокс 1000, дали е така, приемам ги по 1 на 12 часа? Благодаря Ви предварително за отговора!

 101. Здравейте Д-р Манева , моето дете е на 40 дни . в акото имаме жилки кръв , взееха ни секрет от акото Откриха ни стафилококова инфекция . Приложиха ни лечение с Терцев , след направена антибиограма смениха антибиотика с амикин . Въпроса ми и далш има и друг вариянт за да предотвратим инфекцята . Благодаря .

 102. Dobar vzchzr dr Maneva predvaritelno se izvinqvam che pisha na latinica. Dashteria mi e na 8meseca i polovina i ot 3dni sa i izlezli cherveni papchici s bialo vrahche po diasnata strana na korema i gardite i po dvata kraka za sega niama po racete. Vazmojno li e da e alergichna reakcia? Edinstvenoto koeto sam i dala e polovin jaltak no predi tova i biah davala 2pati po chetvartinka. Bihte li mi dala savet?
  Blagodarqpredvaritelno

 103. Здравейте,д-р Манева !
  От няколко месеца семейството ми страда от нашествие на златист стафилокок,(доказано от микробиологична лаборатория) .Нашествието се изразява в появата на болезнени циреи и конюктивити.Дъщерями е на 24 години,с атопичен дерматит и при нея разбираемо е най-тежко положението на кожата,синът ми е момче на 20 години,здрав,прав ,спортист и при него се появиха във вид на циреи.Съпругът ми е с непрекъснат конюктивит,майка ми с огромен цирей,татко ми е на легло ,при него се прояви като конюктивит.От направенит антибиограми ,започнахме лечение с Доксициклин и пробиотици.Нещата след лечението се оправят и след месец всичко се повтаря.
  Д-р Манева,Моля Ви да ми отговорите може ли тези бактерии да виреят във питейнта вода!Благодаря Ви!

 104. Д-р Манева,откриха на дъщеря ми така наречения златен стафилокок.Симптомите се изразиха като разтройство.Лежахме 6 дни в болница и бяхме лекувани с амикацин.След изписването ни изписаха бисептол,,но от него на 5 ден и излезе обрив,смениха го със Зинат,но тя не го хареса и не искаше да го пие и минахме на Клацид.Него го пихме 5 дни.Появиха ни се и секрети в нослето и сега мажем с Бактробан.Лекарката на дъщеря ми не ми каза за никаква микробиология,че трябва да пусна за да видим дали е излекувана.Въпросът ми е понеже вече се съмнявам в лекарката на дъщеря ми как трябва да постъпя и какво да направя за да се излекува.Става въпрос за 2 месечно бебе.

 105. Здравейте,д-р Манева!
  Съжалявам и се извинявам ,но не бях прочела условието.Ще ви бъда много благодарна ,ако ми отговорите.

  • Здравейте,от 10 месеца боледувам често.Всяка седмица.Април месец ми откриха след микробиологични изследвания гъбички в гърлото.След няколко дни казаха,че ми е минало,но не ми направиха отново микробиологични изследвания.Сега отидох отново,защото не съм спирала да боледувам и откриха стафилококи.Антибиотици не помагат сега съм на Инфлуцид, тонзилотрен и цинабсин.Притеснена съм много,чета много лоши неща.Как да се справя? Благодаря ви предварително!

 106. Здравей те!От един месец съм с стафилококва ауреус в носа и гърлото.Не понасям никакви антибиотици.Имам страшно много алергии.Изписаха ми хомеопатия 1 месец ги пих.След 10 дни синтомите се върнаха кашлям,лютими в устата и гърлото .Нещо ужасно.Моля дайте ми съвет.Дали да продължа с хомеопатията отново.БЛАГОДАРЯ!

 107. Здравейте,бебето ми е на три месеца,на втория ден след рждането разви конюктивит,бе му назначен офталмосептонекс,след 14 дни ,и никакво подобрение тобрекс,а след това вигамокс,последно слагам оку флаш,само в заразеното око,но резултат никакъв,правихме антибиограма,при микробиологията се оказа златист стафилокок аериус

 108. Здравейте д-р Манева,
  дъщеря ми е на 2 год.и 11 месеца. От лятото на тази година / 2015/, след приеми на антибиотици дудата и непрекъснато се зачервява и отделя секрет, придружен с миризма. От личната докторка мажехме с клотримазол, тридерм, гентамецин /това са лекарствата които ползвахме до сега/, оправа се и като приключим след няколко дни пак се появява. Това е непрекъснато. напарвихме вагинален секрет и излезе че има Стафилококи. Аз реших и да пусна обикновенна и стерилна урина /три последователни дни/ и всичко беше нормално /урината излезе стерилна/. Личната докотрко на дъщеря ми каза че няма да изписва антибиотик и да я мажем с гентамицин. Но мажем , минава и пак се появява зачервяването. Може ли да ми дадете съвет какво да правим и може ли да я мажа с КОЖЕН БАКТРОБАН.
  Благодаря Ви предварително.

 109. Здравейте д-р Манева
  Детето ми е на 5месеца и е постоянно със хъркащо носле
  Отлагаме доста време ваксините,но ни предстои да му бият дтк, а той продължава да хърка през нослето и до преди 2дни съм му давала капки фуситалмик в носа
  Въпроса ми е при това положение може ли да му се бие ваксината тъй като педиатърката иска да я бие.
  Предварително ви благодаря

 110. Здравейте д-р Манева!
  Откриха ми стафилокок в урината. Бихте ли ме насочили към хомеопатично лечение, защото с антибиотици не можах да се излекувам. Благодаря!

 111. Петя : Здравейте д-р Манева ! Декември миналата година ми беше отрит стафилокок ауреус и ешерихия коли от секрет взет от пубиса . Раната беше обработена от хирург и ми беше изписан алвелокс за 7 дни , последва лечение и със Зинат пак 7 дни и локално гентамицин . След втория антибиотик се появи ново огнище на близко разтояние пак в окосмената част . Беше ми забранено отстраняването на комсите лечението продължи без прекъсване след 2 антибиотика и със инжекции гентамицин . Огнището спря да се подува но не поникваха никаки косъмчета от там и на пипане се исеща , че е бучка . При натиск боли . И така 3 месеца . Преди ден се наду слагах ихтиол и тази нощ се е спукало като от марлята , гнойта се е стекла към влагалището и се притеаних ужасно. Дезинфекцирах с кислородна вода с реванол . Ще посетя кожен, но не мисля че ще ми помогнат особено. Защото до момента не виждам подобрение даже напротив от непрекъснатото пиене на антибиотици и инжекциите получих пълен срив на иминната система . Знам , че много хора Ви пишат ! Умолявам Ви да обърнете внимание и на моя проблем , защото вечв се отчаях ! Предварително Ви благодаря!

 112. Здравейте ,от Ямбол!Имаме близнаци н 1.9 месеца на единия му откриха стафилококи аирели в гърлото,след прикарана вирусна инфекцияне ,не ни изписаха лечение тъй като няма никакви симптоми .Въпросът ми е не може ли да се лекува с хомеопатия.

 113. Здравейте доктор Манева. Сина ми е със запушено носле а сме на два месеца . Забелязах че запуши веднага след като се прибрахме от родилния дом. Пръскам със стеримар но ефекта е до вечерта и на сутринта пак има суполчета. Може ли да мк кажете каква бактерия е причинител и имам ли повод за притеснение. Също така ще се махне ли от самосебеси или трябва антибиотично лечение. Благодаря еи.оо

  • Здравейте, д-р Маневва! Нашето малко слънчице е на пет месеца и седем дни. Преди няколко дни чрез лабораторни изследвания му откриха стафилококус ауреас в нослето. Моля за Вашия съвет какво е необходимо да се направи за лечението му и можем ли да дойдем при Вас за преглед. Какъв е начинът и редът да се ползваме от опита и познанията Ви? Благодаря за отделеното внимание, в което не се съмнявам!

 114. Здравейте,д-р Манева . На детенцето ми, което е на 6 месеца му се заби нокътчето на крачето или поне така мислехме. Хирург го изряза и се оправи, но после стана от другата страна, след това на другото краче. Сега от двете тече секрет и се е обринал целия, като на места е на петна – под вратлето, на лакътчето. Взехме секрет и се оказа стафилококи, какво е най-правилното лечение? Благодаря.

 115. Здравейте д-р Манева
  На синът ми / 20 годишен/ след изследване направено върху пъпка от лицето му се установи стафилококова инфекция.Пи 6 месеца антибиотик и не се повлия с много сериозно акне е , което от лицето се пренесе на гърбът му и гърдите.Често има циреи подмишниците или по сгъвките на краката. Моля Ви дайте ми съвет от какво се влияе систоянието му , какво храни да не консумира и с какво да продължим ле4ението.
  Благодаря
  Екатерина Захариева

 116. Здравейте, д-р Манева
  Синът ми е на 2 месеца и половина. За известно време (около седмица) чувах леки хрипчета нощно време, едично прокашляне по 1 -2 пъти на нощ и сутрин вадех сополче със зеленикав връх. На консултацията за втори месец го прегледаха и казаха, че му е чисто дишането и няма нищо притеснително. Реших все пак да проверя и пуснах секрет от носа. Има за съжаление Ст. Ауреус. Симптомите обаче имам чувството, че отшумяха. УНГ ни посъветва да не даваме нищо, а да следим и само при изострени симптоми да преминем към лечение. А пеидатър директно след антибиограмата ни изписа Бактробан и Тобрекс. Сега не съм сигурна кой да послушам, а никак не искам на 2 месеца да давам антибиотици, пък било то и локални. Детето изглежда жизнено, не е вдигал темп и като цяло нищо му няма. Сополки вадя сутрин съвсем малко и това е. Може ли да дадете съвет.
  Благодаря предварително.

 117. Здравейте др Манева
  Синът ми е на 5г има 3-та сливица която не е за махане.Преди 2 месеца почна да кашля,запушен нос лекувахме го с Зинат и Проспан след като нямаше ефект минахме на Ен-Ти-Тус и пак капки за нос Ксилофарм и постояни промивки с солен разтвор. Продължава да няма ефект, преди 2 седмици му направиха изледвания на гърлен секрет и кръв , оказа се че има Стафилококи Ауреус .Предписаха ни лечение (УНГ) капки Фенистил и Цилоксан също продължаваме с промивките .Няма промяна .МОЛЯ ДА НИ ПОСЪВЕТВАТЕ ЗА НЕЩО ПО ЕФИКАСНО.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 118. Здравейте др . Манева,

  Детенцето ми е на 2 месеца, родено в 34 седмица.
  Докато беше в кувиоз беше заразено с мрса.
  Пробата беше взета от носа и пъпката, която беше излезна Ла.
  Докторите не го лекуват, защото е много малък а и не е влезна бактерията още в кръвта.
  Аз бях мрса негативна, но вече и аз я имам бактериятя, която се прояви в абсцес на носа.
  Моля ви, кажете ми какво мога и трябва да правя за да се излекува ме, преди бактерията да влезне в кръвта. Четох за хомеопатични продукти, но не искам само лечение.

  Благодаря ви.

 119. Здравейте др Манева,откакто се роди синът ми е със стафилококи в нослето сега е ва 4 месеца лекувахме ги два пъти с тобрекс,аз имам същия секрет почти откакто и той но от моя нос излизаше и кървав секрет със струпове и зелени суполи,от няколко дни съм с главоболие и виене на свят,въпросэът ми е възможно ли е да са проникнали в кръвта и да развивам в момента бактериален менингит,иначе миналата седмица се разболях със сериозен секрет от носа и кихане,и кашлица която стана по дълбока с храчки ,но ннай много ме тревожи че имаше и кръв във носа и възможвлно ли е да се разнесът по кръвен път така до мозъчната кора

  • Михаела, моите симптоми бяха същите. Заразих се от сина ми. Веднага си направи изследване за метицилин-резистентният стафилокок ауреус. Ако е тази стафилокок няма смисъл да се мъчеш с антибиотици, мини на хомеопатия или друго алтернативно лечение. Пази всички в къщи.

 120. Здравейте,синът ми е на 4 г и 10 месеца,от 2-3 дена е с възпалени сливици и хрема,тази сутрин се събуди с рев и главоболие,както и възпалено дясно око,моля за съвет

 121. Здравеите др-манева имам златист стафилокок разположен на темето на главата и меките части на тялото на 22 години съм тежа 64 кг и стафилокока е маи най упорития засяга корените на косъмчетата те се въспаляват и стават вечни рани даите съвет как да се лекувам

 122. Здравейте д-р Манева,

  синът ми е на 2,7 г. и от октомври ходи на детска ясла. Още след първата седмица започнаха хреми и настинки. През декември направихме микробиологично изследване и открихме стафилококи ауреус и мораксела в носа. Лекувахме с Риноджермина, докато беше в къщи всичко беше наред, нослето абсолютно сухо, никакви секрети и назад в гърлото, но като се върна в яслата започнаха пак секрети в гърлото и кашляне и давене от тях. Дадохме Аугментин за 7 дни след преглед от УНГ, очевидно се излекува и тръгна пак на ясла. Ходи вече 3 седмици, но усещам, че пак се започва лека полека – подкашля леко, предимно като е легнал, докато спи и малко след като се събуди. Засега състоянието му е доста по-добро от преди АБ, но според мен ако не предприемем нещо, отново ще се влоши. Не искам да давам пак АБ, затова бихте ли ме посъветвали за хомеопатично лечение? Благодаря предварително.

 123. Здравейте д-р Манева, синът ми е на почти 5 месеца и не му е бита нито една ваксина след родилното. Въпросът ми е при наличие на стафилукокус ауреус без клинични изяви може ли да му се бият ваксините. Микробното число е 10 на 4

 124. Здравейте Д-р Манева, имам младеж на 2г и 11 м, като през последната една година има почти хронична хрема, която мина изцяло само когато бяхме на море и задържа месец след това. Всички УНГ специалисти ни казаха че има трета сливица, която предизвиква хремата, но никой не успява да се справи с нея (вкл и класически хомеопат). Излишно да е изреждам всички капки, хомеопатични продукти и имуностимуланти които пихме (вкл коластрата на Аквсорс). Преди около мецес се установи че има в гълото и носа стрептококи пневмониа и пихме 10 дена аугментин. След 7 дена почивка направихме нов секрет и сега са излолирани стафилококи епидерми – доколкото се ориентирам тези организми не са опасни и не трябва да ги борим с антибиотик, права ли съм да мисля така? (Иначе здравословно, детето е добре, но продължава да има секрети. По препръка на УНГ пие от 2 дена детски Бронховаком.) Мерси за отговора!

 125. Здравейте Д-р Манева, от около година аз и сина ми (3.5 години) имаме проблеми с клепачите на очите, започна с люспене, опадане на миглите и появата на мехурчета по долен и горен клепач на очите плюс силна сухота на очите, при мен е по изразено. Ходихме на офталмолог 2 пъти, но понеже нямаше мехурета или зачервяване ми препоръчват очила, но тези мехурчета се появяват и изчезват периодично, не са ни взимани проби. Лекували сме с Тобрекс без резултат.
  Ще чакам с нетърпение отговора ви.

 126. Здравейте моят маник е на 2месеца и 12дни откриха му стефилококи в носкето махахме капахме какво ли не но няма ефект първоначално имаше конкуктивит но и той дълго време не мина водихме го на очек казаха запушен сълзен канал правиме му масажи и почистваме с преварена вода капем и физиологичен разтвор и окото е добре но в нослето проблема продължава махахме го с бактробан 10дни никакъв ефект капахне му 7 дни цилоксан пак без ефект давахме му и фенистил капки 3 по 3 капки без ефект отново вече 7 дни му слагаме Гентазон но той продължава да си все така. Въпросът ми е какво да правим отчаях се.

 127. Здравейте Д-р Манева
  скоро направих изследваnе на гърлен секрет на дъщерите ми (3,5 и 8 години) и на мен, понеже имах проблем с ларингит и се оказа, че и при трите излезе резултат s. aureus. Напоследък боледуват често. В момента нямаме изявен проблем, което предполагам значи, че сме останали носители. До колкото съм запозната, тази бактерия, както и много други по принцип си живет по кожата и лигавицата на хората, но също е и доста заразна. Трябва ли да предприемем някакво лечение и както би могло да е то. Анибиотиците биха ли имали травен ефект, предвид устойчивостта на бактерята или по-адекватно е да се подсили имунитета или да се ползва хомеопатия?
  Ще съм благодарна, ако ми дадете съвет.

  Поздрави,
  Миглена Николова

 128. Здравейте д-р Манева,

  Синът ми е на 8 год ч има възпаление на очите,имаше и гноевиден секрет от носа и болки в гърлото, отделя на конци течни секрети от очите.. Слагах една седмица капки Макситрол, но не помагат, в носа слагам Гентазон. Днес ни излезе гърлен секрет и имаме STAPHYLOCOCCUS AUREUS.
  Смених капките с Тобрин, но не знам дали трябва да пие антибиотик за тази бактерия и да премине всичко.
  Моля ви за съвет и благодаря от сърце!

 129. Здравейте, д-р Манева! От една седмица на моят син, който е на 2г. му откриха KH. staph. в гърлото. Може ли да кажете, дали ще има проблем ако се ваксинира и да предложите лечение?

 130. Добър вечер, др. Манева!
  Моето момче е на 2.4години и от повече от два месеца е с възпалено гърло с налепи. След взета проба се оказа С.Ауреус. Беше лекуван с няколко антибиотика, без резултат. Налепите, зачервяването и страшното хъркане, докато спи, си останаха. Направиха му изследване за инфекциозна мононуклеоза, което се оказа положително с IgM 47.3
  Така лекарите заключиха, че причината е в нея. Спряха ни всички лекарства, хомеопатии и прочие, и не оставиха само на изопринозин плюс ксизал.
  Въпросът ми към вас е – до колко двете заболявания са опасни в комбинация, при положение, че вече над два месеца освен уголемените сливици, хъркане и невъзможно дишане през носа, други симптоми нямаме.?

 131. Здравейте,на дъщеря ми е открита бактерия в носа стафилококи ауреос пише че е масово ,носа и беше доста възпалвн с жилав свкрет някой път с кръв.Няма температува.От няколко дена пръскам сребърна вода и нослето е по добре.Гърлото беше леко червено без болка.Бяха ми казали ,че е носител.Но сега като излезе ,че бактерията се изолира масово,но е без температура трябва ли да се притеснявам.Благодаря Ви и хубав ден !

 132. Здравейте доктор Манева, синът ми е на 11 г. И е със стафилокок ауреус в носа от родилния дом. До сега ни правеше проблеми само в носа и ушите поради запушването и жълтите сополи. Тази година от началото на 12.12.2017 до момента освен нос, уши, имаме и възпален фаринкс. Без температура. Направихме микробиология на секрет от назофаринкса и показа малко стафилококи ауреус и малко стрептококи от група Б. Въпросът ми е може ли с конституционно лекарство да се помогне? И къде да направим интервю за да му бъде определено?

 133. Здравейте, доктор Манева! Моя син е на 2г и 11м. Шест месеца лекувахме стрептокики и сега като пуснахме пак секрет излезна стафилококи хаемолитикус. Според личната лекарка тази бактерия била нормална за кожата и лигавицата и не трябва лечение. Видимо детето е здраво, няма никакви оплаквания. Наистина ли не е нужно никакво лечение и безвредна ли е тази бактерия? Благодаря Ви

 134. Здравейте д-р Манева, бебето ми изкара Стафилококова инфекция в родилното с пъпчици, които преминаваха в мехури, по цялото тяло. Лекуваха го 7 дни с 2 вида антибиотик и мехурите завехнаха и спряха да излизат нови пъпчици. След като приключи лечението обаче, отново започнаха да му се появяват по 1-2 от същите пъпчици, които приличат на предишните, но без да стават мехури. В началото се появяваха всеки ден, после през ден, през два, през 1 седмица. Имаше период от 5-6 седмици, в които нямаше нито една. След това обаче пак му избиха по-обилно, 5-6 едновременно, и сега сме отново на 1-2 през няколко дни. В началото ги мажех с фузидин, но след това спрях, защото си минават сами. Посявка на новите пъпчици не съм правила, защото не хващат връхче. Също не е взиман секрет от носа или гърлото, зашото там няма проблем, единствено кожно се появяват единични червени пъпчици. Като брой и период на изчезване много се различават – някои са по-големи и подути като от комар, а други са само червени точици, и преминават за от 1-2 дни до 1-2 часа. Към момента той вече е на 6 месеца, но все още не е ваксиниран (освен първите ваксини в родилното), тъй като реално не е бил напълно здрав (поне по моите разбирания). Освен това след контакт с бебето първия път всички вкъщи се изринахме с различен интензитет и към момента също ни се появяват единични пъпки от време на време. Въпросът ми е как да разбера има или не инфекция отново и дали е носител нс бактерията. Ако приемем, че е носител на Staphylococcus aureus (това е резултатът от посявката в родилното), това пречка ли е да му се поставят задължителните ваксини. Трябва ли да се направят някакви изследвсния преди това? Дали не е по-добре да изкара курс с антибиотик преди ваксините? Как следва да процедирам в случая? Може ли да го ваксинирам въпреки тези пъпчици?

  Благодаря предварително за Вашия отговор.
  Десислава

 135. Имам стафилокок, който започна в лицето ми, когато започнах да се бръсна, сега стафилококът премина към ушите ми и бучки излязоха по лицето ми, червени петна по ръцете ми също започнаха да излизат и това ми дава много дълбок сърбящ врат с няколко неравности по кожата. Боря се с този стафилокок от 15 години, слагах всякакви антибиотици и посещавах много дерматолози, дори имах тестове, за да разбера какъв тип антибиотици е резистентен, в заключение той е имунизиран срещу почти всички антибиотици и става все по-силен и силен , Бихте ли препоръчали някой или институция, които могат да елиминират тази бактерия от лицето, ушите и може би от гърлото ми?

 136. Здравейте! Имам Staphylococcus aureus в гърлото вече от над 4 месеца и нищо не помага, предписаха ми антибиотици, скоро пак ходих, но пак не минава. Можете ли да ме посъветвате за алтернативен начин за справяне с този проблем. Заглъхват ми даже ушите и е много неприятно. Благодаря предварително!

 137. Детето ни е на 2 месеца и има стафилокок и ни предписаха Азитер в носа по 6 капки сутрин и вечер. Искам още едно мнение затова се обръщам към вас Д-р Манева точно така ли се дават.

 138. Здравейте може ли да ми дадете някакъв адрес или номер за връзка

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *