Изследвания, които разграничават различните видове инфекции

Публикувано в категория Болести при деца, Изследвания | 125 коментара

Важно е да се разграничи, дали една инфекция е бактериална, вирусна или паразитна с оглед нейното лечение. За тази цел се правят лабораторни, микробиологични, вирусологични и паразитологични изследвания.

Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания се правят или с венозна или с периферна кръв.
Те са много травматични за децата, но са единственият начин майките и лекарите да бъдат напълно сигурни за инфекциозния характер на заболяването.

От лабораторните изследвания най-важният показател, който говори за бактериална инфекция, е CRP (C-реактивен протеин). Това е острофазов белтък, който най-бързо се увеличава при такава инфекция. Нормалните му стойности в повечето лаборатории са 6 мг/мл.

Най-пълното лабораторно изследване е т.нар. Пълна кръвна картина с диференциално броене (ПКК с ДКК). То се прави лесно (изискват се няколко капки кръв от пръста на детето) и е сравнително евтино.

При това изследване се гледа:

 • Общия брой на левкоцитите (WBC). При деца той трябва да бъде между 4 и 10 х 10^9/l
 • Общия брой на лимфоцитите (LYM%). Лимфоцитите се променят с възрастта на детето.

* Ниският брой левкоцити и високият брой лимфоцити говорят най-често за вирусна инфекция.

* Високият брой левкоцити, независимо от лимфоцитите, e показател за бактериална инфекция.

 • Ако от ДКК имате само три стойности, важна е стойността на гранулоцитите (Gran). Ако те са над 70%, това говори за бактериална инфекция.
 • Еозинофили (Ео). Те се увеличават винаги при алергии и паразити.
 • Моноцитите (Мо) се увеличават винаги след една сериозна инфекция (над 8%).

* При инфекциозна мононуклеоза ние търсим клетки, наречени лимфомоноцити в периферната кръв. Тяхното наличие поставя диагнозата, независимо от клиниката.

 • Хемоглобин (HGB). Не трябва да бъде под 100 g/l.
 • СУЕ. Нормално е 15 мм/h.
 • Тромбоцити (PLT). Нормално са 150-350 x 10^ 9/l. Те отговарят за кървенето. Ниските стойности в периода на новороденото говорят за наличие на бактериална инфекция.

Микробиологични изследвания

Те са необходими, когато искаме да разберем какъв бактерий причинява болестта на детето. Взема се материал от носоглътка, гърлен секрет, урина, кръв, изпражнения и др.

Материалът се праща в микробиологична лаборатория. Обикновено изследванията стават за около 72 часа. Има и експресни тестове до 24 часа. От тези изследвания разбираме, дали микробът е грам позитивен (всички видове коки), грам негативен (т.нар. пръчици като ешерихия коли, протеус, псевдомонас и др.) или гъбичка (кандида албиканс).

Ако се открие наличието на един от тези микроорганизми, това не значи, че болестта е предизвикана именно от него. Съществува така нареченото здравно носителство – тоест наличието на микроорганизъм в устната кухина или в стомаха на едно здраво дете, не означава винаги, че то трябва да се третира с антибиотик.

Най-често гъбичките идват в следствие на антибиотично лечение и са израз на дисбактериоза.

Вирусологични изследвания

Във вирусологична лаборатория се правят изследванията РСК и РЗХЕА. Това са изследвания, които показват, как организмът реагира, ако има контакт с вирус. Например рубиола, хепатит, грип и др. С стойностите на имоноглобулините ние отчитаме в кой стадий е болестта.

Най-често IgM се увеличават при вирусни инфекции, IgG при бактериални. Високо IgE говори за алергии, а IgA е ниско при деца с инфекции на дихателната система.

По принцип, когато се излседват имуноглобулини, се търси техния титър. Когато един титър не се повишава, това означава, че инфекцията не е активна. Ако втората му стойност е 4 пъти по-висока от първата, това означава, че болестта е в острата си фаза.

Паразитологични изследвания

В детска възраст най-честите паразитологични изследвания са за глисти (дребни и едри), хламидии (причинява конюнктивити, инфекции на ставите, пикочните пътища и репродуктивния апарат), пситакоза (болест, причинена от папагали), бруцелоза (болест, предизвикана от животни – едър рогат добитък), трихомонас (води до гинекологични болести, инфекции на пикочните пътища).

Микоплазмени инфекции

През последните години се говори много за микоплазмените инфекции. Те са между вирус, микроб и паразит. Подобно на микробите те се култивират в специфично обогатена среда и реагират добре на антибиотична терапия. Подобно на вирусите са с малки размери и без клетъчни стени.

Освен това микоплазмите паразитират в хора, животни и растения.

За да бъдат открити, трябва да се направят вирусологични и микробиологични изследвания. Заради вирусния си характер (съдържат ДНК, РНК) те реагират на РСК и РЗХЕА, а заради бактериалния си могат да се изследват в обогатени хранителни среди както микробите.

        

125 коментара

 1. Здравейте д-р Манева! Много съм притеснена относно някои показатели в кръвните изследвания на дъщеричката ми, която е на 6 месеца и затова си позволявам да Ви безпокоя!Моля Ви да ги погледнете и да ми дадете мнение. А те са:
  HCT-0,321;MCV-74,7;MCHC-343;LYM%-0.735;LYM#5,2;RDW-36,9;PDW-8,8;MPV-7,6;P-LCR-0.083
  Ще чакам отговора Ви на имейла ми. Благодаря предварително!

  • Коментар:

  • Здравейте,
   Имам запитване относно стойности на:
   PLT – 393 / норма – 150-390
   MPV – 7.9 / норма – 8.0 – 11.0
   WBC – 13.6 / норма – 3.5 – 10.0
   MCHC – 357 / норма – 315 – 350
   GRAN – 9.8 / норма – 1.2 – 8,0

  • Здравейте д-р Манева! Имаме огромно притеснение, ще съм благодарна ако може да ми отговорите. Синът ми е на 1 месец и 2 седмици, само на кърма е и още има жълтеница. Пратиха ни на изследвания, оказа се че жълтеницата намаля, но неутрофилите са му почти на долната граница, която е 500, а неговите са 603. Изследваха ни за инфекция в понеделник,оказа се че няма.Сега в четвъртък пак ни викат, да му правят още изследвания. Според вас може ли да са намалели, заради жълтеницата? И може ли да е нормално, защото е малък и да е само временно? Опасно ли е? Благодаря предварително!

 2. Здравейте Д-р Манева,
  Нашата дъщеря е на 1.8 г. с алергия към млякото. Алергията се установи на 3 месеца, след преминаването от кърма на адаптирано мляко. Когато навърши една година започнахме захранване по указанията на доц. Ковачева. Успешно прие сирене и масло, но при захранването с телешко и жълтък и риба се появиха проблеми с коремчето – разтройство и колики. Исега на тази възраст отново по някога се усеща , че има колики. За момента сме сп ряли опитите със всички алергени.
  Въпроса ни е съществуват ли хомеопатични продукти за укрепване на стомашно – чревния трахт или пък нещо по – различно от Еспумизан и Ейриус, които ги даваме от месеци наред по съвет на Ковачева. Търсим и съвет за консултант по тези проблеми. При всеки проблем ни ударя в коремчето, което вече ни притеснява. Искаме да опитаме с природните продукти, които вече се доказват като добри.
  Предварително Ви благодарим.

  • Здравейте Бойка,
   Вашият проблем може да се лекува с хомеопатия. Трябва да се определи конституционалното лекарство на детето, което за съжаление не може да стане от дистанция. Пробиотиците Ацидофилус и Бифидус в комбинация с ензими и синьо-зелени водорасли също в повечето случаи в моята практика са повлиявали добре. Те спомагат за укрепване на лигавицата на тънките черва, която във Вашия случай е твърде пропусклива и през нея преминават повече алергени. Не споменавате нищо за кожни обриви, детето имало ли е такива? Наличието на такива е добър симптом, тъй като показва, че организмът се бори.

   • Здравейте. Аз също имам ешерихия коли 10 на пета степен,но преди пет дни приключих 10 дневен курс с антибиотици по повод възпаление на бъбреците. Необходимо ли е отново да взимам антибиотик от антибиограмата. Имам и други симптоми. Болки в дясна хълбочна област, отпадналост понякога гадене. Болките са на кризи.В момента пия уро -3 и кадни чай.

 3. Благодарим Ви за адекватния отговор.
  Живеем в Кюстендил, но не е проблем да пътуваме и до София. Най – вероятно ще ни се наложи да пробваме и другите методи за лечение. Появявали са се и кожни обриви – малки петънца и много ситни пъпчици към момента. Притеснява ни и факта, че менюто му към момента е много бедно и не знаем дали получава всичко необходимо. Иначе детето е доста жизнено и нормално развиващо се.
  Ще Ви помолим за съвет какви да са бъдещите ни действия за лечение и хранене на детето.
  Благодарим Ви предварително.

 4. Здравейте д-р Манева,от около месец дъщеря ми,която е на 3.5 месеца не иска да суче.Затова и направихме изследвания на урината и се установи наличието на бактерии:е.коли и streptococcus agalactiae.Моля за вашето мнение може ли тези бактерии да се лекуват с хомеопатия.Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте Ана, възможно е детето Ви да има пиелонефрит и затова да отказва храненето. Бих Ви препоръчала продукта Колактив и, разбира се, хомеопатия.
   Добре е да се направят повече изследвания: урина в клинична лаборатория за белтък и седимент и урини (поне две) за микробно число, Пълна кръвна картина с ДКК и СУЕ и ехография на бъбреци.
   Възможно е тези микроби да ги има в анален секрет и затова е добре да се пусне и такъв.

 5. Здравейте д-р Манева
  За първи път влизам в този сайт и тъй като съм превърженичка на хомеопатията бих ви помолила ако имате възможност да ми отговорите на следният въпрос който вероятно интересува много майчета.
  Всяка година правя профилактични прегледи на дъщеря си която м.01.2010 ще навърши 6 г.Изненадващо за мен бе резултата от урината/масово бактерии/-затова пуснахме 2 пъти стерилна урина и там се появи проблема с ешерехия коли .Първи резултат 10 на 5.Втори повторен резултат -10 на 3/детето няма никаква проявена симптоматика/.За мое успокоение направихме и една ехография на вътрешни органи за да се видят пикочните канали и бъбреците.Слава богу всичко е наред.Аз съм от Бургас посещавам редовно хомеопат .След консултация с хомеопатката на база всички изследвания тя ми препоръча детето да пие за сега само червена боровинка по 1 капсула дневно и Berberis 5CH и Pareira biava 5CH/преписала съм ги от рецептата доколкото ги разчитам/- по опр.бр.гранули разтворени в 500 мл вода дневно и Kreosofum 5CH-ако има парене при уриниране.
  След 1м ще пуснем отново стерилна урина.
  Много бих желала да ми отговорите дали на практика при Вашия опит и практика това е правилното лечение за сега.
  Интересен е факта че 10 на 3 е резултат даден ми от специализирана лаборатория за паразитология в Бургас и там антибиограмата не съвпада с предходното изследване.

  • Здравейте Савелина,
   10 на 3-та е нормална микрофлора за момиченца, защото при тях по-често се замърсява урината от ануса.
   При 10 на 3-та, 10 на 4-та ешерихия коли по принцип не би трябвало да се прави антибиограма.
   10 на 5-та говори, че микробното число е високо, но когато това не е свързано с други симптоми (белтък в урината, левкоцити е седимента) не бих препоръчала лечение. Нямам нищо против червената боровинка. Що се отнася до хомеопатичните лекарства, смятам, че не са необходими.

 6. Здравейте д-р Манева
  Моята дъщеря е на 3г. и при уриниране се оплаква от парене и болка(но не постоянно)Направих ме и изследване на урината:pH 6;белтък опалесценция отрицателен;седимент единични еритроцити;17-18левкоцита на поле.Лекуващият лекар ми каза ,че нивото на левкоцити е високо,постави ни диагноза цистит и ни изписа антибиотик.Интересува ме не е ли необходимо да се направят още изследвания на урината и възможно ли е хомеопатично лечение ?
  Благодаря ви!

  • Здравейте Полина,
   възможно е хомеопатично лечение.
   Трябва да се пуснат 3 урини за лабораторно и 3 за микробиологично изследване. Целта е да се отстрани вероятността от външно замърсяване на урината (от бяло течение и изпражнения).

 7. Здравейте д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 1, 6 месеца.Преди 3 месеца и откриха и непоносимост към глуте и лактоза и от тогава спазваме диета но няма резултат изпражненията и са мазни и със слуз и 3-4 на ден въпреки че от месец яде само ориз, безглутенов хляб и моркови.На ренгеново изследване ни казаха че има въсзпаление на тънкоте черва.Въпроса ми е хемеопатия може ли да ни помогне.
  Предварително благодаря

  • Здравейте Александрина, хомеопатията има добър ефект при непоносимост към глутена, така че можете да се обърнете към хомеопат във Вашия град.

 8. Здравейте!Синът ми е на 4 год и половина.Преди една седмица вдигна висока температура и получи гърч в следствие на нея.Наложи се да ни настанят в болница .Направих ни изследвания при което се установи че CRP-то ни е 45,5 .Сега сме си в къщи на домашно лечение с антибиотик,но бих искала да знам доколко е опасна високата граница на този показател и би ли могъл да навреди на някой орган да детето.

  • Здравейте Миглена, когато има подобен висок показател, винаги препоръчвам да се направят изследвания и в друга лаборатория. Понякога изследванията не са напълно точни. Общият брой левкоцити и РУЕ са също важни показатели. Ако и те са повишени, можем да сме по-сигурни в стойностите на CRP-то.
   Има деца, които са склонни към температурни гърчове. Не знам, дали Вашето дете е от тях, но за всеки случай го пазете от инфекции, за да не се повтори гърч.
   Що се отнася до опасността от увреждането на орган на детето, не се притеснявайте. По-добре е да мислите положително.

 9. zdraveite,d-r Maneva.Mnogo 6te vi buda blagodarna,ako mi dadete suvet.Imam du6teri4ka na 1 god. i 1 mesec.Pove4e ot mesec ima obriv ot pampersite i ne iska da mine.Maja q s kakvi li ne kremove i mnogo iskam da mi kajete s kakvo homeopati4no lekarstvo moje da i se pomogne.Kojniqt d-r kaza 4e e dermatit i da i slagam peleni.Blagodarq predvaritelno!

 10. Честита Нова 2010 год.С пожелание за много здраве на Вас и цялото семейство!Благодаря за отговора, направихме нови изследвания и действително всичко беше много различно,показателите са се нармализирали!Бъдете здрава и още дълго все така полезна на хората!

 11. Здравейте,д-р Манева.Синът ми е на 2 г. и 4 м.От както започна да ходи на детска ясла,започна много да боледува.Досега ми е направил 3 ларингита,1 пневмония и последно на 31 декември гнойна ангина.На 13 януари му направихме пълна кръвна картина с диференциално броене и суе.Кръвните показатели са в норма,но СУЕ-то е 43mm/h и ly 0.61.Детето в момента е здраво,няма хрема кашлица или каквото и да било друго,което да говори за някакво заболяване.Къде да търся причината за това високо СУЕ.Прочетох ,че е нормално след заболяване да има такива стойности,но ми е доста притеснено.Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте Ярослава,
   възможно е след заболяването детето Ви да е имало и по-високо утайка и в момента тя да намалява. Но ъй като няма как да съм сигурна в това, мога да Ви препоръчам да направите и изследване на урина, което (да се надяваме) ще изключи инфекция на пикочните пътища. Наличието на такава инфекция е друга възможна причина за повишената утайка.

 12. Здравейте, д-р Манева. В стерилна урина (за микробиологично) ми откриха S.agalactidae. В момента съм в сесия и не мога да си позволя да тичам за направления и т.н., пия билки на Ламбрев и чакам да мине сесията. Много ме притеснява това отлагане може ли да повлия много непоправимо и докато чакам какво мога да пия. След сесия ще взема направление за нефролог. Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте Таня, много е важно какви оплаквания имате. Доколкото разбирам става дума за вид стрептокок в урината. Имате ли данни за инфекция? На първо време мога да Ви препоръчам Колактив 3.
   Поздрав

 13. Здравейте! Накратко – правя през месец 4 пъти вече следните прояви- втрисане, висока температура, болки в ставите на ръцете, червени петна по бедрата- без сърбеж.Това отшумява за ден-два. Изследвания- ц-реактивен протеин и утайка- високи,сцинтиграфия- без изменения, всичко друго в норма. Какво мислите – нужно ли е друго изследване. Дадоха ми Зинат. Започвам да го пия. Още нямам диагноза. С поздрав- Стелияна!

  • Здравейте Стелияна, клинически изглежда, че имате дерматомиозит или ревматоиден артрит. Това са заболявания, които изискват повече изследвания и обикновено лекарите ревматолози мислят за тях. Отидете при ревматолог. Те знаят какви изследвания трябва да Ви бъдат направени. Най-вероятно са Ви предписали Зинат, поради съмнение за реактивен артрит. Винаги можете да добавите и хомеопатично лечение. От продуктите на АкваСорс, за които говоря в блога, препоръчвам Супер Антиоксидант и Флексибилити. Поздрав

 14. Здравейте д-рМанева.От изследване на влагалищен секрет резултата е -доста левкоцити и коки.Какво хомеопатично лечение ще ми препоръчате.Благодаря

 15. Здравейте бебето ми е на 7 мес и при профилактичните излседвания се показа следното:

  СУЕ 4мм

  wbc 11 граница 4.5-17.5
  lym 8.2 RO 74.8%L граница 1.0-12.3
  MID 0.6 5.7%M граница 0.3-3.9
  GRAN 2.1 R3 19.5%G граница 0.7-12.8

  RBC 4.47 4.00-5.50
  HGB 111 120-160
  HCT 335 330-410
  MCV 75 90-110
  MCH 24.8 24-32
  MCHC 331 290-360
  RDW 14 11.5-14.5
  PLT 301 140-440

  Притесняват ме левкоцитите въпреки че при тази лабор излизат в норма. Всички др лабор дават от горна граница 10.5

  Да правим ли още изслед т.к. се притеснявам. Все още не сме се захранили с месо-сметам да го въведа в началото на 9 мес /т.е. след 1 мес/

 16. Здравейте Антоанета, изследванията са в норма. Няма какво да Ви притеснява. Може спокойно да го захраните с месо след 9-я месец.

 17. Здравейте д-р Манева. Прочетох материала за различните видове инфекции, бактерии и т.н., но въпреки това съм леко притеснена. Реших да си направя профилактични изследвания, от които се оказа, че в урината има наличие на бактерии. След антибиограма на стерилна урина, излязоха следните резултати:

  Урина еднократно – Изолира се Escherichia coli ЕSBL (-) над 10 на 5
  Стандартна антибиограма:
  Amoxicillin clavulanic acid (AUGMENTIN) – I
  Cefuroxim(ZINNAT) – I
  Cefaclor – I
  Nalidixic Acid – R
  Nitroxolin Forte (5 NITROX) – S
  Norfloxacin – R
  Levofloxacin – S

  Като цяло нямам други сериозни оплаквания, освен по-чести позиви за уриниране от обикновено.

  В интернет има доста противоречиви мнения за това необходимо ли е лечение, и какво да бъде то. Ако посетя личната си лекарка, означава че би трябвало да се съглася на лечение с антибиотик. Бих се радвала на алтернативен начин с пробиотици или хомеопатия, ако бактерията би изчезнала.
  Не знам дали е необходимо да спомена и че.. преди няколко месеца имах наличие на хеликобактер пилори, която лекувах с антибиотици.
  Благодаря.

 18. Du6terq mi Natali e na 2g i 9m.Ot Fevruari 2010 pose6tava qslq,no 4esto boleduva.Pie antibioti prez zimniq sezon,no povoda da pi6a e ne6to,koeto kasae sqka6 intimnata xigiena v qslite.Sytrin durjat da se ispi6kvat vku6ti, no dori tova dase slu4i tq pak iska da pi6ka v qslata, a personala ne e dovolen za6toto sterilizirali gurnetata s xlorna var.Poradi tazi sterilnost na deteto se poqvixa kojni obrivi i parene i 6tipane pri urinirane.Sled napravenite izsledvaniq,kudeto se otkri masovo levkociti,3-4 eritociti i ploski epitelni kletki,pediaturkata preporu4a i bani s tetra ili kaliev permanganat.No lo6toto e 4e tova nese slu4va za 1 put a za 2,no v ramkite na 4meseca.V momenta na Natali e izpisano i Sumetrolim,2 puti na 12 4asa i Elcom krem4e.Iskam da popitam kak moje da se izbegnat tezi infekcii pri tezi malki deca,osobeno v na6iq slu4ai is po-golqmata mi du6terq 1g v gradinata stigna dori do No6-Pa ,a be6e samo na 3g.Sega kogato razgovarq sama e lesno da se kontrolira,no v qslata az nqmam info za tova po kolko i kolko 4esto trqbva da piqt te4nosti.V na4aloto izpra6tax deteto doti s 6i6e,no posle go namirax v 6kav4eto neizpito.Molq da ni dadete preporuka ili predlojenie kak da ne tup4em izli6no decata s antibiotici i prwez lqtoto.Okolo men ima i dr.maiki sus su6tite problemi.Propusnax da yto4nq 4e sled 1 i 4m tq ne izpolzva pampersi prez denq,iv qslata vuob6te ne sa q y4ili na gurne, a i ot bebe pie mn.voda,dori personala tam e zabelqzal i kazaxa 4e si natovarvala bubrecite po-tozi na4in,no pediaturkata go otre4e.Po-kusno razbrax 4e optimalnoto koli4estvo e 30ml na kg.Ako e vuzmojno daite si mnenie i po-tozi vupros.Priqten den!4akame otg nai-skoro!

 19. Здравейте Ивелина,
  В много детски градини не дават на децата да пият много вода, за да не се напишват. След като детето е жадно, не трябва да му пречат да пие, така че поговорете с учителите. Средно децата изпиват по 1 л. течности на ден, но това зависи много от самото дете.
  Инфекцията не е задължително да е вследствие на хигиената. Има деца, които са просто по-склонни да правят такива инфекции, но щом казвате, че и други деца имат същият проблем, може да повдигнете въпроса в детската градина.
  Потърсете класически лекар хомеопат и, ако е възможно, сменете детската градина или гледайте децата си у дома.

  Поздрав

 20. zdraveite deteto mi e na 6 godini ima glisti pieshe hap4eta flajil no nqma nikakav efekt glistite mu ne sa beli te sa nqkakvo ostri i mnogo se pritesnqvam kakvo moga da napravq. sega trqbva da 4akame do 13.07.2010 za da napravim novi isledvaniq no do togava kakvo 6te pravq ako se razmnojat.blagodarq vi.

 21. Здравейте д-р Манева, много съм притеснена от състоянието на моята дъщеричка, която е на 16 дни. Веднага след раждането се оказа, че сме с висок билирубин 450, което наложи 3 дневна фототерапия, която постепенно намали показателя и ни изписаха, но след 7 дни на контролните изследвания отново показахме повишен билирубин 390 и ни приеха отново в болницата за продължаване на лечението. След 3 дни се оказа, че билирубина е спаднал, но при изследванията се оказва, че има много високо CRP и трябва лечение с антибиотици. Питането ми е възможно ли е покачването на билирубина да е свързан с високото CRP и какви са възможните причинители на тази бактериална инфекция, която се показва на 15 ден? Благодарим Ви предварително.

 22. Здравейте Михаела,
  CRP реагира много бързо при инфекция и наистина е възможно жълтеницата да е нейно следствие. Възможен причинител на инфекцията е грам отрицателен микроорганизъм (ешерихия коли, протеус, псевдомонас), който предизвиква инфекция на пикочните пътища. В тази възраст тя най-често се съчетава с жълтеница.
  Трябва да знаете, че има и много други причини за жълтеница.

 23. Благодарим Ви много за отговора и за подкрепата. Междувременно микробиологичните изследвания показаха, че става дума за бактериална инфекция с Klepsiella pneumonae. Малката в момента е на лечение с антибиотици и пробиотици. Надяваме се, лечението да се окаже успешно и да няма повторение на инфекцията. Успокоява ни доброто и състояние и вероятността за скорошно изписване.
  Поздрави

 24. Здравейте д-р Манева
  синът ми е на 2г.и 7 месеца, ходина детска ясла от 2 годишен, боледувал е няколко пъти от ангина един път от бронхит, от месец, месец и половина обаче сме по 4есто с за4ервено гърло, и сливиците от около месец почти не са спадали. В петък миналия вечерта вдига темп. но е при майка ми и тя я сваля с парацетамол. без никакви други симптоми, сле това в неделя и ппонеделник започва да покашля. От вторник вечерта обаче пак вдига темп., три дена вдига само вечер температура до 38,8 / 39 . На сутринта му няма нищо от толкова и дни кашля по често, от вчера вече доста сериозно. Иначе през деня е много жизнен, само кашлицата го издавва че е болен. Водя го при хомеопат, но ме притесни факта че той ни изписа да пием талцид,като му казах че има вечер температура, и то без да ни назначи изследвания, каза ми че има ангина. Преди това пихме около 3 седмици ликоподиум 30 сутрин по 5гр., и след това вклучихме и пулсатила30 вечер по 5 гр. Той ми каза да ги спра и да давам антибиотика. Заведох го и при педиатърката ни,която пък каза че има бронхит, след това на другия ден (вчера вече)пак при хомеопата, той каза че гърдите са чисти, гърлото все така червено.Аз не съм давала обаче антибиотика.И той сега ми изписа натриум муриатикум 30 но този път 5 гр. да ги ратворя в 5 с.л.вода и да давам по една с.л. на ден. Снощи му дадох,но отново вдигна вечерта темп.(това е третият порд ден). днес поисках от личния лекар напавление за кръвна картина и ето резултатите.
  HGB 128 g/l
  RBC 5.24 T/l
  HCT 0.38 l/l
  WBC 8.0 g/l
  MCHC 340 g/l
  MCH 24.4 pg
  MCV 71.8 fl
  PLT 197 g/l
  MPV 10.3 fl
  RDW 19,8 %
  LYMF 2,9 g/l
  GRAN 4,6 g/l
  MID 0.6
  LYMF 35,7 %
  GRAN 57.3 %
  MID 7 %
  CYE 5mm/h
  Не мога да намеря лекар по това време ве4е а утре и вдругиден почиват и затов моля вас ако може да разчетете кръвната картина и ако може да ме посъветвате какво да правя да давам ли антибиотик, необходимо ли е или ще можем да минем без него. Да отбележа само че досега не съм му давала нито веднъж антибиотик, давала съм му само хомеопатични. а температурата сега не я свалям тези дни с нищо.Благодаря ви много предварително.

 25. Здравейте Кремена,
  Малко късно Ви отговарям. Изследванията показват вирусно заболяване, тъй като левкоцитите и СУЕ са с нормални стойности. Разбирам, че детето е често боледуващо и лекарят хомеопат в търсенето си на подходящото лекарство, Ви изписва твърде много такива. По-добре е да потърсите класически хомеопат, който ще предпише едно конституционално лекарство, което ще помогне по-бързо на детето. Препоръчвам Ви цветолечение и продуктите на АкваСорс.

 26. Zdraveite d-r Maneva,
  Pise edna silno pritesnena maika Imenno dъщerickata mi e na 9 meseci. Samo na kъrma do 6 meseci, sled tova zapcnahme s orizova kasa i do sega e opitvala samo plodove, zelencuci i kiselo mlяko, no glavnoto ni яdene vse oщe e kъrma. Problemъt ni zapocna predi 2 sedmici s temperatura 37,7-38 tri dni, pediяtarkata predpolozi ce e ot zъbite. Sledvaha tri dni s temperatura 38-38,7 sled izsledvane na krvta se ustanovi ce vsicko e nared i ne ni dadoha AB. Na sledvastiя den temperatura niamase, a vece sledvastiя den se sъbudi s temperatura 39 I taka dva dni s temperatura koяto stigna do 40. Obщo vzeto 10 dni s temperatura s edin den prekъsvane. Deteto neiskase nito voda, nitu hrana, samo kъrma, po princip se izpotяva prez nosta, no sega vъzglavnicata bese napravo voda. Otnovo krvni izsledvanя obace sega s visoki levkociti – 21, CRP +, levkociti i bakteriя v urinata. Urinokulturata pokaza 1000000/1ml E.coli, vednaga ne prieha v bolnicata i zapocna terapiя 4 dena s Clindamicin venozno i sistemi. Temperaturata izcezna na sledvastiя den. Vcera ne izpisaha ot bolnicata s prednaznacenie oщe 7 dni da priema Pancef. Po princip sъm protiv nenuznoto izpolzvane na AB i sъrceto me boli ,ce deteto mi e podlozeno na takava terapiя. Tuk nяma homeopatska apteka, uspяh da namerя samo srebъrnata voda, no moga da porъcam lekove ot Sofiя. Kakvo bihte preporъcili za lekuvane na tazi uporita bakteriя za dete na tazi vъzrast, do sega ne sъm i davala sol i zahar. Sega zapocnah da davam i sok ot drenki, no ne go obica zastoto e kisel. Na 25 avgust trяbva da pravim skenirane na bubrezite za da se vidi dali i kolkava vreda e napravila infekciяta. Molя ve pisete koя terapiя e naй-dobra za bebeto mi i mislite li ce щe ima strasni posledstviя. Blagodar

 27. здравеите докторе,след като се варнахме от морето дъщерия ми се разболя за 10 дни ходихме до личната лекарка 3 пъти,диагнозата-зачервено гърло,но 10 дни тя поддържа тепература алергчна е кам антибиотик но на 6 ден започнахме лечение с ксизал и сомамед вече на 10 ия ден пак с температура отидхме при доцент уши нос гърло тои ни каза че гърлото е по добре но ни изпрати във вирусологиата за изследване за мононуклеоза тя вече не вдига температура днес резултатите излязоха и вирусоложката каза че ниама място за притеснение но ме притеснява vca igG + E -1,200 0,480 според вас триабва ли да ме притеснява този положителен резултат и какво значат тези стоиности-благодаря ви предварително

 28. Здравейте Северина,
  Не знам доколко стойностите, за които говорите, са в нормалните стойности за вашата лаборатория. IgE говори за алергия, ако то е с високи стойности, това означава, че детето е алергично. Ако IgG е в норма, това означава, че имунната система на детето е добра, ако е по-ниско, означава, че е по-слаба.

 29. Искам да Ви попитам резултатите ми от кръвната картина са добри, но MID% e допустимо 10%, а при мен е 11.6%. Трябва ли да се тревожа за нещо и какво да предприема ?

 30. zdraveite d-r Maneva,
  iskam da vi pitam,imam du6terichka na 9 meseca pochti,napravihme edna PKK v klinika Borola (malko bqhme zakusnqli s izsledvaniqta,koito po princip sa na 6 meseca) i rezultatite bqha HGB 108 i RBC 7.11! Pediaturkata ni d-r Evtimova ot 7dkc kaza 4e tova ne sa realni rezultati,nikude ne bila vijdala takiva stoinosti i da povtorim izsledvaniqta v nqkoq druga laboratoriq.gledah iz forumite i vidqh 4e HGB za bebeta ot 3-12m e v granici 95-145 i 108 e normalno spored men togava,a RBC? naistina dosega ne sum imala problemi s klinika Borola,tam sum si pravila mn izsledvaniq dokato bqh bremenna i nikoga doktorite ne sa se oplakali ot nerealni rezultati!ima li naistina gre6ka v tezi stoinosti??
  BLAGODARIA VI PREDVARITELNO

 31. Здравейте, др.Манева
  Преди месец при рутинни изследвания за детска градина се оказа,че в урината има + белтък и седимент – ерироцити 2/3 левкоцити 12 /15.тогава имаше бактерии в гърлото и пи Оспен. След малко повече от месец отново направихме изследвания и левкоцити вече са 25/30 а еритроцитие 7-8. Белтък + Няма открити бактерии в урината.10 дни преди изследването имаше малко хрема и запушен нос.Няма оплаквания, освен зачервяване в областа на гениталите. Направихме ехогравски преглед и казаха,че няма нищо притеснително.Предписаха ни бани със смрадлика и калиев перманганат

 32. Здравейте,др Манева имам син на 1г и 4м от 3-4месеца поддържа левкоцитите между 12-15g/l дкk St2 Seg26 Eo1 Ba0 Ly69 Mo2 Pl0 Ходих на УНГ каза ,нищо няма и ме изпраща на хематолог.Детето ми боледува често последно август месец лежахме в болница с рота вирус.

 33. Здравейте Мила,
  Не е нормално при този хемоглобин ериритроцитите да са с такива стойности. Те трябва да са 3-3.5. Така че повторете изследването.

 34. Здравейте Диана,
  В случая левкоците са с повишени стойности. Останалите са в границата. Хубаво е да се направи изследването на празен стомах. Трябва да се потърси огнище на инфекция (да се изследват уши, бъбреци, гърло). Ако и СУЕ е увеличено, да се добави и изследването на C-реактивен протеин.

 35. Д-р Манева,
  Синът ми е вече на 23 години и е с постоянно болни сливици. лекарствата помагат временно. Никой доктор през многото години не е помогнал. Знам, че е голям за детски педиатър, но Ви моля за помощ и съвети.
  Весели празници !!!

 36. Честита Нова Година!
  Синът ми Александър е на 6,5 г.с втори или трети алергичен ринит за 2 месеца, съпроводен с пристъпи от кашляне.Имаме нужда от алтернативна помощ.Как да се свържеме за диагностициране с Вас.
  Очокваме отговор!

 37. Д-р Манева. Моля Ви за помощ. Срадаме от косопад. Изследвания които правихме
  HGB 130 G/L 120-160
  RBC 3.92 x 10^12/L 3.9 – 5.3
  HCT 0.363 l/l 0.360 – 0.470
  MCV 92.6 FL 82-98
  MCH 33.2 PG 27 – 33
  MCHC 358 G/L 300-360
  WBC 4.2 x 10^9/L 3.5 – 10.5
  PLT 219 x 10^9/L 140-400
  SG% 35% 42-70
  EO% 7% 0-6
  MO% 8% 1-14
  LY% 50% 22-48
  CУЕ 8mm/h <22
  Личната лекарка каза че има инфекция но каква. Може ли да ни помогните. Моля Ви дайте ни някаква препоръка.

 38. Dobar den doktor Maneva,deteto mi e po4ti naa 3 meseca momi4ence e.Sega na 30.01.2011 gi navar6va na 22.dekemvri 2010 digna bez pri4ina visoka temperatura otidohme vednaga pri li4nata pediatarka pregleda q pusnahme vednaga kravni izsledvaniq i rengen napraihme levkocitite bqha dvoini a utaikata 35 togava pusnahme samo normalna urina tq be6e s leka opalestenciq Sled kato ni prati nali na rengen ot koito kaja 4e tq i specialist detski bolesti (pri koito ni prati ) uj 4uvali hripove ot dqsno i 6tqla da zapo4ne da ka6lq do nqkolko dena .Poneje be6e predi praznicite i si umiha racete s nas i ni pratiha napravo v bolnica.Az ne gi poslu6ah i si viknah lekar na 4astno izpisa ni Tercef na 12 4asa 7 dena injekcionno i kaza sled kato svar6i antibiotika da iz4akame pone 10 dena itogas da pusnem izsledvaniq .Mina to vremeto i pusnahme kravnnite izsledvaniq bqha dobre oba4e ima6e bakteria preteus mirabilis 10/4 .Sled koeto otidohme na nefrolog pregleda ni i kaza 4e sigurno e prekaralo pionefrit i sa i difuzno vazspaleni babre4etata dade ni cek prez ustata kaza ni 4e bllizo tri meseca 6te lekuvame s antoniotici parvo v po silni dozi a posle za depo .Otidohme za sapostavka pri docent v sf i tq be6e na sa6toto mnenie ta vaprosa mi e ot kakvo se polu4avat teq bakterii kakvo moje da e pri4inata za pionefrita i kazaha ni da ne q miem i kapim s sapuni bebe6ki ili du6 gelove izob6to da otbqgvame vodata moje li s ne6to drugo da q miq.

 39. Здравейте д-рМанева,
  Синът ми е на 8г.Вече цяла седмица има кашлица с хрип и изхвърля храчки, също така вдига температура периодчно до38,6(два дни вдига до 38,6 на третия му няма нищо и на четвъртия отново 38 градуса)резултатите от кръвната картина показват високо СУЕ-59.Назначено ми е лечение с антибиотик Ceroxim 250mg.До сега не съм прилагала лечение с антибиотик .В момента пие инфлуцид,феервекс на прахчета.Въпросът ми е наложително ли е лечението с антибиотик?Детето е жизнено и кашлицата намаля.
  Благодаря Ви предварително!
  28.01.2011г.

 40. Здравейте д-р Манева.
  Тука прочетоха доста въпроси към Вас и отговори и реших и аз да Ви напиша едни въпрос, относно моите претеснения.
  Преди седмица малката ми дъщеря която е на 6,5 год. имаше зачервено гърло. Давахме и по 4 коластри и 4 зелени енергии и витамин С. Видимо беше добре.
  Сега във вторник вечерта каза че и хладно, измерихме и температурата 38,5. Дадохме и парацетамол.
  Сутринта доктора и пусна ПКК+ДКК и СУЕ.
  Левкоцитите в норма 8,5, ДКК като ги гледах показателите бяха в норма, хемоглобин 119 но СУЕ беше 27. Вчера и днес вдига температура. Личния доктор каза само на изопринозин, а видимо нищо и няма – нито зачервено гърло, хрема, кашлица. На какво може да се дължи това високо СУЕ.

 41. ЗДРАВЕЙТЕ!ДЪЩЕРЯ МИ Е НА 10 Г0ДИНИ И ИМА ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ (8,56).АЗ СЪЩО СЪМ С ХИПЕРХОЛЕСТЕРЕМИЯ,НО СЪМ НА МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ.ЗА НЕЯ ВЪВ ВАРНА НЕ ОТКРИХМЕ ЛЕКАР КОЙТО ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СЛУЧАЯ.КАКВО ЩЕ МЕ ПОСЪВЕТВАТЕ?АКО НЕ Е ВЪВ ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ,ИМА ЛИ СПЕЦИАЛИЗИРАНА КЛИНИКА ВЪВ СОФИЯ ИЛИ СПЕЦИАЛИСТ?

 42. DOBAR DEN DOKTOR MANEVA DA6TERQ MI E NA 2 GODINI I PRAVIHME IZSLEDVANIQ ZA QSLA ISKAM DA VI POPITAM ZA LYM E 62%NORMALNO LI E TOVA? I HGB E 103 V NORMA LI E SPORED VAS?BLAGODARQ VI PREDVARITELNO

 43. Здравейте д-р Манева,
  Искам да ви попитам и аз нещо за мойта малка дъщеричка. Тя е на 6 месеца и 10 дни и за първи път ни пратиха на иследванив на кръвта и урината от когато са ни изписали от болницата вчера(09.05.2011), но повечето резултати не са в норма, а именно: GRAN# L 1.5G/L, LYM# H 4.8G/L, Mon# 10^9/L, Eos# 10^9/L, Bas# 10^9/L, GRAN% L 22.1%, LYM% H 71.8 %, HGB L 100g/l, RBC L 3.3T/l, HCT L 28, MCV L 77.4fl, MCHC H 363g/l и незнам какво да правя. Посочените не са в норма. Много бих ви благодарна да ми кажете какво трябва да направя и къде да водя малката. Предварително ви Благодаря!!!!!

 44. Здравейте, др. Манева,
  Проблем Кандида, Млечница
  Дъщеря ми е на 4месеца, само на кърма. От около месец и полвина имаме налепи по вътрешната страна на устните. Не я боли, храни се нормално, не дава признаци да е неспокойна. Има пониакога малко слуз в акото. Първоначалната диагноза беше Млечница, но според хомеоаптката ми не било нищо сериозно, препоръча само обтриване с хлебна сода,на устата и моите гърди, но от нея не изчезнаха, накрая, за мое успокоение дадохме една доза Borax, без резултат, и после 5 дози Monilia Albicans, пак без резултат, нкрая се опита да ме убеди, че се притеснявам повече, от колкото трябва. След микробиологя на секрет от гърлото и за нея и за мен и двете имаме Кандида, тя в голямо количество аз в умерено. При нея има и Staphylococcus aureus, в малко количество, по всяка вероятност резидентна микрофлора.
  Накрая й дадох и Фунгостатин, предписан от педиатърката, но налепите се появиха отново след спиране на лекарството. Според Хомеопатката трябва да се лекувам аз с пробиотици. От около 25 дена съм на стриктна антикандидна диета, без захар, глиутен и т.н, приемам пробиотоци на Аквасорс и домашно подквасено кисело мляко, както и чесън. Не третирам налепите от около 10 дена и те се увеличават.
  Основателни ли са притесненията ми при положение, 4е детето е добре, а мен не ме болят гърдите и възможно ли е проблемът да се задълбочи.

 45. dobar den sinat mi e na 3g i pri 4revni izsledvaniq my otkriha 4e ima gabi4ki pediatarkata ni kaza da se miem tripati na den i da perem belioto na raka. iskam da popitam dali 6te mu mine bez da pie ni6to
  predvaritelno blagodarq!

 46. zdraveite doktor maneva.predi njakolko dni malkata mi dashterja se izrina po bedrata i vdigna temperatura.kazaha ni njakakva alergia.zapothna protivoalergithni lekarstva i sega e dobre,no njakolko dni po kasno i goljamata mi dasterja se obrina po bedrata i pak s temperatura bolki v garloto i bolki v stavite i leki bolki v stomaha.pusnaha i izsledvania lefkozitite samo bjaha visoki vsithko drugo e v norma.v momenta e na antibiotik venozno no 4 den ot zapothvaneto mu vse oshte vdiga temperatura.kakvo spored vas moge da e tova.imat li vrazka dvata sluthaja

 47. Здравейте, д-р Манева, искам да ви попитам дали написаните по-долу стойности от кръвните изследвания на детето ми са нормални и дали имам основание за притеснения.Синът ми е на 1г. и 8 месеца и изследванията са направени по повод тръгване на ясла.
  WBC-5,3 10^9/L; RBC – 4,62 10^12/L; HGB-119; HCT-0,34;MCV-74,2; MCH-25,8; PLT-10^9/L.
  Урина 2-3 левкоцита слуз.
  Моля Ви да ми отговорите на имейла. Благодаря предварително за отделеното време!

 48. Здравейте д-р Манева,
  Бих искал да ви попитам дали написаните по-долу стойности от кръвните изследвания на детето ми са нормални и дали имам основание за притеснения.Синът ми е на 4 месеца а вписаните референтни граници считам че са за възрастни хора.

  WBC (левкоцити) 8.79 *10^9/L –– 3.5 – 10.5

  RBC ( еритроцити ) 4.64 *10^12/l –– 4.0 – 5.9

  HB (хемоглобин) 122 *g/L –-М 135 – 180, Ж 118-160

  HCT ( хематокрит) 0.363 *l/l –– М 0.40 – 0.53 Ж 0.36-0.46

  MCV 78 *fl –– 82 – 103

  MCH 26.3 *pg –– 26.5 – 31.5

  MCHC 336 *g/l –– 295 – 365

  PLT (тромбоцити) 442 *10^9/L –– 130 – 380

  СУЕ 5мм/ч

  Предварително Ви благодаря за отделеното време.

 49. Здравейте, д-р Манева, искам да ви попитам дали написаните по-долу стойности от кръвните изследвания на детето ми са нормални и дали имам основание за притеснения. Дащеря ми е на 4г и 10месеца. с не алергична астма
  през последните 3 седмици кашля но не сме пили антибиотик вече е по добре.
  RBC-4.91
  MCV-82.9
  Hct-0.40
  PLT-222
  WBC-7.7
  HGB-133
  MCH-27.1
  MCHC-327
  DKK-St-0.03
  DKK-Sg-0.40
  DKK-Eo-0.06
  DKK-Mo-0.05
  DKK-Ly-0.46
  Благодаря ви предварително:)

 50. Здравейте,д-р.Манева внучката ми е на 2г.6м.след изписването имахме проблем с изхождането на 2-3 дни с помощ се изхождаше и доста твърдо ,хране на кърма и преварена вода след двадесетия ден започнаха коликите всички възможни чайчета и капки опитахме,но те продължиха до две години първото зъбче излезна на 7м. с хрема безцветен секрет.На 1г. започнаха да излизат първите кътници направи конюктивит,хрема висока температура-бронхиолит клацида не помогна1включихме колактив и хомеопатично хепар,запека го пооправихме като до годинката беше изпила 50к.бифидус и 50к.ацидифилус заедно с колактива давахме и по5капки ЕМК продукти на Аква сорс докато излезнаха кътниците и 4те на веднъж често вдигаше температура с бял гъст секрет от носа микробиологично гърлен и носен секрет б.о. след два месеца пак наведнъж излезнаха 4те кучешки със същите симптоми с хомеопатични гранулки и капки се възстановяваше.От февруари месец тази година се наложи да я гледаме от София във Велинград през м.Май вдигна температура с кашлица и влажна находка в ляво ренгенологично начална пневмония отново с хомеопатични препарати беше копирана пневмонията.На 10 юли носа се запуши,нямаше секрет само хъркане като легне да спи пак хомеопатични препарати изапочна да изтича най напред зелен секрет,след което премина в жълт и се изчисти до бял гъст и лепкав излезнаха пак 4те кътника наведнъж но секрета и кашлицата продължиха два месеца,белодробно б.о. гърло спокойно хомеопатката го отдаваше на зъбите отново микробиологино б.о.На 12.09 вдигна температура 37.5 без други симптоми жизнена добре се хранеше но тепературата варираше от 37 до 38.7 на 4я ден се оплака от коремче в урината имаше няколко плюса ацетон постъпихме в болница включихме рингер направи алергиячервени петна по лицето и главата оводнихме я с натрив хлорид и глюкоза,ренгинологично пак начална пневмония в ляво ,остър пиолонефрит в ляво и двустранен катарален отит лечение терцеф венозно суе 18,левкоцити 12 като през това време пиеше и хомеопатични на десетия ден ехогравски нямаше възпаление в урината нямаше еретпоцити и левкоцити белодробно б.о отита отзвуча ,в къщи продъпжихме още 10 дни 3 пъти по четвъртинка Нелидикс.След няколко дни отново се появи воднис секрет от носа и започна кашлица при прегледа бял дроб б.о УНГ отново възпалени и двете уши лечение капки ехогравски разширено легенче на бъбрека -вродено и прегънат жлъчен мехур пикочния мехур се изпразва напълно няма задръжка на урина кръвната картина хемоглобина който по време на инфекцията беше 107 се качил на 140,левкоцитите 11,суе 20.Детето в момента е спокойно няма оплаквания но мен ме претесняват стойностите от кръвната картина.Пропуснах да ви кажа ,че преди да потече секрет от носа започва да си чеше носа отвън да киха ,консултирана с алерголог д.атопичен дерматит.ДРУГО КОЕТО МЕ ПРЕТЕСНЯВА Е ,ЧЕ ДОСТА ДЪЛГО ВРЕМЕ ПРИЕМА ХОМЕОПАТИЧНИ ПРЕПАРАТИ .Много ще ви бъда благодарна ако можете да ми дадете някакъв съвет.

 51. Изследвана стерилна урина не се изолира микроб

 52. HCT – 34,3
  MCHC – 39,3
  MPV – 6,2
  PDW – 19,8
  Tova sa stoinostite koito ne sa v granici .Molq za komentar

 53. Здравейте д-р Манева
  Нашето бебе е на 26 дни със леко зачервено гърло направихме изследвания и утайката на кръвта е 7мм. на 1час искам да попитам дали е сериозно или е в нормите.

 54. Здравейте д-р Манева, искам да ви попитам притеснителни ли са тези резултати за дете на 1г и 2м, виждам че са извън референтните стойности, на какво може според вас да се дължи и какви стъпки да предприемем, да направим и някакви други изследвания, но не знам какви….Напоследък детето е доста изнервено и криво, плаче повече, спи неспокойно…разбира се в тази възраст всичко се обяснява все със зъби, но на мен ми е много притеснено.
  Ето стойностите, които не са в норма:
  ДКК – Щаб 0.01 – 0.03 0.06
  – ДКК – Сигмент 0.27 – 0.51 0.67
  – ДКК – Моноцит 0.12 – 0.04 0.08
  – ДКК – Лимфоцити 0.52 – 0.22 0.40
  – ДКК – Ео клетки 0.08 – 0.02 0.04

  БЛАГОДАРЯ!!!

 55. Здравейте, д-р Манева! Въпросът ми е следният – може ли да се разбере за наличие на бременност, когато се изследва урината, дори когато се прави с друга цел, в смисъл взета ми е урина, но за съвсем друго, ще покаже ли наличие на бременност, ако такова не се търси!?

 56. Д-р Манева, моля за Вашето мнение.
  Днес поисках профилактични изследвания за сина ми, който е на 11 години и не бяха му правени такива от бебе. Притесняват ме леко завишените стойности на лимфоцити и левкоцити, а именно:
  Левкоцити -12,4 G/L /3,5-10,5/
  Лимфоцити(бр.)- 7,2 /0,9-5,3 (за деца до 4г.1,3-7,3)
  Лимфоцити (%) – 58,30% /20-50 (за деца до 4г.50-70)
  Според Вас да искам ли ново изследвания и какви да са те? Благодаря за отделеното време.

 57. Д-р Манева моля за вашето мнение, дъщеря ми е на 11 месеца и има нощно време газове, не спи спокойно през деня е нервна.Пие много вода на ден изпива по 700-800 мл. Това нормално ли е и дали може да е причина за предизвиканите газове.От скоро и ае появиха и обриви по дупето използвах много мазила но нищо не помага.Предварително ви благодаря за отделеното време

 58. Здравейте дъщеря ми е на 3 год и половина много често и с хрема и кашлица да не кажа почти постоянно последно имаше и леки хрипчета но без температура и често е със зачервено гърло от което пък вдига висока температура. При последното разболяване пуснахме по-подбробни изследвания всичко е в норма без с-реактивен протеин който е 48 това повод за притеснение ли е? Благодаря предварително

 59. Здравейте, доктор Манева, синът ми е на годинка и три месеца , изкара отит,откриха му и пневмокок в нослето,премахнахме бактериите, но се притеснявам от това,че на вратлето му отзад на тила, има някакво възелче, мисля че го наболява. Лекар ми каза че е безобидно, но аз се притеснявам, понеже след дкк, лимфоцитите му са 6,8(4,5),левкоцити 10,4(10,5), той е и с атопичен дерматит, притеснява ме и честото запушване на нослето, мисля че е на алергична основа, постоянно сме с капки.Бихте ли ме посъветвали какво да правя,да го заведа ли на хематолог.Благодаря.

 60. Здравейте д-р Манева, синът ми е на 1 година и 9м., писнахме изследвания за ясла и на изследването за паразити пише забележка:Изолира се в умерено количество Candida non albicans.
  Ето и показателите на ПКК:
  Единици Референтни граници
  СУЕ (РУЕ) 21 mm/h М до 50 г.до18,над 50 г.до 22;Ж до 50 г.до 25,над
  ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу
  WBC (левкоцити) 9.02 x10^9/L 3.5 – 10.5
  LY% (лимфоцити – %) 49.400 % 20-48(50 – 70за деца до 4г)
  MO% (моноцити – %) 12.200 % 1.00-11.0
  EOS%(еозинофили – %) 9.800 % 0-6
  BASO%(базофили – %) 1.740 % 0-2
  NEU% (неутрофили – %) 26.900 % 40 -70(20- 50 за деца до 4г)
  LY# (лимфоцити – бр.) 4.450 x10^9/L 1.100 – 3.800 (1.300 – 7.400 за деца до 4г)
  MO# (моноцити – бр.) 1.100 x10^9/L 0.070 – 0.80
  EOS#(еозинофили – бр) 0.884 x10^9/L 0.000 – 0.500
  BASO#(базофили – бр) 0.157 x10^9/L 0.000- 0.140
  NEU# (неутрофили – бр.) 2.430 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г)
  RBC (еритроцити – бр.) 4.800 x10^12/L M(4.4 – 5.9) Ж(3.7 – 5.3)
  Hgb (хемоглобин) 121 g/L М(135 – 180) Ж(120 – 160)
  Hct (хематокрит) 0.353 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48)
  MCV (ср. обем на еритроцита) 73.60 fL 82.0 – 96.0
  MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 25.20 pg 27.0 – 33.0
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 342 g/ L 300-360
  RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.50 % 11.5 – 14.5
  Plt (трoмбоцити) 501 x10^9/L 130 – 420
  MPV (ср обем на тромбоцита) 7.41 fL 7.5 – 11.0
  Pct (тр обем/ общ обем) 3.71 ml/L 1.0 – 4.5
  PDW (ширина на тр р-ие) 16.50 % 15.5 – 22.5
  Урина
  Забележка: *
  СЕДИМЕНТ: ЕД. ЛЕВКОЦИТИ
  *
  Урина (СЕДИМЕНТ) виж забележка*
  Урина с течни реактиви * Профил Виж по-долу
  Урина – белтък 0 (Отрицателен) g/L до 0.10
  Урина – билирубин Oтрицателен
  Урина – уробилиноген 3.4 µmol/L неувеличен до 22 ;леко увеличен до35
  Манипулации
  Забележка: Няма.
  Притесних се, по тези показатели, който са ги дали имаме няколко завишени стойности.В норма ли са според вас.
  Благодаря за отговора.

 61. Здравейте, д-р Манева, от микробиологията на синът ми, който е на 1г. и 3м. се изолира E. coli O6. В изследването пише, че щамът продуцира – широкоспектърни бета – лактамази /ESBL/. От направената антибиопрограма излиза, че колито е нечувствително към повечето антиботици. Въпросът ми към Вас е E.coli О6 засяга ли бъбреците и мозъка. Детето е родено в 27гс., няма двигателен дефицит – развива се нормално, но ТФЕ показва разширени вентрикули, т.е. преждевременното раждане оказва влияние върху мозъка и основно притесненията са ми за неврологичното развитие на детето.
  Не ми се иска да пие антибиотици, но в Русе няма добри хомеопати.

  Предварително Ви благодаря!

 62. Здравейте, д-р Манева!
  Обръщам се към Вас с молба за помощ. Дъщеря ми е на 2г. 8 м. и преди 2 седмици забелязах, че урината й е мътна и е с особен мирис. Пуснахме изследвания – имаше белтък в урината, еритроцити и левкоцити, но и на двете микробиологии излезе, че няма бактерии….Лекарката ни изписа Зинат, който детето приема 7 дни. Непосредстевно след према на Зинат-а, малката се разболя от баба си от вирус и след няколко дни каза, че я боли като уринира. Пуснахме урина – този път -опалесценция и 10-12 левкоцита и отново й изписаха антибиотик – този път Седакс. /който пак е на базата на ципрофлоксацин/.Междувременно ходихме и на ехограф, няма проблеми с бъбреците и пикочните пътища….според лекарката възпаление се е получило отново заради вируса. Според Вас нужно ли е пак да направим други изследвания и да пуснем нова стерилна урниа, при положение, че в седимента на обикновената урина не са отбелязани бактерии и възможно ли е според вас лечение и профилактика на честите уроинфекции с хомеопатия?
  Благодаря Ви, предварително!

 63. Здравейте д-р Манева от близо 20 дена водя кореспондеция с Вас по е.мейла искам да Ви благодаря за бързите отговори който ми давате и за още една консултация с вас само ще ви припомня , че синът ми е на 6 годинки и прекара скарлатина и беше лекуван с Оспамокс 500 след 10 дена прием на антибиотика ме посъветвахте да взема Колактив 3 , Бифидус и зелена енергия на Аква сорс Първата седмица пие сутрин 2 кап.Колактив 3 и вечер 1 кап.Бифидус а следващата седмица трябва да включа и зелена енергия на обяд .Трябваше да направим иследвания кръв и урина за да видим как са нещата и ме притесни това ,че ДКК-Ео клетки е 0,21 разбрах че това можело да беде някаква алергия или паразити възможно ли е да не се е излекувал от скарлатината ? притесних се много ще ви помоля за вашия съвет детето се чувства добре и вече посещава градина ще Ви изпратя всичките резултати за да имате повече представа какво може да е и какво трябва да направя – Хемоглобин -110 ,Еритроцити -4,68 , Левкоцити -9,4 ,Хематокрит -0,33 ,Тромбоцити -430 ,MCV-72,MCH -23.6 ,MCHC-327 ,-Скорост на утаяване на еритроцитите -7 и ДКК -Щаб-0 ,ДКК -Сигмент -0,41 ,ДКК- Моноцит-0,02 ,ДКК- Лимфоцити-0,36 ,ДКК-Базоцити -0 ,ДКК-Ео клетки -0,21 ,ДКК-Плазмоцит -0 ,АСАТ-20 ,АЛАТ -19 , и седимент -орентировачно иследване -ед.левкоцити .Ще Ви бъда благодарна за Вашият съвет .Благодаря и успешен ден

 64. Здравейте, д-р Манева!Синът ми е на 2г. и 3 мес.Ходи на ясла от 2 месеца и често боледува. Преди 10 дни имаше гнойни налепи на гърлото и му бе взет гърлен секрет. Изолира се P.aeruginosa. Пихме Панцеф 10 дни, след което отново му бе взет секрет и пак се изолира P.aeruginosa. Състоянието на детето в момента е видимо добро. Въпросът ми е могат ли да се лекуват тези бактерии с хомеопатия?

 65. Здравейте, д-р Манева,
  нашият син, който скоро стана на 10 месеца, от 3 дни е с висока температура (около 39 градуса). На третия ден, понеже беше неделя, отидохме в спешното и ни отговориха, че причината за темп е растящите зъбчета. За по-сигурно днес му пуснахме по указания на лекарите ПКК, която се оказа, че не е с много добри показатели. Изпращам Ви изследванията:
  СУЕ (РУЕ) 44 mm/h до18г3-13;Mдо50г.<18 над50г.<22;Ждо50г.<25 над50г.

  WBC (левкоцити) 9.79 x10^9/L 4.0 – 11.0
  LY% (лимфоцити – %) 52.80 % 20.0 – 50.0
  MO% (моноцити – %) 6.90 % 2.0 – 10.0
  GR% (гранулоцити – %) 32.70 % 30.0 – 70.0
  Ba % (базофили – %) 0.67 % 0.0 – 2.0
  Eo % (еозинофили – %) 6.96 % 0.0 – 6.0
  LY# (лимфоцити – бр.) 5.17 x10^9/L 0.90 – 5.30
  MO# (моноцити – бр.) 0.68 x10^9/L 0.10 – 1.10
  GR# (гранулоцити – бр.) 3.20 x10^9/L 1.30 – 7.40
  Eo # (еозинофили – бр.) 0.68 x 10^9 / L 0.00 – 0.50
  Ba # (базофили – бр.) 0.07 x 10^9 / L 0.00 – 0.14
  RBC (еритроцити – бр.) 4.40 x10^12/L M(4.6 – 6.2) Ж(4.0 -5.5)
  Hgb (хемоглобин) 104 g/L М(140 – 180) Ж(120 – 160)
  Hct (хематокрит) 0.304 L/L 0.350 – 0.550
  MCV (ср. обем на еритроцита) 69.1 fL 82.0 – 98.0
  MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 23.6 pg 28.0 – 33.0
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 341 g/ L 330 – 350
  RDW (девиация на ерит. р-ие) 16.00 % 11.6 – 13.7
  Plt (тромбоцити) 304 x10^9/L 140 – 440
  MPV (ср обем на тромбоцита) 8.7 fL 7.5 – 11.0
  ***** ДКК – мануално * ***** ***************
  St (Щаб- пръчкоядрен гранулоцит) 0,02
  Sg (сегментоядрен гранулоцит) 0,30
  Eo (еозинофилен гранулоцит) 0,10
  Ba (базофилен гранулоцит) *
  Mo (моноцит) 0,12
  Ly (лимфоцит) 0,46

  в дясната част са референтните стойности. Има ли за какво да се притесняваме или да следваме указанията на лекуващия ни медик, който вече ни изписа антибиотик…

 66. Здравейте д-р Манева,
  Момченцето ми е на 3г.и 4м. При профилактични изследвания за постъпване в детска градина резултатите от изследването на кръвта показаха завишени левкоцити – 13.1 и завишени лимфоцити – 8.5.Всички други показатели в кръвната картина са в норма. Детето не е боледувало скоро.Имаше няколко ухапвания от насекоми от предходните дни. Също така коло половин час преди и по време на взимането на кръв плака много и беше много стресиран. Много съм притеснена от тези стойности без наличието на симптоми за някаква инфекция. Ще Ви бъда изключително благодарна, ако направите Вашия коментар.

 67. Здравейте д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 3г. и 4 м. При профилактични прегледи на кръв и урина резултатите от изследването на кръвта показаха завишено СУЕ 35mm\h. Всички други показатели са в норма и урината е чиста. В момента дъщеричката ми е здрава, т.е няма признаци на заболяване освен малка гнойна инфекция на пръсчето на ръчичката.Преди две седмици имаше леко възпаление на очите. Притеснява ме тази стойност на СУЕ, моля Ви за коментар.

  ПКК
  HGB 109 g\l
  RBC 4.48
  HCT 0.33
  WBC 9.7
  MCHC 326
  MCH 24.3
  MCV 74.5
  PLT 336
  MPV 9.0
  RDW % 15.0 %
  LYMF 4.9
  GRAN 4.3
  MID 0.4
  LYMF % 50.90 %
  GRAN % 44.50 %
  MID% 4.60%
  СУЕ 35 mm\h

  УРИНА
  белтък – отрицателен
  билирубин – отрицателен
  уробилиноген – неувеличен
  седимент 1-2 левкоцита

  Моля за коментар! Благодаря Ви предварително!

 68. zdraveite d.r Maneva iskam da se konsyltiram sas vas za plemenikat mi .avgust mesez biaxme vav balgaria i toi e xvanal niakakav virus sas visoka teperatura be6e na amoksiziklin pina mu teperaturata no minava se moge bi dva meseza i vav momenta e sas mnogo visoka temperatura tyk vav italia my napravixa palni isledvania i my kazaxa 4e ima bazil vav kravta tova glisti li sa toi sa6to taka e sas mnogo niski kilogrami ne se xrani vsi4kite my zabi sa 4erni ot karies vazmogno li e da ima glisti na kravta ili niakakvo drygo zaboliavane ili 6te me posavetvate za niakakvi drygi palni isledvanie izviniavam se ako imam pravopisni gre6ki vav o4akvane sam na va6ia otgovor .Iskam da znam sa6to taka dali tova e zarazno za6toto plemenikat mi ima kontakt sas sinat mi .plemenikat mi e na 5godini i tegi 16kg, toi ne se xrani .

 69. Здравеите, д-р Манева! Много ще съм ви благодарна, ако ме насочите какво да правя…на 5-годишната ми дъщеря през декември и откриха в урината Ешерихия коли след като имаше оплакване от болки при уриниране и леко изпускане .Пихме един АБ-Цедакс. През януари отново се появиха оплаквания , и отново и откриха същата бактерия.Започнахме с друг АБ Аугментин, но по време на лечението направихме изследване на стерилна урина , за да видим дали ма ефект този АБ, но тогава излезе нова бактерия:Pseudomonas aeruginosa=10/4 .А Аугментина е резистентен на тази бектерия.
  Ще направя още една проба и ако се потвърди , какво да правим? Лекарката ни ни обясни че ще се наложи или да сме в болница с венозно лечение или с инжекции. Тази новата бактерия, как се е появила докато се лекуваме от друга или нещо е мутирала? Дали хомеопатията може да ни помогне в случая. Благодаря ви предварително!

 70. Здравейте д-р Манева! Набързо нашия казус – детенце на две години вдига температура 39.8 , отиваме на лекар – ЦРП – 36. Левкоцити 9, гранулоцити 71% , освен температурата няма нищо друго . Лекарят заради ЦРП решава, че е бактериална инфеция , в резултат на което изписва Цедакс. След първия прием детето нощта видга 40.4 и на сутринта е като ново – няма температура, няма нищо. И аз разбира , се , умирам от мъка и раздвоение трябваше ли да давам антибиотика от първия ден на температурата, но понеже не боледуваме и се панирам от най-малкото нещо , а и възможно ли е црп да е повишено, а левкоиитите не, при бактериална инфекция и не би ли трябвало да има и други симпотми , ако има бактерия – хрема, кашлица и т.н. и пак в този ред на мисли, колко време е минималния прием на антибиотик?

 71. zdraveite d-r maneva!sinat mi e na 3 g.i 8 mes.v4era ima6e temperatura 37,6 leko naka6lq6e i e s hrema zapu6eno mu e nosleto dnes sutrinta pak ima6e temperatura i otidohme pri na6ata li4na lekarka 4isti mu sa gardi4kite garloto e leko za4erveno pusnahme mu edni izsledvaniq krav i urina samo granulocitite mu bqha malko uveli4eni v %-66.o% a v br.6,4 na6ata lekarka ni izpisa antibiotik cefzil ama kaza da ne izbarzvam da go davam da iz4akame i tazi ve4er kak 6te.a ina4e vaob6te ne mi se dava poneje prednata sedmica bqhme na ab.daite mi savet kakvo da mu davam i tova 4e granulocitite mu sa malko uveli4eni na kakvo se dalji.a ina4e vmomenta piem sirop za ka6lica davam mu i za temperatura i za garloto tonzilotren blagodarq predvaritelno

 72. Здравейте, Д-р Манева,
  Детето ми е на 11 години и е с диагнози алергичен ринит и астма. От 2010г. до днес е на Монтелукаст. Назални спрейове и антихистамини е ползвал периодично. От есента на 2011 започнахме терапия с алергени за домашен прах и полени. Прави броноспазми единствено след вирусни инфекции, но сутрешното кихане не се повлиява от нищо. Понякога получава и зачервяване и сърбежи на очите. Притесняват ме кръвните му изследавания. Откакто му поставиха тези диагнози има много високи стойности на еозинофилите – 5 пъти над нормата. През лятото бяха спаднали до 2 пъти. При последното изследване и други показатели са извън норми. Моля за вашето мнение! Дали хомеопатия би повлияла неговото състояние? Бихте ли ме насочили в такъв случай?! От Разград сме.
  Благодаря,
  Валентина Христова

  WBC 10.16 G/L 3.5 – 10.5; новородени: 10.0 – 26.0; 3мес. – 6 год.: 6.0 – 15.0; 10 год. – 12 год.: 4.5-13.0
  Neu# 3.04 2.00-7.00
  LYM# H 4.21 G/L 1.2 – 3.9
  Mon# 0.75 G/L 0.12 – 1.20
  Eos# H 2.08 0.02 – 0.50
  Bas# 0.08 G/L 0.0 – 0.10
  Neu % L 29.9 % 50-70%
  LYM% 41.4 % 20.0 – 45.0
  Mon% 7.4 % 3.0 – 12.0
  Eos% H 20.5 % 0.05 – 5.0
  Bas% 0.8 %
  RBC 5 T/L 3.9 – 6.2; новородени: 4.0 – 6.0; 3 мес. – 12 год. 3.5 – 5.5
  HGB 129 g/L мъже 130.0 – 178.0; жени 115.0 – 160.0; новородени 125.0 – 205.0; 3 мес. – 12 год. 95.0 – 145.0
  HCT 41.4 L/L 35.5 – 54.0; новородени: 39.0 – 64.0; 3м. – 12г.: 35.0 – 45.0
  MCV 82.8 fl 78.0 – 100.0
  MCH L 25.8 pg 26.0 – 34.0
  MCHC L 312 g/L 320.0 – 360.0
  RDW-CV 14.6 % 10.0 – 17.0
  RDW-SD 47.3 % 28.0 – 58.5
  PLT 268 G/L 100 – 450; новородени – 12г.: 150-500;
  MPV 8.2 fL 6.5 – 12.0
  PDW 15.6 fl 6.3 – 18,6
  PCT 0.22 0.100 – 0.450
  P-LCC 61 G/L 30.0 – 90.0
  P-LCR 22.9 % 11.0 – 45.0

  Микроскопско броене на левкоцити/Differencial count

  Blast
  Promyelocit
  Metamyelocit
  Myelocit
  St до 0.05
  Sg 0.10 до 0.76
  Eo 0.20 до 0.04
  Mo до 0.09
  Ba до 0.01
  Ly 0.70 до 0.45

 73. Здравейте д-р Манева. За първи път попадам на този сайт и съм очарована от корекността на отговорите Ви, което ме подтикна и аз да поискам съвет.
  Внучката ми е на 5 години. Почти от първата си годинка имаме проблем със зачервяване на генеталиите, които и до сега не е решен. Поддържаме добра хигиена с изпиване с вода (без сапун) след всяко посещение на тоалетната, но това не повлиява. Имаме две консултации с детски гинеколог, без особен ефек при следване на съветите му. Опитвали сме най-различни мазила, също без особен ефект. Опитахме и с мех;ема хомеплазмин. Но и с него ефекта е краткортаен. Сега почти ежедневно промиваме лигавицата с риванол, но ефекта е не по-дълъг от 24 часа. Няма секреция или зацапване на бельото. Бих се радвала ако ми дадете насоки за поведение, може би и изследвания, чрез които да се уточни причината.
  Предварително благодаря!
  С поздрав
  Валя

 74. Здравейте, много бих искала да знам нещо за тези покатели
  MCHC L 297 g/L 320.0 – 360.0

  P-LCC H 145 G/L 30.0 – 90.0
  За първия попрочетох, но за втория показател нищо не откривам , а съм естествено много притеснена. Моля, ако може да ми отговорите – поне с няколко думи.

  • Здравейте, др. Маркова. Синьт ми е на 12г и всяка есен започва да прави бронхо спазми. Водих на пулмолог, алерголог, Еозофинен Катионен Протеин беше над 60 при норма 11.Последното посещение е преди 4дни, като му назначиха Серетид за 2 седмици и разбира се Ефира за цялата зимата. Боледува от1годишен.Бронхити,пневмонии,.Тестуван е, с комбинирани паднали. Само о сусам получи доста силна алвргична реакция. С престой в болница само при едно отхапване на сусамка. Има засенчване на синусите. Моля Ви, дайте ми сьвет какво да направя, защото си мисля, че в него има някаква бактерия. На вирусолог ли, мислех да ходя в Институт по паразитология. Много Ви благодаря за отделеното време.

 75. Здравейте д-р Манева,
  Имам въпрос свързан с ваксините. Преди около година разбрах, че на всяко новородено в България се полага безплатно изследване за непоносимост към ваксинациите, провеждани у нас. Тъй като го разбрах, твърде късно, а искам да знам как стоят нещата при детето ми ( причините са достатъчно – с мъжа ми имаме алергии към лекарства – аспирин, аналгин, антибиотик, парацетамол; аз съм със сенна хрема, задух като малка, редовно получавам отоци при ухапвания и в стресови ситуации, като при мен включително и остра реакция след ваксиниране на 25г с ДТК). Интересува ме:
  1. към какъв доктор трябва да се обърна ( изключвам ЛЛ ), за да направим необходимите изследвания преди ваксинирането на детето с каквото и да е от тук, нататък;
  2. как се нарича и какво представлява самото изследване;
  3. ако се сещате нещо друго, което би ми било от полза, като информация и насока.
  Детето ми е на 2,9г.
  Благодаря

 76. Здравейте, бих искала да Ви попитам какво означава микробно число 10 на 6 при резултати от микробиология?

 77. Здравейте,преди четири дни синът ми на 9 години вдигна висока температура.От тогава е с разстройство и силни спазми в корема.Това са изследванията
  WBC 8.4 G/L
  Lym# 1.6 G/L
  Mid# 0.3 g/l
  Grn# 6.5 g/l
  Lim% 20 %
  Mid% 3.9%
  Grn% 76.1 %
  RBC 5.13 T/L
  HBG 135 g/L
  HCT 0.448 L/L
  MCV 87.4 fL
  MCH 26.3 pg
  MCHC 302 g/L
  RDW 9.2 %
  PLT 228 G/L
  PCT 2.0 ml/l
  MPV 8.6 fL
  PDW 45.9 %

 78. Comment

 79. Здравейте д-р Манева, детето ни е на 6 и върви доста болнав.Изолираме стафилококи и стрептококи в гърлото и според нас успешно лекуваме с streptococcinum и staphylococcinum , защото ги срещаме по-рядко в изследванията.Въпреки това обаче детето е с обложен език и с много силен лош дъх в устата, постоянно има хрема и сякаш му се събира някъде в гърлото и започва да гъгне,тогава детето се разболява. Случва се често да вдига висока температура, налага се да го лекуваме с антибиотици. Дори в момента е с 39 градуса.Тук са последните ни изследвания:

  HGB ( Хемоглобин ) 132 g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
  RBC ( Еритроцити ) 4.72 T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
  HCT ( Хематокрит ) 0.38 L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
  WBC ( Левкоцити ) 17.9 G/L 3.5 -10.5
  MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 352 g/l 300-360
  MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 28.0 pg 27.0-33.0
  MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 79.7 fL 82.0 -96.0
  PLT ( Тромбоцити ) 314 G/L 100-440
  MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 8.0 fL 7.5-11.0
  RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 13.7 % 11.6 – 15.7
  LYMF ( Лимфоцити – бр ) 3.9 G/L 0.9 – 5.3 ( 1.3 – 7.4 за деца до 4 г. )
  GRAN ( Гранулоцити – бр. ) 11.7 G/L 1.3 – 7.4 ( 0.9 – 5.3 за деца до 4 г. )
  MONO ( Моноцити – бр.) 2.2 G/L 0.30 – 1.10
  EOS ( Еозинофили – бр.) 0.1 G/L 0.00 – 0.40
  BASO ( Базофили – бр. ) 0.1 G/L 0.0 – 0.60
  LYMF% ( Лимфоцити – % ) 21.60 % 20.0 – 50.0 ( 50.0 – 70.0 за деца до 4 г. )
  GRAN% ( Гранулоцити – % ) 65.10 % 30.0 – 70.0 ( 20.0 – 50.0 за деца до 4 г. )
  MONO% ( Моноцити % ) 12.00 % 1.0 – 12.0
  EOS% ( Еозинофили % ) 0.80 % 0 – 6.0
  BASO% ( Базофили % ) 0.54 % 0.25 – 2.0
  СУЕ 30 mm/h М до 18 ( Ж до 25 ) Деца до 12
  Левкограма * Профил Виж по-долу
  St 0.05 0 – 0.06
  Seg 0.62 0.40 – 0.70
  Eo 0.01 0 – 0.06
  Ba 0.00 0.0 – 0.02
  Mo 0.10 0.01 – 0.12
  Ly 0.22 0.2 – 0.48
  Pl 0.00 0 -0.01
  Микробиология
  Забележка: Няма.
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  Streptococcus group A antigen ( + ) Положителен Отрицателен

  Освен всичко по-горе, детето често ходи по голяма нужда 3-4 пъти на ден, дори това е първата му работа след като отвори очи. Чудя се дали трябва да изследваме акото му за някаква бактериална инфекция.
  Много се извинявам че ви занимавам толкова подробно с нашия случай, притеснени сме.
  Надявам се да хвърлите малко яснота, благодаря предварително!!!

  • Здравейте д-р Манева,
   Дъщеря ми е на 1г. и 3 м. има 3,4 уробилиноген в урината, при норма до 22. При дете не трябва ли този показател да е „0“? Дали има някакъв проблем?
   Благодаря ви предварително за отговора!

 80. Здравейте, д-р Манева, имам син на 6 години ,борим се с упорито кожно заболяване и по този повод ни накараха да направим доста изследвания,детето успяваме да го опазим и не боледува. При направените изследвания се оказа че има повишени ЛИМФОЦИТИ,
  ДКК /микроскопски/ * Профил Виж по-долу
  NEU (неутрофили) 1.29 10e9/L 2.0 – 6.9
  LYM (лимфоцити) 4.17 10e9/L 0.6 – 3.4
  MONO (моноцити) 0.539 10e9/L 0.0 – 0.9
  EOS (еозинофили) 0.153 10e9/L 0.0 – 0.7
  BASO (базофили) 0.013 10e9/L 0.0 – 0.2
  NEU % (неутрофили) 20.9 % 37 – 80
  LYM % (лимфоцити) 67.6 % 10 – 50
  MONO % (моноцити) 8.74 % 0 – 12
  EOS % (еозинофили) 2.49 % 0 – 7
  BASO % (базофили) 0.216 % 0 – 2.5
  След 11 дни повторихме изследвания ДКК на стъкло
  ДКК /микроскопски/ * Профил Виж по-долу
  NEU (неутрофили) 2.31 10e9/L 2.0 – 6.9
  LYM (лимфоцити) 5.42 10e9/L 0.6 – 3.4
  MONO (моноцити) 0.98 10e9/L 0.0 – 0.9
  EOS (еозинофили) 0.17 10e9/L 0.0 – 0.7
  BASO (базофили) 0.09 10e9/L 0.0 – 0.2
  NEU % (неутрофили) 25.8 % 37 – 80
  LYM % (лимфоцити) 60.4 % 10 – 50
  MONO % (моноцити) 10.9 % 0 – 12
  EOS % (еозинофили) 1.9 % 0 – 7
  BASO % (базофили) 1.0 % 0 – 2.5

  Имаме ли база за притеснение ,видимо на детето да не казвам голяма дума нищо му няма. Моля за съвет!

 81. Zdraveite Dr. Maneva! Dasteria mi e sas stoma6no razstroistvo 8 godini. Obikolihme vsi4ki dobri bolnizi, vkliu4itelno i UNI Zürich, no na deteto mi taka i ne otkriha nisto. V posledstvie se otkriha niakakvi gabi4ki v izprajneniata i be6e lekuvana v Flagil. predi godina po slu4ainost biahme pri izvesten Profesor, koito dokato zatvaria6e knigata mi kaza , 4e vsi4ko i e napraveno i nisto ne e otkrito , sled koeto zapo4na da mi izrejda razni i na „dihatelen test“ , se okaza, 4e ne e praven. Sastia v posledsvie izleze pozitiven na Fruktoza. V prodaljenie na godina sme na dieta, ima leko podobrenie, no ne e tova koeto o4akvah. Poslednite 4-5 sedmizi dasteria mi izgubi apetit , otslabna i kakto vinagi i niama6e nisto, dokato slu4aino ne i otkriha C dificile Toxin A/B , Campilobacter spp, i stafhilococova infekzia. V momenta e na antibiotik Clarithrocin, za koito se samniavam, 4e pomaga pri parviat infekt. Vav vsikata literatura, koiato sam 4ela za fruktoseitoleranz e napisano, 4e sa absoliutno zabraneni Probiotizite. Li4niat lekar na dasteria mi e na mnenie da se davat, az vednaj sam probvala s Lactobacilus bulgaricus, no simtomine ne se povliaha polojitelno, daje se vlo6iha. Ima li spored Vas niakakav na4in da vazstanovim bakterialnata flora na tankite , a s tova i na debeloto 4ervo, koeto , kazvat, 4e moje i da e simptom na razdraznenoto 4ervo? Blagodaria vi predvaritelno!

 82. zdraveite pokazaniata na deteto mi koeto e na 6 meseca momi4ence sa slednite СУЕ ( ESR ) 2 mm/h М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39
  ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу
  WBC ( Левкоцити – бр.) 9.80 x10^9/L 3.5 – 10.5
  Ly% (лимфоцити – %) 57.600 % 20-48 (50 – 70 за деца до 4г.)
  Mo% (моноцити – %) 4.800 % 1.00 – 11.0
  Eos%(еозинофили – %) 3.400 % 0 – 6
  Baso%(базофили – %) 0.300 % 0 – 2
  Neu% (неутрофили – %) 33.900 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
  Ly# (лимфоцити – бр.) 5.630 x10^9/L 1.100 – 3.800 (1.300 – 7.400 за деца до 4г.)
  Mo# (моноцити – бр.) 0.470 x10^9/L 0.070 – 0.800
  Eos#(еозинофили – бр) 0.330 x10^9/L 0.000 – 0.500
  Baso#(базофили – бр) 0.030 x10^9/L 0.000- 0.140
  Neu# (неутрофили – бр.) 3.320 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г.)
  RBC ( Еритроцити – бр.) 4.330 x10^12/L M: 4.4 – 5.9; Ж: 3.7 – 5.3
  Hgb ( Хемоглобин ) 117 g/L М: 135 – 180; Ж: 120 – 160
  Hct ( Хематокрит ) 0.341 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
  MCV (ср. обем на еритроцита) 79.00 fL 82.0 – 96.0
  MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 27.10 pg 27.0 – 33.0
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 344 g/ L 300 – 360
  RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.70 % 11.5 – 14.5
  Plt ( Трoмбоцити ) 461 x10^9/L 130 – 420
  MPV (ср обем на тромбоцита) 8.10 fL 7.5 – 11.0
  Pct (тр обем/ общ обем) 3.72 ml/L 1.0 – 4.5
  PDW (ширина на тр р-ие) 12.30 % 15.0 – 80.0
  Урина
  Note: Няма.
  Test (profile) name Result Measurement Reference values
  Урина седимент * Профил Виж по-долу
  Седимент – левкоцити масово на поле < 4
  Седимент – еритроцити не се наблюдават на поле < 2
  Седимент – плоски епителни клетки не се наблюдават на поле
  Седимент – кристали не се наблюдават
  Седимент – други наблюдавани бактерии molia kajete mi kakvo ozna4avat i dali vsi4ko e nared s da6teri4kata mi?Blagodaria predvaritelno.

 83. Zdraveite dr.Maneva! DEteto meteno nei e na 5godini! V poslednite dve godini pri vsqko kravno izsledvane hgb e vinagi visiko,tova normalno li e ?poslednite izsledvaniq hgb 148 rbc 5.63 mcv 74.6 mch 26.3.licniqt lekar vseki pat kazva ce svicko e normalno!deteto nqma apetit i 18kg

 84. Определено когато човек придобие повече знания по една тема се чувства по сигурен и знае какво точно да правии какъв да предприеме.Тук пишете страхотни неща които ще са ни от полза.Всеки страда дори и от тези зимни и летни вируси,които все ги има.Важно е да знае какви изследвания да си направи, за да получи по качествени резултати и да прецени.Има много компетентни лекари, коти трябва да насочват, макар, че те са влезнали в една центруфуга и си въртят едно и също.

 85. Здравейте, д-р Манева. Детето ми е на 3 год и 2 месеца. От близо година с кратки прекъсвания има субфебрилна температура – 37,1 – 37,4. По време на сън си я сваля сам. Естествено, по време на остро заболяване си я качва стабилно и трудно я сваля. Интересува ме какви изследвания мога да пусна на сина си, така че да дадат някаква насока за съществуващ проблем.
  Възможно най-накратко ще се опитам да обясня какви здравословни проблеми сме имали до сега: До годинка и 8 месеца почти не е боледувал, развиваше се чудесно според. Профилактични изследвания – всичко в норма. На 1 г и 8 месеца – в болница с ротавирус. На 2 години – започна ясла. След 10 дни – ангина, започна с висока температура и фебрилен гърч. Не сме влизали в болница след гърча – кръвно-газовия профил беше без особености. След два месеца – втори фебрилен гърч и начало на много тежка салмонелоза, кръе и слуз в изпражненията. Общо 4 венозни АБ и 2 през устата. Лечение с пробиотици и начало на профилактичен прием на конвулекс. 6 месеца пихме конвулекс без проблеми в кръвната картина и чисти УЖ от салмонелата. Миналия октомври ни спряха конвулекса. В излседванията се появи кандида и същата салмонела, която лекувахме /последните изследвания направихме в друга лаборатория/ Лекувахме с амикацин през устата, пробиотици. Януари, 2015 – последователно с 2 дни пролука – панцеф и зиннат и пробиотици. Други лекарства, които приема детето – самбукус нигра, осцилококцинум – по 1 дневно за 7 дни. Пробиотици – приемало е био култ, марсианци лактобацилус, био гая. Друга особеност – по време на сън има едни мърдания, които невролозите наричат сънни миоклонии. За по-голяма сигурност сме правили и видео ЕЕГ. За мен тези движения по време на сън са обезпокоителни, понякога бълнува и т.н. Знам, че това е тема за невролог, но го описвам в случай, че сметнете за важно. След месец ни предстои изследване за глутенова непоносимост, заради безапетитие, много бавно наддаване на ръст и тегло.
  Благодаря ви предварително за отговора.

 86. Моля за разчитане на кръвна картина:
  Хемоглобин-130
  Еритрицити-4,12
  Hct-037
  Leuc-7.4
  Thr-362
  Кръвна захар-5,0
  Креат.-71
  Холестерол-4,4
  3-gl-0.54
  St-0.01
  Seg-0.40
  Eo-0.04
  Ly-0.48Mo-0.07
  Заради левкограмата моят лекар ме изпраща на хематолог.Мислите ли, че проблемът може да е сериозен?
  Предварително благодаря

 87. zdr dr maneva rodix na 23 02 2015 no otkrixa 4e detetomi ima ostra infekciq i nemoje dase izxojda kazaxami 4esai pravili klizma i e izkarala sluz a kato pie mlqkoto go povra6ta mnogo vi molq daitemi savet predvaritelno vi blagodarq

 88. WBC (левкоцити) 4.16 x10^9/L 4.0 – 11.0
  NEU% (гранулоцити) 26.2 % 30.0 – 70.0
  LYM%(лимфоцити ) 61.8 % 20.0 – 50.0
  MONO% 10.3 % 0.1 – 12.0
  EOS% 0.5 % 0.01-7.0
  BASO% 1.2 % 0.01 – 2.0
  NEU# (гранулоцити – бр.) 1.09 x10^9/L 1.3 – 7.4
  LYM# (лимфоцити – бр.) 2.57 x10^9/L 0.9 – 5.3
  MONO# 0.43 x10^9/L 0.05 – 0.90
  EOS# 0.02 x10^9/L 0.01 – 0.77
  BASO# 0.05 x10^9/L 0.01 – 0.20
  RBC (еритроцити – бр.) 5.04 x10^12/L M(4.6 – 6.2) Ж(4.0 -5.5)
  Hgb (хемоглобин) 146.0 g/L М(140 – 180) Ж(120 – 160)
  Hct (хематокрит) 0.450 L/L 0.35 – 0.55
  MCV (ср. обем на еритроцита) 89.3 fL 82.0 – 98.0
  MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 29.0 pg 27.0 – 33.0
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 324 g/ L 320 – 350
  RDW (девиация на ерит. р-ие) 13.8 % 11.6 – 15.7
  Plt (трoмбоцити) 287 x10^9/L 140 – 440
  MPV (ср обем на тромбоцита) 9.6 fL 7.5 – 11.0
  Pct (тр обем/ общ обем) 2.70 % 1.2 – 4.0
  PDW (девиация на тромбоцити) 9.80 0.0 – 99.9
  Хормонален анализ
  Забележка: Няма.
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  FT4+TSH * Профил Виж по-долу
  FT 4 16.54 pmol/l 9.15 – 23.86
  TSH 3.436 mU/l 0.35 – 5.00

  D-r Maneva zdraveite! Pritesnqvat me rezultatite ot dkk na deteto mi koeto e na 8 godini. Predstoqt dosta po4ivni dni i ne znam s kogo da se savetvam. Ne priema lekarstva zdrava e v momenta; no sutrin ustata i ima sledi ot krav. Moge li da mi pomognete sas savet.

 89. Здравейте Д-р Манева. Пиша ви от Бургас и съм доста притеснена. Дъщера ми е на 8 години. Слабичка , няма апетит като малка доста боледуваше. В началото на тази година изкара 2-та вируса с висока темп и повръщане. Помолих личната за направление и пълна кръвна картина. Оказа се ,че в Бургас няма детки хематолог и част от изследванията ги изпратихме към София. Изпращам ви данните от изследванията и ще ви бъда благодарна ако ми пишете или ме посъветвате

  RBC (еритроцити) 4.60 T/l мъже 4.6-6.2 жени 4.2-5.4 Т/l
  HGB (хемоглобин) 114 G/l мъже 140-180 жени 120-160 G/l
  HCT (хематокрит) 0.369 l/l мъже 0.40-0.54 жени 0.37-0.47 l/l
  WBC (левкоцити) 9.2 G/l амб. 3.5-10.5 стац. 4.5-9.0 G/l
  PLT (тромбоцити) 390 G/l 140-440 G/l
  MCV (среден обем на еритоцита) 80.2 fl мъже 85-89 жени 82-92 fl
  MCH (съдърж. на хемоглобин в 1 еритр.) 24.8 pg 26.5-31.5 pg
  MCHC (концентр. на хемоглобин в еритр.) 309 g/l мъже 300-360 жени 320-360 g/l
  LYM 3.7 g/l 1.9 – 3.7 g/l
  MID 0.6 g/l 0.5 – 1.7 g/l
  GRAN 4.9 g/l 3.5 – 5.9 g/l
  RDW 13.9 % 13.0-21.0 %
  MPV 9.0 fL 6.0-12.0 fL
  Желязо 12.6 mcmol/l ж 10-26 м 12-30 mcmol/l
  ЖСК (TIBC) 53.7 mcmol/l 42-72 mcmol/l
  Диференциално броене на левкоцити в кръв – визуално микроскопско или автоматично апаратно изследване . %
  St 2 % 0-6%
  Seg 60 % 51-67%
  Eo 1 % 2-4%
  Ba 1 % 0-1%
  Ly 34 % 22-40%
  Pl . % 0-0.5%
  Mo 2 % 4-8%
  . % 0%
  . % 0%
  . % 0%
  . % 0%
  Морфология на еритроцити в кръв нормохромни нормоцити
  .
  . 0%
  . 0%
  . 0%
  Ретикулоцити 0.011 % 0.012 – 0.024 %

 90. Здравейте доктор Манева сина ми е на 6 г. И 11 месец. вече повече от месец кашля за този месец ни направиха 3 рентгенови снимки в момента лекувам е трета сливица бяхме и в болница уж с начална пневмония днес пак ни предложиха да останем но аз отказах ето резултатите от ПКК
  Левкоцити 8,0
  Еритроцити 4.64
  Хемоглобин 130
  Хематокрт 0.38
  Тромбоцити 367
  Прячкоядрени гранулоцити 0,02
  Сегментоядрени гранулоцити 0,64
  Моноцити 0,05
  Лимфоцити 0,29
  СУЕ 15
  MCV 82.8
  MCH 28.0
  MCHC 339
  Моля Ви за съвет имали място за притеснения. Мерси

 91. ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р МАНЕВА ИЗЛЯЗОХА НИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НОСНИЯ СЕКРЕТ ИМА E.COLI . ЛЕЧЕНИЕ ИМА ЛИ ? ЗАЩОТО В БЛАГОЕВГРАД ЛИЧНАТА КАЗА ЧЕ ОСТАВА ТАКА.АНТИБИОТИКА КСИМЕБАК ,КОЙТО ПИЕ ВЕЧЕ 7 ДЕН ЩЕ Я ИЗЧИСТИ. АЗ ЛИЧНО ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ. СИНЪТ МИ Е И НОСИТЕЛ НА ХЕТЕРО ЗИГОТНА БЕТА ТАЛАСЕМИЯ .

 92. Здравейте, д-р Манева, синът ми е на 10 месеца и досега е бил изцяло кърмено и здраво бебе. Преди месец обаче вдигна температура и му изписаха Биозин, Нурофен и витамин C. Давах Биозина 5 дни и нямаше негативна реакция към него. Веднага след това обаче за първи път се появи млечница, оято лекувам с Фунгостатин-вече 2 опаковки. От Биозина мина почти месец, кръвните изследвания от преди седмица са добри, няма завишени еозинофили. Захраних го с попара с козе сирене и краве мляко, нямаше видим проблем. Появиха се сополи обаче и реших да му дам превантивно Биозин-уви появи се зачервяване около устата и не повторих, а избрах Осцилоокцинум и Стодал за всеки случай/фунгостатинът си върви паралелно/ Вчера реших за първи път да му дам млечна каша на Хип и отново се появи същото зачервяване около устичката, но по-сериозно и съпроводено със зачервяване на очите. Минабързо, но не смея да дам нищо млечно. Дали наистина е сериозна алергия към млякото или има и друго обяснение като комбинация от всички неща? Какво бихте препоръчали. Благодаря!

 93. Zdraveite dr-Maneva malko se pritesnqvam ot isledvaniqt na detenceto mi tq e na 6 meseca rezulrtati te i sa slednite; WBC 7.1×10 9/L Lymph 5.1 x 10 9/L Mid 0.4 x 10 9/L Gran 1.6 x 10 9/L Lymph 71.3 % Mid 6.1 % Gran 22.6 % HGB 119 g/L RBC 4.58 x10 12/ L HCT 36.2 2% MCV 79.2 fL MCH 25.9 pg MCHC 328 g/L RDW-CV 14.5 % RDW-SD 35.0 fL PLT 305 x 10 9/ L MPV 9.1 fL PDW 14.7 PCT 0.277 % tova pokazvat isledvaniqta no po dolu s himikalka pishe che levkocitite sa 14-16 pl.ep tova me pritesnqva mojeli da mi kajete vashteto mnenie tova na kakvo se dalji na zamarsena urina kakto tvardqt v laboratoriqta ili se dalji na nqkoe zabolqvane na deteto i dali da povtorq oa shte vednaj isledvaneto molq da mi pishete po skoro za da se uspokoq blagodrq vi predvaritelno!

 94. Здравейте,
  синът ми е на две години и има зачервен среден пръст на крака от 3 мес, според вас какви точно изследвания следва да му направим? Ходихме на различни лекари и така и не разбрах защо му е червен пръста.
  Предварително благодаря!

 95. Аз съм мед работник и много се притеснявам за дъщеря си която е на 23 години ,живее с един младеж ,който в изследванията си няма нищо,а дъщеря ми има:Микробиология
  Забележка: ВЛАГАЛИЩЕН СЕКРЕТ

  ИЗОЛИРА СЕ СИГНИФИКАНТНО КОЛИЧЕСТВО E. COLI

  ИЗОЛИРА СЕ CANDIDA ALBICANS В СИГНИФИКАНТНО КОЛИЧЕСТВО

  МИКРОСКОПСКИ ПРЕПАРАТ:

  ПЛОСКИ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ
  НАМАЛЕНО КОЛИЧЕСТВО НА ЛАКТОБАЦИЛИТЕ
  ГРАМ /+/ КОКИ
  ГРАМ /-/ ПРЪЧКИ, ГРАМ /-/ ИЗВИТИ ПРЪЧИЦИ
  ДРОЖДЕВИ КЛЕТКИ
  CLUE CELLS
  УМЕРЕНО КОЛИЧЕСТВО ЛЕВКОЦИТИ.Това се повтаря на периоди изследванията и са отрицателни или с подобносъдържание на микрофлора. Правим и антибиограми.пие Зинат ,Аугментин или др.антибиотоци и отново,и отново .Сегашната АБ е:
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  Влагалищен секрет Лаб No1778
  A7 * Профил Виж по-долу
  Легенда:S(чувствителен), I(интермедиерен) $ R (нечувствителен); * (не е залаган)
  Amoxicillin – clavulanic acid S ( Augmentin, Medoclav )
  Piperacillin-Tazobactam S ( Tazocin )
  Cefuroxime S ( Zinnat, Zinacef, Axetine )
  Ceftazidime S ( Fortum )
  Cefotaxime S
  Cefepime *
  Imipenem *
  Meropenem S
  Amikacin S ( Amikin )
  Tetracycline R
  Trimethoprim – sulfmethoxazole * ( Biseptol,Trimezol, Sumetrolim, Septrin )
  Nalidixic acid * ( Nelidix Negram )
  Ciprofloxacin S
  Moxifloxacin S ( Avelox )
  Levofloxacin *
  ** * Моля да ми пишете какво да направим за да се излекува.Ходили сме при 5-6 гинеколози и без ефект.Спазва хигиена,но има котка,дали това не е от замъсяване от нея.Чакам с нетърпение отговор и много ще Ви бъда благодарна за отговора.

 96. Аз съм мед работник и много се притеснявам за дъщеря си която е на 23 години ,живее с един младеж ,който в изследванията си няма нищо,а дъщеря ми има:Микробиология
  Забележка: ВЛАГАЛИЩЕН СЕКРЕТ

  ИЗОЛИРА СЕ СИГНИФИКАНТНО КОЛИЧЕСТВО E. COLI

  ИЗОЛИРА СЕ CANDIDA ALBICANS В СИГНИФИКАНТНО КОЛИЧЕСТВО

  МИКРОСКОПСКИ ПРЕПАРАТ:

  ПЛОСКИ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ
  НАМАЛЕНО КОЛИЧЕСТВО НА ЛАКТОБАЦИЛИТЕ
  ГРАМ /+/ КОКИ
  ГРАМ /-/ ПРЪЧКИ, ГРАМ /-/ ИЗВИТИ ПРЪЧИЦИ
  ДРОЖДЕВИ КЛЕТКИ
  CLUE CELLS
  УМЕРЕНО КОЛИЧЕСТВО ЛЕВКОЦИТИ.Това се повтаря на периоди изследванията и са отрицателни или с подобносъдържание на микрофлора. Правим и антибиограми.пие Зинат ,Аугментин или др.антибиотоци и отново,и отново .Сегашната АБ е:
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  Влагалищен секрет Лаб No1778
  A7 * Профил Виж по-долу
  Легенда:S(чувствителен), I(интермедиерен) $ R (нечувствителен); * (не е залаган)
  Amoxicillin – clavulanic acid S ( Augmentin, Medoclav )
  Piperacillin-Tazobactam S ( Tazocin )
  Cefuroxime S ( Zinnat, Zinacef, Axetine )
  Ceftazidime S ( Fortum )
  Cefotaxime S
  Cefepime *
  Imipenem *
  Meropenem S
  Amikacin S ( Amikin )
  Tetracycline R
  Trimethoprim – sulfmethoxazole * ( Biseptol,Trimezol, Sumetrolim, Septrin )
  Nalidixic acid * ( Nelidix Negram )
  Ciprofloxacin S
  Moxifloxacin S ( Avelox )
  Levofloxacin *
  ** * Моля да ми пишете какво да направим за да се излекува.Ходили слме при 5-6 гинеколози и без ефект.Спазва хигиена,но има котка,дали това не е от замъсяване от нея.Чакам с нетърпение отговор и много ще Ви бъда благодарна за отговора.

 97. Здравейте,
  Моля да ми кажете дали направите изследвания на дъщеря ми (7 год)са в норма или има обезпокоителни позакатели.
  WBC 6,9 g/l
  LYM 50%
  MID 10%
  GRAN 40%
  LYM 3,47 g/l
  MID 0,67 g/l
  GRAN 2,79 g/l
  RBC 4,73 t/l
  HGB 133 g/l
  HCT 0,37 l/l
  MCV 78 fl
  MCH 28,2 pg
  MCHC 360 g/l
  PLT 263 g/l

  СУЕ 9 mm/h
  pH 5.5
  отн тегло 1,025 g/ml
  седимент 2-3 левк,;кв. пик. к-на

  Притеснявам се за анемия. Има ли нужда от доп изследване на кръвна захар?
  Благодаря,
  Мария

 98. Здравейте, Д-р Манева!
  Днес правихме ПКК на дъщеря ми, която е на 7 месеца и ме притесняват някои от показателите. Моля да ми кажете дали направените изследвания са в норма за тази възраст или има нещо обезпокоително!
  WBC 9 g/l
  LYM 71 %
  MID 10%
  GRAN 19 %
  LYM 6,4 g/l
  MID 0,9 g/l
  GRAN 1,7 g/l
  RBC 4,6 t/l
  HGB 126 g/l
  HCT 38,4 l/l
  MCV 84 fl
  MCH 28 pg
  MCHC 328 g/l
  PLT 357 g/l

 99. Здравейте.бих искала да попитам какво ознаяават тези резултати на 8 годишно дете-СУЕ-40 ,CR-0.68,неутрофилни левкоцити % -51,47.Трябжа ли лечение с антибиотик? тераията в момента е инхалации с вентолин ,пулмикорт ,и сироп демефан

 100. Здравейте! Правихме чревни зиследвания на детето за градина и излезе положителен резултат за е.коли 2 група. Пуснахме антибиограма и резултатът беше, че е чувствителна бактерията само на 2 антибиотика. На база това л.л. изписа Зинат. Вече го пие трети ден. Казаха ни да го пие 7 дни и тогава да пусне отново чревни. Какво е вашето мнение? Кога най-рано да пусна изследване? Много съм притеснена, ако зависи от мен всеки ден ще пускам изследване.

 101. Здравейте,детето ми е на 1 година и 4 месеца момиченце,поради висока температура пуснахме изследвания на кръвта!Утайката е 45, левкоцити 24 хиляди,CRP 12!При двама педиатри ходих казват това сочи ,че има някакво тежко заболяване , но не могат да разберат от къде идва!Според вас на какво се дължат тези резултати!Много съм притеснена и от сърце ви моля за отговор!!!Предварително Благодаря!

 102. Здравейте,детето ми е на 1 година момиченце, висока температура и зачервено гърло продължи 5 дни и изкарахме само на хомеопатия, три дни по късно вдигнахме пак висока температура и пуснахме изследвания на кръвта!Утайката е 55, левкоцити 15,25 ,GR# (неутрофили – бр.) 10.13 x10^9/L MO# (моноцити – бр.) 1.83 x10^9/L!Според вас на какво се дължат тези резултати!Предварително Благодаря!

 103. Здравейте д-р Манева.Имам ешерихия коли 10 на пета степен микробно число. Исках да ви попитам дали да започна друг антибиотик тъй като до преди шест дни бях на антибиотици десет дневен курс по повод възпаление на бъбреците имам и камъчета. Ще ми дойдат ли много антибиотиците?

 104. Здравейте,
  Много съм притеснена от изследванията на дъщеря ми , която е на 10 годинки и 9 мезеца. Направихме и пълна кръвна картина от пръсчеъо. лимфоцитите бяха 56.9 (8.00- 45) .
  моноцитите My% 8.9(4-8)
  limfozititeLy% 3.76(1’2.8)
  моноцитите 0.590.07-0.8
  неутрофилите 2.140(2.5-6.4)
  еритроцитите 5.15(3.9-5.1)
  хематокрит 0.425(0310-0.400)
  среден обем на тромбоцитите 11.4(7.2-10)
  Направихме повторно изследване от вената след 1 ден резултатите бяха следните:
  сегмент неутрофили 37(50-70)
  лимфоцити 53(22-45)
  хематокрит 0.49 това е горната граница
  МСНС 329 долната.
  Всички останали параметри бяха добри.
  Хемоглобин144( 110-145)
  Урина добра
  Захар също
  Моля ви, кажете ми трябва ли да се направи още нещо и има ли място за притеснение.
  Водих я на учен лекар, който каза че и няма нищо. Има малък секрет, за който и даде silvertuss за промивки.
  Благодаря Ви предварително.

 105. Здравейте,
  Моля ако може да ми обясните за иследванията които ми направиха и излезнаха положителни
  Anti nuclear factortitre 1/320 Homogenous
  DNA binding autoantibodies 12.3
  Отидох на лекар защото ми се зачервява лицето, ако е много топло в стаята или ако се притесня лицето ми става много червено и започва да ме боли усещтач го всяка че имам упари.
  Много ще съм ви благодарна , ако нещо ми обясните.

 106. Здравейте, имам дете на 6 години. Сега излязоха резултатите му и crp-то му е 69. Останалите данни изглеждат нормални. Това какво значи и какви мерки трябва да се вземат?

 107. Здравейте, детето е на 3 години и вдигна Т до 37.8 за един ден. Тъй като ходи на градина и в момента разпространена Скарлатина, ни накараха да пуснем гърлен секрет, който изолираха streptococcus pyogenes, микробно число1. 10<5 и ни изписаха панцеф за 10 дни. На детето освен червеното гърло и лекото подкашляне нищо й няма. Трябва ли задължително да я лекувам с антибиотик. Вече и гърлото й не е червено. Благодаря предварително за отговора. Кога мога да пусна излвдване отново за да видим тази бактерия дали се нормализирала?

 108. Здравейте, детето е на 3 години и вдигна Т до 37.8 за един ден. Тъй като ходи на градина и в момента разпространена Скарлатина, ни накараха да пуснем гърлен секрет, който изолираха streptococcus pyogenes, микробно число1. 10<5 и ни изписаха панцеф за 10 дни. На детето освен червеното гърло и лекото подкашляне нищо й няма. Трябва ли задължително да я лекувам с антибиотик. Вече и гърлото й не е червено. Благодаря предварително за отговора. Кога мога да пусна излвдване отново за да видим тази бактерия дали се нормализирала?

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *