Бактериални инфекции

Публикувано в категория Болести при деца, Изследвания | 107 коментара

Бактериите, предизвикващи инфекции, биват грам положителни и грам отрицателни.

Грам положителните са стрептококи, стафилококи, пневмококи, листерия, гонорея и др. Грам отрицателните са ешерихия коли, протеус, псевдомонас и др.

За да разберете дали детето ви има бактериална инфекция и какъв е нейния произход, е добре да се направи микробиологично изследване. Желателно е това изследване да се направи преди да е включен антибиотикът, за да бъде точно.

В зависимост от болния орган може да се вземе следния биологичен материал:

 • урина (при бъбречни инфекции),
 • изпражнения (при чревни инфекции),
 • очен секрет (при възпаление на окото),
 • носен и гърлен секрет (при възпаление на носоглътката),
 • кръв за хемокултура,
 • храчка, трахеален аспират (при заболявания на белия дроб).

Откритият в секрета микроб не винаги е истинският причинител на болестта. Възможно е наличието на микроба да бъде само носителство. В този случай микробът живее в организма без да предизвиква болест (напр. псевдомонас в чревен секрет или сапрофитна флора).

Когато децата за здрави, но в тях е открит микроб, не е препоръчително той да се лекува. Много майки в желанието си да отстранят всички болестотворни микроби, навреждат на децата си с излишни лекарства. Всъщност е достатъчно детето да се проследи.

Този пост е началото на серия от публикации за различните бактериални инфекции.

Стрептококови инфекции

Стафилококови инфекции

Хемофилус инфлуенце

Moraxella catarrhalis

Пневмококови инфекции

Листерия

Ешерихия коли

Протеус

Псевдомонас

        

107 коментара

 1. zdraveite.otkriha mi bakteriata pseudomonas aerogonoza,koiato mi pedizvikva obrazuvaneto na goliamo koli4estvo sekret v garloto…ot kakvo se polu4ava tazi bakteria?

  • Здравейте Евгени, вероятно сте получили тази бактерия вследствие от вътреболнична инфекция. Ако се открие в гърлен секрет, най-вероятно става дума за патология и трябва да се лекува.

 2. zdr .otkrixa na deteto mi ot posqwka na garlen i nosen sekret 4e ima LStreptococcus,moraxella,KLebsiella,Pseudom onas 6te mi kajeteli kakvo ozna4ava tova i kakvi sa tezi bakterii

  • Коментар:Здравейте, детето ми е на 9г.преди 2 месеца и откриха инсулинова резистентност. Започнахме диета и прием на нутриджен сироп с гроздови семки. В рамките на тези два месеца детето свали 6 кг. със спорт и диета, но започна да боледува много. През 2 седмици е на антибиотик. В момента е отново болна с възпалено гърло. Изследванията и са в норма вече индекс Нома е също в нормата.. Направихме и изследвания на Igg, Igm, IgA, и те са в норма а детето е отново болно с болки в гърлото и сополи. Моля Ви дайте ми съвет какво да направим за да разберем какво се случва в крайна сметка. Благодаря предварително!

   • Здравейте!
    Детето ми е на 2 г. От 3 месеца се борим с бактерии в пикочните пътища. Първия път имаше Ешерихия Коли, изчистихме е с амоксиклав. След това излезе протеус миралибис, пи бисептол, изчезна, но след 10 дни се появи отново. Първия и третия път имаше кръв в урината. Ходихме на нефролог, всичко е точно. Не искам отново да пие антибиотик и не знам какво да правя.

  • Коментар:
   Здравейте д-р Манева
   Днес изписаха на дъщеря ми антибиотик Хлорнитромицин 250мг. на 12 часа по 1 капсула за отит. До преди 1 седмица в неделя й беше последния прием на антибиотик Аугментин ЕС 600 мг. на 12 часа по 9мл. пак за отит. Първо искам да попитам Хлорнитромицина в подходяща доза ли е за нея и дали е подходящ за лечение на отит и второто нещо, което ме притеснява е този чест прием на антибиотик ще й навреди ли? Трябва ли да преустановя приема на Туя 15, която започнахме след спиране на предишния антибиотик?

 3. Здравейте д-р Манева,

  На 18 декември ми се роди дъщеря. В момента детето ни е в болница (приеха го заради продължаваща бебешка жълтеница, повръщане и обезводняване). Тези неща са преодоляни, но вместо да изпишат Вяра , лекарите я задържаха за повишено ниво на левкоцитите – около 22 в събота. Биохимията беше добра, лекарят ми каза, че един протеин, който имал отношение към инфекциите е в норма, но е скочил с единица и е около 1.5. Диференциалното броене е в норма, но е близо до горната граница. Сложиха я на антибиотик, който действал срещу основните носители на инфекция за деца на възрастта на малката. Вчера ми казаха, че има левкоцитоза с дифиренциално отклонение към олевяване. С жена ми сме де побъркали вече от притеснение. Детето е настанено в педиатрията към Медицинския университет. Храни се добре, не повръща, активна е, чесдто е будна и ококорена, изхожда се добре, с добро тегло, последно вчера е наддала с десет грама, на легло е, без помощна апаратура, само му е сложена система за антибиотика. Какво е Вьшето мнение по въпроса?

  • Здравейте Станислав,
   отговорих Ви в mail.

  • Коментар:Здравейте, детето ми е на 9г.преди 2 месеца и откриха инсулинова резистентност. Започнахме диета и прием на нутриджен сироп с гроздови семки. В рамките на тези два месеца детето свали 6 кг. със спорт и диета, но започна да боледува много. През 2 седмици е на антибиотик. В момента е отново болна с възпалено гърло. Изследванията и са в норма вече индекс Нома е също в нормата.. Направихме и изследвания на Igg, Igm, IgA, и те са в норма а детето е отново болно с болки в гърлото и сополи. Моля Ви дайте ми съвет какво да направим за да разберем какво се случва в крайна сметка. Благодаря предварително!

 4. Д-р Манева,

  Отговорих ви в мейл.

 5. Здравейте,доктор Манева!По време на бремеността си сестра ми имаше вагинална гъбична инфекция,лекувана с антибиотик.А също така се оплакваше от силни болки в гърлото,температура,което беше отдадено от лекарите на настинка,грип.Раждането не протече добре-7 часа опити за нормално раждане завършили в краина сметка със секцио.В последствие в болницата тя вдигна температура,за която предпложиха,4е е заради слизане на кърмата,но в краина сметка се оказа стрептококова инфекция,лекувана с антибиотик.След излизане от болницата и след изследвания и е препоръчано да се извадят сливиците,тъи като вероятно огнището било там,където антибиотиците не могат да проникнат.Главните притеснения и на двете са в няколко посоки:какви са последствията за бебето ако е имала тази инфекция преди и по време на раждането,а су6то и сега,тъй като тя кърми.До колко е заразна,дали е предадена чрез раждането и какви са начините да се установи наличието и у бебето,за какви симптоми да се следи то и какви усложнения да се очакват.Необходимо ли е изваждане на сливиците и това ще отстрани ли инфекцията.Как да сме сигурни,какви изследвания ще ни покажат със сигурност за какъв проблем се касае и как да се разреши…??Зная,че въпросите са страшно много,а и аз не ви давам конкректна информация за резултати от различните направени и изследвания,но съм много притеснена и ако Ви е възможно опитайте да ми отговорите.Може би,ако ми дадете телефон и тя поговори с Вас,ще получите по-ясна представа за проблема и съответно тя по-точни указания и напътствия за последващи действия??Благодаря Ви предварително!Моля да ми отговорите и простете за’романа’,които сътвирих!

 6. С огромна молба Ви моля за съвет Д-р Манева,
  от 3 месеца дъщеря ми-2г.4м е със запушено носле и секрети,които и пречат да се храни и спи,изолира се Мораксела катаралис.Проведохме лечение с антибиотици но без резултат.Много ме притеснява тази бактерия и не зная вече какво лечение да предприема за да не се мъчи детенцето ми.

 7. Здравейте Велислава,
  Щом антибиотиците не са Ви помогнали, можете да пробвате лечение с хомеопатия. Напишете ми от кой град сте, за да Ви насоча евентуално към хомеопат. Подходящо е лечение и с Колактив, за който често говоря в блога си.
  Поздрав

 8. Здравейте!
  Синът ми е на 16. Взетият гърлен секрет показа стрептококова бактерия тип agalactiai. Спесиалистът УНГ му изписа Unasin на 29.04. Но лекарството е за 4 дни, а синът ми не се чувства добре. Как трябва да продължим и има ли хомеопатично продължение на лечението.

 9. Здравейте! Благодаря ви за отговора относно храненето на бебето ми – следвам съветите ви и положението е по-добро с коликите. Моля ви за разчитане на резултати от изследване на урината, която взехме на 6 мес. В смисъл да ми обясните какво означава: „Ед. левкоцити, изобилие от бактерии, доста кристали Ca фосфати“. Другите показатели са в норма, вкл и кръвните. Хг му е 123 /при положение, че аз съм с таласемия и най-вероятно я е наследил/ за дългокърмено бебе мисля, че е добър. Левкоцитите са в норма, но близо до горната граница.
  Благодаря!

 10. Здравейте д-р Манева!
  Пиша Ви по повод лечението на на моята малка дъщеричка /на 1г. 3 м./ от бактерии в урината. Преди месец откриха в урината Цитробактер и направихме 10 дневен курс на вливания с Амикацин, след което пи 14 дни Суметролим. След антибиотика направихме изследване на урината, което беше чисто и нямаше бактерии. За съжаление миналата седмица реших да й пусна урина профилактично и се установи отново наличието на бактерия – този път Klebsiella pneumoniae ESBL (-) 10 на 5. Пуснах в още 2 лаборатории, бактерията се потвърди. Имаме антибиограма. Според нашата докторка не е нужно да пием антибиотик, каза да вземем само Имунобор Уро и Лактофлор Био.
  Много моля за Вашето компетентно мнение относно възможностите за лечение на тази бактерия /ако е възможно БЕЗ антибиотици/ и изобщо за по-нататъшна профилактика.
  Благодаря Ви предварително!

  • Dobar vecher D-Mineva,vnuchkata mi,kojato na 4 tozi mesec napravi chetiri meseca poluchi raszstriostvo, koeto stana seleno i sas slus. Dadohme isledvania na akoto i otrkriha klebsiela pneumoni. Napravihme konsultacia i s pediatar v Tokuda,kadeto kasaha samo probiotik,koito vrochem davame s homeopatichni i srebarna voda, no pedito ni ispisa, makar i s nejelanie, antibiotik-zinat. Bebka e jisnena,hrani se kakto vinagi, samo na karma e i akaneto namalja do 2 pati na den, no vse oste ima seleno. Daite savet kakvo da pravim, da davame li antibiotik ili nesto homeopatichno. Urina ne sme isledvali, no ste iskame da napravjat i takova isledvane. Blagodaria vi predvaritelno sa otgovora i leka vecher!

 11. Здравейте д-р Манева,
  Имам дъщеря на 4 години преди една година я приеха в детско отделение с остър пиелонефрит причинител Е коли.След около 8 месеца пак вдигна температура и урината имаше остра миризма.Отидохме при педиатър и пуснахме изследвания и този път имахме бактерия в урината, само че Протеус лекувахме я 30 дена със суметролим след направена антибиограма и десет дена оспексин.Пуснахме след лечението стерилна урина и урината беше стерилна.След два месеца решихме профилактично да и пуснем стерилна урина този път пак Е коли без оплаквания от страна на детето само един два пъти беше казала че я пари при уриниране.Лекувахме я пак с антибиотици и сега при повторната урина пак Е коли 10^2, педито каза че не се изисквало лечение.Притеснявам ефакта ,че след толкова лечения бактериите се появяват пак.Моля за вашето мнение, с тези антибиотици имам чувството че се въртим в кръг.Благодаря Ви предварително!

 12. Здравейте д-р Манева,от 2 мес.детето ми което е на 3 год.е със лаеща кашлица първо ни лекуваха за алергия със ксизал и отхрачващи сиропи след това със антибиотик седакс и кашлицата си остана.Преди една седмица ходихе на компютарна диагностика при д-р Чиназирова и тя ни каза че има бактерия в дроба от стрес или нервност и от нея идвала тази кашлица не се лекувала с антибиотик и ни даде една седмица да пием едни бели гранулки които се разтварят във вода.Тя ми ги даде на пликчето пише ласезие 30 и втората седмица ще пие ласезие 200 незнам дали ви говори името им но аз нищо не намирам за тях.Първата седмица я свършваме утре и още си кашлим.Моля за вашето мнение.Предварително благодаря.

 13. Здравейте д-р.Манева!
  Дъщеря ми е на 1год.10мес.преди 3месеца се записахме на класически хомеопат.От 20.07.10год.малката се разболя от летния вирус(повръщане и разстройство) три пъти я повтори през цялото това време не давах нищо друго освен хомеопатични хапчета които докторката ни ги изписва.Сега от 20 дена сме с влажна отхрачваща кашлица и от 3 дена сме с температура над 38,5С.Днес направих снимка и се оказа че сме с остър бронхит.Продължавам да давам хапчето от докторката в дози които тя ми препоръчва.
  Въпроса ми към вас е:
  Острия бронхит лекува ли се с хомеопатия и колко време е нужно(разбира се горе-долу).Според вас толкова дълъг период на лечение без резултат,трябва ли да премина към антибиотик,или още да изчакам(хапчетата които сме приемали са Ant.t.200CH и последното Tub.1M)
  И още един въпрос:може ли да се приема клеева тинктура и сребърна вода когато сме на класическа хомеопатия.
  Благодаря ви предварително!
  С нетърпение ще чакам вашето мнение,от голяма полза ще ми е при следващите стъпки.
  Благодаря!
  С уважение Емилия

 14. Здравейте Д-р Манева,
  Внучето ми е на 5 месеца и му установиха, че е носител на бактерия Е. коли. То се роди недоносено 1350 гр. и беше един месец в АГ гр. Варна. Най вероятно от там се е разболяло. Не зная в момента какво чувства, защото в гърлото се образува много секрет, който то не може да преглътне и постоянно хъра. Много ме притеснява това, че доктора по УНГ каза, че няма лечение. Прочетох целия сайт и въпросите които са ви зададени, но отговори не видях. Моля ви Г-жо д-р Манева, кажете ми има ли лечение и какво е необходимо да направим.
  Предварително ви благодаря.

 15. Здравейте Нина,
  Детето на естествено хранене ли е? Кога е открита по-точно бактерията? Слагайте физиологичен серум в носа и го редувайте с крем Низита. Подходяща е и аспирационна помпичка, която можете да си купите от аптеката. С тяхна помощ можете да отпушвате носа. Помислете за лечение с хомеопатия. Мога да Ви насоча към лекар-хомеопат от Вашия град.

 16. zdraveite d-r maneva moqta dashterq e na 5 godini ot cql mesec hodim po lekari. parvo lejahme v bolnica s povrashtane sled 2 dena ni izpisaha, sled sedmica se razbolq otnovo vdigna visoka temperatura, i pak na antibiotik,sled 10 dni i napravihme izsledvaniq i levkocitite i bqha 14000, i pak lekarstva.sega napalnq no hodi 4esto i sluzesto po golqma nujda i neznam kakvo da napravq pak li i ima neshto ili e ot lekarstvata razdraznen stomah. blagodarqvi predvaritelno

 17. Deteto mi e na 5g. i ima v gurloto moraxsela sled 10 dni priem na AB – CENAX ne vijdam da e sprjal kachlicata. MOLJA za suvet

 18. Здравейте д-р Манева, синът ми е на 2 г. и 9 м. и от две седмици ни се случват малко непритеснителни на пръв поглед и доста притеснително, ако се замислиш неща. Първо преди 10 дена по сливиците на сина ми се появиха налепи без температура. Това много ме учуди, защото налепите не са новоо явление за нас, но до сега са били съпроводени с температура и АБ разбира се като лечение.Този път реших да не прибягвам до АБ и ги „овладяхме“ с Тонзилотрен, нишадър и впръсквания с Тантум вереде. Всичко беше ОК, докато тази седмица синът ми не се оплака от болки в корема и разстройството не закъсня. Веднъж и повърна. Веднага дадох Гастрокинд и не е акал повече, нито повръщал. За 24 часа от първта доза Гастрокинд е акал 1 и то по-гъсто, но не съвсем добре оформено. Видимо се подобряваше и апети и кондиция, забравих да кажа, че пак нямаме температура само хрема и кашлица, като педиатърката каза, че гърдите са чисти. Направо бях изненадана, че днес сутринта буквално беше като парцал спал е 4 часал след като беше станал преди 2. Отново няма температура и друг обезпокояващ признак освен разстройството. Ще пуснем изследвания на кръвта и акото утре сутрин, но след консултация с педиатърката и моите описания на състоянието му, предположението й беше бактериална инфекция или салмонела. Ако действително е така необходимо ли е лечение с АБ? Изобщо какво трябва да правим. (П.П. Започнах Биогая, давам редовно и клеева тинктура, продължавам и с Гастрокинда)

 19. Привет д-р Манева!
  Пишави отностно дългогодишно, безрезултатно лечение на кандида. Гъбите бяха изчезнали след прием на пробиотици и строга диета,която изключваше напълно сладкото и много други въдлехидрати. Изчезнаха за 6 месеца и когато забременях отново съм със същия проблем!! Сега вече съм много обезпокоена за бебчо(в 8 месец съм) и след изследвне на таткото което показа наличие на стрептококи в спермата. Възможно ли е от неговите стрептококи аз да се заразявам с кандида… и можем ли да се излекуваме до идването на бебчо най вече аз за да не му прехвърля нещо?

 20. Zdr imam da6teria na 3 godini ot edna sedmica e sas suha ka6lica i mnogo leka hrema,vzehme sekret ot garloto i nosa i se ustanovi 4e ima moraxella cataralila(mai taka pi6e na izsledvanieto-nemoga mnogo da go raz4eta).V momenta piem augmentin,no iskam da vi popitam dali se lekuva tozi vid bakteria i sa6to zaraznali e za okolnite ponege hodi na gradina i neznam dali da y a puskam.Blagodaria vi predvaritelno

  p

 21. здравейте д-р Манева сина ми е на 2 год и 8 месеца преди седмица вдигна температура, запуши се нослето и получи задна хрема, слагам му Виброцил и пръскам с Куикс давах и Умкалор няма ефект в началото малко се поуспокои но вече повече от седмица запушването на носа продължава появи се хъркане което пречи на съня и прикашля леко .Преди месец лекувахме вирусна инфекция с кашлица възможно ли е да е останала недоизлекувана,лекаря твърдеше че гърдите са чисти и е излекуван. притеснява ме дали не е трета сливица но при предишните прегледи не беше установена ,възможно ли е да се получи изведнъж.Благодаря ви за отговора предварително

 22. BLAGODARQ ZA OTGOVORA.LEKA VE4ER

 23. Otkriha na deteto ni Klebsiella pneumoniae(-) v fekalna proba! Opasna li e i s antibiotici li samo se lekuva?? deteto ima bolki v korem4eto i gazove!

 24. Мога ли да давам на детето клеева тинктура след като пием хомеопатични капки

 25. molia za pomo6ta vi.ziveia v otdale4eno grad4e o.lezvos.predi mesez

  me lekuvaha s antib. v nosoglatkata mi se izolir
  a streptoc.,non-str.pneumoniae.pak se 4uvstvam zle parene v o4ite,bolki vgardite i v stavite na ratcete i krakata. moga li da vzemam xom.lekarstva ikakvi

 26. здр.Синът ми е на 2 и6 месеца.От една година ходи на ясла.От декември има пневмококи в гърлото и носа.Всеки месец е болен.И има постояни сополи.Моля помогнете ми.Пробвах схомеопатия ,но явно не могат да ми назначат точната.От велико търново съм.

 27. Zdraveite doktor Maneva, dushterichkata mi e na 9 meseca, rodi se nedonosena i oshte v neonatalniq period izkata nekrotirasht enterokolit i infekciq na pikochnite putishta s prichinitel Klebsiela. Ot togava tq postoqnno boleduva ot bakterilani infekcii, edna s neotkril prichinitel, dve otnovo s poznatat klebsiela i sega posledniq pat, nai-trevoojnoto sas staphylococcus hominis v kravta. Veche za pon 5 put e na silni antibiotici, za da bude uspeshno lechenieto, sled koeto izglejda zdrava, hrani se , raste i mesec po kusno se povtarq sushtata poznata istoriq. Vsichko zapochva s obilno povrushtane, silni bolki i spazmi v koremcheto i posldvlo pokachvane na temperaturata. Pravi li sm vsichki preporuchani izsledvaniq, dori za imunen deficity i vsichko izglejdanared, sushto taka i mikcionna cistografiq z aizkluchvan na refluks, sushto s dobri rezultatti… Veche sam otchaqna, molq za suvet.
  Blagodarq vi predvaritelno

 28. Здравейте д-р Манева,
  на 40ия ден след раждането(секцио) ми изолираха ешерихия коли от т.нар. рана, която беше зараснала, а имах 2-3 малки дупчици, които секретираха. Направих антибиотичен курс със Зинат 500 мг 5 дни и сега чакам новия резултат в който има или ешерихия коли или стафилококус епидермитис. Аз все още кърмя, бебето е на 2 месеца, а от лабораторията която изследват раневия ми секрет ми казаха по добре да спря да кърмя. Има ли опасност за бебето чрез кърмата и какво да правя ако пак се изолира ешерихия коли. Благодаря предварително.

  Поздрави
  Невена

 29. zdraveite,
  predi dva meseca mi otkriha sled izsledvane na vlagalishten sekret trihomoni i candida albicans, sled lechenie na sledvashtite izsledvaniq bqh izchistena ot tezi neshta, no pak v sekreta mi se poqvi klebsiela oxytoca.nazna4eno mi beshe lechenie s ciprofloxacin, ednovremenno s tova na priqtelq mi mu izleze , 4e ima micoplazma.piehme lekarstva i sega dva meseca po kasno pareneto produljava i v urinata mi izliza klebsiela pnemoniae, a ot otnovo izlesvan sekret -yreaplazma.
  Veche ne znam kakvo da pravq sled edno produljava i produljava da izlizat drugi bakrterii?

 30. Здравейте,През септември 2011 откриха на детето ми (,което е на 1г.) еш.коли -ЕРЕС 06 Лекуваха я в заразно с суметролим , после с нелидикс През ноември контролната проба беше с отрицателен резултат През февруари обаче тази година отново пробата показа наличие на тази бактерия Има рзстройство но не всеки ден След направена антибиограма пи една седмица аугментин но резултата е отново положителен (въпреки че антибиограмата показа чувствителност към аугментин )Пие и био баланс който помага за разстройството Въпроса ми е може ли ЕРЕС 06 да се лекува без антибиотик при дете на 1г.И ако не може то колко време се изчаква между приемането на два различни антибиотика ? Инфекционист ли трябва да я лекува или педиатър?

 31. Здравейте искам да попитам, може ли да има скарлатина без ангина, без подути лимфни възли, без дори зачервено гърло,а обривът да трае само едно денонощие.Детето е на 4г и 8м.Обрив имаше по корема и гърдите,както и по лицето,като този по лицето се състоеше от по едри обривни единици от този по корема.От 4 дни вдига много висока температура-39.4 В момента пие Седакс.

 32. Д-р Манева,бихте ли ми препоръчали хомеопат за Варна!
  Благодаря!

 33. Здравейте!
  От около половин година си „ходим“ със стрептококус пневмонае и след поредния антибиотик реших пак да пусна един носен секрет. И о изненада – вече нямаме тази бактерия, но имаме морганела моргани. Бихте ли ми дали повече информация за нея или линкова от които да прочета нещичко, че много се притеснявам.
  Благодаря предварително!

 34. Здравейте д-р Манева!Детето ми е на 3г и 6м от началото на месец април сме на Цевзил 2 дни след него направи тежка ангина минахме на Сумамед и на венозен антибиотик осем дни! Направихме кръвни изследвания преди да започнем венозния антибиотик и те показаха завишен в пъти левкоцити ц-реактивен протеин 50 и Суе 70 отделно показа и мононуклеоза (която лекуваме с Изопринозин). Започнахме венозния антибиотик в комбинация със Сумамед ангината мина спряхме антибиотика и направихме пак кръвни- ц-реактивния протеин пак около 50 суе-то 60. Нормално ли е след толкова много антибиотици отново да показва инфекция? След една седмица казаха да повторим изследванията и ако са завишени ц-реактивния и суе-то ще пием отново антибиотик. Възможно ли е от тази мононуклеоза да са завишени тези показатели?

 35. Здравейте,доктор Манева!С голяма благодарност, че Ви има и че сте направили този така необходим сайт, даващ подробна и полезна информация за всички, които търсят топла и успокоителна дума и професионален отговор.Живеем в Италия.Синът ми е на 22г.преди 3 седмици отидохме в спешния център, защото получи силни болки в стомаха.Към този момент нямаше позиви за повръщане, нито имаше нарушения в изхождането.Дежурните лекари му направиха кръвни изследвания и няколко вливания/не зная какво/ и се прибрахме у дома с направление за хирург с вероятна диагноза възпаление на апендицита / левкоцити – 19,440 и неутрофилите- не помня точния процент, но бяха многократно завишени./На следващия ден приеха сина ми в хирургично отделение.Правиха няколко ехографии на коремни органи, снимка на бял дроб и още кръвни изследвания.Рентгенологът излезе със заключение, че не се касае за възпаление на апандецита и не се налага апендиктомия.Болките бяха нетърпими, по целия корем, температурата варираше до 38,7.Липсваше характерната болка при палпация вдясно.Болката беше силна вляво долу. Не позволяваха нито вода, нито храна.Късно вечерта извършиха апендектомията.Информираха ме, че е възпален само последния сегмент на апедицита и операцията е рутинна.Но продължи повече от 2 часа.На другия ден синът ми започна да се възстановява.Вливаха му антибиотик и банки.Все още със забрана за храна и вода.В нощта на 2-ия следоперативен ден болките се върнаха, температурата се покачи до 40 градуса и започна диария- това продължи целия ден.В късния следобед започна да губи представа къде е и кои сме ние.Не предписваха никаква друга терапия.Бях отчаяна,не даваха никакви обяснения,една от сестрите пророни, че не е бил обикновен апендицит, а вероятно перитонит.Сменяха превръзката всеки ден- на втория ден след операцията, превръзката беше синя- докторът ахна от учуда!!!Късно вечерта му дадоха 2 хапчета,след които диарията спря.Температурата продължаваше да е висока, вливаха му такипирин за нея и за болките.Едва на следвашия ден взеха материал и кръвни проби за изследване.Резултатите бяха готови след 4 дни.Споменаха, че става въпрос за Псевдомонас и Ентерококи.Влючиха Ципроксин, а ден по-късно- Ванкомицин.Температурата спадна.Болката вляво ниско продължаваше.Казаха,че е нормално.Вече сме у дома след 2-седмичен престой в болницата.Продължава с Ципрофлоксацина и някакви хапчета за стомаха.Следващата седмица сме на контролни изследвания.Съжалявам, че съм толкова многословна, но съм ужасно притеснена за сина си.Не зная дали след такова заболяване се придобива имунитет или ще бъде уязвим отново.На 16 години преболедува от туберкулоза.Винаги е бил податлив на заболявания- бронхити, възпалено гърло.Сливиците му се покриват често с бял секрет, като гной, който той сам си почиства.По съвет на личния лекар.Лекувахме ги с хомеопатични лекарства, но без ефект.И така вече няколко години.Не зная как да постъпя- боя се за детето си.Не мога да цитирам данни за показателите му, нито точните диагнози, защото за да получа целия медицински картон ще са необходими минимум 30 работни дни.Моля Ви за съвет, какво да правя от тук нататък,как да засиля организма му /вегетарианец е, но започна да хапва по малко риба след операцията/ и необходима ли е промяна в начина на живот.Благодаря Ви за търпението и отзивчивостта!Бъдете здрава!С уважение и признателност, Долорес

 36. Здравейте, д – р Манева, синът ми след прекаран грип започна да се оплаква от болки в ставите, но само на краката към таза, правихме всякакви изследвания, но диагноза и лечение няма, а болки има, които не се влияят от промени от времето. Започнаха да се появяват пъпки по гърба и когато се появят болките се засилват.Ваш колега имаше съмнение за бактериална инфекция, но така и нищо не посъветва. Какво да правим?

 37. Здравейте, д-р Манева!
  Дъщеря ми е на 4 г, от влагалищен секрет се откри бактерия Клебсиела! Сега ще пускам и урокултура! Моля Ви кажете дали се лекува само и единствено чрез антибиотично лечение или има и алтернатива? Гинекологът изписа Макмирор за мазане, през устата нищо. Притеснението ми е дали така ще се оправят нещата?

 38. zdr dr Maneva da6terj mi e s no6tno napikavane ve4e e na 6 god i se pretesnjvam mart mesec leza v bolnicata s infekcij na bbrecite sled tova april pak leza s bakterii na bbrecite koli bakterii opraviha j no predi 20 dena bjh pusnala sterilna urina i pak ima6e nali4ie na koli bakterii ve4e se 4udj kakvo da pravj i nemogat da razberjt ot kade idvat tez pakterii sega v momenta pii MIRAM OT 01mg za stopirvane na no6tno napikavane sled 2 sedmici trjbva da j zaveda na doktor da vidim rezultata uzas ve4e se pobrkax vodih j na nefrolog bbreci dobre za godinite neznam ve4e kade da otida kazete mi kakvo da pravj ot kade idvat tez koli bakterii kade trjbva da otidj da postavjt to4na diagnoza i opasnolie tva ili kakvo trjbva da pii sega predi 3 dena pak dadoh urina i 4akam rezultat dano njma bakterii no se samnjvam urinata i miri6e sutrin dosta neprijtnno blagodarj vi .

 39. Здравейте,Д-р Манева!
  Вчера сутринта племенницата ми роди видимо здраво и нормално бебенце.Днес след като са му направили изследвания са и казали,че детето има олевяване,но няма
  никакви инфекции.
  Моля Ви,да ми обясните какво точно означава това,опасно ли е за бебето и лечимо ли е?
  Благодаря Ви предварително!

 40. Здравейте д-р Манева,
  баща ми е на 71 години и от 2 години постоянно е с катетър, тъй като е прекарал 2 мозъчни инсулта, резултатите от последните микробиологични изследвания на урина показаха наличието на 2 бактерии- псевдомонас аеругиноза>10 на 5 и ESBL E coli>10 на 5, бих искала да Ви попитам дали това е опасно и застрашава ли живота на болния. Предишно изследване пак показваше същите бактерии и въпреки проведено лечение резултатите са същите. Възможно ли е причината за тези бактерии да е катетъра (Катетъра се сменя всеки месец от лекар – уролог)

  • Коментар:

  • Възможно ли е остра инфекция причинена от бактерията псевдомонас аерогиноза да бъде лекувана с таблетки Панцеф 400 мг

 41. Здравейте! През м.Ноември кога ще бъдете в гр.Русе за диагностика? Благодаря Ви Предварително! Хубав ден!

 42. Здравейте д-р Манева, пиша Ви с огромно притеснение!
  Имам дъщеря на 4 г., от 4 месеца се борим с бактерия е. коли във влагалищен секрет! Лекарствата, които използвам са Макмирор първо само с мазане, но при контролно изследване отново излезе бактерията! Водих я при детски гинеколог, където ми казаха че трябва крема да влиза навътре във влагалището със специалната приставка….дъщеря ми не позволява да й вкарвам приставката. След това ми изписаха вагинални свещички изработени в аптека, които обаче бяха достатъчно дебели, отново да не успея да ги вкарвам. Вече не знам какво точно да направя, за да я излекувам! Моля Ви за съвет! Благодаря!

 43. Този имейл е коректния!

 44. Здравейте др.Манева искам да ви попитам на малкия ми син които е на 1год и 4 месеца след месец и нещо лекужане от „вируси,асма и др.“мекуващият лекар ми каза че вече незнае какво му има на детето и ни пусна кръвни изследвания и гърлен секрет.Кръвните изследвания са перфектни а в секрета има Steptococcus pneumoniae.Малкия пиеше ксимебак, сауботамол,фулдитек,спирокаст,урбазон а в нослето му слгам гентамицинови капки които купих на сжоя глажа за6тото тези които ми ги исписа лекаря не му помогнаха както и да е много страно ми стана че въпреки наличието на Streptococcus pneumoniae тои не ми обясни нищо какво представлява заразно ли е (защото имам по голяма дъщеря)само каза че е неприятно и не му исписа ни6то ново с което да се порим с бактрериите.Бих искала да ми кажете какво би могма да му давам,и горе долу колко времв трае лечението защтото има и проблем с патката и трябваше след 10 дни операция да му се прави.Благодаря ви предварително

 45. Zdraveite,
  Ne jiveq vav Bg a nemoga da se doberq na doctorite tuk izgubih Edna ot nai bliskite mi priqtelki ot tqhnata nekompetentnost! Ot Edna sedmica imam leki sarbeji no nai li6oto e che imam techenie koeto e kato sesireno mlqko Neznam kakvo da pravq kakvo merki da vzimam, molq Vi nujdaq se ot savet I to barzo che tova ne6to me pobarkva!?

 46. Здравейте,Др.Манева!
  Дъщеря ми е на 2г.и 2 мес. и ака през 4 дена.Не мисля,че е запек,защото изпражненията са меки и тя ака без проблем.Храни се добре,не е раздразнителна,не я боли коремчето.От няколко дни и давам Opium 5 CH,но не виждам голям резултат.Ако мога да и дам нещо друго,моля кажете.Исками се поне през ден да ака.
  Благодаря Ви!

 47. Здравейте д- Манева,

  От 1 година лекуваме Klebsiella Pneumonia, открита в стомаха на дъщеря ми. Беше на 3 месеца, когато започнаха изхождания, премесени с кръв и слуз. Доста антибиотици и пробиотици изпи, след консулатции с детски гастроентеролог. След като вече нямаше проявление в изхожданията, но въпреки това бактерията излзиаше отново в периодичните посявки, които правех. Около годинката и до преди няколко дни микробиологичните изследвания най-сетне бяха отрицателни, пускали и сме и за урина, също отрицателни, До преди няколко дни, коато дъщеря ми, вече на 1 г и 3 месеца се събуди с болки в корема и 3 обилни изхождания едно след друго с кашеста консистенция, следи от кръв и несмляна храна. Веднага започнах пробиотик и Ентерол и занесохме за микробиологично изследване, което показа наличие на Клебсиела Окситока и Морганела Моргани. След тези 3 изхождания детето се стабилизира, видимо се успоки, изхожданияпа са нормални. 2 пъти съм я водила при виден хомеопат вграда, който за съжаление вече не е между живите, мисля, че се повлияваше добре. Открих, че най-добре и действат водораслите на Аквасорс. Молбата ми е за съвет какво да предприема? Необходими ли са други допълнителни изследвания? На какво се дължи тази дисбактериоза? Дъщеря ми е много злояда, не знам по принцип ли е така или се дължи на нестабилната флора в стомаха? Благодаря Ви предварително за насоките!

 48. Здравейте, д-р Манева,
  На 13.03. 2013 г. в болница „Токуда“ ми се роди внуче. Детето се роди със секцио в деня на термина 2340 кг. Оказа се, че от 34 г.с.“ се е мъчило“ по думите на д-р Илиев, наблюдаващ бременността на майката и водещ раждането. На 15.03. сутринта детето посиня поради падане на стойностите на кръвната захар. Поставиха го в кувьоз, лекуваха го с антибиотик. Вече повече от 10 дена датето е на легло, без медикаменти, за поддържане на кръвната захар му дават оризова каша. На кърма е от седмица, тъй като се съмняваха за бактерии в кърмата. На 3.04., деня в който трябваше да го изпишат, казаха, че са открили ешерихия коли. Успокоили са роодителите, че всичко ще бъде наред след 7- или 10-дневно лечение с антибиотици. Считат, че това е била причината за хипоглекимията. Детето се храни, няма температура. Това, което прочетох обаче за е-коли, ме тревожи. А и фактът, че лекарите постоянно ни уверяват, че детето е добре, а все още не е изписано, ме кара да се съмнявам в компетентността им. Моля ви, кажете, може ли да съществува връзка между наличие на е-коли и хипоглекимия, как ще се отрази на толкова малко дете лечение с антибиотици. Прадварително благодаря.

 49. zdraveite predi vreme otkrixa na edno godi6natami du6teri4ka salmonela imane nqkvo le4enie i y6 i mina oba4e deteto vseki mesc ima rastroistvo i v meseca i se padat 10 dni da ima normalni isprajnenia o6te e na xomana qde po4ti vsi4ko no taka i nemojem da razberem za 6to tolkova 4esto ima rastroistvo kogato i otkrixa salmonelata tq be6e samo na 8 meseca a segae na godina i 2 meseca i vse ima rastroistvo kakvo moje da se napravi blagodarq predvaritelno.

 50. здравейте д-р Манова!
  установиха ми инфекция на сфеноидалния синус. Лекуваха ме продължително в болница с антибиотици. Чувствам сега по-добре. По мое желание и по по-нетрадиционен начин си изледвах бактерията – определиха я като морганела моргани.
  Все още имам болки в главата, но нямам обоняние. Появиха се и др странични оплаквания – получих зачервяване на гърлото, палеца на десния ми крак се възпали до нокъта, усещам че и херпес ми се появява на лицето
  Въпросът ми е – възможно ли е всичко това да се дължи на тая бактериия и с какво се лекува най-добре.

 51. zdr pi6a za pr1v p1t na deteto mi koeto e na 7 meseca mu otkriha bakteriq Citrobacter freundii iskarahme dva bronhita sega sme s treti problema mi e 4e nikoi pediata1r ot grad 6umen ne e 4uval za tazi bakteriq i q otri4at nap1lno a do kolkoto 4eta tq nanase porajeniq imenno na belite drobove i predizvikva bronhiti neznam k1m kogo da se ob1rna ve4e 3 meseca edno i s16to lejim v bolnica stabilizirat ni s1stoqnieto i posle bronhita i bakteriqta pak sa na lice

 52. здравеите д-р Манова/моля за савет имма близначета на 3 год и половина откриха ни две бактерии стефилокок в нослето и ешерих коли на момиченцето вагинален секрет проведохме лечение с свешички без резултат а за нослето пихме аб и бактробан и отново с бактерия моля за савет

 53. Здравейте д-р Манева.Дъщеря ми е на 2,5 г ,след направено изследване на вагинален секрет се установи,че има псевдомонос аеругиноза.Прочетох доста стряскащи неща за тази бактерия.Гинеколога и иска да пробваме със Макмирор,понеже има минимален ефект.Иначе от антибиограмата от 10 антибиотика са чувствителни само 4-ри.Детето няма оплакания овен лошият мирис,който ту изчезва,ту се засилва.Пуснах и и стерилна урина,за да видя как е положението там,но още нямам резултат.Отделно ще и давам пробиотици и алое вера-гел за пиене.Дайте ми съвет,дали ще помогне хомеопатията или мога ли да пропусна силните антибиотици и до колко е опасна самата бактерия.Ще ви бъда благодарна,ако ми отделите 5 мин.от ценното си време.Лек ден.

 54. Здравейте д-р Манова,моля за съвет дъщеря ми е на 25 год.и получи подуване н лимфните възли под мишницата.Може ли вследснвие бръсненето.Често боледува какво може зда вземе за засилмане на имуната система.

 55. Здравейте д -р Манева,родих на 8 .12.2013г с секцио второ дете ми е.Откакто ми го показаха постоянно спе6е не се събужда6е за хранене все едно не изпитва6е глад а когато се мъ4ех да го събудя не успявах ,а и акуверките не успяваха,с диагноза в епикризата сме интраамниоти4на инфекция на плода по4наха да му слагат антибиотик МЕДОКЛАВ на3 тия прием по4на да се подобрява.Изписаха ни добре хране6е се събужда6е се на 4 тия ден у дома се повтори ситуацията стана сънлив не се събужда6е за храненията и насила изяжда6е по 20-30 грама.Заведох го на лекар казаха 4е трябва да влезем в болница за да направят пълни изследвания.На 2 ,ия ден

 56. Здравейте,д-р Минева!
  На 61 години съм.
  От 3 месеца страдам от бактериална инфекция на белите дробове,но имам само кашлица с жълто-зелен секрет,която е само един път на ден,обикновено между 8.30 и 9 часа,нямам температура и не съм имала.Лекуваха ме с антибиптици в болница и сега продължава лечението в къщи пак антибиотик,но кашлицата в определен час продължава без промяна.Посъветвайте ме какво да направя,за да се оттърва от дази досадна кашлица.
  Ако може напишете отговорът си на електронната поща.
  Предварително Ви благодаря

 57. Здравейте! Синът ми е на 1 г. и 6 месеца. Постоянно му беше запушен носа,още от родилното. Преди 2 месеца му пуснахме носен секрет и се оказа че няма нищо. Педиатърката ни постави диагноза алергичен ринит. Сега пак сме със сополи и то гъсто-жълтеникави. Съветват ме да прибягвам до хомеопатията и най вече да започна с шуслерови соли,а тук в нашия град няма добър хомеопат.Моля ви за съвет какво да правим. Благодаря предварително

 58. Здравейте дъщеря ми е на 1 год и 9 месца днес излязоха резултатите от стерилната урина има е-коли 10/2 започнах да давам колибацилинум СН15 и мисля да пробвам с хомеопатия има ли нужда от антибиотик при този резултат тъй като има антибиограма няма симптоми за сега

 59. Здравейте, Др.Манева!
  Въпросът ми е: Има ли лечение за ESBL ешерихия коли ( Жена диабетик) . Въпроснияг „ESBL“- ПРОИЗВЕЖДАЩ ензин неутрализиращ действието на АБ-те.
  След, като и ВЕЛИКИЯТ проф. Тодор Кангарджиев се обърна със следните думи: “ мила, това е което можах да направя“. Чела към хиляди статии,учебници, но трябва да се направи точната комбинация от АБ за да се УНИЩОЖИ това нещо. Въпросът ми е: Можете ли да помогнете или да ни насочите, към спасеншето.
  Благадоря

 60. Здравейте!Моля ви за съвет дъщеря ми е на 6 месеца преди 3 месеца и открихме ешерихия коли в влагалищен секрет.По антибиограма лекувахме първо с Гентамицин крем,после с друг с Аугментин,сега последно съсХлорамфеникол.Междувременно ни откриха бактерията в акото ИМАШЕ И КРЪВ 1,2 ПЪТИ,пихме Зинат пак по антибиограма,но не изчезна.Правихме и стерилна урина там я има над 10 на 5.В момента ни лекуват с Медаксон венозно и мажа с крема с хлорамфеникола.Течението не се повлиява.Изпадам в ужас,че и на другите места АБ няма да помогне.Не е имала Т,преглеждаха я на ехограф бъбреци и друго са ок.Гастроентереложката ни каза че с АБ няма да ни мине и изписа силни пробиотици.Моля помогнете не знам какво да правя,отрових детето .Мисля си и за хомеопат,но кой,от Варна съм.

 61. Здравейте д-р Манева!
  Синът ми е на 2 месеца и 8 дни, роден със секцио 2800кг, а в болницата спадна до 2540. В момента вече е 4170кг., но от минимум 3 седмици има много силни болки в коремчето, много често къркорене на червата и в по-голямата част от времето се напъва, превива и пъшка от тази болка. Това се случва и винаги по бреме на кърмене. Не дохранвам с АМ засега. Според педиатърът и гастроентеролог това са колики, но според мен не са, защото са постоянни и винаги силни болките, детето трудно спи. Никакви препарати против колики не помагат. Трудно изпуска газове. Съмнявам се да не е някаква бактериална чревна инфекция. МОЛЯ ВИ кажете ми какви изследвания на кръв, урина и/или изпражнения да направя, за да установим има ли инфекция. От около седмица вече дори повръща след хранене, дори и да е хапнал малко, случва се да повърне и 2 часа след хранене. Повръщането не е особено много и не е на фонтан, но е постоянно и почти на всяко хранене, дави се от силни струйки и поради гърченето не захваща добре зърното и явно гълта много въздух, рядко успява да оригне. За последните 2 седмици е наддал само въпросните 170 грама. МОЛЯ ВИ, дайте ми съвет! Сърдечно благодаря!

  • na 34godini sam i imam vav krifta mikrob kak moga dase opravia stana 4 godini isam mnogo zle pod misnizite i po mejdu krakata se poduvam imam sirbeji cak kato se cesa po ranite togava pocva da kirvia gnoi i krif tece mnogo e bolezneno kakvo triabva da pia za da mi mine vece opitah vsicko antibiotizi i procii

 62. Здравейте!
  Имам дъщеря на 8 год. Преди около 2 мес. разбрахме, че има острици. Лекувахме с Зентел 3 хапчета за 3 дена и след това на два пъти през 14 дни по още едно хапче. Едновременно с това тя се оплака, че й щипи, като пиша. Пуснахме урина – излезе, че има масово бактерии. Личният лекар ни изписа Зинат на хапчета за 5 дни, Бактробан за мазане. 4 дни след спирането им пак се оплака, че й щипи – изписаха ни Суметролим сироп за 10 дни (изпи 2 шишенца) и Гентамицин за мазане. Накрая се оплака от болки в корема -изписаха й Нексиум и Клотримазол за мазане, защото беше доста зачервена отдолу. Ходихме междувременно на ехограф на вътр.органи, където ни казаха, че всичко е наред. Накрая отидохме при Детски нефролог, който пусна за изследване урина и ни насочи и към Гинеколог. Урината излезе със следи от белтък и 3-5 левкоцита. Гинекологът пък взе влагалищен секрет, при който се установи наличие на бактерията Ешерихия коли. Изписаха ни антибиотик Панцеф на хапчета, а за отдолу вагинални пръчици, приготвени в аптека отново с Панцеф, както и Макмирор за мазане. Сега правим тези последните процедури, след което ще изследваме отново урина и влагалищен секрет. Искам да ви попитам дали тези острици имат нешо общо с тази бактерия Ешерихия коли? И дали е адекватно предприетото от нас лечение? Дъщеря ми иначе не боледува често, но тази година се разболява повечко – кашляне, болки в ушите и се наложи да пие антибиотици и за тях в началото на годината. Мисля че имунитетът й доста спадна.
  Благодаря Ви предварително!

 63. Здравейте д-р Манева, виждам, че не сте отговаряли отдавно но въпреки това съм длъжна да опитам. Ето историята на моята дъщеричка. Тя е на 3 г., но тъй като от 1 г. посещаваше редовно ясла и постоянно има задни секрети не успяхме да и поставим една от ваксините / Пентаксин и Симфлорикс/ и тъй като трябваше да тръгне на детска градина, а от там ми правят проблем и искат ваксината да е поставена. Като цяло те се разболява рядко и я лекувам предимно с хомеопатия, но заради тази ваксина попаднат в някакъв порочен кръг. Естествено отново имаше секрети, които не и правеха проблем, но по препоръка на джипито започнахме капки Коларгол и Виброцил /уж да изчистим секретите /. Но уви ефекта беше съвсем различен секретите слязоха в дробчета и естествено стигнахме до Аугументин 7 дни, след което дробчета се изчистиха, но секретите отново са там. Направиха ни гърлен секрет и откриха бактерия Клепсиела, и искат отново да ни назначат антибиотик. Опасна ли е тази бактерия и може ли при наличието и да се поставят въпросната ваксина или непременно трябва антибиотик , не може ли с хомеопатия. Убийствено е да пием 2 антибиотика за месец. Извинявам се че стана много дълго, но съм много притеснена че едно здраво дете ще трябва да бъде натъпкато с антибиотици само за да му бъде поставена ваксина, която само по себе си също не е безобидна. Много се надявам на отговор, за което предварително Ви благодаря.

 64. Здравейте,от август месец дъщеря ми която другия месец става на 3г. Има хъркане в нослето.Секрета който читя сутрин е оскъден почти никакъв.Заведохме я на Унг специалист след като пи цинабсин и фенистил.Установи се бледа лигавица у набъбнала.Лекарката предположи алергия и ни насочи към детски алерголог.Взехме и секрет от носа и се изолираха klebsiella pneumoniae (147) и serratia liquefaciens(263) оскъдна колонизация с условно-патогенна микрофлора.Т.к.от антибиограмата се установи чуствителност към аглументин и тя не може да го пие лекарката реши да не се лекуват а да минем към алерголог.Отидохме при детски алерголог и направихме риноцитограма,оказа се отрицателна.Алерголожката не беше съгласна бактериите да не се лекуват и ни изписа локално лечение с кампи гентазон и двете бактерии са чувствителни към гентамицин.След 3-тия ден от лечението носа спря да хърка и на контролния преглед нямаше задни секрети!5 дни след края на едноседмичния курс с капките отново хърка!!!!
  Вече не знам какво да правя!Ние сме от София и лекари колкото искаш,но не и внимателно отношение и резултати!Моля за вашето мнение!

 65. Здравейте Д-р Манева! Имам пъпки по лицето и от години ме лекуват с антибиотици но нищо не помогна и все още имам пъпки и кашлица какво да правя? Казаха лекарите че са стрептококи

 66. Zdraveite dr. Maneva!Dushterq mi e na 3 god. no izprajneniqta i imat ujasno silno nepriqtna mirizma kakto i duhut v ustichkata i poniakoga sushto ima nepriqtna mirizma.Vuprosut mi kum vas e na kakvo moje da se dulji tova, kakvo trqbva da bude suotvetnoto lechenie,a vuzmojno li e tova neshto da premine s porastvaneto na deteto ili shte ostanat v organizma i nqkakvi mikrobi moje bi molq vi obqsnete

 67. Zdraveite dr. Maneva!Dushterichkata mi e na 3 god. no izprajneniqta i imat ujasno silno nepriqtna mirizma kakto i duhut v ustichkata i ponqkoga e sushto nepriqten.Vuprosut mi kum vas e na kakvo moje da se dulji tova,kakvo trqbva da bude suotvetnoto lechenie, a vuzmojno li e da preminat tezi simptomi s porastvaneto na deteto ili e neshto opasno i si trqbva lechenie?

 68. Здравейте! Бих искала да попитам при липса на растеж в секрет от носа, това категорично ли значи, че няма бактериална инфекция или е еъзможно да същестеува ттакава въпреки отрицателния резултат?

  Благодаря!

 69. Здравейте д-р Манева,
  Миналия четвъртък детето ми, която е на 4м. вдигна температура. Пуснахме микробиологично изследване и й откриха бактерии псевдомонас аеругиноза. Преди да започнем с някакви лекарства тя спря да вдига температура. Обаче ни изписаха азатрил. В момента нямаме температура но искат поне 5 дена да го изпием. Притеснявам се, че въпреки нямаме никакви симптоми пак се тъпчем с лекарства. Нямаме температура детето е спокойна апетитна и все пак трябва ли да се лекува тази бактерия. Благодаря ви.

 70. Zdravei te d-r Maneva. Imam momichence na 11 mesetsa, koqto nqma zdravo Slovenia problemi kato cqlo.V momenta I izlizat zubki-veche ima Edno.
  Ot predi nqkolko mesetsa kato I se prespi v legnalo polojenie zapochna da si stqga krachetata I da h8 sviva vse edno ima koliki. Ne plache, samo pushka I se izpotqva. Sled okolo 20 min zaspiva.
  Problemut e che ot 2 sedmitsi zapochna postoqnno da si sviva krachetata bez znachenie dali i se spi ili ne. Nqma problemi s izhojdaneto, ne plache.
  Mnogo se pritesnqvam kato q gledam taka -da se muchi-izpotqva se, stava cqlata chervena .Masajirah I krachetata, koremcheto-nqma bolki I ne plache.
  Tova stqgane mnogo me pritesnqva.Osven tova jiveem v chujbina I tuk lekarite nqma da mI oburnat vnimanie.
  Izvinqvam che pisha na latinitsa, no nqmam kirilitsa.
  Blagodarq predvaritelno

 71. Здравейте,моя син е на 6 години и половина и от почти, половин година се борим с бактерия в урината PROTEUS MIRABILIS 10>5.Първият антибиотик, който пихме беше Зинат,нямаше резултат,после 10 дена Аугументин пак стерилна урина 10>3 не се лекува.Месец по-късно пак стерилна урина 10>5 пак антибиограма и сега не знам вече какво да правя, не искам да давам антибиотици .Моля за съвет.

 72. Здравейте,
  Имам бебе на 11 месеца(момиче).Три дена беше с висока температура-39;40 градуса.Първоначално решихме ,че е от зъбите,но след като не спадаше от температуро понижаващите лекарства -пуснахме урина.Откриха и Ешер.Коли в урината 10 на 4 степен.Според лекуващият неонтолог за сега не са необходими антибиотици.След 10 дена да пуснем отново урина.Можем ли да използваме хомеопатичен продукт ?И по каква схема?
  Благодаря!

 73. D-r Maneva na deteto mi otkrixa v crevnite izprajnenia PSEUDOMONAS AEROGINOZA.Ot polovin mesec se oplakva ot bolki v koremcheto ima zapek i mnogo cesto origva.triabva li da lekuvam tazi bakteria ili ne.Imame i antibiograma.Bkteriata li priciniava vsichki tezi problemi na deteto.Postoiano mu smeniat lekarstvata pil e neksium i motilium ot tiax xvana raztroistvo.sled tova famotidin no prodaljavashe da ogiga i mu go spriax.Lekarite kazvat che e zapek i mu naznacixa Evakol i zatova go e bolial korema,no az si mislia che ne tova e problema.Mnogo shte sam vi blagodarna ako mi otgovite zashtoto vece sam otchaina.Blagodaria VI.

 74. Здравейте, д-р Манева,

  Очаквам с нетърпение Вашата публикация за хомеопатична лечение на Pseudomonas. ИТъй като не зная кога ще излезе, си позволявам да Ви попитам, с кое хомеопатично лекарство се лекува псеудомонас в носоглътката?
  Нели Славова

 75. Здравейте, д-р Манева,
  Очаквам с нетърпение Вашата публикация за лекуване на Псеудомонас. И тъй като не знам кога ще излезе, очаквам да ми отговорите как се лекува хОмеопатична Псеудомонас в носоглътката?
  С уважение
  Нели Славова

  • Здравейте д-р Манева синът ми е на 2 месеца обаце е с много високи левкоцити миналата седмица имаше проблем с уринирането отидохме на педиатъе тя ни каза че сме били за болница 8 дни лежахме там намериха бактерии ешерихия-коли и клебсиела, сложиха му безброй антибйотици и ни исписаха. днеска отидохме пак да пуснем изследване и резултатите са същите много високу левкоцити, желязото е много ниско, не може да се пребори с жълтеницата. След като се роди направиха му кръвна плазма съмнява ме дали може да бъде от това и серйозно ли е може ли да има нещо в кръвта ?

 76. Здравейте! Бебето ми е на 3 месеца. От около месец е със зекеникаво ако. Ходих при трима педиатри, но никой не ми посочи конкретна причина за това и съответно не намери решение на проблема. Преди няколко дни детето вдигна температура до 37, 7. Педиатърът ни назначи антибиотик (Оспамокс). Давам го вече трети ден, но детето ми не се чувства добре, има разтройство и плаче ужасно много, явно поради болка в стомаха, иначе акото вече е жълтеникаво без зелени отенъци. Но детето определено не се чувства добре от антибиотика. Толкова много реве, че ми се иска да го спра. Въпросът ми е, според вас детето имало ли е наистина нужда от антибиотик заради зелено ако и 37, 7 температура. И ако сега го спра ще стане ли резистентно към антибиотици. забравих да уточня, че температура вече няма.

 77. Здравейте д-р Манева. Накратко едното ми дете на 3 год.лежа в инфекц. отделение със салмонела. Проведена е антибиотична терапия с Ceftreaxon i Sumetrolim, а другоро дете на 8 год. е с носителство на салмонела тип.Д , лекужано с Хлорнитромицин и Ентерол. Въпроса ми е дали има хомеопатичен препарат който да балансира чревната флора и спомогне за по-бързо изчистване на организма от бактерията?

 78. Здравейте, имам следният проблем от месец поддържам температура37.2 изпих 4 вида /ципрофлоксацин,макропен, аксеф и още един венозен на който заправих името/Температурата не са повлиява,ходих на уролог защото мислих,че е от цистита-който ми е хроничен.След много ходене и при други доктори най-накрая ми направиха сер.урина и излезна-Klebsiela pneumoniae.Предписан ми е бисептол 2х2.Ще е достатъчен ли приема на това лекарство да унищожи тази бактерия.Благодаря Ви предварително.

 79. Здравейте, д-р Манева!

  След като моето момиченце на 1,10 г. се разболя за втори пьт, в рамките на 20 дни, от ангина , реших на своя глава да дам микробиологично изследване на гьрлен секрет, но резултатьт втрещи нейната педиатьрка.
  Изолирали са Acinetobacter baumannii над 100 000 cfu/ml
  Резистетна е на абсолютно всички антибиотици, които биха дали резултат при нейната вьзраст.
  Дали сте срещали тази бактерия при бебета и как може да се лекува?
  Може ли да е просто грешка?

  Ще чакам Вашия отговор с нетьрпение!

  С уважение – Даниела Христова

  • Здравейте,
   Може ли да ви помоля за съвет свързан с тази бактерия,моля?
   Как се преборихте и на какъв специалист бяхте изпратени.
   Благодаря

 80. zdraweite d-p Manewa dashterq mi e na 1g povrashta vs koeto qde otidaxme v bolnicata v germania i otkrixa i viros i bakteria v akoto bqxme v bolnica tam samo q isledvaxa za drugi bolesti nishto ne i slagaxa pak tq e tolkova malka po kg 6 830 sled 5 dena izpisaxa na kazaxa che toq viros go nqma veche a za bakteriata posleden den zemaxa pak ako zada go izsledvat … a sega tq si qde nay normano no obed, vecher kato spinka se zakashlq po 1 2 pati i povrashta kakvo moga da i naprawq zada ne povrashta ? Davam i chai i med zada i uspokoq garloto ama nedeistva? Moje li oshte da q ima bakteria kak shte se izlekuva ? Ne sa mi pisali i lekarstva. Blagodarq vi predvaritelno

 81. zdr doktor maneva izvinqvam se za obezpokoyavaneto no dashterq mi e na 4 god. i ot dve tri sedmici se oplakva che ne moje da hodi po golyama nujda … tq v momenta e na gosti v baba si i dnes chuh che 5-ti den ne moje da se izhodi kakvo me savetvate ? nujdaya se ot speshen otgovor

 82. Здравейте, доктор Манева! Дъщеря ми е на 8 години. Преди около месец й откриха ешерихия коли в урината, тъй като се оплакваше от парене при уриниране. Педиатърът ни изписа Зинат, който го приемаше 5 дни, но оплакванията й продължиха. След направени повторни изследвания, се установи, че бактерията си е налична и въобще не се е повлияла от антибиотика. Личния ни лекар отново ни изписа след около седмица на приема на Зината, 10 дни да пие Зефацет. След като направихме повторни изследвания, бактерията не е изчезнала и е пак в много високо микробно число. След подобно лечение, означава ли, че трябва да търсим консултация с детски уролог?Благодаря предварително за отговора.

 83. Зравейте Д-р Манева,
  Имаме син на 3 месеца и половина. От месец и половина се борим с пневмококи и стафилококи ауреус. Лекувахме 10 дни с Клацид и капки levofloxan, но след като спряхме антобиотика „хъркането“ отнов се появи.
  Може ли да ни препоръчате лечение или специалист в Русе, който може да ни помогне?

  Благодарим предварително.

 84. Здравейте можете ли да ми разчетете резултатите благодаря

  Диагностични пакети
  Забележка:
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
  Детска градина Профил * *
  СУЕ ( ESR ) 2 mm/h 1 – 17
  ***** ПКК * ***** ********************
  WBC ( Левкоцити – бр.) 8.06 x10^9/L 4.50 – 15.50
  Ly% (лимфоцити) 62.3 % 11.0 – 58.0
  Mo% (моноцити) 5.6 % 4.0 – 9.5
  Eos% (еозинофили) 3.1 % 1.0 – 4.0
  Baso% (базофили) 0.40 % 0.00 – 1.00
  Neu% (неутрофили) 28.6 % 32.0 – 77.0
  Ly# (лимфоцити) 5.02 x10^9/L 1.30 – 3.80
  Mo# (моноцити) 0.45 x10^9/L 0.07 – 0.80
  Eos# (еозинофили) 0.250 x10^9/L 0.001 – 0.200
  Baso# (базофили) 0.03 x10^9/L 0.00 – 0.10
  Neu# (неутрофили) 2.310 x10^9/L 2.500 – 6.400
  RBC ( Еритроцити – бр.) 4.67 x10^12/L 3.70 – 5.10
  Hgb ( Хемоглобин ) 129 g/L 108 – 130
  Hct ( Хематокрит ) 0.384 L/L 0.310 – 0.400
  MCV (ср. обем на еритроцита) 82.2 fL 75.0 – 86.0
  MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 27.6 pg 26.5 – 30.5
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 336 g/L 335 – 360
  RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.5 % 12.8 – 15.5
  Plt ( Трoмбоцити ) 302 x10^9/L 180 – 370
  MPV (ср. обем на тромбоцита) 11.3 fL 7.2 – 10.0
  Pct (Тромбокрит) 3.40 ml/L 1.0 – 4.5
  PDW (ширина на тр р-ие) SD 13.6 fL 8.0 – 23.0
  ***** Урина – ОХИ ***** ***************
  Урина pH (Urine) 6.0 4.0 – 9.0
  Урина – Относително тегло ( Specific gravity ) 1.030 1.001 – 1.040
  Урина – Белтък (Protein) Отрицателен
  Урина – Глюкоза ( Glucose ) Отрицателен
  Урина – Еритроцити,Хемоглобин (Erythrocytes, Hgb.) Отрицателен
  Урина – Билирубин ( Bilirubin ) Отрицателен
  Урина – Уробилиноген ( Urobilinogen ) Неувеличен
  Урина – Нитрити ( Nitrite ) Отрицателен
  Урина – Кетони ( Ketones ) Отрицателен
  Седимент – Левкоцити ( Sediment WBCs ) <1 на поле < 4
  Седимент – Еритроцити ( Sediment RBCs ) <1 на поле < 2
  Седимент – Плоски епителни клетки ( SQECs ) <1 на поле < 5
  ***** Микробиология * ***** ***************
  Изсл. за патогенни микроорг.(аеробни)-фецес Не се изолират Shigella и Salmonella Лаб No 641
  Изследване за EPEC Не се изолират EPEC
  ***** Паразитология пакет* ***** ***************
  Морфологични изследвания на фецес Отриц. за Протозои и Хелминти Лаб.№1059
  Перианален отпечатък ( скочлента Острици ) Отрицателен Лаб.№1163

  Микробиология
  Забележка: Лаб No 936
  Изолира се в малко количество Staphylococcus aureus.
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
  Носен Секрет Профил * *
  Изсл. за патогенни микроорг.(аеробни)-носен с-т Виж забележка Лаб No 936
  Антибиограми: *
  A6 Профил * *
  Изолиран микроорганизъм Staphylococcus aureus Лаб № 936
  Penicillin S
  Oxacilline –
  Ampicillin –
  Amoxicillin S
  Amoxicillin-Acidum clavulanicum S
  Ampicilline-sulbactam S
  Cefuroxime S
  Cefotaxime S
  Ceftazidime S
  Doxycycline –
  Gentamicin S
  Tetracycline S
  Erythromycin S
  Azithromycin S
  Clarithromycin S
  Clindamycin S
  Ciprofloxacin S
  Norfloxacin S
  Ofloxacin S
  Moxifloxacin S
  Vancomycin S
  Rifampicin I
  Trimethoprim/Sulfamethoxazole S
  Легенда: S (чувствителен) I (интермедиерен) R (нечувствителен); – (не е залаган)

 85. Здравейте д-р Манева! Днес дъщеря ми (на 6г.) бе приета в болница заради някакво възпаление на летенето на десният бъбрек- ако не се лъжа!? Резултатите от изследването още не са готови, но резултати от преди няколко дни, в друга лаборатория показаха наличие на Pseudomonas aeruginosa 10 5. Зачетох се, не разбрах всичко, но достатъчно та силно да се притеснявам. Въпросът ми е лекува ли се тази бактерия с хомеопатия, лекува ли се изобщо? Можете ли да ми препоръчвате добър хомеопат от районът на Бургас? Благодаря Ви!

 86. Здравейте Д-р Манева,
  Дъщеря ми е на 4 години, от доста време има почти постоянни проблеми с интимните части като зачервяване и сърбеж. Това изчезва за няколко дни ило седмиц и след което пак се появва. Мажа профилактично с билков крем от чаевец ,който до сега помгаше много, но сега нещата излизт извън контрол и детето чак си казва ,че иска някой да й вземе мункага ,за да не я сърби. Постоянно се пипа и чеше и дори се буди че я сърби. Моля з съвет какви изследвания да направим и какви може да причините за това? В детската градина правиха изследване за глисти, но няма нищо.
  Блгаодаря предварително.
  Поздрави,
  Инна Симеонова

 87. Здравейте, дали има хомеопатично лечение за ентеробактер вагинално? Ако има какво би могло да е или препоръки за хомеопат в София? Благодаря!

 88. Здравейте! Дъщеря ми е на година и 4 месеца. Скоро тръгна на ясла и вече два пъти боледува. Температура вдигна веднъж над 38, през останалото време около 37,2. Лекувахме отит с антибиотични капки. Пуснахме гърлен секрет, който показа псеудумонас бактерия. Црп и суе са много под горната граница. Детето вече отхрачва и хремата се обърна от задна и гъста, сега е прозрачна и течна. Педиатъра ни и лекар уши нос гърло не изписаха антибиотик. Какво е мнението ви? Хубав ден!

 89. Здравейте! Дъщеря ми е на година и 4 месеца. Скоро тръгна на ясла и боледува два пъти. Лекувахме отитс антибиотик. Пуснахме гърлен секрет, излезе псеудумонас бактерия умерено. Црп и суе са много под нормата. Педиатъра и лекар уши нос гърло не изписаха антибиотик. Хремета и кашлицата започват да намаляват. Какво е вашето мнение? Хубав ден!

 90. Здравейте. Откриха на двумесечното ми бебе стафилококи ауреус, лекуваме с гентазон, но днес на мен откриха corynebacterium species. Не знам какво да предприема?

 91. Здравейте, доктор Манева.
  На сина ми след гърлен тест му откриха бактерията- ешерихиа коли. Тя не е ли само в урината, може ли да е открие и в гърлото?

 92. Здравейте, д-р Манева! Бих искала да Ви попитам какво лечение бихте препоръчали за дъщеря ми на 3г. След първа стерилна урина са установени бактерии Ешерихия коли-лечение 10 дни Уринал. Втора стерилна урина след 7дни изчакване-резултатът е proteus mirabilis. Личният лекар препоръчва антибиотик. Вашето мнение какво е? Благодаря предварително за отделеното внимание.

 93. Здравейте,

  Имам нужда от консултация относно състоянието на дъщеря ми. Тя е на 6 месеца и от месец и половина е със задна хрема и кашлица. Педиатърката, която я следи през това време е категорична, че гърлото и дробчетата са чисти. Видимо тя е добре, весела, бодра. Няма температура еле други симптоми, различни от кашлица. От гърлен секрет изолираха бактерия Псевдомонас 10 / 5 и ме посъветваха да повторим изследването. Втората проба отчете Клебсиела, а трета потвърди Псевдомонас.
  Необяснимо е за мен изолирането на различни бактерии и антибиограмите са много объркани.
  Вече незнам как да подходя, всеки лекър с който се консултирах, твърди че е почти невъзможно да има Псевдомонас, но кашлицата е факт.
  Хомеопатията не повлия и се наложи прием на Панцеф. След пети ден от започването, кашлицата отшумя, но два дни по-късно отново е на лице, както и промяна в гласът (носова говорене).
  Моля за мнението ви! Възможно ли е наличието на тази бактерия, според симптомите?

  Надявам се на отговор!
  Благодаря ви предварително!

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *