Остри хирургични заболявания в детска възраст

Публикувано в категория Болести при деца | 0 коментара

Двете основни хирургични заболявания в детска възраст са инвагинацията и острият апендицит. Тези заболявания изискват ранна и своевременна диагноза и майките трябва да познават добре основните им симптоми.
Инвагинацията
е характерна за кърмаческата възраст. Причините за тази болест не са напълно уточнени, но често тя бива предизвикана от възпалителен процес в тънките черва.

При инвагинацията става притискане на кръвоносните съдове на тънкото черво, което не позволява достига на достатъчно кислород. Медицинският термин за това състояние е исхемия. То може да доведе до некроза (пълно увреждане на лигавицата) на червата.

Симптоми:

  • Обикновено кърмачето реагира със силна спастична (коликообразна) болка. Характерно за болката е, че детето изведнъж изплаква, зачервява се и подува коремчето, след което отделя газове и се успокоява. Пристъпите траят от 1 – 2 минути, последвани от интервал на успокоение.
  • Децата повръщат и често имат жлъчни материи в повърнатото.
  • В началото децата отделят газове и изпражнения, но в следващата фаза те престават и се появява температура. Майката може да забележи кръв, която да изтича през ануса.
  • Болката е изключително силна, тъй като при инвагинацията едно от тънките черва влиза в друго тънко или в дебелото черво. Това състояния прилича на илеус.
  • Коремът е по-подут на места

Определяне на диагнозата
Майката трябва да сложи ухо на коремчето на детето. Ако тя не чува пропуквания или ги чува много рядко, и коремът е много подут, може да става въпрос за инвагинация. Други ключови симптоми са: силният плач на детето, липсата на изхождания, липсата на газове след притискане на коремчето на детето.

Инвагинацията може да се сбърка с острата панкреатична некроза. Това е рядка болест, при която също има повръщане, диария с кръв и нормална температура. Болката е много силна, разположена над пъпа, повече в ляво и отива към гърба и лявото подребрие. Диагнозата се поставя при изследване на амилаза (диастаза) в урината.

Лечение на инвагинацията

Лекарят поставя първо газова тръба. В случай, че няма газове се прави клизма. Ако няма никакви изхождания това означава, че е настъпила последната фаза на болестта.
Иригоскопията дава възможност да се види дефекта при изпълване на дебелото черво.
Инвагинацията може да се реши не само по хирургичен път, но и по консервативен – чрез иригография. При иригографията се вкарва течност в дебелото черво, при което се опъват червата, напълват се с течност и се освобождават от запушването.

Острият апендицит (apendicitis acuta) е характерен за деца в предучилищна и училищна възраст.

Симптоми:

  • Коремната болка обикновено е първият признак за болестта. Нормалният й ход е следният: Болка под лъжичката (стомах), която отива към пъпа и след това в дясната илеоцекална област – мястото в дясно под черния дроб.
  • Детето избягва енергичните движения, което ангажира корема и дясното бедро. Предпочита да лежи с леко свити крака по гръб или надясно.
  • Болката не е много силна в началото, но постепенно силата й нараства.
  • Детето повръща и има температурата. Всяка майка трябва да следи телесната температура на детето си, ако то има коремни болки. Нормална аксиларна температура е около 0,5 градуса по-ниска от ректалната температура. Когато разликата стане по-висока от 0,5 има коремна драма. Ако разликата е повече от 1 много често се касае за апендицит.

Определяне на диагнозата
Майките могат да направят следния опит –  нека вдигнат десния крак на детето, ако то изпитва силна болка в дясната илеоцекална област, може да се касае за апендицит.
Ако притиснат областта с ръка и рязко я отпуснат, при което детето изпита силна болка, също може да се касае за апендицит. Обикновено детето пази с ръка тази област и избутва ръката на майката.

Болести, с които апендицитът може да се сбърка
Мезинтериалният лимфаденит може да бъде причина за поява на остра коремна болка – обикновено се дължи на усложнени чревни инфекции.

Признаци на тази болест са повишената температура, както и болката около пъпа.

Увеличените лимфни възли в корема обикновено не се долавят с опипване. Лимфните възли могат да бъдат открити с изследване на контрастно вещество или с пробна лапаротомия.
Мезинтералният лимфаденит е характерен за гнойните ангини, или друга инфекция на дихателната система.

Обикновено наличието му трябва да се лекува с антибиотици.

Болката в дясно трябва да се диференцира от бъбречната колика, при която болката може да бъде подобна по сила и характер на тази при апендицита. Бъбречната колика се причинява от движение на песъчинките в дясно по уретерите, в следствие на бъбречно-каменна болест. Признаците са често уриниране, парене, болка при уриниране, напрежение в пикочния мехур, вторични нощни напикавания. Обикновено липсва температура.

Жлъчната колика
се причинява от камъни в жлъчния мехур, които не могат да преминат през жлъчните пътища – дуктус хoледохус. Това води до запушване на жлъчните пътища и до жълтеница.
Болката е коликообразна, разположена в дясното подребрие и отива към гърба под дясната лопатка. Характерни симптоми за болестта са повръщане, висока температура и кафява урина. Ако имаме и възпаление на жлъчния мехур говорим за холицистит.

От всички тези заболявания, само апендицитът се оперира.

        

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *