Коремни болки в детска възраст

Публикувано в категория Болести при деца | 18 коментарa

Много заболявания в детска възраст предизвикват болка в корема. Те могат да имат психичен, инфекциозен (от бактерии, вируси и паразити) и друг произход (например онкозаболявания).

1 Коремни болки с психичен произход
Коремът е мястото, което много често реагира при психични разстройства, породени от среща с нови хора, смяна на климата, отиване на ясла, представление, в което детето трябва да участва.

Точно под лъжичката се намира слънчевия сплит, това е зона която е много чувствителна на страх, огорчение, притеснение, стрес, затова много деца съобщават често за болка в корема без тя да е от органичен произход. Майките трябва добре да познават децата си за да различават тази болка.

Коремът като цяло е егото на човека, в това число и на децата. Например деца тип lycopodium имат раздуто его, затова имат склонност към чести болки в корема и газове, които го раздуват. Lycopodium са деца интелигентни и умни, но много притеснителни пред публика и всяка една тяхна публична изява може да доведе до коремна драма. Тя може да ни провокира да мислим за по-сериозен здравословен проблем, какъвто е апендицитът (apendicitis acuta). На това ще се спра по-сериозно в друг пост.

Детето тип Staphisagria е много ранимо и чувствително, когато е наранено изпитва гняв и обида, което може да доведе до болка в корема.

2 Коремни болки с инфекциозен произход

Много заболявания водят до болки в корема, съчетани с или без повръщане или разстройство. Те биват от най-често от инфекциозен произход. Причина за инфекцията могат да бъдат бактерии, вируси и паразити.

2.1 Бактериални инфекции

Най-честите причинители за бактериалните инфекции са три: ешерихия коли, салмонела, шикела (дизинтерия).

Нормално в червата има бактерии каквито са ешерихия коли, протеус, псевдомонас. Това са микроби, с които ние живеем и обикновено те са в по-малко микробно число. Когато едно дете има разстройство, съчетано с температурата и повръщане, трябва да се установи причината за това. За да се включи антибиотик трябва да сме сигурни, че причината е бактериална. Само тогава може да се включи антибиотик.

При вземане на фецес или анален секрет търсим тези микроби (коли, шикела и салмонела) в РИОКОЗ. Клиниките между тези микроби са много близки, но има и известна разлика. Наличието на слуз в изпражненията е характерна за трите микроби. Слузта е опит на организма да се бори с инфекцията. Тя покрива лигавицата на червата и не допуска инфекцията да влезе в кръвта.

При шикела и салмонела има вероятност да има и кръв в изпражненията. Наличието на кръв често плаши майките. Тя може да се дължи и на хемороиди и ранички по аналния пръстен на детето.

Ако откриете кандида албиканс в изследването на изпражненията, най-често причината е скорошна употреба на антибиотик, което не трябва да ви притеснява. Ако детето е здраво и се храни добре, то обикновено само изчества гъбичките от червата си.

Чревните инфекции се причиняват най-често по фекално-орален път (от замърсени храна, ръце и течности).

Възможно е децата да се разболеят и от стафилококова инфекция, която също има хранителен произход. Тя се развива много бързо и интоксикира децата. Децата много често контактуват с микробите в заобикалящата ги среда – лапат играчки, облизват обувки, играят в пясъчници, но те не се разболяват лесно, тъй като имат изградена защита срещу тези микроби.

Тази защита отслабва при психоемоционален дисбаланс и детето се разболява.

2.2  Вирусни инфекции

Чревните вирусни инфекции са причинени от следните вируси: ротавируси, ентеровируси и коксаки вируси.
Ротавируси ( най-често пролетта и есента):

Клиниката при тях е профузни повръщания, съчетани с или без разстройство и тежки обезводнявания, температура.

Ентеровирусите са във всеки един сезон, но повече през лятото. При тях клиниката е подобна.

Коксаки вируси (причинители на така наречения летен грип):

Тези инфекции може да бъдат много сериозни и да доведът до миокардит, но най-често се проявяват като така наречената херпангина, а летния грип се проявява с  болки в мускулите, умора, безсилие, болки в очите и температура.

Ако коремната болка е с инфекциозен произход, тя най-често е коликообразна (причиняваща смазми), локализирана в областта на пъпа. Рядко тя е непрекъсната.

Когато децата имат разстройство болката е по-лека, а когато нямат тя е по-силна. Температурата не е задължителна при чревните инфекции. При някой деца повръщането е водещо. Загубата на течности трябва да се лекува, но майката не трябва да се плаши прекалено много, особено ако детето й е извън кърмаческия период.

Респиратоните вирусни инфекции се причиняват често от различни вируси и бактерии. Вирусът на грипа може да доведе до болка в корема с или без разстройство. Те често са по-краткотрайни и преходни.

По време на грип се образуват много токсини, които отиват в кръвта. Децата ги отделят чрез повръщане, разстройство и потоотделяне.

Респираторно-синцитиалният вирус може да доведе до ларингити и разстройство.

С лечението на инфекцията на практика се лекува и болката в корема. Една пневмония също може да се прояви с болки в корема, дори като единствен симптом. Лекарите са изключително отговорни при поставянето на точната диагноза. Препоръчвам на всички майки да установят произхода на коремната болка.

2.3 Инфекция, причинена от паразити

Най-честите паразити в детска възраст са остриците (enterobius vermicularis) и големите глисти (ascaris lumbricoides). При тях болката може да бъде много силна и коликообразна. Те задължително се изследват в детските градини.

        

18 Коментара

 1. здравейте имам дъщеря на2,2г от близо 1месец е с оплаквания от болки в коремната област главно около пъпа правили сме чревни изследвания отрицателни са тя е с по удължено черво и трудно се изхожда може ли това да е причината за болките моля ви дайте ми съвет благодаря

 2. забравих да кажа че прави ларингит на алергична основа това оказва ли влияние благодаря

 3. Здравейте, синът ми е на 3г,10м. От известно време се оплаква от болки в коремчето непосредствено след хранене. Склонен е към запек, има лош апетит. Започнахме да забелязваме слуз в изпражненията му, дори и когато са с нормална консистенция. Често отделя много газове и само слуз без да се изхожда. Според педиатъра ни това се дължи на запека му. Но при него започнаха да се редуват и състояния в които не може да се изходи, с такива с по редки изпражнения и дори по – твърди изпражнения примесени с редки. Какво е вашето мнение? Консултиран е и с детски гастроентеролог, който не видя нищо тревожно освен запека, но детето ми се влошава и затова моля и за вашето мнение. Благодаря.

 4. Здравейте имам дъщеря на 5 години която от 3-4 дни се оплаква периодично от болки в областта на пъпчето без температура и признаци на отпадналост или липса на апетит(по- скоро обратното). На втория ден я заведохме при личния педиатър където предписаха две хапчета за глисти и 3 хомеопатични.Уви глисти няма а и детето е жизнено когато го питаме-боли ходи нормално до тоалетна акото е твърдо на бучки и без затруднения. Тази липса на други признаци освен болка ме притеснява затова искам да чуя и други мнения. Благодаря Ви

  • Здравейте! Какво се случи с детето ви? Ние имаме същите симптоми от около месец, само болки в пъпната област, очевдино не са остри, има огромен апетит, ака редовно по два три пъти на ден, но след като се изака продължават болките. Ходихме на ехограф-всичко наред, сега чакаме изследванията за глисти и салмонела. Чудя се какво да правя, иначе е жизнена , играе, но постоянно се оплаква от тези болки.. Хубав ден, ще се радвам да ми помогнете. Пропуснах да кажа, че е на 5 години.

 5. Здравейте,след изкаран вирусен бронхит и след лечение с антибиотик,дъщеря ми ,която е на 4г започна да има в изпражненията си слуз,а после слуз с кръв.Направихме изследвания на акото отрицателни са.Има болки в корема при акане.Назначиха й синбиотик и ентерокинд.Имаше ефект ,но като свърши синбиотика,пак се започна.Моля дайте ми съвет,предварително благодаря!

 6. zdrawejte.dyjerq mi e we4e na 4 godini i 4esto se oplakwa ot bolki w korema.izhojda se redowno po golqma nujda no akoto i e twardo .moje li za sawet kak da procediram.li4nata lekarka smqta 4e se stiska prekaleno mnogo i zatowa q boli korema,no…..we4e zapo4nah da se pretesnqwam.dawam i sini sliwi .

 7. здравейте от известно време детето ми има слуз в изпражненията обикновено когато са по -твърди а понякога и без да се е изходило веднъж имаше малко кръв.Правихме изследвания но всичко беше наред казаха че е от запека .Какво е вашето мнение

 8. gr.botevgrad

 9. Здравейте, имам момиченце на 3г.От миналата година септември месец когато тръгна на ясли имаме проблем с дупето.Около периферията на дупката е много зачервено боли и сърби.Не иска да ака и чурка.Когато всяка вечер правим външно изплакване с йодасепт всичко е добре спрели става много зле

 10. Здравейте, синът ми е на 1 г и 5 месеца. От 10 дена сме с разстройство, направихме изследване на фецес и се изолира Candita Glabrata. В момента изхожданията му са 2 пъте дневно но със слуз. Давам му и биогая капки. Не сме пили антибиотици. Назначиха ни лечение с Дактарин, вече 3 ден го мажа но няма подобрение. детето е жизнено и няма никакжи др оплаквания. Моля за съвет!

 11. Здравейте! Момиченцето ми е на 3г.и5мес. От около месец се оплаква на няколко пъти, че вътре дупето я боли-това са нейните думи. Няма обриви и зачервявания. Само забелязахме, че този спазъм се облекчава и минава като пръцне малко след това. Предполагаме, че са газове, но все пак ще я закараме на лекар. Не е редовно тази болка, но явно е болезнена, защото очичките и се насълзяват. Като отмине и няма проблеми-става си пак весела, яде си нормално, ходи до тоалетната редовно-все ден има изхождания по голяма нужда. Само два пъти тази година беше запечена и тогава като ходи имаше много малко слуз и кръв, но дотам-нищо повече. Питам тук-няма да пропуснем да отидем на лекар, но до тогава изчетох куп различни съвета и т.н. Мислите ли, че трябва да се притесняваме много? Какво мислите би могло друго да бъде, освен газове?
  Благодаря!

  • Пропуснах да спомена, че никога не е пила антибиотици-винаги е лекувана само с хомеопатия, като изключим сиропчетата за кашлица, панадола при температура и спрейовете за нос, които сме давали при нужда.

 12. СИНА МИ Е НА 6 Г.ИМА ДОСТА СЛУЗ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА.НА КАКВО СЕ ДАЛЖИ.СТАШНО СЕ ПРИТЕСНИХ.ЦЯЛОТО АКО Е ОБВИТО С СЛУЗ БЛЕДО ЖАЛТА НА ЦВЯТ

 13. Zdraveite imamm dyshterq na 10 g.ot dva meseca.vse se oplakva ot bolki v korema na hapchte pulcef i sled tova povrashta vodihme q na vsqkyde na detski gastro. Za babracite na efograf na organi i nakraq izsledvaniq za heliktobakter otricatelni kravna kartina mnogo dobra i pak bolki kakvo da pravq

 14. Коментар:

 15. Здравейте, синът ми е на 5 годиники и миналата година по това врем,както и сега се оплаква от болки в коремчето. Правихме изследвания всичко е наред, но болките продължават. без температура и признаци на отпадналост или липса на апетит(по- скоро обратното). Ходи нормално до тоалетна. Тази липса на други признаци освен болка ме притеснява затова искам да чуя и други мнения. Възможно ли е да е апендицит ? Възможно ли е болките да се дължат и на стрес от сборни групи в детската градина? Благодаря Ви…

 16. Здравейте,дъщеря ми е на 1 година и 7 месеца, от около седмица,започна да се изхожда по-често,след всяко хранене почти ,има и слуз в изпражненията. Посетихме педиатър ,прегледа корема на ехограф,каза ,че всичко изглежда добре,предположи да е лека инфекция или от никнене на кучешките зъби. Предписа-пробиотик и смекта.През следващото денонощие изхожданията се увеличиха до 8,преди това бяха по около 4 дневно. Посетихме отново педиатъра,отново преглед с ехограф-всичко било добре,предписа ре-комфорт за допълване на лечението.Каза,че щом детето е весело,няма температура и повръщане,има апетит -няма нужда от изследвания. Детето като цяло се храни,но в по-малки количества и при периоди на зъбоникнене отказва почти,приема само адаптирано мляко. През последните дни-изхожданията се намалиха до около 3-4 дневно,но хапва по няколко хапки само-банан,кисело мляко,хляб,продължава да пие адаптирано мляко по около 500 мл. дневно,вода по-малко.
  Това което ме притеснява е ,че след почти всяко хранене се изхожда и продължава да има доста слуз,днес забелязах и една -две точици кръв сред тях-малки,но все пак ми се стори,че не е редно.
  Моля за съвет какви изследвания да пуснем и какъв специалист да посетим.Със сигурност ще настоявам за изследвания при следващо посещение,но все пак ще се радвам да споделите вашето професионално мнение.
  Благодаря предварително за отделеното време!

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>