Коремни болки в детска възраст

Публикувано в категория Болести при деца | 19 коментарa

Много заболявания в детска възраст предизвикват болка в корема. Те могат да имат психичен, инфекциозен (от бактерии, вируси и паразити) и друг произход (например онкозаболявания).

1 Коремни болки с психичен произход
Коремът е мястото, което много често реагира при психични разстройства, породени от среща с нови хора, смяна на климата, отиване на ясла, представление, в което детето трябва да участва.

Точно под лъжичката се намира слънчевия сплит, това е зона която е много чувствителна на страх, огорчение, притеснение, стрес, затова много деца съобщават често за болка в корема без тя да е от органичен произход. Майките трябва добре да познават децата си за да различават тази болка.

Коремът като цяло е егото на човека, в това число и на децата. Например деца тип lycopodium имат раздуто его, затова имат склонност към чести болки в корема и газове, които го раздуват. Lycopodium са деца интелигентни и умни, но много притеснителни пред публика и всяка една тяхна публична изява може да доведе до коремна драма. Тя може да ни провокира да мислим за по-сериозен здравословен проблем, какъвто е апендицитът (apendicitis acuta). На това ще се спра по-сериозно в друг пост.

Детето тип Staphisagria е много ранимо и чувствително, когато е наранено изпитва гняв и обида, което може да доведе до болка в корема.

2 Коремни болки с инфекциозен произход

Много заболявания водят до болки в корема, съчетани с или без повръщане или разстройство. Те биват от най-често от инфекциозен произход. Причина за инфекцията могат да бъдат бактерии, вируси и паразити.

2.1 Бактериални инфекции

Най-честите причинители за бактериалните инфекции са три: ешерихия коли, салмонела, шикела (дизинтерия).

Нормално в червата има бактерии каквито са ешерихия коли, протеус, псевдомонас. Това са микроби, с които ние живеем и обикновено те са в по-малко микробно число. Когато едно дете има разстройство, съчетано с температурата и повръщане, трябва да се установи причината за това. За да се включи антибиотик трябва да сме сигурни, че причината е бактериална. Само тогава може да се включи антибиотик.

При вземане на фецес или анален секрет търсим тези микроби (коли, шикела и салмонела) в РИОКОЗ. Клиниките между тези микроби са много близки, но има и известна разлика. Наличието на слуз в изпражненията е характерна за трите микроби. Слузта е опит на организма да се бори с инфекцията. Тя покрива лигавицата на червата и не допуска инфекцията да влезе в кръвта.

При шикела и салмонела има вероятност да има и кръв в изпражненията. Наличието на кръв често плаши майките. Тя може да се дължи и на хемороиди и ранички по аналния пръстен на детето.

Ако откриете кандида албиканс в изследването на изпражненията, най-често причината е скорошна употреба на антибиотик, което не трябва да ви притеснява. Ако детето е здраво и се храни добре, то обикновено само изчества гъбичките от червата си.

Чревните инфекции се причиняват най-често по фекално-орален път (от замърсени храна, ръце и течности).

Възможно е децата да се разболеят и от стафилококова инфекция, която също има хранителен произход. Тя се развива много бързо и интоксикира децата. Децата много често контактуват с микробите в заобикалящата ги среда – лапат играчки, облизват обувки, играят в пясъчници, но те не се разболяват лесно, тъй като имат изградена защита срещу тези микроби.

Тази защита отслабва при психоемоционален дисбаланс и детето се разболява.

2.2  Вирусни инфекции

Чревните вирусни инфекции са причинени от следните вируси: ротавируси, ентеровируси и коксаки вируси.
Ротавируси ( най-често пролетта и есента):

Клиниката при тях е профузни повръщания, съчетани с или без разстройство и тежки обезводнявания, температура.

Ентеровирусите са във всеки един сезон, но повече през лятото. При тях клиниката е подобна.

Коксаки вируси (причинители на така наречения летен грип):

Тези инфекции може да бъдат много сериозни и да доведът до миокардит, но най-често се проявяват като така наречената херпангина, а летния грип се проявява с  болки в мускулите, умора, безсилие, болки в очите и температура.

Ако коремната болка е с инфекциозен произход, тя най-често е коликообразна (причиняваща смазми), локализирана в областта на пъпа. Рядко тя е непрекъсната.

Когато децата имат разстройство болката е по-лека, а когато нямат тя е по-силна. Температурата не е задължителна при чревните инфекции. При някой деца повръщането е водещо. Загубата на течности трябва да се лекува, но майката не трябва да се плаши прекалено много, особено ако детето й е извън кърмаческия период.

Респиратоните вирусни инфекции се причиняват често от различни вируси и бактерии. Вирусът на грипа може да доведе до болка в корема с или без разстройство. Те често са по-краткотрайни и преходни.

По време на грип се образуват много токсини, които отиват в кръвта. Децата ги отделят чрез повръщане, разстройство и потоотделяне.

Респираторно-синцитиалният вирус може да доведе до ларингити и разстройство.

С лечението на инфекцията на практика се лекува и болката в корема. Една пневмония също може да се прояви с болки в корема, дори като единствен симптом. Лекарите са изключително отговорни при поставянето на точната диагноза. Препоръчвам на всички майки да установят произхода на коремната болка.

2.3 Инфекция, причинена от паразити

Най-честите паразити в детска възраст са остриците (enterobius vermicularis) и големите глисти (ascaris lumbricoides). При тях болката може да бъде много силна и коликообразна. Те задължително се изследват в детските градини.

        

19 Коментара

 1. здравейте имам дъщеря на2,2г от близо 1месец е с оплаквания от болки в коремната област главно около пъпа правили сме чревни изследвания отрицателни са тя е с по удължено черво и трудно се изхожда може ли това да е причината за болките моля ви дайте ми съвет благодаря

 2. забравих да кажа че прави ларингит на алергична основа това оказва ли влияние благодаря

 3. Здравейте, синът ми е на 3г,10м. От известно време се оплаква от болки в коремчето непосредствено след хранене. Склонен е към запек, има лош апетит. Започнахме да забелязваме слуз в изпражненията му, дори и когато са с нормална консистенция. Често отделя много газове и само слуз без да се изхожда. Според педиатъра ни това се дължи на запека му. Но при него започнаха да се редуват и състояния в които не може да се изходи, с такива с по редки изпражнения и дори по – твърди изпражнения примесени с редки. Какво е вашето мнение? Консултиран е и с детски гастроентеролог, който не видя нищо тревожно освен запека, но детето ми се влошава и затова моля и за вашето мнение. Благодаря.

 4. Здравейте имам дъщеря на 5 години която от 3-4 дни се оплаква периодично от болки в областта на пъпчето без температура и признаци на отпадналост или липса на апетит(по- скоро обратното). На втория ден я заведохме при личния педиатър където предписаха две хапчета за глисти и 3 хомеопатични.Уви глисти няма а и детето е жизнено когато го питаме-боли ходи нормално до тоалетна акото е твърдо на бучки и без затруднения. Тази липса на други признаци освен болка ме притеснява затова искам да чуя и други мнения. Благодаря Ви

  • Здравейте! Какво се случи с детето ви? Ние имаме същите симптоми от около месец, само болки в пъпната област, очевдино не са остри, има огромен апетит, ака редовно по два три пъти на ден, но след като се изака продължават болките. Ходихме на ехограф-всичко наред, сега чакаме изследванията за глисти и салмонела. Чудя се какво да правя, иначе е жизнена , играе, но постоянно се оплаква от тези болки.. Хубав ден, ще се радвам да ми помогнете. Пропуснах да кажа, че е на 5 години.

 5. Здравейте,след изкаран вирусен бронхит и след лечение с антибиотик,дъщеря ми ,която е на 4г започна да има в изпражненията си слуз,а после слуз с кръв.Направихме изследвания на акото отрицателни са.Има болки в корема при акане.Назначиха й синбиотик и ентерокинд.Имаше ефект ,но като свърши синбиотика,пак се започна.Моля дайте ми съвет,предварително благодаря!

 6. zdrawejte.dyjerq mi e we4e na 4 godini i 4esto se oplakwa ot bolki w korema.izhojda se redowno po golqma nujda no akoto i e twardo .moje li za sawet kak da procediram.li4nata lekarka smqta 4e se stiska prekaleno mnogo i zatowa q boli korema,no…..we4e zapo4nah da se pretesnqwam.dawam i sini sliwi .

 7. здравейте от известно време детето ми има слуз в изпражненията обикновено когато са по -твърди а понякога и без да се е изходило веднъж имаше малко кръв.Правихме изследвания но всичко беше наред казаха че е от запека .Какво е вашето мнение

 8. gr.botevgrad

 9. Здравейте, имам момиченце на 3г.От миналата година септември месец когато тръгна на ясли имаме проблем с дупето.Около периферията на дупката е много зачервено боли и сърби.Не иска да ака и чурка.Когато всяка вечер правим външно изплакване с йодасепт всичко е добре спрели става много зле

 10. Здравейте, синът ми е на 1 г и 5 месеца. От 10 дена сме с разстройство, направихме изследване на фецес и се изолира Candita Glabrata. В момента изхожданията му са 2 пъте дневно но със слуз. Давам му и биогая капки. Не сме пили антибиотици. Назначиха ни лечение с Дактарин, вече 3 ден го мажа но няма подобрение. детето е жизнено и няма никакжи др оплаквания. Моля за съвет!

 11. Здравейте! Момиченцето ми е на 3г.и5мес. От около месец се оплаква на няколко пъти, че вътре дупето я боли-това са нейните думи. Няма обриви и зачервявания. Само забелязахме, че този спазъм се облекчава и минава като пръцне малко след това. Предполагаме, че са газове, но все пак ще я закараме на лекар. Не е редовно тази болка, но явно е болезнена, защото очичките и се насълзяват. Като отмине и няма проблеми-става си пак весела, яде си нормално, ходи до тоалетната редовно-все ден има изхождания по голяма нужда. Само два пъти тази година беше запечена и тогава като ходи имаше много малко слуз и кръв, но дотам-нищо повече. Питам тук-няма да пропуснем да отидем на лекар, но до тогава изчетох куп различни съвета и т.н. Мислите ли, че трябва да се притесняваме много? Какво мислите би могло друго да бъде, освен газове?
  Благодаря!

  • Пропуснах да спомена, че никога не е пила антибиотици-винаги е лекувана само с хомеопатия, като изключим сиропчетата за кашлица, панадола при температура и спрейовете за нос, които сме давали при нужда.

 12. СИНА МИ Е НА 6 Г.ИМА ДОСТА СЛУЗ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА.НА КАКВО СЕ ДАЛЖИ.СТАШНО СЕ ПРИТЕСНИХ.ЦЯЛОТО АКО Е ОБВИТО С СЛУЗ БЛЕДО ЖАЛТА НА ЦВЯТ

 13. Zdraveite imamm dyshterq na 10 g.ot dva meseca.vse se oplakva ot bolki v korema na hapchte pulcef i sled tova povrashta vodihme q na vsqkyde na detski gastro. Za babracite na efograf na organi i nakraq izsledvaniq za heliktobakter otricatelni kravna kartina mnogo dobra i pak bolki kakvo da pravq

 14. Коментар:

 15. Здравейте, синът ми е на 5 годиники и миналата година по това врем,както и сега се оплаква от болки в коремчето. Правихме изследвания всичко е наред, но болките продължават. без температура и признаци на отпадналост или липса на апетит(по- скоро обратното). Ходи нормално до тоалетна. Тази липса на други признаци освен болка ме притеснява затова искам да чуя и други мнения. Възможно ли е да е апендицит ? Възможно ли е болките да се дължат и на стрес от сборни групи в детската градина? Благодаря Ви…

 16. Здравейте,дъщеря ми е на 1 година и 7 месеца, от около седмица,започна да се изхожда по-често,след всяко хранене почти ,има и слуз в изпражненията. Посетихме педиатър ,прегледа корема на ехограф,каза ,че всичко изглежда добре,предположи да е лека инфекция или от никнене на кучешките зъби. Предписа-пробиотик и смекта.През следващото денонощие изхожданията се увеличиха до 8,преди това бяха по около 4 дневно. Посетихме отново педиатъра,отново преглед с ехограф-всичко било добре,предписа ре-комфорт за допълване на лечението.Каза,че щом детето е весело,няма температура и повръщане,има апетит -няма нужда от изследвания. Детето като цяло се храни,но в по-малки количества и при периоди на зъбоникнене отказва почти,приема само адаптирано мляко. През последните дни-изхожданията се намалиха до около 3-4 дневно,но хапва по няколко хапки само-банан,кисело мляко,хляб,продължава да пие адаптирано мляко по около 500 мл. дневно,вода по-малко.
  Това което ме притеснява е ,че след почти всяко хранене се изхожда и продължава да има доста слуз,днес забелязах и една -две точици кръв сред тях-малки,но все пак ми се стори,че не е редно.
  Моля за съвет какви изследвания да пуснем и какъв специалист да посетим.Със сигурност ще настоявам за изследвания при следващо посещение,но все пак ще се радвам да споделите вашето професионално мнение.
  Благодаря предварително за отделеното време!

 17. zdr. d1wterqmi e na 7 god. i mnogo 4esto se oplakva ot bolki v korema hodihme po lekari ediniqt i kaza 4e ima gastrit edin dryg ni ispisa edna 4anta lekarstva i niwto ne q boli mn 4esto no pak mi e pritesneno dnes naprimerhvaneq za polovin 4as bolki posle otminavat neznam kakvo da pravq daite mi savet ako i vie imahte takiva problemi pri vawite desa

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>