Ролята на коластрата и пробиотиците при разстройство

Публикувано в категория Алготерапия при деца | 1 коментар

Съдържанието на коластрата, предлагана от Aqua Source е еквивалентно на съдържанието на човешката коластра. Животинската коластра съдържа дори повече антитела от човешката, тъй като животните приемат много повече микроорганизми, срещу които създават антитела. Тези антитела са ни абсолютно необходими, за да се борим по естествен начин с инфекцията.

Най-честите причинители на бактериалните инфекция са ешерихия коли, салмонела и шигела. Именно в коластрата се съдържат антитела срещу тези най-чести бактериални инфекции, което я прави изключително полезен естествен продукт.

Чревните микроорганизми стават все по-устойчиви към антибиотиците и това е една от причините да се създават все по-нови поколения антибиотици, които за съжаление са много токсични за децата.

При разстройство се нарушава способността на тънкото черво да резорбира качествено храната и способността на дебелото да резорбира качествено водата. В резултат на това децата имат кашеви до воднисти изхождания, съчетани със слуз и кръв в резултат на повишено слузообразуване от лигавицата на тънкото черво.

Ако изхожданията са по-воднисти, то проблемът е по-скоро в дебелото черво. Рядко в детска възраст има самостоятелно възпаление на тънкото и на дебелото черво.

Всяко разстройство притеснява майките и те бързо се обръщат към антибиотичното лечение, особено, ако детето има температура.

Най-водещото лечение си остава природното възстановяване на лигавицата на тънкото и дебелото черво, както и приемът само на течности без храна, който децата сами пожелават.

Включването на коластра в ранните фази на разстройството е изключително благотворно. Коластрата е първото мляко, което майката дава на рожбата си след раждането, когато лигавицата на детето е изключително чувствителна и уязвима.

Коластрата съдържа още:

  • антитела срещу гъбички (кандида албиканс)
  • витамини и микроелементи
  • ензими, предимно ензима лактаза, който разгражда млечната захар
  • растежни фактори, които дават възможност след излющване на лигавицата да се появи нова здрава лигавица на червата

Коластрата се продава в два варианта – Колактив и Колактив 3. Последният съдържа лактоферин и лактобацилус булгарикус в по-големи количества, но не се препоръчва при деца под една годинка.

Пробиотици

Съществуват две понятия – пребиотик и пробиотик. Пребиотиците представляват вещества – най-често олигозахариди, които стимулират образуването на пробиотиците. В много адаптирани млека се съдържат пребиотици.

Пробиотиците са добрите микроорганизми, които нормално се съдържат в микрофлората на червата. Ацидофилус се съдрържа в основно в тънките черва, а бифидус – в дебелото черво. Тези микроорганизми участват в разграждането на храната, в образуването на витамини и в дезинтоксикацията. Те са абсолютно необходими за да се чувстваме добре, за да имаме жизнена енергия и за да се борим с болести, най-вече болести на червата.

Пробиотиците се набавят чрез храната. Например в квасеното мляко се съдържа лактобацилус булгарикус. Бифидо-бактерия се съдържа в много продукти в аптечната мрежа.

Пробиотиците, предлагани от AquaSource, са в комбинация с синьо-зелени водорасли. Те са добра алтернатива при всички чревни инфекции, тъй като  съдържат много ензими, които са абсолютно необходими при разстройство, когато децата губят не само соли, вода, но и много от жизнените сокове на червата, между които и много ензими.

Във водораслите има много витамини и минерали, които подпомагат целия процес на възстановяване на лигавицата.

        

1 коментар

  1. distera mi e na 6 godini ima rastroystvo .i kirvavo i idva.davam i smekta i enterol kombiniram.i izoprinisin dali varno ya lekuvam.snosti pocna diariata ne znam dali imat efekt stoto edva pirvia den.blagodara

Евентуален отговор на коментара ще получите на посочения от вас email-адрес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *